fredag 19 mars 2021

Fredagsfixat

 


"Fullt upp" idag också. Självpålagt.

Hoppas att jag någongång kan komma till insikt om att man inte behöver ha fullt upp jämnt. Men på något sätt så trivs jag inte om jag inte har något att göra. 

"Något att göra", det kan vara att sitta i solen och njuta. Och det är ju ett bra göra, för då gör man ju egentligen inget. Testade att sitta på altantrappan, tryckt mot väggen/dörren, men det funkade bara i högst två minuter. Det var alldeles för (is)kallt, trots att solen sken för fulla muggar.


"Vårnara" kallade den gode bonden i vår by, dagens väder. Träffade honom på dagens promenad, och han var helt nöjd med vädret. Det ska inte vara riktig vår i mars, det ska vara en blandning mellan vinter och vår. Och det är ju det. 

Alarna blommar galet mycket redan, vilket syns på den första bilden. Vackert med de mörkröda grenarna. 


Dagen inleddes med ett besök hos frissan. Var verkligen behövligt, luggen hängde på glasögonbågarna och  färgen var rätt så dyster. Klippning och slingor fixade till tanten, så pass att spegelbilden är ok. 
Tveksamt om man kan vara riktigt nöjd med det man ser när man är 67,  men med det är det ju som det är. Och relativt rättvist för alla.

Hade nästan sår i öronen, när jag kom ut från den lilla salongen. "Min" frissa - sedan mer än 20 år tillbaka - har salongen i det egna huset ( vilket ju många frissor har på landsbygden) och plats för två kunder åt gången. Men jistandes vilken munläder min kundkollega hade. Hade aldrig sett människan tidigare, men genom att lyssna på hennes svada, så har jag lärt känna henne och familjen hennes.  
Tänker att det kan vara jobbigt att vara frissa ibland, åtminstone om man har kunder som bara mal på, utan uppehåll.


Pratglada kunden var klar före mig, så att jag kunde föra en stunds normalt samtal med "frissan". Vi pratade om den isolering som alla mer eller mindre känner av under pandemin. Hennes dotter, som går i trean på gymnasiet, har bara varit i skolan 12 veckor sedan mars förra året. Denna veckan har det varit undervisning i skolan för treorna, och dottern var på ett helt annat humör än tidigare. Glad och positiv, istället för trött och smådeppig.
Hon berättade också om en kund som inte hade klippt sig på ett helt år, för att hon inte vågat gå till frissan. Nu hade den åttioåriga damen fått sina vaccindoser och vågat sig ut. Hon hade gråtit av glädje då hon hade fått håret omskött.
Sen förstår jag inte riktigt varför man inte skulle våga gå till de lilla salongen, där man som högst är tre personer samtidigt.  Pandemin har gjort mycket konstigt med oss människor, en del är rädda för allt och ser smitta överallt- medan det finns en del som fullständigt struntar i risken att bli smittad - eller att smitta andra. Jag ligger nog mitt emellan- det går inte att isolera sig helt.



Frissa, långpromenad och bakning. Maken hann som tur var fixa lunchen mellan olika skidskyttetävlingar. Jag var absolut mer intresserad av sport när jag var yngre, vet inte var det intresset flugit i väg. Skönt i alla fall att man inte "måste" passa ihop tider, för att det är sport på tv. Jag lyssnar faktiskt på radio- det gör att jag håller mig uppdaterad. För det vill jag gärna vara.

Det fick bli lite brödbak i eftermiddag. Tekakor, hålkakor och surdegsbröd. Samt en mjuk sockerkaka. Hade köpt en förpackning surdeg denna gång. Tidigare har jag bara bakat med egengjord surdeg. Ska bli intressant och känna om det är någon skillnad.


Extrapris på nejlikor gällde även denna vecka. Kunde inte motstå ytterligare en bukett. Förra veckans bukett är fortfarande fin, så nu kan jag njuta dubbelt under några dagar. 


Ser man på, blogg hann jag också med denna fredag. Och det innan mörkret har fallit. 
I morgon är det vårdagsjämning! Härligt!

Känns som jag fredagsfixat klart. Känner mig nöjd med mig själv. Det är en bra fredagskänsla! 


18 kommentarer:

  1. Ja blogg hann du verkligen med. Ett riktigt härligt fullmatat inlägg med vackra bilder. Det gillar jag :)
    Frissan går jag också till, har gjort det under hela pandemin. Men min frissa har bara en kund åt gången och så bär hon munskydd så det känns säkert. Det var lite fint att läsa om kunden som inte varit till frissan på ett helt år. Förstår att det måste känts härligt för henne att bli ompysslad.
    Och de fina nejlikorna igen. Här är det fortfarande tulpaner som kommer med hem när mannen i huset handlar. Törs inte be honom köpa nejlikor, han vet nog inte hur dom ser ut ;)
    Ha en fin fredag kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Nej, män är nog inte så bra på blommor generellt sett.
      Sade till min frissa att jag tyckte att det var gott att hon inte bär munskydd. Det stör mig! Tokigt nog. Sen skulle jag aldrig åka kollektivt utan munskydd...men å andra sidan skulle jag inte åka kollektivt om jag inte vore nödd och tvungen.
      Ha en fin kväll du också!

      Radera
  2. Här har du en till som inte har varit till frissan på ett år. Håret börjar bli långt nu... och jag vet egentligen inte om jag vill klippa mig heller. Kanske lite i topparna, om det är nött, för nu kan jag både sätta upp det i svans och ha flätor. Det var så längesedan jag hade det senast så det är lite roligt.
    Blev lite sugen på nejlikor nu....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle inte stå ut med oklippt hår.Trots att jag egentligen saknar frisyr.

      Men det är väl inte av covidrädsla du undviker frissan?
      Nejlikor är bra och hållbara.

      Radera
  3. flitig du varit, mössa och varm jacka gäller fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog av mössan en stund. Den fick snart komma på igen. Svinkallt!

      Radera
  4. Fredagsfixat var nog en perfekt rubrik på ditt inlägg. Skrattade gott åt den verbala diarrén av frissans andra kund. Hon lider kanske också av isolering och att prata med väggarna så hon fick vräka ur sig allt och inget.

    Måste säga att jag är glad att min frissa är en kille. Ingen idé att prata för mycket. Han är fåordig, vilket passar mig perfekt.

    Är nog också en mittemellan person vad gäller alla restriktioner. Jag är försiktig, och dt kan bra jag se till att det sker. Ingen annan gör det åt mig. Men jag vill faktiskt kunna titta mig i spegeln och vara nöjd med det jag ser. Alla åldrar har sin charm, så även din och min. Men coronautväxt är inget för mig.

    Grannen som alltid såg så fint ut i det snyggt färgade håret har gått ned sig totalt, precis som alla andra. Efter att inte ha gått till frissan på över ett år är hon nu helt gråhårig. Å längden på håret vill jag inte ens prata om. Å nej, det är INTE pandemins fel. Det är ens eget fel - enligt mig alltså.

    PS. Nollgradigt här idag, men strålande sol. Satt på balkongen med en bok, iklädd jeans och munkjacka. det var över 20 grader i solen där. Så jag har inga problem alls att inte göra nåt (vettigt);-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läsa är ju något att göra. Problemet ...eller problem och problem... är att när jag börjar med en bok som fängslar, så är jag helt borta för världen... sträckläser nästan alltid.
      Få se om jag hämtar en oläst bok ur högen av pockets i eftermiddag. ...
      Nä, usch för att utväxt och för långt hår på tanter. Sen är grått hår jättesnyggt
      , men då ska det vara jämngrått, och där är inte jag... ännu.
      Härligt på balkongen, kallt på vår öppna altan. Ha det gott!

      Radera
  5. Log lite igenkännande här när det gäller att sitta still. Jag tycker ofta det är slöseri med tiden men har jag en bok eller korsord är det ok. För min del gäller "Vila i rörelse" eller "Rörelse i vila". Vännen och bloggvännen Tove har myntat detta för min del.
    Skönt med ett besök hos frissan.Jag har gått var sjätte vecka precis som vanligt. Man kan inte vara rädd för allt. Inte jag. Så sorgligt med damen som inte vågat gå tidigare.Men så blev det för många äldre. De stannade inne och mycket beroende på att FHM var otydliga i sina budskap till att börja med. Ja, så tydliga är de ju inte nu heller... (Nåja, jag är själv snart 72 men anser att livet pågår här och nu men med avstånd och försiktighet)
    Jag rör mig mycket ute och går även på restaurang men med försiktighet. Åker även kommunalt, inte i rusningstrafik, och har då ett vitt munskydd som skyddar både mig och andra från smitta.
    Fint med dina nejlikor. Här blev de 15 tulpaner i veckans bukett.
    Långpromenad blev det här också i tre timmar men dock ingen bakning.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre timmars promenad blir det sällan.Men du har mycket ner att se på... Här är det mest skog...
      Var åttonde vecka brukar jag klippa mig.... göra slingor varannan gång.
      Bra uttryck, tar med mig dem. Ska ta lite vila i rörelse snart. Dagens promenad. Blir inte så lång, grått och rått ute. Men ut måste man ju....Tack det samma!

      Radera
  6. Du har verkligen fullt upp, men det är ju bra när det är självpåtaget som sagt!
    Kul läsning i alla fall... och fina bilder!
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dag har jag svårt att fylla dagen med görande.. Får iaf bli en promenad i gråväder. Kram... och tack!

      Radera
  7. Min frissa har också två platser, men nu med Corona tar hon bara en kund i taget. Bra tycker jag. Att klippa sig är verkligen nödvändigt för välmåendet!
    Det snöar här idag. Det är vårdagjämningen om några minuter, då ska det väl inte snöa😇
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Känns som om snön ska kunna falla här också. Ingen utefika idag! Men det får bli en utbrända till fots. Ha det fint!

    SvaraRadera
  9. Jag har inte klippt mig på drygt ett år så det ser ut som det gör... Får väl ta mig i kragen och boka en tid. Jag är ju omgiven av massor med människor fem dagar i veckan och tycker därför det är skönt att minimera övriga kontakter. Helgen är den enda tid när jag inte är konstant utsatt för smitta. Vi har verkligen haft och har många fall på skolan...

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du snällt hår! Jag ser inte klok ut när det blir för långt... och gråspräckligt. Man känner förstås själv vad man inte vill utsätta sig för, men just frissa och tandläkare skrämmer mig inte.
      Ha en fin lördag! Kram!

      Radera
  10. Jag ska också beställa en tid hos min frissa snart, men hon tar bara en kund i taget så jag slipper genomlida det du gjorde. Nejlikor är mycket vackra blommor. De ser nästan plisserade ut. Kram

    SvaraRadera
  11. Smart med en kund i taget...men... det var ju lite underhållning också. Även om det var gott när det blev tyst. Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas