fredag 26 november 2010

Fy femtan!

Min mamma gillade inte svordomar. Det ska hon ha postumt heder av. Min mamma var en dynamisk person, och en sådan person har ibland behov av att kunna uttrycka sig med kraft.

Av den anledningen hittade hon på egna eder - eller kanske var de vanligt förekommande bland förra generationens icke svordomsmissbrukande personer.
"Bövlar!" var ett kraftuttryck som hon använde och ett annat var "Fy femtan".
Jag har känt av ett par "Fy femtan" under de senaste dagarna.
Det första gäller vädret och jag är helt säker på att kattpojkarna i huset tänkte "Fy femtan" när de kände kalluften dra in genom den fågelskådningsinbjudande öppna dörren. Först sprang de i väg bort från den öppna dörren, men efter moget övervägande så bestämde de sig ändå för att gå ut i det vida vita. Jag stängde dörren och kollade bara att ingen lite kattpojke förvillat sig ut på vägen. Efter fem minuter öppnade jag dörren igen och där stod två små katter på verandan, uttryckande ett kattkroppsspråkligt "Fy femtan", gick in och värmde tassarna och gick på lådan. Man blir kissnödig av att vara ute i kylan, det vet jag av erfarenhet.

Ett ännu värre fy femtan - ja, till och med ett fy sjutton, fy attan eller t.o.m. fy tusan - är min reaktion inför Skolinspektionens kritik mot Gånghesterskolans skolavslutning i kyrkan. Prästen hade uppmanat till bön, och tänk, då kom skolinspektionen in och visade pekfingret.
Jag blir arg, upprörd och ( ursäkta uttrycket) förbannad på denna fega fyrkantighet. I läroplanen står det att vi ska föra vidare vår kultur och våra traditioner. Vår kultur bygger på kristen grund och våra traditioner kommer från vikingatid, via kyrkan, och från kyrkliga traditioner.

Jag tänker SD igen, och jag förstår att många människor tror att det är dom som ska hjälpa till att behålla våra traditioner. Bara det att det slår FEL, det är inte invandrarnas traditioner det är fel på, det är våra makthavare som inte vågar tala om att vissa saker gör vi på det svenska sättet- som en skolavslutning i kyrkan med medverkande präst och kristna inslag, därför att Sverige är ett kristet land. De flesta icke kristna tycker detta är helt OK. I min förra klass hade jag flera muslimer och det var absolut inga problem för dem att gå till kyrkan. De var dessutom myckt intresserade av ämnet religion och vi hade många givande diskussioner i klassen om olika tro - eller inte tro alls.


Vem det är som bestämt att vi ska vara icke konfessionella, det undrar jag. Antagligen ett par helsvenska 08-snubbar, utan riktig förankring i vårt kristna Sverige. Så skriver dom någonting, och snart att det blivit allmän riktlinje - därför att folk är så flata att de inte vågar säga emot.
Personligen tycker jag det hela visar på brist på förnuft, så den skolinspektion som lär inspektera oss så småningom, ja, den har jag ingen tillit till. Först måste de få bort fyrkantighet och blir förnuftrelaterade.
Har ofta tänkt på alla dem som finns i ledande ställning. De måste ju följa allt som bestäms ovanifrån. De får inte tycka. Det skulle var intressant att veta vad de egentligen tycker. Men det lär man aldrig få göra.

Glad blir man när man återigen läser på "svarta tavlan".


Undrar vad skolinspektionen tyckt om det. Speciellt som jag fortsätter att jobba efter eget förnuft och med målet att eleverna ska lära sig för livet - i den mån jag kan avgöra vad de kan behöva där. Kreativitet, IT-kunskap och framförallt självkänsla, tror jag är superviktigt.
Första advent står för dörren och eftermiddagen har jag använt till att göra huset adventsfint. Det tog sin lilla tid, men nu är adventsstakar, adventstjärnor, röda dukar och gardiner på plats. Rött och furu passar bra ihop, vi har ett riktigt jul och vinterhus, både in och utvändigt.
Snön fortsätter att falla så smått. En dryg dm finns det på marken. Skönt att man inte bor i Mullsjö. Där har man näst största snödjupet i Sverige, över en halv meter. Det är mycket det, alldeles för mycket.
"Fy femtan" för så mycket snö, ja, det hade min mamma också tyckt.


Bilderna ( plus många andra fina bilder) har nästa veckas bloggansvariga elever tagit.

2 kommentarer:

  1. Järnspik och järnvägars går också bra. Är också uppvuxen utan svordomar och dessa ligger inte bra till i min mun. Man kan klara sig utan de. Det finns så många andra roligare uttryck att använda när man behöver ta i lite extra.

    Jag plockar inte fram så mycket rött nu i advent. Det blir mest vitt och så stjärnor och ljusstakar förstås. Jag tar det lite lugnare i år. Det blir jul utan stress.

    Ha en skön första advent!

    SvaraRadera
  2. Även jag är uppvuxen utan svordomar, och har förmedlat detta till våra döttrar. Men det märks att de växer upp i ett tuffare klimat, de har haft lite värre att stå emot det som används dagligen av anadr i skolan och dess närhet. men jag vet att de ofta tänker, när något sådant ord kommit över deras läppar, att det var ju egentligen onödigt... så de har med sig det i fostran.

    Jag har inte heller rött än, nu är det änglar och silver och vitt som gäller och många ljus, både elektriska och levande.
    Fint att vi kan ljusa upp den mörka tiden.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas