söndag 7 mars 2021

Puh!

 Nog är det så att jag sedan länge förstått varför inte kvinnor kan få barn efter 45-årsåldern. 

Man orkar inte riktigt med små energiknippen dagligdags. 

Sen tror jag att man skulle orka en bit längre upp i åldern, än vad den fertila åldern tillåter.  Den mänskliga utvecklingen har nog inte riktigt hunnit med i svängarna, vad det gäller att vi blivit både äldre, friskare och mer uthålliga vad det gäller ork, under senare år.

Att män ska ha möjlighet att föröka sig även i 70-80-årsåldern, det har jag ingen förståelse för. När man nått den åldern, då är man definitivt för gammal för att vara småbarnsförälder. Anser jag . Och det gäller naturligtvis både män och kvinnor.

Men uppgiften som mormor- morfar, det klarar man förstås galant. Man lånar de små under några dagar, och sedan återlämnar man dem till en förälder som hunnit fixa sådant hon inte haft tid och möjlighet till, med små energiknippen i huset,  och dessutom har fått möjlighet till lite egentid. 

( Pappan i huset jobbade hela helgen- och där finns också en sak jag inte förstår, Hur kan läkare ( ev. all sjukvårdpersonal) få ha tre dygn långa arbetspass, då de har helgjour.  Är det mycket att göra, så blir det inte många timmars sömn. Varför gäller inte arbetstidslagen dem som har livsavgörande arbeten? )

Tiden går snabbt när man har kul! Detta trots att det blir si så där med morgonsömnen. 

- Momo, hörs det pockade ifrån tvååringens resesäng. - Momo, Upp!  

Varvid det hörs ett glatt -Kuckeliku! från fyraåringens säng.

Inte så svårt att gå upp med de glada tillropen, även om man helst hade velat sova ytterligare någon timme.

Fullt kör från fredag förmiddag till söndag eftermiddag....


Som t.ex:

Göra koja i skogen och sen fika där....

Testa nya traktorn.  Lite kallt utomhus, så det blev bara några provåk. Lite trögtrampad också,  men det kan bli bättre då det  blir varmare.


Rita, pussla, bygga lego. Upptäckte att vi hade ganska många pussel i källaren. Kul att se hur snabbt Konrad blivit intresserad av pussel och blivit så bra på att se hur bitarna sorteras och hör ihop.


Mycket mat går det åt till två killar som står i växten. Bullar har också en strykande åtgång. Får baka nya i morgon!


Mammas och mosters gamla dockor kom fram och både de och morfar blev vårdade av två doktorer. 
Eller kanske var det så att dockorna var medicinen för morfar.
Funkade säkert bra:


De vanliga promenaderna fram till traktorer, kossor och hundar  i centrala delen av vår by, företogs i vanlig ordning.

När pojkarna vaknat  - nej, när Karl-Petter hade väckt mig och Konrad sedan vaknat med sitt Kuckeliku- idag på morgonen, berättade jag att det var snö ute.

- Nej, snön är borta, hävdade Konrad.   När han tittade ut insåg han att den gamla snön kan ersättas av ny. 
Bra utesysselsättning med snö, i brist på sandlåda, tyckte han sedan. 

Nu är pojkarna återbördade till sitt hem. 
Puh! Säger mormor och morfar.
Men välkomna tillbaka! Det är så otroligt roligt att ha barnbarnen på besök några dagar. 
Vila kan vi göra i morgon!


11 kommentarer:

  1. Man är verkligen mör efter en helg med de små. Men att man är infertil redan vid 45, det är ju väldigt individuellt!
    Kuckeliku har jag också väckts av när B1 bara var ett par-tre år. Han stod utanför dörren till rummet jag låg i och kuckelikuade😊 mysigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hur länge kan man bli gravid? Den äldsta jag hört var nog strax under 50....Men ofta blir det missfall i äldre åldrar. Har hört om flera...
      Kuckeliku...mysigt!

      Radera
  2. Känner så väl igen mig i hur det är att ha ansvaret för barnbarnen. Man får inte en sekund över till egen tid. Även om det är njutbart med barnbarn så är det skönt när föräldrarna hämtar dem. Jag längtar tills jag har fått vaccinationssprutorna, då blir det "sova hos mormor" igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ju träffat våra barnbarn hela tiden.
      Snart mormorstisdag igen! Också kul!

      Radera
  3. En trevlig och fartfylld helg - och oj vad jag känner igen mig! Jag vaknar alltid före barnbarnen, men det är helt OK med en liten stund med egen tid innan det sen är fult ös hela dagen :)
    Ha en ny bra vecka!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste vara gott att vara morgonmänniska. Idag sov uträttade morföräldrar ändå till klockan åtta. Kändes välbehövligt! Kram!

      Radera
  4. Visst är man ganska så trött efter en helg med barnbarnen. Man orkade helt enkelt förr när man var mitt uppe i det. Samtidigt så är det också kvalitetstid så man får ta det onda med det goda ;-) Varför män i åttioårsåldern vill bli föräldrar igen kan jag inte begripa. Jag tycker det är skäligt att ett barn kan få uppleva sin pappa under uppväxten.
    Ja, det är märkligt med jourpassen minst sagt...

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
  5. Absolut kvalitetstid ! Sen är det väl så att med mormor och morfar, så både tar man och får uppmärksamhet hela tiden. Hemma kan de ju leka länge utan vuxen inblandning... Ja, iaf till pojkarna ryker ihop...
    Barnbarnen utnyttjar absolut tillfället att få styra och ställa med mormor/morfar.
    Tycker i detta fall lite synd om farmor och farfar som så sällan får träffa du enda barnbarn. De är lite äldre och bor 20 mil bort i Östergötland... De missar så mycket. Dina barnbarn har "alla" sina omkring. Vilken förmån för er alla... Kram!

    SvaraRadera
  6. Visst tar det på krafterna för man är ju inte lika fylld av ork som förr. I alla fall inte jag. Men också så roligt att ha barnbarnen på besök. Det ger mycket energi och man blir av med en del.
    En fyraåring och en tvååring går ju sällan på sparlåga.
    Nej, varför ska man välja att bli pappa om man kommit en bit in på ålderns höst.
    Bara sorgligt för barnen.
    Funderade på detta med arbetstiden för jourhavande läkare och en del sjuksköterskor. Kan det vara så att man inte själva protesterat eftersom lönepåslaget i vissa fall är så högt. Men visst skulle jag känna mig otrygg med att opereras av en läkare som är trött och fått för lite vila.
    Önskar dig en trevlig måndag kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte alls hur man kan undantas, även om man har bra lön. Det går nog åt en hel del energidricka, vad jag har förstått. Men det är ju inte det ultimata medlet för att vara fokuserad...
      Tack och detsamma!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas