måndag 29 november 2010

Gnällig gumma

Fy vad jag blir trött på mig själv ibland. Just nu har jag hamnat i en gnällperiod, värre än på länge. Tror att den beror på snön och kylan mest. Jag tycker ju inte att detta väder är för människor, utan för isbjörnar.

Såg en film, hyrd på Love Film, i helgen. Det var en ganska dålig handling ( se, nu gnäller jag igen) som utspelade sig på Antarktis. 50-60 graders kyla. Även om detta nu bara var film, så finns det ju ett antal verkliga forskningsstationer på den otillgängliga kontinenten. Funderade på hur de får värme och mat därute i ödsligheten.... ja, mattransporter är väl inga större problem, energiförsörjningen däremot förstår jag inte. Har man kärnkraft???? Det måste ju gå åt massor av bränsle i af, så mycket pellets som pannan äter i tio gradig kyla.
Och vem utsätter sig frivilligt för denna kyla.... det måste väl finnas mer behgliga ställen att idka forkning på?

Var på julmarknad igår, på Torpa. Har varit där ett antal gånger tidigare och tyckt att det funnits mycket att köpa. I år var det bara hälften så många försäljare mot vad det brukar vara. Kändes lite ödsligt och alldeles för lite vad det gäller utbudet. Så det blev inte mycket handlat. Får handla så mycket mer i Apladalen nästa söndag.Jultallrik åt vi på Torpa café. Eller rättare sagt jultallrikar. Först en med kalla rätter och sen en med varma. Alldeles delikata. ( Typiskt mej, mat går alltid hem, det klagar jag sällan på)

Till efterrätt serverades en gräddig ris a la malta. Gott! Påminde mig om den gång som jag på ett privat julbord skulle få smaka ÄKTA ris a la malta. Med saftsås. Alla hade berättat om hur GOTT det var .... och i vanlig ordning så la jag upp en ordentlig portion av den inbjudande efterrätten. Den var vidrig... för äkta ris a la malta görs tydligen på ris som är kokt i vatten och som blandas med osötad grädde. Så där satt jag och ångrade min glupskhet .... fick ta skeden i vacker hand och äta upp.... Sedan dess avsmakar jag alltid ris a la malta innan jag öser på ordentligt.

På Hofsnäs gammelgård, där var det sig likt. Massor av olika saker, helt otroligt välgjorda! Tänk, vilken massa superduktiga hantverkare/ hobbypysslare det finns. Blir riktigt avundsam, jag som har tummarna mitt i händerna.
En tanke kom, vem behöver allt detta?Det är ju egentligen vara garnityr. Tog 20 kronor lotter och vann 100 kr att handla för. C-E hade "förälskat sig" i en tomte, så han fick använda vinsten att köpa sitt livs första EGNA tomte. Kan väl vara dags vid 57!

Valde att lyssna på julmusik i stället för zumba-dito på kvällen. Snön yrde, kyrkan var fullsatt och jag förundrade mig ytterligare en gång över att en kör med tjugofemtalet helt OK sjungande damer och herrar, inte kunde lägga in en enda stämma.... allt var unisont!

Så var det måndag och svårt att vakna i mörka morgontimman. Dags för vattenexperiment på eftermiddagen. Ett funkade, ett funkade inte .... jag blir så trött på icke fungerande försök!

Skollokalerna blev iskalla under eftermiddagen, omdömen som tänkts skrivas i skolan fick tas med hem till varma hemmet i stället. Det är inte så kul att skriva omdömen..... det är mycket, mycket roligare att undervisa.

Gnäll, gnäll, gnäll....

På Facebook skrev min vän sedan mer än fyrtio år ...."Efter tjugotvå cellgiftbehandlingar så ska jag nu äta cytostatika i tablettform under två månader. Hoppas att det kan krympa tumörerna i levern. Nu har de blivit mer än femton stycken."

Som ni kanske förstår, så skäms jag över min egotrippade gnällighet. Vad ärlite snö och kyla och minimissräkningar, när man mår bra och har alla förutsättingar att leva det liv som är "normalt" för en som är 57.

2 kommentarer:

  1. Det kan vara nyttigt att bli påmind om vad som är verkligt viktigt i livet ibland. Det kan få oss att justera perspektivet. Har varit med om en omtumlande bekännelse som skakat om inte bara mig. Jag har det så bra om jag jämför med dem vars hela värld raserats. Visst är det OK att gnälla lite ibland bara man kan inse att man är just gnällig.

    SvaraRadera
  2. Ja, ibland gnäller vi på allt och inget. Ilska och irritation kantar vår väg. Men om man får en sådan påminnelse så skäms man en stund på det man gnällt över, oftast bagateller. Jag fick en liknande påminnelse i fredags, fick veta att en kiollegas dotter blivit sjuk för andra gången på tre år, hon har cancersvulst emellan lever och lunga. Familjen är dessutom drabbad av mycket annat som tär på dem. Ja, då tyckte jag att mitt gnäll inte passade in.

    Gott med julmat. Jag kokar just nu risgrynsgtöt till alla som jobbar på 6-9Apel tiils i morgon. Tippar på att vi blir trettiotalet som äter. Lite julmys innan vi ska curla i vår nya hall.
    ha de gott och njut av ljuset som blir starkare i SNÖN =)))

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas