måndag 9 november 2009

Navet nyheter

En och en halv timma på Navet går alldeles för snabbt! Men följande matnyttiga, vad det gäller tema energi besparing/ miljötänk, fick vi med hem!


Anslut t,ex. lampa, TV, digitalbox, CD-spelare,radio och DVD-spelare till stömbrytarens sex uttag.
Sätt lampan ( eller TVn) i uttaget för MASTER.
När du släcker lampan (TVn), så bryter du strömmen även för övriga apparater som är inkopplade. Ingen apparat kommer att stå på STAND BY och dra ENERGI i onödan. Superbra!!!
Finns att köpa på Claes Olsson
Pris:ca 130 kr
En bra och nyttig julklapp!!!!!


Lampan till vänster är en vanlig gammal glödlampa. Den drar 25 W per timma. Edisonglödlampan kommer f.ö. utgå från svenskt lampsortiment efter hand.
Mittenlampan är en lågenergilampa. Den drar ca 10 w / h
Diodlampan till höger drar 1 W /timma. Den har en livslängd på ca 80 000 timmar. ( ca 9 år om den lyser dygnet runt, året runt)
Diodlampan kostar idag ca 100 kr.
Snacka om att spara både pengar och energi!
Finns också på Claes Olsson
Dessutom fick vi med en hel låda innehållande material till experiment!
Alla borde ha tillgång till ett NAV!

2 kommentarer:

  1. Önskar att vi hade närmre till Navet. Har själv varit där ett antal gånger men vill ta med eleverna dit.

    Tycker inte alltid att lågenergilamporna håller måttet. De lyser för svagt för mina gamla ögon. tror att det finns olika sorter för en del tar god tid på sig att komma upp till full ljusstyrka. Passar alltså inte på toa om man inte tänker sitta där länge. Hoppas mycket på diodlamporna. har en i fönstret som drar 1 W. T o m maken var tvungen att ge sig och låta mig ha den tänd för jämnan. Annars är det han som släcker och jag som tänder.

    SvaraRadera
  2. Vad mycket nytt du lär oss! Jag måste nog införskaffa en sådan där kontakt med fler uttag i. Det var ju supersmart. Vi har nu en där Tv och boxer är inkopplade, men den får vi stänga av varje kväll om det inte ska dra ström.

    Nu vill jag också åka till Navet...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas