söndag 23 oktober 2022

På jakt

 


12,5 grader på plussidan, visade termometern. Dagens promenad väntade. Även idag stod jakt på agendan. För min del gällde det jakt på färger i det höstgråa och jakt på lavar som visade på god luftrenlighet.För jägarna, som idag och igår,  kört skytteltrafik förbi vårt hus, gällde det att fälla de älgar som man blivit tilldelade, i årets jakt.


( Just det, skyltar på söndag! Den här visar vägen till de olika älgtornen. Tror att det finns 130 stycken på älgjaktlagets marker)

När jag var på väg att bege mig ut, så upptäckte jag att älgjägarbilarna var på väg åt samma håll som jag tänkt mig. Varvid att jag fick ändra min plan, och gå åt motsatt håll.


På byvägen mötte jag en av jägarna. Han var ute och rastade sina hundar.

- Jag tog det säkra före det osäkra och gick häråt, sa jag. 

- Jakten är slut, berättade grannen. Det har gått dåligt. Vi har sett ett antal tjurar, men där har vi redan skjutit fullt. Hondjur är det dåligt med.  Så dåligt att två av de älgtjurar vi skjutit hade blivit skadade då man stångat varann, i konkurrens om korna. 

- Oj, det var inte bra, konstaterade jag. Kanske det kan komma älgkor invandrade från närbelägna trakter?

Älgarna är på tillbakagång. 

Det visste jag redan. Men jag hade ingen aning om att det varpar med valpar, som finns inom ett avstånd på dryga 5 mil, har dödat 120 älgar under senaste året. Normalt äter en varg på det nedlagda bytet tills det är uppätet. Dessa vargar tar en bit av bästa delen älgen, överger sedan bytet och jagar upp ett nytt byte. När älgen tar slut i älgfamiljens trakter, så drar man sig söderut. Snart förväntas de vara våra trakter. 

- Så snart är älgjakten ett minne blott, även i våra trakter, konstaterade grannen lite bittert.


Det gäller att äta av älgköttet, som finns i frysen, med vördnad. Åt faktiskt älggryta, från förra årets tilldelning, till lunch. Bra höst och vintermat. Och så blir det mat till minst två gånger. Bekvämt att bara värma nästa dag. Samt energibesparande.


Med jakten på lite färg i det höstgråa, gick det bättre. Koncheillavens orange färg piggar verkligen upp.


En vädd stod  vid vägkanten och väntade på att bli fotad. Den såg fortfarande fräsch ut, men var väldigt ensam.


Fibblor finns det fortfarande gott om. Liksom en del gravt försenade maskrosor och en och annan rölleka.


Med jakten på lavar som visar på bra luft, gick det sämre. Men jag ska inte måla fan på väggen för det. Längs den runda som jag gick, så finns det ingen riktig "gammelskog". Det är där skägglavar brukar växa...

Idag blev det till stor del vandringar genom de skogspartier, där jag för någon månad sedan plockade både blåbär och lingon.


Och titta, lite nya bostäder på fältet vid byvägen slut! Hoppas att dess invånare vill ge sig ut på nektarjakt, då vårsolen värmer igen.





18 kommentarer:

  1. Nu kan jag ingenting om jakt (även om jag älskar älgkött) men jag vet att en kompis som just nu jagar i Roslagen bara får skjuta älgkalvar. Ja inte bara han utan jaktlaget såklart. De såg massvis med rådjur, men den kvoten hade redan fyllts.
    Med andra ord verkar det vara "regionala" skillnader vad gäller älg, rådjur och även vildsvin. Härliga bilder blev det också. Dessutom var det betydligt varmare hos dig än här. Kom upp till nio grader. Men solen sken i alla fall hela dagen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och här har det varit grått. Med lite sol genom det gråa.
      Vildsvin finns det...men de flyttar på sig. Rådjur ser jag nästan dagligen.
      Tack för vackra ord!
      //Anna-Lena

      Radera
  2. Så vacker och uppiggande färg på kochenillaven. Den känns inte helt bekant för mig.
    Om älgar och älgjakt vet jag inte så mycket numera. Jag var gift med en jägare och då hade jag lite insyn. Nu lever jag inte i samma närhet till jakten. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissar att det tinns en del älg i dina trakter.
      Laven växer, i detta fall, på en mullrande stock. Men den är nog inte så ovanlig. //Anna-Lena

      Radera
  3. En del färgklickar i det grå.
    Jaså jakten är över. Undrar hur det är här.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte om jag köper påståendet som jägaren sa, om att vargarna inte ätet hela djuret de fäller. Jag har hört att det är mindre antal älgar därför att vargen jagar framför allt älgkalvar. Och då blir det ju färre vuxna djur så småningom...men vad vet jag..
    Däremot vet jag med säkerhet att vi har mycket friskluftslavar i träden här. Och det uppskattar jag förstås. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till all friskluftslav! Här har den iaf minskat.
      Nu var det ett speciellt vargar som betedde sig annorlunda. Och som förstör för älgpopulationen.
      Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Tycker du lyckades bra i jakten på färg på din runda. Trist att älgstammen inte längre är så stor i era trakter men det verkar vara lokalt fördelat. Har idag haft besök av de som jagat älg i Norrland, Västerbotten, och där har de skjutit en hel del. Men fick berättat för mig av vänner som jagade i Sörmland att älgstammen där också krympt rejält.
    Tack för en skön promenad.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog så gällande södra delen av Sverige. Hoppas att populationen får möjlighet att återhämta sej!
      Kram //Anna-Lena

      Radera
  6. Som vanligt så har du så fina naturbilder. Kortet som du tidigare lagt ut på en liten bro är fantastiskt fin. Här i Linneryd säger en del jägare att det inte finns älg, men de som sätter ut kamera i skogen får se en del älgar.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ! Inte sim det var förr i alla fall. Och något har tydligen hänt med kalvarna. De är för små! Kram

      Radera
  7. Kan konstatera att det är mycket färre löv kvar på träden hos dig än i mina trakter. Hm, undrar varför. Vi har också haft kallt, minus 5 här om natten och blåsigt i flera omgångar. Här lyser det fortfarande i olika gula nyanser. Men jag kan också konstatera att du lyckades hitta färg i det grå. Vädden ser ju allmänt somrig ut med sin pastellblå kulör medan fibblan är mer höstfärgad. Koncheillav, där fick jag lära mig något nytt. Den lyste verkligen upp!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Tror att det beror på att du bor i en lägre klimatzon vi bor i zon 5, norrländskt klimat... Tack och kram! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  9. Du lyckades i alla fall med din jakt och fick till härliga bilder. När det gäller annan jakt och älgstammen så är jag väldigt dåligt insatt dock. Hoppas att andra kan sina saker för det är viktigt att djurarter inte försvinner.

    Önskar en bra start på den nya veckan!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älgstammrn var i det närmaste utrotad för..
      100 år sedan...Men den återhämtade sig. Förhoppningsvis fler det denna gång också. Kram //Anna-Lena

      Radera
  10. Å jag som trodde det var för mycket älgar! Där ser man!
    Ack ja, om jag kunde lägga ut mitt jympapass på nätet...
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade vart nåt! Kram/Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas