lördag 22 oktober 2022

Färglöst? Oroande?

 


Den vackra hösten har tappat sina färger. Var tog allra glödande höstlöv vägen? 

De ligger på marken, och  de gula och röda färgerna har övergått i smutsbrunt.  Första steget till förmultning... 

Lite deprimerande är det allt, när naturen går in i vintervila.   Speciellt som det klara och friska vädret har övergått i grått, gråare, gråast....


Dagens promenad, det blev en av de rundor som jag/vi brukar vandra, åtminstone någon gång i månaden.  Kolla! Färg! Har aldrig sett en blodriska som gått över helt i grönt,  tidigare. Fanns flera stycken längs vägen. Lite oroande,  tänker att insektslarver borde ätit upp den, så att det bara var en risig stam kvar. 

Återkommer i tanken igen, till detta miljöignorernade styre som svenska folket röstat fram.  Liksom att hela västvärlden sanktionerar ett krig,  varifrån mängder av miljöskadliga ämnen frigörs. 

En vacker svamp... men oj, vad den satte igång tankarna....


Lite positivt, trots att det inte är vackert. Lavar i mängd lär tyda på bra luft. Ända tills jag kollade lite närmre. 


Blåslav tillhör de lavar, som inte är så känslig för luftföroreningar. 
Det är skägglavar som jag ska kolla efter. När såg jag sådana senast?  Inom senaste året, det vet jag. Får ta en runda i morgon och kolla bara efter skägglavar....


Lite färg. Odonen har ännu inte släppt sina blad.
Gott när något känns normalt. Så man ska faktiskt vara lite nöjd över att hösten tycks vara en ganska så normal höst. Mest regn och grått, några friska soldagar med nattfrost däremellan. 

Jag vet, jag är nördig vad det gäller att se avvikelser i naturen. Och jag är nördig i  mitt tyckande att klimatfrågan är den fråga som hela den rika västvärlden borde lägga allt krut på. 


En vandring runt Töllstorpssjön i Gnosjö, tillsammans med byns tre "unga" pensionärsdamer, blev det igår.  Lite färglöst i såväl vatten som i omgivning. Men så trevligt att prata om ditt och datt... och även om vår gemensamma oro för miljö, klimat, framtid och vad den nya regeringen kan ställa till med.


Regnet överraskade oss efter drygt halva vägen. Så det var fyra halvdränkta tanter som fortsatte sina samtal på Bernts konditori. 

Och visst hittade vi positiva samtalsämnen också. Och mängder med positiva inslag i livet. Det gäller att ta tillvara dem.... 

Men oron över  hur naturen mår, och framförallt vad som hänt med insekterna denna sommar, den kommer jag inte ifrån. Förhoppningsvis kan man släppa tankarna under några färglösa vintermånader. Och hoppas på mängder av flygfän när det våras igen. 


22 kommentarer:

  1. Jag är också väldigt orolig över klimatförändringarna. Var och en kan ju se vad som händer. Vi kan också höra från olika experter hur det står till. Vi ser på tv hur olika delar av världen förändras och hur det påverkar/kommer att påverka livssituationen för oss människor och djur. Och växtlighet och allt ...
    Ändå lever de flesta precis som tidigare. Det är så vansinnigt, så oansvarigt, så korttänkt, så egoistiskt, så naivt ... så otroligt korkat. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är helt överens. Vad kan vi göra? Skriva till ansvarig minister. Åka till Stockholm och demonstrera utanför riksdagshuset....???//Anna-Lena

      Radera
    2. Tyvärr tror jag inte att vi kan påverka regeringen. De förnekar ju klimatförändringarna.

      Men tänk om vi alla, och då menar jag ALLA, gör vad vi kan. Tänk om ALLA gör något gemensamt. T.ex. slutar flyga. Och tänk om ALLA i många andra länder gör likadant.
      ( För förtydlingande ... flygresor är endast ett exempel. Det finns så många andra saker som vi kan ändra på och förbättra).
      Tyvärr verkar alltför många tycka att andra ska ändra sitt leverne. Själv lutar man sig tillbaks och lever som tidigare. / Anna-Lena igen

      Radera
    3. Ja, det är märkligt. Men det kallas väl förnekelse...//Anna-Lena

      Radera
  2. Jo men visst var det mycket färg på din promenad - och riktigt vackert såg det ut att vara. Den gröna svampen var ju otroligt fin, men visst blir man fundersam när naturen inte beter sig som vi är vana med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte bara fundersam! Orolig. Rädd... //Anna-Lena

      Radera
  3. Än har jag färger här i min trakts omgivningar men det står väl inte länge på innan november har skalat av allt och då är det trist.
    Klimatfrågan har alltid engagerat mig, på 80-talet jobbade jag lite med den, men man är maktlös och alla suckar blir till oro.
    Idag har jag plockat fram några fler ljuspunkter här i bostaden.
    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra med ljuspunkter i alla fall! Kram! /Anna-Lena

      Radera
  4. Din första bild speglar denna lördag perfekt. Så trist och grått såg det också ut här. Om man ska tro väderappen har vi en lika trist vecka framför oss. Däremot har träden här kvar sina löv, åtminstone de flesta av dom på innergården.
    Hoppas att Anki läser ditt inlägg. Hon har säkert en förklaring varför blodriskan har "möglat". För det ser precis ut som om den just har gjort det.

    Så du är en Greta anhängare eller?! På grund av eller ska jag säga tack vare pandemin har hon och hennes tjat tystnat. Personligen är jag rätt så tacksam över det. Kan liksom inte oroa mig över nåt jag inte kan påverka. Å om du syftar på kriget i Ukraina, så tycker jag att det är helt fantastiskt att hela västvärlden ställer upp och hjälper landet mot Ryssland. Hade du föredragit att Ryssland tagit Ukraina utan motstånd och sedan hade fått fritt fram till Europa eller... Krig är aldrig nåt positivt såklart, men ibland är det nödvändigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Greta anhängare anser jag mig inte vara. Men väldigt orolig för vad som händer med jordens klimat och de konsekvenser som det får för naturen.
      Hur man ska angripa idioten i Krrml, det vet jag inte. Men iaf inte skicka vapen som spyr ut föroreningar. //Anna-Lena

      Radera
  5. Visst är det oroväckande hur naturen mår. Verkligen. Just här har vi fortfarande kvar många av de vackra höstfärgerna men det är ju en tidsfråga.
    En vacker promenad som jag hade glädje av att följa med på.
    Ja, krig är grymt på alla sätt och alla blir förlorare. Vinnare finns det inga.
    Och miljön? En svår nöt. Bilarna i städerna spyr ut mycket och i mitt tycke borde en förbjuda biltrafiken i Stockholms innerstad om det inte handlar om nyttotrafik. Likadant kunde en göra i många större städer. Detta förbud finns i en del städer i Europa. Bilar parkeras utanför stadskärnan. (Handicapbilar har specialtillstånd)
    Men detta beslut vågar ingen regering alls ta. Inga städer heller....
    Och givetvis ska man öka den kommunala trafiken på landsbygden så att man kan ta sig fram miljövänligt utan bil.
    Om sedan tågen också gick som de skulle vore det ju också ett lyft för miljön.
    Vi har ingen bil och har valt det. Behöver absolut ingen här i storstan där det finns så bra kommunikationer.
    Kram



    SvaraRadera
  6. Absolut! Bilfritt i stadskärnor.
    Tåg i stället för flyg. Tid ska inte jämföras med pengar... miljöskälen bör överväga.
    Möten via nätet. Bra!
    Fossilfria bilar, ja!
    Det skrämmande är att just nu är miljötänkande och planeträddning långt ner på agendan.Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  7. Trist när de färgglada löven lämnar sina träd, då blir det alltid ännu gråare, och är himlen också grå...ja...det är långt till våren! Vi får härda ut!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns säkert en del fina dagar längs vägen. Man vänjer sig Kram//Anna-Lena

      Radera
  8. Det var kala träd! Just under lördagen förvånande det mig hur grönt det fortfarande är! Verkligen olikt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suck 😮‍💨 det var ju jag… Eval8

      Radera
    2. Ett tag funkade ju det att få med namnen på Blogger. Förstår inte varför det blivit så här...
      Löven har fallit de sista dagarna. Fyra grader kallt tog knäcken på dem. //Anna-Lena

      Radera
  9. Så vackra bilder även om man anar att en färgrik höst håller på att övergå till en gråare november. Vi ligger lite efter här för än är många träd hyfsat gröna.
    Miljön är en oerhört viktig fråga som måste tas på allvar av hela världen!

    Kram och god söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ni har lite kortare grå tid. Men man vänjer sig. Tar bara några dagar att göra så. Kram //Anna-Lena

      Radera
  10. Hos mig är det betydligt färggladare. Här samsas grönt med gult, brunt och rött. De flesta löv sitter kvar på träden, men det blir säkert ändring på det med tiden precis som det brukar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni skåningar är välsignade med kortare vinter. Förstår absolut varför min ena dotter valt att bo i det landskapet..

      Fast det beror nog på annat än kort vinter..
      Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Nästan tre trallande jäntor då, + en extra! Inte har jag heller sett en helt grönfärgad blodriska! Den var häftig, såg rätt giftig ut... Nu blir det fattigt på färger ett tag tills det tomteröda tar över o det dröjer ju inte länge...Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas