lördag 20 november 2010

Tycka till

Sitter här med lite ångest inför det jag vill ta upp. För man får ju inte tycka....
Det är sju -åtta år sedan som jag först hörde någon säga: - Du tycker för mycket! Det var en av mina dåvarande kollegor som sa det till en annan kollega. Jag funderade mycket på det sagda.... man måste ju få TYCKA.
En tid senare fick jag samma ord i ansiktet .... i rent privata sammanhang.
Mycket konfunderad ... hur kan man säga så ...?
Vi lever ( levde) i ett fritt land med både åsikts och yttrandefrihet. Tycka är tillåtet i grundlagen.
Ungefär samtidigt så kom ett nytt uttryck i slang - "gilla läget".
Lika paff blev jag när jag mötte det uttrycket första gången. "Detta är inget att diskutera ,det är bara att gilla läget". Neej, jag skulle aldrig kunna gilla något läge som jag inte tycker om. Däremot måste man acceptera saker, men innan dess så måste man i det yttrandefria samhället ha fått möjlighet att lägga fram sin ståndpunkt.
Träffade många av mina forna kollegor över en kopp kaffe ( och goda kakor) i går. En del har lämnat arbetslivet under de senaste åren, vi andra jobbar på olika skolor. Vi talade mycket om sakers tillstånd. Det fanns mycket att säga.
- Men varför gör vi inte något åt det? Varför säger vi inte ifrån? undrade jag.
- Det är ingen idé. Ingen lyssnar på oss ändå, var den rådande uppfattningen.
Är det inte alldeles förfärligt ... vi ser saker som skulle kunna åtgärdas ... men vi vågar inte driva frågorna? Ändå är det vi gamla lärare som förstår väldigt mycket, allra bäst, vi har ju emperi att luta oss emot. ( Erfarenhet en masse!)
Jan Eliasson var huvudgäst i Skavlan i går. Han berättade om sitt möte med Saddam Hussein, då han var ledare för en förhandlingsdeligation under det att Irak ockuperade område efter område.
Eliasson vittnade om den rädsla som han förnam från Husseins underordnade och hur de blev alldeles skräckslagna när obekväma frågor togs upp.
- Man kan inte ta upp svåra frågor på samma sätt som t.ex här i Norden, förklarade han.
- Så vi har "högt till tak" här i Norden, undrade Skavlan.
Det ansåg Jan Eliasson att vi hade.
Jag håller inte alls med. Taket har sänkts dramatiskt och ligger snart så lågt så att det är svårt att snappa luft därunder. Själv känner jag mig många gånger lika rädd som de iranska män som Eliasson beskriver. Yttrandefrihet/Åsiktsfrihet - nej, det finns inte längre. Man får inte tycka ... inte samhällsmässigt, inte inom arbetet, knappast privat.
I dagens nätupplaga av Aftonbladet kan man läsa om ett nytt hedersmord. Polisen tittar åt ett annat håll, ingen våga göra något.
Vidare kan man läsa:
"Siffrorna från de få undersökningar som gjorts visar att många unga kvinnor – och unga homosexuella män – lever under orimliga förhållanden i Sverige i dag.
l 70 000 människor mellan 13 och 25 år upplever ”begränsade villkor” när det gäller deras blivande äktenskap, enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen förra året. "

När jag läser detta, så känner jag en stark lojalitet för SD. ( Oroa er inte . Jag är ingen Sverigedemokrat ... tvärtom) Men jag förstår understundom att partiet samlar anhängare. Vilket jag ju då egentligen inte får förstå, för det är inte OK att tycka något som kan tolkas positivt vad det gäller SD.
Medan det sannolikt är myndighetspersoner som borde granskas, Väljer de att ta den enkla vägen och ta på skygglappar, så är det ju de som skapar ett alltmer infekterat tillstånd i landet. Samtidigt som de gör allt för att hålla "vanliga" medborgare i schack.

Personligen tror jag att världen skulle se bättre ut om fler personers åsikter togs på allvar och inte bara de som tagit/getts en maktposition skulle styra världen. För så är det, enligt min mening även i vårt lilla land. Och då menar jag med maktposition, ekonomisk, kriminell, eller(och) hierarkisk makt - ledning. Själv har jag blivit lite bränd i mitt tyckande, men jag ska försöka att inte tystna. För GILLA något läge, det kommer jag aldrig att göra.

Det gör däremot katterna. De gillar läget på matt och dyn-högen i källaren. Själv ska jag ge mig ut på promenad i snön. Jag har bara att acceptera att det kommit en massa vitt och kallt. Men gillar det, det gör jag inte.

2 kommentarer:

 1. Jag gillar inte heller läget. Det är OK med det vita men inte med mitt hälsotillstånd. Fast acceptera måste jag ju.

  Vi har all rätt att tycka. Det har alla. Även de obekväma. Håller med att klimatet hårdnat på tyckarfronten. Passiviteten ökar på alla fronter. Har ett färskt exempel från jobbet som jag inte kan berätta om här. Men man blir oerhört frustrerad när de som har ansvaret och makten inte gör det de är ålagda.

  Ha en bra helg mitt i det vita!

  SvaraRadera
 2. Bra tyckt och skrivit! Vi måste få tycka till och påtala det vi upplever som brister. Det har med all säkerhet blivit hårdare på tyckarfronten.
  Men vi får inte sluta att säga vad vi tycker.
  Jag har också exempel från mitt jobb..

  Ha en go dag i snön och promenaden =)

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas