onsdag 17 mars 2021

Tredagars

 Tredagarsåtergivning till den offentliga dagboken får det bli.

- Jag har fullt upp, för att citera Konrad, 4 år. Det var ridtjejen Tuva, 15,  som kom för att rida på en av mammans hästar, och i vanlig ordning ville ha en kram av killarna som på många sätt blivit som hennes småbröder. 


Men, som sagt, det var ingen av killarna som hade tid med "tjejtrams". de hade ju fullt upp att transportera  gummiflis från en del av paddocken till en annan. Den nya traktorn kom väl till pass, men behövde förstås draghjälp i det tungtrampade underlaget.

Jag har också haft fullt upp i tre dagar - barnbarn, skola, lite utejobb, daglig motion.... Sen vet jag förstas; allt är en fråga om prioritering....


Det var klart sedan tidigare att det skulle bli en halv mormorsmåndag denna vecka. Samt den sedvanliga mormors/morfarstisdagen. Mamman ville komma iväg på en hästträning när pappan hade jour så jag var tillfrågad att hämta killarna på dagis ( förlåt förskolan) och vara barnvakt under tidig kväll. 
Nu blev det ingen dagishämtning, för två killar var hemma med snoriga näsor. 

I övrigt var de inte påverkade, så både utevistelse och "leka skola" hann vi med. Även K-P, 2 år och 3 månader, går till skolan. Fast, förstås, inte alls med samma frenesi och intresse som vad storebror gör. Konrad kan alla bokstäver och siffror och är väldigt intresserad att lära mer och mer och mer... 
Så spännande att få vara med om den snabba utvecklingen, såväl motoriskt, kroppsligt som intellektuellt. Eller kognitivt kanske det heter.....


Kusin Ava ringde via Whatsapp på måndagskvällen. 

Både Konrad och Ava har haft napp (alldeles för ) länge, och det har varit lite ångestfyllt för de båda att de måste sluta använda den. Konrad slutade med napp i höstas, Ava slutade för några veckor sedan, efter det att hon varit hos tandläkaren och fått höra att hennes tänder får fel utseende om hon fortsätter med napp. 

Vi berättade för Konrad, att  nu har Ava också slutat med napp, men att hennes mamma sagt att de sparat en i reserv ifall  tösen skulle bli alldeles otröstlig.
Följande samtal utspann sig, via Whatsapp, mellan Konrad 4 och Ava 3 och ett halvt.

Ava: - Jag har slutat med napp!
Konrad; - Jag hörde att du hade en napp  kvar om du skulle bli väldigt ledsen.
Ava: Med eftertryck: - Neej, jag har ingen napp kvar, för om jag blir riktigt ledsen så går jag till mamma eller pappa och så tröstar dom mig.
Konrad: - Jag går också till mamma eller pappa om jag blir ledsen.
Mormor: - Var gjorde du av dina nappar, Ava?
Ava:- De åkte i väg  på en lastbil!
Konrad: - Vargmamman fick mina nappar. Hennes ungar behövde dom.

Underbara ungar! 
Konversationen utspann sig medan småtrötte och snorige Karl-Petter lyssnade storögt, ivrigt sugande på sin napp, När man är 2 år drygt, så behöver man såväl napp, "snutte-dinglis" som tröst av mamma, pappa... eller mormor/morfar.


Kollade på nya favoritappen "Min Karta" under det att jag hade lite ledig tid ( vid sängdags) under det att jag var i Ulås.  Ville kolla om det fanns några stigar som jag missat. Hittade någon ny stig och hittade dessutom ett för mig nytt karttecken, ett " B". Ett botaniskt minnesmärke...

Under tisdagens "sovpromenad" för Karl-Petter, så gick jag de två kilometrarna för att se vad som avsågs. Ett väldigt gammalt träd var det, och jag tror bestämt att det är en ek. 
Inte i det bästa skicket, men ännu livsdugligt. ( Ungefär som man själv känner sig understundom)
Det får bli nya besök framåt sommaren, det kan vara intressant att se den gamla "berömdheten" i sommarskrud.


I måndags kom startskottet för årets retorikmatch. Jag har lovat femmorna att jag ska coacha dem. Som varje år som vi anmält oss, så gäller kvaluppgiften att hålla ett tal på högst en minut om varför klassen ska vara med i tävlingen; vad klassen har att vinna på att delta och vad tävlingen har att vinna på klassen deltar.

Var nere i skolan en timme i dag och startade upp skivandet. Det gick riktigt bra, det kändes verkligen att femmorna var taggade efter sexans framgång i höstas. 

Fortsättning får ske i morgon, på normal arbetsdag, och sedan behöver jag nog ge lite coachning på måndag också, innan klassläraren får filma talet och skicka in till UR. Vilket ska vara gjort på onsdag. Ganska så snabba ryck! 

Vore kul att åtminstone få komma en bit i tävlingen, det är de härliga femmorna värda.


Första tussilagoknoppen syntes lysa i fjolårsgräset i måndags. 

Härligt, härligt! Våren är verkligen på gång! Även om det fortfarande är lite småkallt, och även om det mesta i naturen fortfarande tycks vara i dvala, så vet man ju att man har tre härliga årstider framför sig- vår, sommar och höst! 


23 kommentarer:

  1. visst är det kul att få umgås med de små

    SvaraRadera
  2. Tråkigt har du då verkligen inte haft måste jag säga. Konversationen mellan kusinerna fick mig att skratta högt! Dessutom tror jag att lillebror K-P kommer ha stora fördelar av Konrad framöver. Han kommer lära sig saker och ting betydligt snabbare än om han inte hade en äldre bror.
    Själv hade jag aldrig napp men väl en (totalt ohygienisk) snuttefilt. Åsså sög jag på ett pekfinger enligt min mamma. Fick samma "ultimatum" som ditt barnbarn - en sned hörntand om jag inte slutade. Allt detta fick jag berättat för mig av min mamma. Enda sättet att få mig att sluta var att hon kletade senap på snuttefilten. De gillade jag inte. Å utan filt behövde jag ju inte suga på pekfingret heller längre...

    SvaraRadera
  3. Jag har så svårt att förstå att du träffar dina barnbarn så mycket. Nu har du haft hand om dem fastän de är förkylda. T.om. inomhus.
    Jag vill inte på något sätt skulbelägga dig... men i min värld så finns inte möjligheten inte ens i tankarna.
    Det är verkligen fint att lyssna på barns prat. Många gånger får man dra på smilbanden, men jag förundras också över hur förståndiga de faktiskt är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte det minsta rädd. Dagisförkylning. Här träffat dem varje tisdag i flera år.
      Aha träffar jag också Då och då. Jag/Vi är försiktiga med allt annat, men barnbarn och döttrarnas familjer, det gör vi inte avkall på.
      Tycker för min del att friska människor kan träffas...
      Och snoriga barn, dom finns alltid. Jobbar ju en dag per vecka i skolan. Där finns mycket virus...Men jag bekymrar mig inte över det heller.
      Åka till köpcentrum, det skulle jag aldrig göra. Eller åka buss eller tåg...
      Eller flyg...
      Eller till fjällen..
      Så tänker jag. Kram!

      Radera
  4. Jag hade snuttetrasa tills jag började skolan. "Sya" kallade jag den. Behövde tvättas ibland förstås...gjordes antagligen för sällan... och på klädstrecket hängde en gråvit trasa med massor av hål i.
    Karl-Petter har redan stora fördelar av att härma sin storebror, på gott och ont. Däremot är han betydligt senare med talet. Har kommunicerat med tecken sen han var ett halvår. Gör fortfarande det till stor del även om han också säger en hel del ord. Mormor t.ex. Klart viktigaste ordet.🙂

    SvaraRadera
  5. Fint att träffa barnbarnen och det ger ju god energi både för stora och små. Härligt samtal mellan kusinerna. Så kloka!
    Vad roligt med det här projektet i skolan och önskar femmorna lycka till. Hoppas de går vidare.
    Önskar dig en fortsatt fin vecka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förra året kom "vi" till final. Det sporrar. Tack!

      Radera
  6. Barn har många roliga kommentarer. De är så träffsäkra.
    Jag säger också dagis. Av mina 7 barnbarn har fem haft napp. B3 hade inget som var så viktigt, men B6 har sin snutte. B2och B4 har haft både napp och snutte. Så det är så olika.
    Härligt väder på dina bilder! Tussilago och blåsippa ser jag nästan aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu väntar jag på de första blåsippor.Finns en lokal på gångavstånd. Många på ok bilreseavstånd.Konstigt att det inte finns tussilago hos er. Trodde att den var vanlig överallt!

      Radera
    2. Det finns säkert, men jag har inte lyckats hitta något ställe.

      Radera
  7. Barn är härliga och så naturliga. Även om jag själv jobbat på förskola så händer det fortfarande att jag säger dagis av bara farten. Strunt samma....det är samma verksamhet bara med ett annat namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla vet vad man menar med dagis. Förskola är svårare...kan lätt förväxlas med förskoleklass.

      Radera
  8. Härligt inlägg ... och jag fick mig ett gott skratt av kusinernas samtal! Underbart!
    Så kul att det blir ännu ett år med Retorikmatchen! Heja, heja!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det kvalomgång som gäller. Svåraste nålsögat att ta sig igenom. Men försöka måste man... förstås. Kram!

      Radera
  9. Det var verkligen trevlig och mysig läsning och jag skrattade när jag läste den underbara "napp-konversationen". Första tussilagoknoppen, det känns som en liten sol som öppnar sig. Här har inga tussilago ännu synts till på det ställe där dom först dyker upp. Väntar också på blåsipporna men det lär väl ta ett bra tag innan det lyser blått i backarna. Imorse var det minus 8 så nätterna fortsätter att vara kalla.

    Kram och fin dag till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli mildare till helgen. Kan bli så att det blir vårblomme-explosion lagom till påsk. Längtar också efter de blåfärgade blåsippebackarna. Kram!

      Radera
  10. Härliga ungar, de kan verkligen få den dystraste dag att bli solig! Jag har letat med ljus o lykta efter den första tussilagon utan att hitta, vet precis vilken solig glänta de brukar titta upp på. Men med tanke på ynka två grader och snöstänk idag så är det nog för tidigt. Du har inga problem att fylla dina dagar, o jag tycker du har mycket sunda prioriteringar! Ha det gott, kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi Har ju ingen snö. Ändå har bara den enda tussilago tittat upp.På dagens promenad så var den helt utslagen. Men ensam...
      Ja, ungar är härliga. Hoppas att du snart går träffa alla dina. Kram!

      Radera
  11. Vilket alldeles underbart "nappsamtal" mellan barnen! Barn är verkligen för härliga! Lilla S slutade med napp för några månader sedan och det har gått bra. Lilla I har napp men lilla S bryr sig inte om det vilket är skönt.

    Så spännande med ännu en retorikmatch. Klart att de är taggade med tanke på tidigare klassers framgång! Önskar er stort lycka till!

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trodde ju att Konrad skulle ta K-Ps nappar, men det har inte hänt en enda gång. Kändes som en lättnad för honom att sluta... mamma och pappa hade gömt undan nappen under dagtid ett bra tag och sagt att han måste sluta med natt-napp också.
      När barnen kommer upp i treårsåldern, så ser det alldeles galet ut med napp i munnen.De är ju så "stora" i annat.
      Är tydligen många anmälda till retorikmatchen i år. Så det allra svåraste är att gå vidare från kvalomgången.Men testa, det måste ju femmorna få göra.
      Kram!

      Radera
  12. Du verkar ha haft fullt upp och god hjälp av de härliga barnen.
    Myste gott då jag läste deras samtal med varandra. Det är så härligt att höra på, då barn pratar och ger sin syn på olika saker och hur de tänker. En ynnest att få uppleva detta.
    "Jag har fullt upp", ja jag säger då det, var får de allt ifrån? Oss vuxna så klart.
    Härliga bilder.
    Trevlig helg.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är de vuxna de härmar. Kan kanske vara pappa som sagt det någon gång, och sonen snappar upp direkt. Tack och trevlig helg!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas