onsdag 12 oktober 2022

På gående fot

 Promenad- vandring? Var går gränsen?


Igår var det promenad. Det är jag säker på. För ovanlighetens skull så hade dottern lite tid över, då det var "mormorstisdag".  Hon hann med att ta en promenad med sin mor, direkt efter lunch, då killarna- inklusive morfar- vilade lite middag... genom att läsa tidning eller "titta". Det senare är killarnas uttryck. De vill "titta". Det får de göra en stund efter lunch och en stund innan läggdags. Titta på film via Netflix eller Svtplay....

Under de dryga fyra år som jag varit hos killarna på "mormorstisdag" ( året dessförinnan, då Konrad var baby, så var morfar ofta iväg på "morfarstisdag" under det att jag jobbade för fullt... ) så har det i det längsta blivit en promenad till bokskogen, och ibland in i den samma. Först med barnvagn, sedan med kärra, så blev det tvillingvagn där båda killarna kunde åka med. Ända  tills i våras, blev det kärra, då Karl-Petter skulle sova middag. 

Numera är de promenaderna ett minne blott. Båda pojkarna har vuxit ifrån kärråldern. Frågade om Konrad ville gå med och cykla till bokskogen. Det ville han inte. Barnen är inte lika fascinerade av bokskog, som vad jag är.

Bokarna stod fortfarande gröna, om än lite tröttgröna. Det tar ytterligare ett par veckor  innan de täta kronorna gör skogen till en gyllenen sal. 


Idag har det varit mer åt vandrings-hållet. Tycker jag.
Behövde hämta ut  blodtrycksmedicin på apoteket samt handla lite. Maken tyckte att vi kunde kombinera det med en runda på gående fot, samt äta lunch på restaurang. 

Varför inte ta en av vandringslederna vid Hagatorpet?
Kollade på spårinfomationstavlan och bestämde oss för gul-vit led. Fem km. Den har vi aldrig gått. Bara det att vi bara hittade en enda gulvit skylt, efter det att vi börjat promenera. Skyltningen var urdålig. Kanske är det bara gul led, vilken vi tidigare gått, som är ordentlig skyltad. 

Eftersom vi inte såg en enda gulvit skylt, så följde vi den breda vägen, och kom att gå på två olika elljusspår. Hamnade så småningom på det tre kilometerspår, som fanns redan då vi bodde  i Tranemo, för mer än 40 år sedan. På den tiden fanns det gott om snö, och vi åkte ofta skidor på spåret. Erinrade mig att jag var med i ett 24 timmarslopp och körde en timme för Dalstorpsskolan. Jag var i sjunde månaden med Johanna... så det gick inte så fort ( vilket det f.ö. aldrig gjort  i någon form av spår) ... men två varv, det hann jag iaf med....


Så även om det blev fel led som vi vandrade längs, så var det lite nostalgiskt att minnas den otäcka utförsbacken som svängde på slutet  och den branta backen uppför alldeles innan mål....

Hagatorpets friluftsanläggning, utanför Tranemo, är känd för att ha fina skidspår ( konstsnö) hela vintern.  Det är nog bara en kilometer som anläggs med konstsnö, men där lär  det vara fullt med skidåkare under säsongen. Blir det natursnö, så kör man förstås upp  spår längs alla elljusspår. Hur det blir i vinter, det kan man ju undra. Både vad det gäller  elbelysning och driften av energislukande snökanoner.....


Kommunens bästa restaurang, det är ( enligt både mej och maken) Limmareds värdshus. Idag serverades  kalops ( alternativt fiskburgare). Kalopsen smakade superbra, minst lika bra som den som man lagar till hemma. Man hade höjt lunchpriset från tidigare 85 kr till 100 kr. Helt ok i dessa dyrtider. Jämför man med en annan ( nästan lika) bra restaurang på andra sidan kommun och landskapsgräns, Höganloft i Hestra, så kostar en lunch där 139 kr.

Limmareds värdshus är annars berömt för sin snitsel. Finns i storlek L, M, XL och XXL. Jättegod förstås. En M, som vi brukar välja, är mer än nog. På lördagar och söndagar brukar det vara överfullt på parkeringen. Då kommer folk långväga ifrån, för att äta den berömda rätten.

En bra tretimmars utflykt alltså. Både matförråd, medicinförråd och magar blev påfyllda. Samt en timmes motion, på gående fot.





26 kommentarer:

  1. Höganloft kanske kan vara ett tips för en lunch framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Bra mat. Lite tråkig... stor... lokal bara. Ibland är det mycket folk, och då känns den alldeles lagom.

      Radera
  2. Fint med höstpromenader, lite tålamod så kan väl killarna också promenera, för mycket sittande…

    SvaraRadera
    Svar
    1. De promenerar gärna.... eller springer. Men då ska det vara på stigar i skogen... Vandringsleder går jättebra. Har varit på Store Mosse med dem flera gånger. Men att gå fram och tillbaka på en alldeles rak asfaltsväg, där det dessutom går en del bilar, det är inte så kul....

      Radera
  3. Skönt med promenad ... hellre det än att "titta" för mig. Och gissa om jag blev sugen på schnitzel. Undrar hur stor en XXL är ... låter som den skulle räcka till en hel familj.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, XXL..Den måste vara jättestor! M täcker nästan en hel tallrik... Blir bara lite plats kvar till ärter och valfri potatis. Kryddsmör finns i en rejäl klick på snitzeln.
      Ha det gott! Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. Nu när du skriver det så... Elspår och snökanoner har jag faktiskt inte ens tänkt på nu till vintern och i samband med elpriserna. Det ska verkligen bli intressant att läsa ur de olika kommunerna "reagerar" på ockerpriserna.
    Skoj att ni har ett antal restauranger att välja på, trots att ni bor på landet. Prisbilden är helt okej. För 100 kronor får du ingen lunch i stor-Stockholm kan jag säga. Här ligger det mellan 120 och 159 kronor beroende på. Å hederlig svensk husmanskost går nästan inte längre att uppbringa... Synd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ganska väl försedda med restauranger inom en-tre mils avstånd.
      De flesta bjuder på svensk husmanskost. Finns några thai-restauranger också. Och ett antal pizzerior. Men vill vi äta kinamat...indiskt.. libanesiskt...grekiskt...italienskt...Så får vi åka till stan. //Anna-Lena

      Radera
  5. Här har de stängt ner Vallåsen som ändå varit välbesökt. Det skulle kosta för mycket att hålla snö.
    Kungsbygget tror jag stängde för längre sen, men de har rodel och annat där nu.
    Trevlig kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste inte att ni hade vintersport på din breddgrad..😊
      Vi har ju Isaberg i Hestra.Har inte hört annat än att de ska öppna framåt vintern.Måste kolla på karta var Vallåsen ligger . Ha det gott! // Anna-Lena

      Radera
    2. Båda ligger vid Våxtorp i Halland.

      Radera
  6. Apropå barns intresse för skogen så minns jag när vi var i skogen med barnen. Vi tittade på många olika saker men barnen var lagom roade. När vi kom frågade vi om det hade varit spännande och då svarade sonen "Det var jättespännande när vi skulle äta wienerbröden".
    Det blev i alla fall en trevlig promenad för er del och dessutom en god lunch. Inte det sämsta.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra två killar är riktiga skogsmullar. Men in promenad längs en spikrak asfalterad väg för att komma dit, det lockar inte alls. Förståeligt!
      Dagens promenad, den var väl mer bra för kroppen än för att se höstens vackra färger. Ganska tråkig omgivning längs elljusspåren. Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Härligt med skogspromenader, lugnt och skönt, kan jag tycka. Det blir inte så ofta vi kan göra det i vårt närområde, men ibland så händer det.
    Fina höstliga bilder.
    Jag tycker också om bokskog. Vet att vi åkte igenom så fina bokskogar då vi bilade söderöver i Sverige för några år sedan.
    Snitsel i olika storlekar, det var något nytt för mig.
    Ha det fint och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. XL, den behöver nog en bricka för att den ska få plats. Tror att vanligaste beställningen är M... Sverige-lagom. Tack och kram! //Anna-Lena

      Radera
  8. Trevligt med promenader i ett par dagar fr dig, men killarna hade ju sin uppgift med att sällskapa med morfar.
    Fint med en promenad blad bokarna och förstås att äta en god lunch.
    Hade gärna både vandrat med och ätit lunch.
    Prismässigt ligger dagens lunch här på Söder på 120-130 kr och det är helt ok. Men visst är det dyrare än hos er.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stockholm har ju alltid varit dyrare. Men varierande priser hos oss. 100 kr och upp mot 140. Kram //Anna-Lena

      Radera
  9. Alltid skönt med en promenad (bortsett ifall det regnar). Våra barnbarn är ute-barn, de har alltid varit ute mycket både i trädgården och i skogen. Har man hund så blir det mycket ute-tid.
    Visst är det skillnad på promenad eller vandring, jag håller mig till promenaderna.
    Ha en fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men på vandringsled... är det inte vandring då????
      Har också utebarnbarn... men helst i skog och mark. Inte gående på asfaltsväg... Kram

      Radera
  10. Jag blir lite nostalgisk och tänker på hur mycket tid jag spenderade i skogen tillsammans med mina barn och senare med Rasmus, som jag passade väldigt ofta. Promenaderna i skogen blir inte lika många numera och det kan jag sakna. sen smakar det alltid gott med lite mat.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar stavar till hjälp, och då kan man ta sig snabbt fram genom skog och mark... fortfarande. Utan stavar.... ja, då får jag ont i ryggen... Tur att man kan åtgärda det så enkelt. Kram

      Radera
  11. Låter som en trevlig dag! Jag ser fram emot att få umgås med mitt barnbarn mer och mer ju större han blir..längtar sååå!!! Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att barnbarnen blir ännu roligare att umgås med när de kommer upp i förskoleåldern...Kram//Anna-Lena

      Radera
  12. kanske dags för kalops, perfekt höstkok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Gott! Och hemlagat är ju allra bäst! //Anna-Lena

      Radera
  13. Vilket fint foto på höstlöven med regndroppar! Ni är så duktiga på att traska omkring och har så mycket att välja på, antagligen för att ni kan börja med att åka bil en bit. Här blir det ganska enahanda, men med trevlig sällskap av granne med jycke är det trevligt ändå. Vet du, kalops tillhör liksom dillkött inte mina favoriter, trots att jag annars tycker om grytor av olika slag. Fiskburgare lät okej, men jag hade förmodligen fallit för schnitzeln.....
    Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas