torsdag 4 november 2010

Dyr däckdårskap

För två veckor sedan var vi i sta´ med att göra en weekendresa till London. Ingen har väl kunnat undgå detta - jag ville så gärna dela med mig av upplevelserna i världens huvudstad, så att jag t.o.m länkade från FB.
Planet avgick kl 6.45 på fredagsmorgonen. Till vår förskäckelse, så fick vi höra att det skulle bli snöoväder under natten. Däckbyte var ett måste, inte ville vi riskera att köra i diket genom att låta sommardäcken vara kvar.
I vår by har vi en alldeles egen däckfirma. Naturligtvis köper vi alla däck vi behöver där. Vi får också möjlighet att använda firmans lokaler och faciliteter när det är dags att skifta däck. Så och denna kväll, onsdagen före fredagsmorgonen.
Tre bultar i första hjulet gick lätt att skruva ur med maskinell hjälp. Den fjärde såg lite annorlunda ut och C-E kom på att - Javisst, ja - den ska man ju ha en specialnyckel till... den ligger i handsfacket. Vilket den också gjorde! Däck ett, däck två, däck tre .... funkade bra. Däck fyra, det slog gnistor om specialnyckelbulten, samtidigt som den satt lika fast som tidigare.
C-E tittade på specialnyckeln och lät undslippa sig en svordom.... nu gick de sista taggarna också.....den är helt obrukbar.... kanske man har något universalverktyg i verkstan?
Det hade man inte och vi åkte de två kilometrarna hem på tre vinterdäck och ett sommardäck.
Jaja,det skulle väl fixa sig på torsdagen, Peugeotverkstaden i Gs måste väl ha ett universalverktyg som skulle lösa det hela.
Men tänk det hade de inte, för varje bil hade sin egen unika nyckel... och något annat verktyg för att få bort däcksbultarna existerade inte. ( Idioti och dårskap, tänkte jag...) Man försäkrade också att det inte var speciellt vanligt att denna unika nyckel gick sönder. Men naturligtvis skulle man fixa däckbytet ... genom att borra upp den felande bulten.
Det blev en sen eftermiddag innan detta var klart .... med hämtning av nya borr i Gd bl.a. De man hade hemma blev utborrade så att säga. Men däcksbytet lyckades och vi hade som tur var väderanpassade däck när vi körde mot Landvetter under den tidiga morgonen.

Anledningen till att man skulle ha en unik nyckel? Jo, det skulle göra att ingen kunde stjäla våra sommardäck. ( Vilket sannerligen bevisades) Nu har vi ju haft ett antal bilar och aldrig fått något stulet. Varför detta skulle ske med den röda Peugeot 308an kan man ju verkligen undra.
C-E fick på verkstaden rådet att köpa fyra nya bultar ... en till varje däck, vanliga bultar som inte kräver eget lösen. Vilket vi lär bli nödda och tvugna till, med tanke på avsaknad av fungerande nyckel.
Idag kom räkningen för däcksbytet. Närmare ettusentvåhundra kronor. Det lär nog vara ett av de dyraste däckbyten som gjorts i vårt land. Vi ska vara väldigt glada för att det var vid sista däcket som nyckeln gick sönder ...hade det skett på det första så hade notan uppgått till femtusen ... och även om det varit ett sätt att komma i Guinness rekordbok, "Världens dyraste däckbyte på privatägd småbil" så hade det inte varit värt det.
Ingen skugga må falla över vår lokala bilhandlare/bilverkstad... de är verkligen trevliga och tillmötesgående. Men de kunde ju varnat för det här med nyckeln ... men säkert tänkte de inte på det.
Varvid jag i stället gör det NU: VARNING! Du som har en Peugeot ( 308) med unik sommardäcksnyckel. Byt bultar snarast... annars kan det komma att stå dej dyrt .... eller i bästa/värsta fall ge dej en plats i Guinness rekordbok.


Annars är det skönt med en lovdag eller två. Tillbringade två extra timmar i sängen tillsammans med "Hundraåringen som försvann". Riktigt kul läsning, om än synnerligen Forest Gump-inspirerat. Tog sedan en halvannan timme lång härlig promenad och sedan lät jag katterna springa omkring utomhus i den härliga höstsolen.
Vilket tydligen tog knäcken på dem, båda sover hårt på rygg (!) i sängen. Diskhon var viloplatsen för Fransson i går kväll .....varvid jag undrar: Kan en hankatt i diskhon kan kallas honkatt? Eller kanske disk(h)okatt?

2 kommentarer:

 1. Våra katter gillar också diskhon. Visst blir man irriterad över sådana förtretligheter som unika nycklar som går sönder. Det händer dessutom alltid vid fel tidpunkt. Fast frågan är när rätt tidpunkt är.

  SvaraRadera
 2. Vi har varit med om samma sak, med vår golf. Men det vara bara att beställa en nyckel och den kostade inte så mycket, tror någon 100-lapp eller så. Men efter den dagen letande trodde vi aldrig att vi skulle hitta den borttappade...den låg så säkert på ett ställe som var smart uttänkt, såg vi efter någon månad. Så nu har vi en i reserv också =)

  Tur att ni började i tid med däckbytet i alla fall.
  Idag har det blivit lite skogspromenad och locka av diverse grönt samt en rejäl promenad hem från skogen, fick åka bil dit.
  Fönstren är rena både utvändigt och invändigt och huset renstädat så nu är det kören som lockar.
  Ha en härlig fredag!!

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas