onsdag 24 mars 2021

Premiär


Premiär för munskydd, blev det idag. 

Visste inte vad som var ut eller in eller upp eller ner, men fick en kort  introduktion i hur dylik utrustning ska användas.  Höll på att få panik först- jag kunde ju inte andas där bakom det tjocka papperet. Andades en stund med öppen mun ( det var det ju ingen som såg) innan jag kunde få till normal andning. Man vänjer sig!

Gissa var jag blev munskyddsbeordrad!  Hos tandläkaren! Kändes lite tokigt att ha munskyddspremiär just där!

Nu avlöpte den årliga undersökningen hos tandhygienisten ganska väl.  Och hon pillade inte bakom munskyddet, det fick jag ta av och lägga på en för ändamålet avsedd pall under själva behandlingen. 

En fyllning som behövde åtgärdas hittade hon, i övrigt fick jag beröm för skötseln av tänderna.  Beröm känns ju alltid bra, men inte borstar jag tänderna i två minuter och inte använder jag tandtråd mer än när jag behöver... Så det kändes lite fel med det berömmet ändå....

Nej, tandläkarbesök behöver man inte undvika i dessa tider. Där känns det som om man känna sig säker vad det gäller covid.

Sen kan man diskutera det där med tandvårdstaxan. Jag fick 600 kr av staten ( eller är det regionen) i bidrag när jag skulle betala tjugo minuter hos tandhygienisten. Utan bidrag skulle "kalaset" gått på 1420 kr. Hutlöst!  Besöket hos tandläkaren, då den dåliga fyllningen ska tas bort och ersättas med ny, kommer att gå på drygt 1800 kr. Jag förstår om folk undviker tandläkaren p.g.a. kostanden.

Samtidigt:  I snitt lägger jag nog ut 3-4000 kronor på tandläkarbesök per år.  Delar jag upp den kostanden på 12 månader, ja, då rör det sig om mindre än 400 kr per månad. Och då blir det genast en överkomlig, och ganska ok avgift för att tandhälsan ska vara bra.


Mer premiärer: den första blåsippan för i år fanns i "Karlas hage",  när jag tog en runda dit i måndagens underbara väder. Lade mig ner på knä och satte näsan i blomman. Blåsippedoft är en av de bästa dofter jag vet.

Den här röda blomman, den har jag aldrig tidigare sett. Det var "allas vår bloggvän" Anki, som visade på hasselns honblomma i ett inlägg för ett år sedan. Gick direkt runt i omgivningen och kollade hasselbuskarna, men hittade ingen honblomma. Bara mängder av hanhängen.

Men i måndags så fanns den på en hasselbuskarna som jag passerade. Så liten! Så vacker! Så svårfångad på bild. 

Tog en promenad även idag och hittade flera små blommor på hasselbuskar i min väg. Hade kompaktkameran med, men fick inga bra bilder. Måndagens mobilbild är den bästa. Inser att jag måste skaffa ett makroobjektiv till systemkameran. Och sen börja använda den mer. 

Det var väldigt roligt att hitta den  lilla blomman! Antagligen blommar den några dagar, så att jag kan göra fler besök i hasselsnåren. Tack Anki, för att du visade.

Premiär för en "mixad" låda från Crowdfarming. Två kg citroner och åtta kg apelsiner. Förra leveransen var tio dagar försenad, denna sändning anlände en dag före utsatt leveransdatum.

Riktigt saftiga apelsiner denna gång! Tyckte att de blev väldigt många citroner på två kg. Fina frukter, helt obesprutade. Känns så gott att använda sådana. 


Kunde inte motstå de ljuvligt vackra ranunklarna,  då jag besökte centralortens blomsteraffär för att inhandla några uteväxter. Så vackra, men sannolikt inte lika hållbara som nejlikorna. Har nio av tio nejlikor kvar från  två veckors nejlikebuketter. Njuter så av alla de vackra blommorna.

Premiär för påskdukar blev det idag, i alla fall i den del som blev städad på förmiddagen. Resten får hyfsas till på fredag... och sen är det alltid lika förnöjsamt att plocka fram den lilla skaran av påsktuppar och annat fjäderfä, som hör påsken till. Bästa högtiden om ni frågar mig!

20 kommentarer:

  1. Jag har också sett mitt livs första hasselblomma tack vare Anki.
    Tandläkaren är dyr, men så viktig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anki är bra att ha! Hon lär oss då mycket om naturen! Och väljer man att tänka månadskostnad hos tandläkarn,så är det ju rätt ok.

      Radera
  2. Nu kan du gå och råna en bank;-) Hos min tandläkare fick man också munskydd, fast de var tyvärr rosa - grrrrrr. Det är rätt märkligt att det man betalar hos tandläkaren är en och samma taxa för hela Sverige. Annars brukar ju priserna för allt möjligt vad gäller sjukvård variera.

    Å ju äldre man blir ju fler tandåkommor har man tyvärr. Bara hålla i och ut, vilket vi borde vara världsmästare i vid det här laget;-)

    Grattis till blåsippan och hasselns honblomma - äkta vårtecken:-) Anki är suverän. Det hon inte kan om blommor/växter och inte minst svampar är inte värt att veta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anki är suverän!
      Men rosa munskydd.... Så tramsigt!
      Hade faktiskt mer tandåkommor som ung. Massor av karies. Numera är det någon fyllning som behöver ersättas emellanåt.
      Vi har inte helt lika taxa på tandvård. Här jämfört min tandläkare taxa med folktandvård. Min tandläkare är lite dyrare, men det är bra att ha tandvårdare som man trivs med.

      Radera
  3. Usch, obehagligt med munskydd. Jag fick också använda det när jag var hos tandläkaren. Förstår att du tycker att det är en kostnad att gå dit, för det är det. Samtidigt som det är värt att sköta sina tänder. Har du funderat på frisktandvårdsalternativet? Jag betalar typ 900kr/år och har då gratis tandvård hela året om jag behöver det. Priset sätts beroende på tändernas kvalitet och min ålder. Det har jag inte utnyttjat alla år, men nåt år var jag där 3-4ggr på kort tid (på grund av en visdomstand som bråkade) och då räckte inte dessa 900kr långt i avgift. Jag tänker att det jämnar ut sig med tiden... Skönt att slippa betala när man är där, nästintill allt ingår i priset. Ha det så bra! Ta hand om dig. Kram Emma Rosell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte gamlingar kan ha den försäkringen. Den finns f.ö. inte alls på Tandvärkstan.
      Jättekonstigt med munskydd hos tandläkaren tycker jag!
      Ha det fint! Kram!

      Radera
  4. Nog så viktigt att komma sig iväg till tandläkaren.Vad gäller taxan så har jag också undrat. Vad gäller läkarbesök får man ju frikort efter en viss summa och jag tycker det kunde vara så med tandläkaren också. Men om man slår ut kostnaderna per månad så blir det ju inte alltför illa.
    Munskydd har jag när jag åker kommunalt. Sker inte så ofta men ibland. Och det är en modell som skuddar även mig och så är det ju inte med alla. De flesta tunna munskydd gör ju inte det och om i liten skala. De ska ju bytas varannan timme och är för engångsbruk för att ge bra skydd. När jag är på rehab måste jag ha munskydd men då räcker det med ett tunt för annars skulle det bli knepigt med andningen.
    Så fint att du sett och doftat på en blåsippa. Har inte sett någon ännu. men kanske till helgen.
    Minns nu också detta med honhasselblommor som Anki berättat om . Men jag hade glömt.
    Ranunklar är vackra men jag brukar ha otur med mina. Hoppas dina står länge.

    SvaraRadera
  5. Blåsipporna lär dyka upp i mångfald när våren kommer på riktigt. Tycks dröja här.
    Det finns väl på ett sätt ett högkostnadsskydd inom tandvården. Man får mer och mer rabatt ju dyrare det blir... Fast dyrt är det ändå.
    Anki är läromästare för många av oss!
    Får njuta av blommorna så länge de håller sig.

    SvaraRadera
  6. Alltså ... nu sitter jag här och rodnar över allt beröm. Tack för alla fina ord!
    Jag lider av tandläkarskräck sen skoltiden och tyvärr har det kostat mig mycket - både vad gäller pengar och smärta.
    Så härligt med din leverans med citrusfrukter!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert bra att rodna...men det behöver du inte. Du har verkligen lärt den gamla no-läraren en massa om växter. Kram!

      Radera
  7. Jag går till tandläkaren 2 ggr om året och eftersom jag sällan har hål blir det inga fantasisummor om man gör som du och slår ut det på ett år. Men visst tycker jag att kostnaden skulle likna sjukvårdstaxan mer. Konstigt att inte allt på kroppen räknas in där. Glasögon och hörhjälpmedel borde också ingå. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glasögon är dyrt. Borde finnas en grundsumma iaf. Hörselhjälpmedel trodde jag var kostnadsfria, för det ska de självklart vara. Kram!

      Radera
  8. Ja det är ovant med ansiktsskydd men jag har det alltid om jag går i affärer ... vilket jag sällan gör men var till Plantagen för ett tag sedan och köpte sättpotatis och då hade jag det. Och snart kommer det nog kallelse från tandhygienisten. Känns viktig med munhälsan. Jag har inte haft hål de senaste 35 åren men däremot så har jag lite problem med tandköttsfickor så det blir besök två gånger per år ändå.
    Såg också den fina bilden som Anki visade på hasselns honblomma. Nästa gång jag går i skogen och ser hassel ska jag kolla om jag hittar någon. Och ranunklerna .... oj, oj, oj så vackra!
    Kram och fin torsdag!

    SvaraRadera
  9. Växter av alla de slag är riktiga glädjespridare. Inte ogräs förstås, men det beror ju på att de växer på "fel" plats. I sig är ju många s.k. ogräs väldigt vackra.
    Får väl köpa en förpackning munskydd om vaccinationen dröjer. Nu vet jag ju hur de funkar. Kram!

    SvaraRadera
  10. Jag tycker det är riktigt illa att tandvården är så pass dyr som den är för den riskerar att bli en klassfråga. Skönt att du hyfsat lindrigt undan i alla fall.
    Så smidigt att leveransen kom före utsatt tid denna gång. Bra jobbat där :D
    Ranunklar är verkligen så fina!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så vad det gäller tandvård. Men man måste ju bita i det sura äpplet ibland. Men har man det redan knapert, ja, då är det jättesummor som måste pungas ut.
      Hoppas att ranunklarna håller över helgen iaf! De är så vackra! Ögongodis! Kram!

      Radera
  11. ser ut att vara upp o ner.... svårt med immiga glasögön

    SvaraRadera
  12. Hård skena längst upp... funkade nog...

    SvaraRadera
  13. Grattis, avklarat besök, inte så mysigt att sitta och gapa. Jag har flyttat fram min tandhygienist tre gånger nu. Sätter mig inte på bussen innan jag blivit vaccinerad, vi har problem med missbrukare som härjar på bussarna, såpass att byborna chartrat separat buss till skolungdomarna för att de ska känna sig trygga! Men det är inget akut, jag väntar...men vill nog att både glasögon och tandvård ska ingå i sjukvårdsförsäkringen. Känner många som avstår välbehövlig tandvård...
    Så glad jag blev av din fina blåsippa, min favorit! Tittade efter på mitt ställe idag, men inget ännu, det är ju knappt barmark... Helgkram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du inte vill åka kollektivt. Skulle jag inte gjort heller.
      Tänker att missbrukare hör hemma i andra delar av landet än i vackra fjällvärlden...men de finns tydligen överallt.
      Ska bli sämre väder här också, så de få blåsippor som finns, lär nog fälla ihop sina kronblad. Och då syns inte så mycket av vackerheten. Dina blåsippor kommer så småningom. Här har vi vissa områden som kommer att lysa blåa inom närmaste månaden. Så vackert! Kram!// Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas