lördag 7 november 2009

Otillåtet ordande?


Flera icke rumsrena tankar..... sån´t man inte talar om....

I morgonnyheterna rapporterades om att man ( vem vet jag ej) i Storbritannien var oroad över skolelevers okunskap om ledande nazister under andra världskriget. Det fanns de som inte visste vem Hitler var, det fanns de som inte kände till Goebbles. Man förväxlade honom med Ann Frank.

Mitt inre gör uppror så snart man börjar älta andra världskriget och förintelsen. Det är fruktansvärt det som hände, helt obegripligt fruktansvärt - men inget förändras av att vi om och om igen låter judeutrotelsen vara det enda folkmord som blir fördömt.Tvärtom!

Jag förstår inte varför det förhåller sig så - därför:


1. Det var fruktansvärt det som hände, men det var än mer fruktansvärt att det tilläts hända. Att några sjuka personer fick med sig så många människor så att det som skedde tilläts ske. Att propanda mot folkgrupper av olika slag fick så stor genomslagskraft, och att skrämselpropaganda och hot skrämde de kloka människorna till tystnad.


2. Det fanns mer folkgrupper än judar ( och snälla, missförstå mig inte- jag har inget emot judar - jag förstår bara inte varför de bedöms ha ett större värde än alla andra folkgrupper) som också utrotades under andra världskriget. Romerna var minst lika illa ute. Och ännu värre är att det fortfarande i den bästa av världar ( Europa) är vanligt med segregering och icke människovärdig behandling av romer.


3. Under historiens gång har många folkmord begåtts. Varför får inte de och deras sjuka ledare och anhängare samma uppmärksamhet som "förintelsen" fortfarande får?

Indianer och aborginer har utrotats, förnedrats och de segregeras fortfarande.

I Kambodja avrättades ett par miljoner människor av olika folkgrupper så sent som på sjuttiotalet.

I Rwanda mördades 85 % av tutsibefolkningen av hutus. Detta var 1994.

I Sovjet och senare i tidigare sovjetstater ( Tjejtjenien, Armenien) har mängder av människor avrättats, många för att de tillhört fel folkgrupp.

Under kriget på Balkan, avrättades närmare 300 000 personer, därför att de var muslimer.


Listan kan göras längre. Vad som jag tycker är mest förskräckligt är att man inte uppmärksammat dessa sena folkmord på samma sätt som man fortfarande gör med de judar som förintades under andra världskriget och de som ytterst var ansvariga för avrättningarna.

Varje människas liv är ju lika viktigt, det beror inte på vilken ras, religion, nationalitetstillhörighet, yrkesgrupp, förmögenhet man har.

ALLA HAR PRECIS SAMMA VÄRDE!


Är det något som borde uppmärksammas i denna orättvisa värld, där det som sker utanför västra Europa och USA är mycket mindre intressant, än det som hände i Europa för snart 70 år sedan, så är det den orättvisa resursfördelningen mellan de människor som bebor jordens yta, samt att ( enligt programmet Skalan igår) mer pengar går till korruption - till redan bemedlade, giriga människor - än vad som används till utjämning av jordens resurser i form av bl.a. s.k. u-landshjälp.

Helsjukt!

2 kommentarer:

  1. Helt rätt! Judarna har blivit någon slags symbol för alla grupper som man försökt utplåna, men vi borde uppmärksamma fler. Framför allt borde vi uppmärksamma dagens folkmord och förföljelse folkgrupper.

    fantastiskt foto!

    SvaraRadera
  2. Bra att du ryter till! Det är så sant, vi kan inte leva i det förgångna utan se oss omkring i dagens samhälle och på detta att alla har samma värde oavsett......

    hur ska vi göra för att få folk att förstå det??

    Fin bild...som vanligt =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas