fredag 13 november 2009

Redovisad realitet

16:22 / fredag 13 november 2009 / sr.se/sjuharad
Skoldisco inställt efter influensa
En elev på skolan i Grimsås har konstaterats ha svininfluensa. Ett skoldisco som skulle ha ordnats ikväll ställs för säkerhets skull in. Nästan 900 personer i Västra Götalands Regionen hade vid lunchen idag, fått konstaterad svininfluensa. Det säger smittskyddsläkaren Anne Söderström i Västra Götalandsregionen.
Samtidigt har 300 000 personer i regionen, var femte invånare nu blivit vaccinerade mot svininfluensan.


Många elever har varit frånvarande under veckan som gick. Någon fick svårt att andas och tog prov på sjukhus. Det var svininfluensa. Eleven är på bättringsvägen.

Beskedet kom via en telefonkontakt från skolan. Inte tvärtom.....
Ett par timmar efter redovisad realitét kom min skoldag att bli synnerligen turbulent....
Fråga kom via telefon: Är det sant att det finns en elev som vårdas i respirator ? Det påstås så på stora företaget.
Ryktesspridningen i små samhällen är otrolig... och utan sans.
Dementi.... ingen elev finns på sjukhus.
Fråga: Hur går det till när huvudlösa rykten uppstår?

Disktriktsköterskan söker mig då jag äter lunch... jag ska genast ringa upp ang. det disco som sexorna planerat ha i bygdegården denna fredag den 13. Jag ringer ansvarig förälder, hon får ta kontakten.... discot är föräldrarnas ansvarsområde.
Kommer överens med förälder att fortsätta de från föräldragruppen deligerade förberedelserna i klassrummet, tills jag får kontraorder.

Efter lunchen vill rektor prata med mig. Han har från högre ort fått direktiv att ställa in discot. Jag hänvisar återigen till föräldragruppen.
Omkr kl 13 får jag besked om att allt är avbokat. Rektor meddelar klassen.

En elev anmäler sig att meddela alla skolans elever om det inställda discot. Då han kommer tillbaka så kan han rapportera om gråtande, besvikna barn och barn som är arga för att de inte får gå på disco och visa upp sina nya kläder.
Han vittnesbörd gav mig insikt om hur STORT och VIKTIGT ett disco är för många barn....

Klockan halv fem så hör jag i lokalradions nyhetssändning att discot i Grimsås är inställt. Åtta minuter tidigare har nyheten publcerats på webben.

Och jag bara undrar:
1. Hur kan detta bli en så stor nyhet, så att man rapporterar om det i radion? Detta i samma nyhetssändning som man rapporterar om rättegången mot den sjuttonåriga pojke som mördat en jämnårig flicka i trakten av Borås....
2. Vem är det som rapporterat till radion om influensan? Varför?

En annan sak som jag undrar är: Hade det inte varit klokt att ställa in discot med tanke på att många barn varit/är sjuka, och då tagit detta beslut tidigt i veckan? Det spelar ju ingen roll om det är svininfluensa eller ej.

Jag har själv ett eget ansvar i detta, men samtidigt så visste kollegor, ledning och föräldrar om disco + influensa. En diskussion kunde ha satts igång.... och som sagt, jag är del i att den inte blev av. Men jag tycker att det är helknäppt att man måste ha svart på vitt innan något händer - att förnuftet är helt osidosatt idag.
Samtidigt som alla dessa barn möts i skolan varje dag .... spelar det då någon större roll, ur smittrisksynpunkt, att man träffas även på kvällen?
Frågor som inte jag kan svara på ... det är smittskyddsexpertis som har svaret. ... Förhoppningsvis.
Som det känns nu så blev discot inställt av skälet " Det gäller att hålla ryggen fri."
Det klart rådande skälet till de beslut som tas nu för tiden.
Hoppas att de fantastiska föräldrar som jag har i klassen orkar ta nya tag och inbjuda till nytt disco i adventstid.

Ute är mörkt och kallt. Snö har fallit.
I skolan tränade vi luciaprogrammet för andra gången i dag. Oj, vad bra det låter. Tänk, så många barn som sjunger så bra. Hoppas att de aldrig lägger av med sin sång och sin musik.
Framträdandena i lussetid kommer att bli så bra. Hoppas att alla frisknat till, så vi inte måste ställa in då också.





1 kommentar:

  1. Så tråkigt att discot blev inställt. Vi hade disco fredagen innan höstlovet. Sexorna och deras föräldrar ordnar det hela. Vi har inte haft några svininfluensafall. Tvärtom har vi ovanligt lite barn borta pga sjukdom. Däremot är det i år många som är i Thailand flra veckor och har en hel del att ta igen. Merarbete för oss!

    Tänk att det snart är lucia. Om två veckor är det advent. Dags att rota i gömmorna efter alla ljusstakar och ljusslingor.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas