tisdag 30 november 2010

Farligt för Fransson och Fredrik

Det tyckte Sveriges mysigaste veterinär, Codruta Barbos att det var. Nej då, att kastreras är inte farligt, riskfaktorn är låg. Att rensa ut skabbrester ur öronen är förenat med ännu lägre risk. Nej det farliga var att överhuvudtaget visa sig på mottagningen, för folk som har kommit i kontakt med katterna tycker att de är så söta, snälla och mysiga, att de vill smuggla med sig en eller båda.

En gång på slutet av åttiotalet, så hade vi också två katthanar. Två röda killar som hette Jonny och Conny. De kastrerades när de var närmare året. På den tiden fanns veterinären på närmare håll, nämligen i Limmared.
Kastreringen ( eller kastraktionen som det heter på fackspråk) gick bra, men bara några dagar senare så blev båda sjuka, spydde och hade ont i magen. Båda dog inom bara något dygn, och det var stor sorg, förstås. Jag var mest förbaskad för att de uppenbarligen blivit smittade av kattpest på veterinärmottagningen. På den tiden fanns ju ingen mail eller socialt nät, så jag skrev ett argledset brev till veterinären, men fick varken svar eller pengar tillbaka.
C-E begravde katterna bakom tomten och efter någon månad så var det mesta glömt. Lite senare hade K ( då 7-8 år) kalas för sina kompisar. Hon tog med skocken av kalaskompisar och visade Jonnys och Connys gravar. Efter det så gick ryktet i samhället om morden i Stockremma .... Jonny och Conny ... med de namnen så måste det finnas en hund begraven.... minst..... :)
Vi har aldrig kattpestvaccinerat våra katter. Ingen veterinär har heller föreslagit vaccination ... finns sjukdomen kvar ... eller kommer den i perioder, som smittsamma människosjukdomar gör?

Hann med klippning hos frissan i T-mo i em också. Lagom att sitta en halvtimme och dessutom få en trevlig pratstund. Finns väl få människor som man öppnar sig så mycket för som sin frissa .. ( oroa er inte, det är bara personligt, inte jobbrelaterat)... Dessutom tror jag frissor mer än de flesta andra, har förnuft att inte föra vidare det hon i ( omedvetet) förtroende fått höra.
Kallt var det i skolan idag också, men idag tog jag på ulltröjan som jag stickade för minst 20 år sedan. Den har legat oanvänd under många varma vintrar, men en vinter som denna, så kommer den till heders igen.... och vad som var extra kul var att flera av eleverna tyckte att den vit svart mönstrade tröjan var så fin.
Nyfikna blev eleverna på julkklapparna som stod tillsammans med en adventsgran i trä, längst ner i klasrummet. Naturligtvis hade de varit och kollat och såg att det stod namn på varje paket, men att inget av deras namn var med. Förklaring kommer i morrn!
Dagens vattenförsök gick över förväntan. T.o.m så bra att några elever stannade inne på rasten och gjorde fler experiment ... bl.a. ett tvärtom-experiment. I klassen så hade vi gjort experimenet där varmt vatten värmer upp kallare vatten i en sättkolv med stigrör. Vattnet stiger i röret ....=termometer. På rasten kom en elev på att man kunde göra tvärtom, sätta ner en sättkolv med varmvatten i kallt(is)vatten. Snacka om att se hur temperaturen sjönk! Och snacka om hur kul det är när elever själva kommer på försök.... och/eller tar initiativ.2 kommentarer:

 1. Visst är det roligt när eleverna kommer med egna försök. Men riktigt ser hur hjärncellerna arbetar ibland.

  Vi har haft många katter genom åren. Vissa kommer man ihåg mer än andra. Vår första katt hette Josef. Han var född i ett stall, men vi tyckte inte det passade att kalla honom Jesus så det blev Josef. Många roliga minnen från honom. Just är det Sammy, som är en kastrerad hankatt med några år på nacken, Stig och Gulliver, som samsas med hunden.

  Ha det bra i kylan! Sänder varma tankar.

  SvaraRadera
 2. När man går hem från jobbet och tänker på elever som kommit med egna idéer under dagen, då går man med ett leende.
  Katt har vi bara haft en, den kom hit genom att liftat med en bil och hoppade av hos oss. Det var innan vi skaffade hund, sedan har det blivit ett antal hundar istället. De gillar inte katter!!

  Hoppas att du får fina dagar i resten av veckan.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas