fredag 14 oktober 2022

Överårig

Tomas Stenström är bra. Tycker jag. Bra texter, bra röst, bra melodier.

Kollade igenom kulturutbudet i Jönköping. och fann att han skulle ha en konsert i Konserthuset, Elmia.  Frågade maken om han ville åka med, och det ville han.  Biljetter beställdes någon gång i somras. Igår var det dags för konsert.


Passade på att äta på utmärkta  Catarina pizzeria och restaurang. ett stenkast från Elmia, innan konserten. En kopp kaffe efter det, det skulle passa bra i konserthusets foaje, tyckte vi.

Det var där vi insåg att vi var klart överåriga, för att uppleva Tomas Stenström live.

Det fanns något enstaka äldre par, men det vete sjutton om inte vi var äldst av alla.  Publiken tycktes mest bestå av tjejer, i ålder 20 - 40 år, en del mamma-döttrar och en del yngre par. 

Det blev nästan som ett slag i magen,  att inse att här passar vi inte in! Nog för att jag var klar över att det inte handlade om någon pensionärskonsert, men jag var definitivt inte förberedd att på att publiken bestod av, i det närmaste, enbart unga människor.


Konserten var så superbra. Lite hög volym innan man vande sig, men sedan kändes det som om man satt helt insvept i toner, harmonier och rytmer. Det enda negativa, det var att sången understundom överröstades av musiken, att inte orden hördes ordentligt. 

Två timmar försvann, utan den minsta träsmak. Det var först under de sista låtarna som den ungdomliga publiken reste sig upp ur stolarna. Från början hade jag varit lite orolig att det skulle ske redan från början. Då blir det jobbigt.... Nu var det rätt gott att få stretcha de stela benen efter en lång stunds sittande.


Tänkte det, då jag åkte hem:

En del trivs inte i sitt kön, och vill göra könsbyte. Det kan man få göra, även om det är många och långa utredningar som ska till. Jag trivs inte i min gamla kropp, mitt " inre jag" är betydligt yngre  än den kropp som härbärgerar mej. Det är inte mycket att göra åt det.... 


 I skolans värld är jag också överårig. Uttryckte under arbetsdagen igår, att  jag måste ta mig i kragen och sluta efter detta läsåret. För nu är jag rejält överårig. Mina fina kollegor höll inte med mej; Så länge man känner att det är roligt det man håller på med, så är man inte för gammal. Det är ingen av dem som tänker på min ålder.....och jag behövs, både som musiklärare och som vikarie.  

Faktum är ju; Jag mår väldigt bra av att jobba lite grann....

Nåja, jag tror att jag kommer att tänka mer på om jag/vi är i "rätt ålder", då jag kollar evenemangsbiljetter framgent.  För det kändes väldigt konstigt, att storligen uppskatta konserten samtidigt som man kände sig som en udda fågel. 

26 kommentarer:

  1. Jag har ingen koll på Stenström, men det är väl bra att ha ungdomlig musiksmak (om hans musik nu räknas som ungdomlig).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varierar... "Slå mej hårt i ansiktet" kanske inte låter så bra... men "Ser du månen där du är i kväll?", den måste väl alla gilla. //Anna-Lena

      Radera
  2. Jag tog bort mitt tungtrafikkörkort eftersom jag inte ville falla för frestelsen att börja köra buss igen efter pensionen. Nu kan jag tänka att det kanske hade varit skoj att köra nån tur i området runt Tranemo kommun. Så kanske var det bra att jag gjorde som jag gjorde, det är lätt att falla dit igen, särskilt i den branschen då det alltid behövs inhoppare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade behövts. De gånger jag varit ute och åkt med elever... och Bergkvara .. så har det varit äldre herrar som kört bussarna. De har många gånger inte varit från trakten, och haft svårt att hitta rätt väg.
      Kan du inte återkalla ditt kort? //Anna-Lena

      Radera
  3. Nämen, inte ska du känna dig överårig! Vad är det för trams, man är så gammal som man känner sig oavsett vad spegeln säger! Och barnen behöver umgås med äldre, det är jätteviktigt! Jag tycker självklart att du fortsätter jobba i den mån du själv önskar, det är ett utmärkt sätt att hålla sig ung! Jag märker att jag inte alls är van att umgås med barn, hoppas dock att jag blir lite mer varm i kläderna så småningom. Någon pedagog är jag dock inte, jo möjligen för vuxna men inte för barn för de är utomjordingar i min värld. Två timmars konsert skulle ta kål på mig, och jag tycker inte Stenströms repertoar riktigt skulle räcka så långt? Han hade inga gästartister med sig? Kul att ni tyckte konserten var bra, det är ju det viktigaste!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga gästartister. Men han gjorde det riktigt bra! Bra musiker och häftigt ljusspel påverkade också positivt. Tror visst att du kan umgås med barn! Kram//Anna-Lena

      Radera
  4. Håller med det som Paula skriver, inte sjutton ska du känna dej för gammal för att jobba, superfint för barnen att få träffa dej ju, med en enorm erfarenhet och ett lugn kan jag tänka mej! Så länge man tycker det är kul måste det ju vara superroligt! På mitt jobb är jag nu en av de äldsta, de nya barnmorskorna är lika gamla som mina söner, och yngre! Känns lite konstigt, men jag är så tacksam för all erfarenhet som jag faktiskt kan förmedla till dem och till mina patienter. Lite kul var det i förra veckan då min mans alla syskon med respektive träffades över en middag, där var jag plötsligt yngst av alla, tänka sej! Hihi!
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är relativt! I pensionärsföreningen, så är det jag som är yngst. Men två timmar med gammeltjo, det betackar jag mig. Fortfarande!
      Och egentligen, så är ålder ganska oviktigt. Kram //Anna-Lena

      Radera
  5. Man får väl gå på de konserter man vill, oavsett ålder? Gå på det du känner för, tycker jag.
    Så länge det finns behov för dig på skolan och så länge det ger dig något, så fortsätt!
    Trevlig helg! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt! Ha det gott! Krsm //Anna-Lena

      Radera
  6. Alltså rent allmänt så är kalenderåldern ju bara en siffra. Hur man känner sig "i skallen" är en helt annan sak. Personligen försöker jag vara "ung i huvudet", även om kroppen talar om för mig att det inte alltid hjälper. Men det underlättar. Tror du reagerar likadant. Så länge du kan, vill och accepterad av dina kollegor/elever så är det ju bara att fortsätta.
    Sedan fick jag googla Tomas Stenström. Har aldrig hört talas om honom. Killen är bara 34 år, vilket förklarar publikens ålder. Minns att min man och jag såg en afrikansk sångerska på Fasching någon gång. Där upplevde vi samma sak som du - vi drog upp medelåldern rejält. Men so what?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, precis! So what! Och jag stornjöt av konserten. Och jobbet! Kram //Anna-Lena

      Radera
  7. Vad roligt att ni kunde vara på plats.
    Jag gillar verkligen Thomas Stenström men missade den konsert han hade här på Avicii Arena /Globen i April där konserten i princip var utsåld. Hade vänner i vår ålder som var på plats men de berättade att publiken åldersmässigt var väldigt blandad . Inte alls så många yngre som hos er. Tänk så olika det kan vara.
    Ja, detta med ålder. Visst är det knepigt. Men å andra sidan är det ju bara en siffra. Man kan vara och känns sig gammal när en är 25 och en kan känns sig ganska ung och med när en är 75. Beror så mycket på.
    Se du även i fortsättningen det du vill se.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En superbra konsert var det, hur som helst.
      Det är nog så för många:Man har svårt att inse ska ålder. Man känner sig fortfarande ung, ända tills dess kroppen ska samarbeta i lite mer utmanande sammanhang. Ta sig över ett hinder t.ex Eller springa...Ha det gott! Kram//Anna-Lena

      Radera
  8. Förstår hur du menar. Jag hade säkert känt likadant.
    Tror det är likadant för alla som kommer in i något slags sammanhang och är den som "avviker".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast man behöver ju inte bry sej... egentligen. Men det kändes konstigt...//Anna-Lena

      Radera
  9. För egen del hade jag inte brytt mig om att det var många yngre i publiken utan tycker man om musiken så gör man. Apropå musik så ska du sluta jobba när du inte längre vill göra det och inte på grund av din ålder. Så tänker jag!

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
  10. Man är inte äldre än man gör sig, för åldern är bara en siffra. Jag är 22 och 24 år äldre än våra tjejer, men vi har en kompisrelation mer än mamma-dotter-relation. Du är visserligen lite äldre än mig, men jag gillar också Tomas Stenström
    Ha en fin helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte många 50 + på konserten. Men vi uppskattade den säkert lika mycket som ungdomarna.//Anna-Lena

      Radera
  11. Den konserten hade jag gärna sett för jag gillar också Thomas Stenström. Jag förstår hur du känner och jag skulle kanske också reflekterat över det men sedan kopplat bort det. Alla var där för att lyssna på en bra konsert, oavsett ålder. Kul att konsterna var bra. Han lär ju vara en bra live-artist. Jag brukar lyssna igenom en del av hans låtar lite då och då.
    Och du ... din översta bild! Jättesnygg!

    Kram

    SvaraRadera
  12. Höstbild! Vackra löv på marken. Snart blir alla löven bruna...
    Tror att många gillar Tomas Stenström. Och jag hade inte en aning om att han var så bra live! Kram //Anna-Lena

    SvaraRadera
  13. Själv skulle jag inte gå på en konsert med Tomas Stenström, men jag gillar en av hans låtar: Ser du månen ... men med bara en låt kan man inte göra en konsert.
    Tycker att det var jättebra att ni var där bland de unga. Det är så trist när saker och ting blir åldersindelade. Blandning är bra. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så. Och inte var det åldersindelat i bokningen... det bars blev då. Kram//Anna-Lena

      Radera
  14. Oj, så jag känner igen mig och ändå är du så mycket yngre än mig. Men känslan vi har är densamma, inuti. Där är vi fortfarande cirka 30 år, eller jag känner mig som 27.
    Men, egentligen, vi kan ju njuta av musiken och då ska vi passa på att göra det. Strunta i åldern, den kommer med tiden, som jag brukar säga.
    Fina höstlöv och blommor.
    Trevlig söndag och kram till dig från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har ju helt rätt! Tror att det är vanligt att känna sig i "fel"ålder. Svårt att förstå att åren bara rullar på! Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas