måndag 17 oktober 2022

Borås, Borås

 https://m.youtube.com/watch?v=ZxzALhVy7CA


Borås har alltid ansetts som en tråkig stad. Just nu går det tydligen ett "drev" genom något av de sociala medier som jag anser mej för gammal för. Ett "drev" där man gör inlägg om och från Sveriges tråkigaste stad.

Visst tyckte man att Borås var en tråkig stad då man var ung och dagligen skyndade genom centrum från centralstationen till Bäckängsgymnasiet.

På senare år, så tycker jag att Borås blivit en trevlig stad. Högskolans utbyggnad har förstås påverkat positivt. Dessutom är Borås en riktigt fin konststad, med många skulpturer och många muralmålningar.

Så jag håller inte alls med om tråkigheten.


Konstaterade att jag/vi sannolikt inte besökt Borås City, sedan före pandeminedstängningarna. Så det var riktigt spännande att se vad som förändrats under mer än två och ett halvt år.

Pallashuset hade fått ny ingång och en utgång ..eller ingång...mot Viskan och Stadsparken. På andra sidan ån stod en ny, färgstark installation. 


En vattenfylld ränna, längs en stor del av Västerlånggatan, har blivit föremål för ett antal tidningsrubriker, under tiden den uppfördes. Nu fick jag se den färdiga lilla kanalen. Jag tyckte att den var ett trevligt inslag i stadsmiljön.

Hade befarat att det var många tomma skyltfönster och stängda butiker i centrum. Så var, glädjande nog, inte fallet.


Lunch intogs på "Springrolls". Väldigt god sushi. Och sedan lite vällagad thaimat på det. Gott att äta annat än den husmanskost som våra "vanliga" lunchställen bjuder på.

Det blev en tur ut till Knalleland också. Clas Olsson och Ekohallen  lockade. Där finns det mesta som man behöver. ( Frågar mig alltid vad folk har i Ullared att göra, då det finns trevliga stora butiker, med i det närmaste samma utbud, på närmare håll. Och samma pris)

Halloween är på gång, det märktes på flera ställen. 


Och visst hade man börjat plocka fram julsaker. Fast bara börjat. Känns som om man vill sälja onödighetsartiklar inför Halloween, innan man går all in med julsakerna.

Ett kostsamt besök i "stan" blev det.  Men  absolut trevligt att andas lite stadsluft, för ovanlighetens skull.



26 kommentarer:

  1. Sushi är gott och Borås är inte tråkigt.

    SvaraRadera
  2. Där har jag aldrig varit. Bra att du tycker att den är trevlig, då kanske jag hamnar där någon gång. För till en tråkig stad lockar inte. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej! Ibland kan man bli lite besviken, då man besöker en stad... för den är så tråkig. Tror att det kan bero på att man inte kollat upp vad den egentligen har att erbjuda. //Anna-Lena

      Radera
  3. Det skrivs så mycket om Sveriges tråkigaste stad , olika varje gång. De flesta ungdomar tycker nog deras ort är tråkig, men vuxna uppskattar andra saker. Här vi bor nu kunde jag i inte för mitt liv tänka mig att bo förr. Tyckte det såg slummigt och fult ut i centrum. Men naturen är fantastiskt fin upptäckte jag sedan.
    Borås ser inte tråkigare ut än andra ställen. Förr var man ju på Ellos någon gång. Bodde en natt på campingen i ett litet kupoltält. Fick plats bland zigenarna ( får man kanske inte säga längre?) mitt bland deras stora, flotta husvagnar. På natten regnade det, så på morgonen var allt dyngsurt och vi fick köra hem. /Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Kanske det var så du blev intresserad av att köpa husvagn. Hoppas att de köpta varorna klarade sig mot regn.
      Ellos finns inte som fysisk butik längre, bara som postorder. Med säte i stora näthandelsområdet, Viared. Kram! //Anna-Lena

      Radera
    2. Vi hade husvagn, men skulle bara på djurparken och Ellos, det var bara vi och Yngsta, då i tvåårsåldern.
      Ellos hade en kort period en filial i Helsingborg.

      Radera
    3. Tänkte det! Du är nog född med en sådan! 🙂 Eller i! Kram//Anna-Lena

      Radera
  4. Lite trist med tema tråkiga städer. Allt beror väl på. Kanske man är ganska tråkig själv. Har varit i Borås en del förr och sista besöket var för ett par år sedan- Finns ju mycket att titta på här men allt beror ju på vad en vill se och uppleva.
    Tack för turen och de trevliga bilderna.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borås har ju av och till fått epitet "tråkig stad". Kanske lätt blir så, då man varken är storstad eller liten mysig småstad.
      Men nog föredrar jag Borås framför Ulricehamn, även om den staden ligger så vackert vi Åsunden. Affärerna är inte mycket att ha, däremot. Så det beror på vad man är ute efter. Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Det har hänt oerhört mycket till det bättre sedan vi var i tonåren och något decennie efter det. Nu är Borås inte alls tråkig men har kanske ett lite för litet centrum. Skulle vilja att butikerna mer flyttade in till centrum från Knalleland och själva centrumkärnan utökades.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev ändå förvånad över att det var ett sådant levande centrum. Många butiker var borta, men andra hade kommit i stället. Pallashuset var verkligen förändrat. Sen gillar jag ju Ekohallen, där det finns så mycket av olika grejer.Leksaksavdelningen är helt enorm.
      //Anna-Lena

      Radera
  6. Det är alltid trist då affärslokaler gapar tomma. Växjö centrum har blivit trist, då flera affärer valt att flytta upp till Grand Samarkand, som ligger flera km ifrån centrum. Men visst, det är trevligt att strosa runt på Grand.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ont så förtjust i gallerier. Roligare med ett levande centrum. Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Jag visste inte att Borås ansågs som en tråkig stad. Hans Ostelius påstod en gång att Eslöv var Sveriges tråkigaste stad. Jag är uppväxt i Eslöv och håller definitivt inte med. Håller med dig om Ullared. Jag har massor av stora shoppingcenter på nära håll, där jag kan få tag på i stort sett allt och många gånger billigare än i Ullared. Dessutom är bensinen inte billig nu och den måste man också räkna till när man ska köra långt. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi iaf några som anser att Ullared inte är paradiset på jorden. I det närmaste tvärtom, tycker jag! Ha det gott! //Anna-Lena

      Radera
  8. Gissar på att de flesta som "uttalar" sig inte har besökt så många olika städer i Sverige. De hakar på en trend och epitet "Sveriges tråkigaste" varierar ju från år till år.
    Helt klart har jag varit i många svenska städer som inte verkade så himla kul - MEN precis som du skriver Anna-Lena så tror jag att det mesta beror på en själv. Är övertygad om att alla platser/orter/städer har NÅGOT, men då krävs det att vi lägger ned tid på att hitta det - och hur många gör det..?
    Kul att det där besöket till Borås nu blev av.
    PS OM människor tycker att Borås är en tråkig stad nu, då skulle de varit med på 1970-talet. DÅ var den tråkig. ;)
    DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också var det vi som tyckte att den var tråkig. Fast... När Tempo var det enda roliga man hade att besöka ... eller möjligen det mörka, väl inrökta fiket på Domus...Så var det väl inte världens roligaste stad förstås... Hoppas att du piggnat till! //Anna-Lena

      Radera
  9. Det där med Sveriges tråkigaste stad dyker ju upp lite då och då. För många år sedan pekades Eslöv ut i detta sammanhang. Det enkla sanningen är nog att vi uppskattar olika vilket är befriande. Sedan kan jag känna att vissa städer har större charm än andra men det är ju också en subjektiv uppfattning. Jag tycker att Borås ser riktigt trevligt ut. Trevligt att trampa stadsgator i alla fall och en god lunch blev det.

    Kram och god tisdagskväll nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget fel på Borås. Den tråkigaste staden jag sett är Nybro. Men det beror säkert på att vi bara stannade till för en lunch för några år sedan. Såg bara ett grått trist centrum.I Eslöv har jag aldrig varit. Borde gå att råda bot på. Kram! //Anna-Lena

      Radera
  10. Det var helt nytt för mig - att Borås anses vara en tråkig stad alltså. Följer ju Tonys blogg och det han visade från Borås var långtifrån tråkigt. Stan är vägledande vad gäller muralmålningar och var först med att göra en "renodlad" utställning med graffiti. Textilmuseet är underbart och skulptursamlingen i stan är suverän. Så nej, jag förstår inte att Borås har ett så dåligt rykte.
    Har aldrig varit i Ullared eller Knalleland. Känner inget behov heller. Det finns tillräckligt med butiker i stor-Stockholm.
    Å vad utmärker en tråkig stad? Alla tycker vi ju olika om olika saker, så det är nog svårt att sätta en tråkstämpel på en stad/ort/plats.

    SvaraRadera
  11. Håller med. Förstår inte varför man utsett Borås till hackkyckling. Staden är värd bättre än så!
    Ullared! Inget att ha... Blir trött bara jag tänker på det. Var där för tre år sedan senast....Dryga timmens väg dit, med bil. Har inga planer på besök där.
    Men gärna en skulpturvandring i Borås. Gjorde en för mer än tio år sedan. Mycket har tillkommit sedan dess.//Anna-Lena

    SvaraRadera
  12. Har varit en gång i Borås med jobbet för länge sedan, då var den verkligen tråkig, tyvärr! Hotellbaren stängde klockan 23, sen var det dött i stan. Någon tipsade om att vi kunde åka in till Göteborg då, men det gjorde vi aldrig. Stannade på hotellrummet med min rumskompis och såg filmen Copycat som var riktigt bra minns jag, haha!

    SvaraRadera
  13. Men.... klockan 23, då sover vi i våra trakter... 🙂

    SvaraRadera
  14. Jag får inte någon känsla av att Borås är en tråkig stad då jag ser dina fina foton därifrån.
    Jag har besökt Borås en gång och tyckte att det var en liten mysig stad.
    Halloween och julsaker har det kommit här också, lite tidigt.
    Hoppas att du har en finfin dag.
    Kram från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ganska lagom stor. Trähusen i centrum är ett minne blott. Tyvärr. Men inget fel på den stan. Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas