måndag 10 oktober 2022

Brittsommar

 

Det finns blommande växter som är väldigt tacksamma att odla. Ringblommor exempelvis. De blommar från mitten av juli och ända fram till frosten nyper dem. Eller, som i detta fallet, en tant som tyckte att det var dags att höststäda i trädgården.

En fin bukett, med högsommarkänsla, blev det av de sista ringblommorna. 

Det har varit  en riktigt fin brittsommardag, denna måndag. Sol och tretton grader. Lite friska vindar. Hade nytta av att vara omgiven av skog. Träden skyddade mot de vindbyarna. Det kändes riktigt bra att ha en heldag i trädgården, i det fina vädret.


Det sägs att man inte ska klippa ner växterna inför vintern. Det struntar jag i. Jag klipper inte så djupt, det finns en hel del stjälk ( och även blad) kvar som lätt tas bort till våren. Alltid lika spännande att se vilka bladrosetter som döljer sig under de växter som spritt ut sig under sommaren Hittade en hel del, till min glädje. 

När jag kände mig klar med dagens arbete, tog jag en runda och fotade en del av de växter som fortfarande står i blom. Växten ovan, den sådde jag i våras.... drev upp i växthuset, och planterade ut i början på juni. Det är en vädd. Dekorativ, tacksam, har blommat mycket.


Prästkragar är också tacksamma. Men de gör lite som de vill- Vissa år blommar de tidigt och i mängd, andra år lite senare, och i fåtal. De självsår sig och flyttar på sig, lite som de tycker.  Ser att det blir mycket prästkragar nästa år, det finns ordentliga plantor lite varstans. De är lätta att flytta, men det gör jag inte förrän till våren.

 

Är lite nördig vad det gäller näva. Denna sorten blommar sist av alla,,,,, men den är uthållig, blommar oavbrutet från juli tills långt in i oktober.


Fler som fröat av sig. Penséer är ju de första blommor som man sätter ut. I krukor. Trevligt när de återkommer på hösten. Alldeles av sig själva....



Höstaster. Har  flera olika färger och storlekar.  Plockar in av dem, så länge de finns kvar. Rådjuren tycks också gilla höstaster, speciellt knoppar och blommor.  Så det är inte bara jag som knipsar av de nästan utslagna blommorna.... 

Den allra sista egensådda petunian. Det står en liten kruka kvar, där jag planterade de växter som var små och ynkliga på försommaren. De har tagit sig ordentligt, och blev de som blev "late bloomers"

 

Hörde älgjägarna hojta på ganska nära håll, där jag gick i trädgården. Dock ingen skytt i det älgtorn finns på det närbelägna "hygget". "Day-oh, Day-oh", tyckte jag att de ropade , drevkarlarna. Och direkt hade jag en bra sång till det älgtema som jag tänkt med de yngre eleverna på torsdagens musiklektioner. 

När det hojtande sällskapet avlägsnat sej så långt att de inte hördes längre, hörde jag ett... nej två... skott på långt håll. Där fick man nog en älg ändå.... Lite senare körde traktor med kärra och lyftanordning förbi, så jag misstänker att man fällt ytterligare ett djur. Imorgon ska det vara färdigjagat för denna gång. Gissningsvis blir det mer jakt under helger framöver, men antagligen med färre jägare.

Om man undantar att det finns lite blommande växter kvar, så är trädgården klar för vintervila. Trädgårdsmöblerna ställde vi också in i dag. Bara att konstatera, de har gjort sitt för denna säsongen. 

Skönt att det blev en riktigt fin brittsommardag. En dag då jag njöt i fulla drag av att vara ute och jobba in trädgården. Fast jag vet... i morgon så kommer det att var stelt att ta sig upp..

26 kommentarer:

  1. Du har onekligen väldigt, väldigt gröna fingrar. Så duktig du är med alla dina blommor. Den vackraste av alla är nog den rosa-lila blomman som jag aldrig sett förut. Du som gillar trädgårdsarbete måste uppskatta det underbara vädret extra mycket. Det gör jag i och för sig också, för balkongväggarna skyddar från blåsten de också - som tur är:-)
    Trodde att älgjakt pågick i minst en vecka eller tills dess att man uppnått den kvot man tilldelats. Hoppas ni kommer över lite älgkött. Jag menar ni som bor så nära och kanske till och med låta jägarna nyttja er mark så...

    PS. Har lär mig lite om älgjakt av en kompis som jagar i Roslagen samt från böcker jag läst på sistone. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där! Brukar ofta vara jakt en vecka. På senare år tre dagar och helger efter det. Har inte hört hur många djur man lyckats fälla idag och igår. Man har en tilldelning på tio djur. Den kvoten tror jag inte att man lyckas uppnå i år.
      Vi har marker, så vi får en del älgkött. Få se hur det blir med det i år...Är många som ska dela. Vissa år, då det varit skralt med kött, så har man gått i bokstavsordning och delar ut efter den principen...
      Tack för vackra ord! Ja, vädden är fin. De flesta plantor blev vita. Inte lika fina. Kram //Anna-Lena

      Radera
  2. Så fina blommer. Buketten är riktigt fin.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite sommarkänsla i buketten! Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. Vilken fin höstdag och så mycket som fortfarande blommar. Brittsommar förknippar jag med varmare temperaturer, nästan upp mot tjugo grader. 13 grader är gängse temperatur här nu.

    Önskar en fin kväll!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter kyligt blåsiga dagar och ett antal regndagar, så kändes det lite sensomrigt. Fast några 20 grader, det var det förstås inte.. Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. Så många fina blommor du har. Jag har tagit in pelargoner i helgen. Ska de klippas något nu? Tog hem begonior från kyrkogården också, läste man kan övervintra dem också.
    Luktärtor blommar än här. Tänkte klippa av de sista blommorna och ta in och samla ihop fröerna.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Satte in pelargoner i garaget. Så länge. Ska nog inte klippas innan till våren.
      Finns bara enstaka blommor kvar. Har plockat in fröer från luktärter. Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  5. Så fina blombilder. Känns som sommar hos dig. Ringblommor är så fina. Fick dottern att sätt sådana frön, så att jag kunde få en bukett. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu är sommaren slut. Bara enstaka blommorvkvar. Och höstaster. Men ringblommor är ett säkert kort! //Anna-Lena

      Radera
  6. Hela ditt inlägg andas brittsommar. Ljuvliga bilder och vädden tog första priset i mitt tycke, även om jag älskar ringblommor. Älgjakt och höstvindar hör den här årstiden till. Du är kreativ, det märks, tänker på hur du fångade upp day-oh, day-oh och genast vet hur du ska använda det.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länge sedan jag använde den i musikundervisning. Men nu är det dags. Måste lära mig sluta jobba, om än för några timmar i veckan. Men detta året ska jag förstås jobba... det har jag ju lovat. Kram //Anna-Lena

      Radera
  7. En riktigt skön brittsommardag att njuta av. Jag hade stor behållning av att strosa runt i din trädgård tillsamman s med dig och klippa ner växter. Och du lärde mig också några nya namn- Vad gäller växter är de en svag gren. Vackra bilder.
    Även här en vacker brittsommardag som vi njutit av mellan starka vindar,
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas på fler ljumma dagar. Och lite sol. Så gott om vackerhösten kan fortsätta länge.
      Man kan inte vara bra på allt!😊 Kram//Anna-Lena

      Radera
  8. Vilket härligt inlägg med inriktning på trädgård. Mycket som blommar fortfarande hos dig. Ringblommor var länge sedan jag hade men har bestämt mig för att ha det nästa år igen. Hade i flera år ringblommor tillsammans med blå snokört. De var väldigt vackra tillsammans och nästa år blir det en repris.
    Vädden var riktigt vacker. Prästkragar har jag sett många senaste dagarna på promenaderna. Nävor är alltid tacksamma, din blå ser ut som 'Rozanne' ... den brukar blomma långt in på hösten men det finn ju andra sorter också. Astrar är också tacksamma att ha så här på hösten, om nu inte rådjuren äter upp dom.
    Att klippa ner eller inte spelar nog ingen roll. Det är bara att göra som man vill. Själv klipper jag inte ner utan sparar det till våren. Dessutom krattar jag in alla löv i rabatterna för att täcka jorden.
    Sol här idag men blåsigt! Hoppas du får ytterligare en fin dag i solen!

    Kram och fin tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan verkligen dina arter. Jag är så dålig på det. Ska kolla på snokört. Låter vackert!
      Bra tips att täcka med löv. Det ska jag absolut göra! Kram

      Radera
  9. Så många blommor du fortfarande har kvar som blommar. Hos mig är det bara Rudbeckia och några mindre sorter. Vi har med haft en underbar trädgårdshelg. Det går betydligt snabbare att jobba när vädret är härligt. Jag klipper också ner mina perenner på hösten och de brukar sticka upp igen till våren så det är nog inte helt fel. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rudbeckia är bra på hösten. Har tyvärr inga i rabatten. Borde ändras på.
      Härligt trädgårdsväder några dagar. Idag blåser det onödigt mycket... Kram //Anna-Lena

      Radera
  10. En fin dag i trädgården med andra ord! Många vackra blommor fortfarande.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Idag är det lite väl blåsigt! Kram //Anna-Lena

      Radera
  11. Oj så många blommor som fortfarande blommar, där fick jag lära mej lite mer om dem, tack för det! Skönt att det var en fin höstdag, trevligare att fixa lite då. Just det, du funderade om kartbilden var La Gomera, en underbar liten ö dit vi också varit, ön på bilden är dock mera turist-tät!
    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får jag nog veta så småningom... Kram Anna-Lena

      Radera
  12. Du har nog gröna fingrar du, det ser man på resultatet. Ängsvädd finns i mina trakter men din ser mer elegant ut. Du hörde säkert om jägargubben som råkade skjuta rakt in i ett hus där en man blev skottskadad i magen. Nu överväge jaktlaget att ta bort de pass som gränsar till vägen och husen, ett bra beslut tycker jag! Vi hade en skön solig höstdag idag, tvätten torkade fint! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vädden är sådd frö frö. Inget som växer vild.
      Bra tanke om att ta bort passen i närheten av väg och bebyggelse. Här finns många, ganska nära vägarna.
      Har tagit ner tvättorkningsställningen för i år. Tvättvinda, kan det heta så? Får torka tvätten inomhus...Ha det gott! Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Underbara bilder, det har verkligen varit varmt, satt ute och fikade igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott så! Gissar att även du har lite moln idag...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas