måndag 30 november 2009

Mössmode

Nu vill jag inte skriva fler omdömen. Det är så tröttande, stundtals blir man alldeles snurrig i huvudet. Det gäller ju att formulera sig så tydligt som möjligt. Ibland kan t.o.m. jag - som är van skrivare - ha svårt att hitta de rätta orden.

Igår satt jag åtta timmar framför skärmen. Idag nästan två. Men nu vill jag inte mer - huvet orkar inte mer. Men jag har gjort mycket, av ca 160 omdömen har jag skrivit ganska exakt tre fjärdedelar. Så om jag ger mig ett par timmar till under veckan och sedan några timmar på lördag, så ska det vara klart.

Sen är det svårt att vara objektiv..... bedömningarna i t.ex. bild och so visar sannolikt bara 60-75 % av sanningen. Man har helt enkelt för många elever för att se alla och ge dem ett objektivt omdöme. ( Bild är jag dessutom inte kvinna att bedömma) Värre lär det väl bli under kommande år - den alltmer ansträngda budgeten kommer att skapa många storgrupper.

Varvid två frågor uppkommer - gasnka oberoende av varann:
Hur kan högstadielärare sätta objektiva omdömen/ betyg då man ofta har fler grupper med många elever. Är det proven som avgör betyg och omdömen? Vore hemskt om man inte kommit längre än där man var då jag slutade högstadiet för nästan fyrtio år sedan!


Vad är det som gör att det är så fult att höja skatterna, så att det är värre med en högre skattesats än med en dålig utbildning för våra elever .... för det är ju det som händer när vi inte hinner se alla våra elever för vad de är och för vad de gör och kan.




Igår var det en liten marknad i Grimsås. Sådan är traditionen. Sexorna får ha ett stånd och sälja lotter för att samla in pengar till den traditionella skolresan i slutet av året. Jag har stickat ett antal schalettmössor á la beskrivning av Ingela. Skänkte tre till lotteriet. Idag kom tre av mina elever med dessa mössor. De var riktigt glada över vinsten. de andra eleverna ville också ha ...



Jag lovade att sticka under jullovet.... så var och en kan få en försenad julklapp.... Är jag dum eller helknäpp - eller bara dumsnäll..... ? Jag vet inte .... men i morrn ska jag fixa mer garn.... och då först och främst till att uppfylla "lilla" dotterns enkla julklappsönskan - ett par nya raggsockor - de gamla är utslitna så att det är hål på hälen, berättade hon. Och det är väl sån´t mammor är till för..... och så gillar jag att sticka..... alldeles lagom sysselsättning framför TVn.

3 kommentarer:

  1. Måste också skriva om eleverna i femman. har 5 samtal kvar innan jag är klar för den här terminen.

    Mössorna ser härliga ut. har inte riktigt förstått modellen fast jag sett beskrivningen på hennes blogg. jag får väl prova och se vad det blir av det.

    SvaraRadera
  2. Det är skönt när alla omdömen är skrivna=)

    Roligt att eleverna uppskattade mössorna. Jag har också gjort en av den typen. Fast den som är färdig gjorde jag till en sjal. Stickade den i glansigt garn så det blir en liten trekant som hänger ned. Den blev bra den också. Nu stickar jag en riktig mössa.

    SvaraRadera
  3. Men så fina mössor, var kan jag hitta mönsret?
    Ska iväg imorgon till Eks lilla bod och handla garn så då skulle det va kul med mönster och vad för garn ni brukar göra dem i.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas