torsdag 4 mars 2021

Teknik

 Under helgen ska vi få besök av två små favoritkillar. Två och fyra år gamla.  Hemma hos sej, så har de leksaker och andra sysselsättningsgrejer så att det skulle räcka till en hel förskola. Hos oss, så har de bara mammas och mosters gamla leksaker. Mycket lego, vilket är favorit, men i övrigt inte så stort utbud.

Så kom jag på, vi har ju en jättebra sak i källaren. Ouppackad. Inköpt i Ullared i höstas, innan de nya coronavågorna rullade in.

C-E bar upp den stora lådan, ställde den i köket och åkte iväg på egna äventyr. Jag öppnade lådan, beredd att packa upp en tramp-traktor och en kärra i grönt plast. 

Men, ve och fasa, i lådan fanns varken traktor eller kärra. Det som fanns där i, det var delar till de samma. Samt en manual på hur de skulle sättas ihop. 

Lika bra att sätta igång, tänkte jag. Gjorde så.  Visst klarade jag av att sätta ihop ekipaget, men det var efter en hel del trial and error. Maken kom hem och var behjälplig med att få hjulen körsäkra, men i övrigt så får jag ta på mig äran.


Om jag eller någon annan skulle beskriva mina förmågor, så skulle jag näppeligen få epitetet "Teknisk". En teknisk person hade satt ihop delarna en halvtimme, medan jag nog höll på i ett par timmar. Jag var ju helt  enkel tvungen att pröva mig fram, då manualen var lite otydlig med sina svartvita, oskarpa bilder. Men det var tydligt vilken del som skulle användas, jag fick fundera ut "hur".

Varför är jag inte teknisk? Därför att jag inte tränat ordentligt. Det fanns ingen teknik på schemat då jag gick i skolan. I min lärarutbildning har jag heller inte teknik. Trots det så har jag som no-lärare ibland tvingats "undervisa" i ämnet.  Snacka om brist på kvalitét! 

En del killar är bra på teknik. En del tjejer också. Mycket beroende på vilka föräldrar de har, och hur mycket de får vara med när det ska byggas, monteras, repareras. Tänkte, då jag mentalt brottades med att få ihop alla delar, att teknik borde det verkligen satsas på i skolan. Det är ju vardagskunskap att kunna läsa en manual, att kunna sätta ihop komponenter och att veta vilka  verktyg som ska användas.


Lyssnade på en podd från SR, där Agnes Wold och Christer  Lundberg  diskuterade och besvarade  frågor rörande kropp och hälsa. 

Agnes Wold ( en av mina favoritkvinnor) tog upp skolans bristande undervisning vad det gäller det ämnet. Man undervisar inom samma ämnen som man gjorde på artonhundratalet, ansåg hon. Nu är väl det inte helt med sanningen överensstämmande, men nog är ämnet kropp och hälsa också viktigt och borde få större utrymme i timplanen.  Det finns alldeles för många myter gällande vad som är bra och vad som är dåligt för kroppen.

Mer praktisk teknik i skolan!

Mer undervisning om kropp och hälsa, inklusive daglig rörelse!

Mer bild! Mer musik!

Tycker jag!

Vad ska man ta bort då?  Slöjd kanske. Ämnet tar faktiskt en hel del av skolans budget, med sina speciella salar och alla maskiner. Samtidigt som man behöver en viss grund- men mycket av det som ligger till grund i slöjd skulle kunna ingå i teknik. Med minimalt med maskiner....

Religion och historia tillhör inte mina favoritämnen, kanske man  kunde dra ner lite i undervisningstid, till förmån för bl.a. teknik.... Sen gäller det att ha lärare i ämnet också- det är redan nu svårt att få behörigt folk som undervisar i no-ämnen och teknik. Har man de intressena, så finns det mer utvecklande, mer utmanande och mer välbetalda yrken att utbilda sig till. 


Mindre än en mil från smålandsgränsen, bor vi. Språkbarriären mellan de båda landskapen är tydlig. Här pratar vi västgötska, medan man i närmaste smålandssamhället ( där f.ö. nejlikorna är köpta) idag firar "fössta tossdan i mass" med att äta "massipantåta" eller massipanbakelse. 
Sedan ett par månader tillbaka har även lilla Grimsås ( 700 invånare) ett eget bageri. Där vill man inte vara sämre än att delta i grannsamhällenas "tossdagsfirande",
Det var hur länge sedan som helst ( i somras kanske) som jag åt bakelse. Idag är det dags, tycker jag.
Ska smaka bra efter torsdagskvällsmaten!  Förhoppningsvis. 


Det är rätt smart att ha sin enda arbetsdag på torsdagen. Man får automatiskt helgkänsla. 
Maken lagar, som han gjort sedan han tog pension vid dryga 62, en lite godare kvällsmat.  Det serveras vin. Och man kan ta sig en god efterrätt om man vill.

Läste förresten fem råd om hur man skulle leva för att ha bästa chanserna till ett långt och frisk liv:
  • Inte röka ( slutade för mer än tio år sedan)
  • Motionera  ( check på det)
  • Äta varierat ( japp- fast antagligen lte för mycket....)
  • Sova ordentligt   ( tveklöst)
  • Ta sig ett glas vin då och då! ( inga problem med det))
Låter väl bra! Och för hjärnans del, så passar det mig utmärkt med lite lätta tekniska utmaningar emellanåt. Fast kanske ínte i samband med vin.





 


23 kommentarer:

  1. Det var duktigt gjort av dig att sätta ihop den traktorn! Gissar att killarna kommer älska den. Håller tummarna att vädret blir fint, så att de kan köra den i trädgården.

    Teknik och teknik. Det gäller ju att väcka intresset för tekniska pryttlar/lösningar tidigt. Å visst skulle slöjd vara en del av det ämnet. Nu är det ju som så att du hittar precis att på youtube. Det spelar ingen roll om det är en IKEA möbel eller en plasttraktor som ska sättas ihop så...
    Agnes Wold gillar jag skarpt, hon är förvånansvärt direkt och ärlig och inte ett dugg PK. Sånt gillar jag.

    Kul att ni firar helg ikväll. Jag menar är man pensionär kan man faktiskt ta sig en vinare precis när man vill:-)

    SvaraRadera
  2. Japp, Agnes är helskön. Tänk om alla kunde ha hennes direkta sätt. Och kunniga.
    Pojkarna får pröva på att trampa längs garageuppfarten. Jämn asfalt.
    Får nog ta fram den då lillebror sover, så att storebror får trampa av sig först. Lugnast så!
    Bakelsen var jättegod! Vinet var det gamla vanliga. :!)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Testar! Skrev en lång kommentar som bara försvann..

    SvaraRadera
  5. När jag skrev min långa kommentar gick jag via länken hos BP och det ska jag inte göra om eftersom kommentaren försvann.
    Men jag håller helt med dig vad gäller teknikämnet i skolan och ger dig en stor eloge för att du fick ihop traktorn. Kul för barnbarnen. Även mina barnbarn på 7 och 11 år bygger gärna med lego.
    Vet att när jag var speciallärare och mest hade killar i 14-16 år så fick de och träna läsning genom att läsa bruksanvisningar för att bl.a montera ihop datorbord och annat. Bra träning.
    Agnes Wold gillas här också. Verkligen.
    Punkterna för att leva länge följer jag. Men jag hoppas också få förbli klar i huvudet den tid jag lever.
    Trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga svåra regler alls. Enkla att följa. Även om det är lite svårt med mängden av den varierade maten...
      Smart sätt att jobba med elever med lässvårigheter. Ett enda "problem" - att köpa in sånt som ska monteras...
      Japp, nu ska det bli spännande att se om killarna kan komma överens om traktorn.
      Ha det fint!

      Radera
  6. Svar
    1. Då har du bara fyra kvar. Men motionerar gör du ju!

      Radera
  7. Jag tycker det är svårt att veta vad som ska prioriteras bort i skolan faktiskt. På vår skola har eleverna teknik schemalagt från åk 4 och de har extra idrottspass så jag tycker att vi har löst det bra. Att plocka bort slöjd tycker jag inte man ska göra för just slöjden har en nära koppling med tekniken på en hel del plan.

    Bra jobbat med traktorn. Jag brukar säga att jag inte är teknisk men det är säkert inte sant utan jag har helt enkelt tränat för lite. Teknik är husses område och han gör per automatik det mesta. På gott och på ont.


    Kram och god fredag!
    Hoppas att bakelsen smakade bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att slöjd borde kunna utföras på ett annat sätt. Det brukar bli irritation bland de flesta, då man jämför slöjdens budget med budget i övriga ämnen. Det är så stor skillnad.
      Dessutom tar maskiner och specialbänkar så stor plats.
      Vår skola byggs om just nu och i etapp två ska slöjdlokaler slås ihop med no och bildlokal. Förhoppningsvis blir det bättre utnyttjande av utrymme.
      Här finns två ganska ohändiga personer. Maken tyckte t.o.m. att pojkarnas pappa skulle ta hand om ihopsättningen av leksakerna. Jag hade ju inte kommit så långt när han kom hem igen...
      Jag gillar ju lite utmaning, så jag fortsatte och fick lite handräckning också.
      Bakelsen var god! Sen räcker det att äta bakelse någon gång per halvår. Gillar ju egentligen torra småkakor bäst. En absolut tantgrej, tror jag.
      Ha det fint!

      Radera
    2. Det tycker jag låter som ett dåligt förslag faktiskt. Vår skola har en ny tillbyggnad och äntligen har vi fina specialsalar. Kommunen valde att satsa stort på slöjdsalar, NO-salar, bildsal och en fullstor idrottshall. Vilket lyft det har blivit för ämnena! Kommunen är rik så det var en bra satsning. Slöjdämnet är viktigt för många och hos oss har budgeten faktiskt aldrig skapat någon irritation.

      Kram

      Radera
    3. Små salar är blir det också. Så maskiner kommer att ta upp stor del av ytan. Irritation, ja.
      Låter fantastiskt när man har specialbänkar för olika ämnen.Hos oss här det tidigare bara varit slöjd...två dagar som står tomma fyra dagar i veckan.

      Radera
    4. Här används specialsalarna varje dag men vår skola är säkert större. Salarna är stora och det finns dessutom grupprum till varje sal. Inser att vi har det ganska bra. Glömde musiksalen som också är fin. Den har dessutom en inspelningsstudio så nog har det blivit ett rejält lyft!

      Kram

      Radera
    5. Låter som en helt fantastisk skola. Ni har säkert behörigt folk till varje ämne också?
      Finns många fördelar med en större skola!

      Radera
    6. Ja, all personal är behörig.

      Radera
  8. Plocka bort skolämnen är inte lätt. Definitivt inte röra slöjden! En fristad för alla som inte är så läsbegåvade. Eller de som är mer praktiska.
    Så snopet att traktorn skulle monteras! Men du fixade det bra. Hade det varit här hade jag nog fått lösa det mesta😉 jag är lite smartare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Gillar att du står för det. Jag är den som har tålamodet här. Och försöker om och om igen. Annars är vi nog i grunden ganska ohändiga.
      Det är många elever som inte är så förtjusta i slöjd. Dels är uppgifterna onödigt svåra, och då ska det dokumenteras en massa med ord och bild. Inget kul för dem som inte ģillar att skriva.
      Oftast är det de redan duktig eleverna som reder ut slöjden bäst, faktiskt.
      Ha det gott!

      Radera
  9. Instämmer. Jag skulle ha tränat mer på praktiska uppgifter - händighet har vi så mycket användning för i livet. Är man inte född händig, desto viktigare att öva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att man inte kom på det förrän i pensionsåldern. Tycker det är kul. Får väl börja med Mekano. Klistra är dock inte att tänka på. Den förmågan saknar jag helt. Eller kan man öva upp den också? Antagligen!

      Radera
  10. Sitter här missinassa o fnissar igenom hela din blogg. Jag är så oteknisk så jag skäms! Jag växte upp med mamma och mormor, ingen av oss tekniska, men vi bodde i lägenhet o hade inte så många utmaningar. Sen har ju jag alltid haft en partner. En man som jag lämpat över alla praktiska prövningar på. Med varierat resultat. Men, nu får jag fixa allt själv, o si det går sig inte så bra.
    Du är exceptionellt duktig tycker jag, heja dig, och heja tjejer som är självgående. Jag gör mitt bästa för att kvala in

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får inte vara så hög nivå. Men annars är det kul! Du klarar säkert en hel del du också.

      Radera
  11. Jag hatar manualer. Jag kan mycket väl skruva ihop lite olika saker så jag tror inte jag är så oteknisk, men jag tycker det är så urbota tråkigt att läsa för varje moment som ska göras. Jag överlämnar det med varm hand till min man som gör det på ett nix.

    SvaraRadera
  12. Just vid sådana här tillfällen måste jag ju använda manual...
    Med tanke på den samlade tekniska begåvningen i familjen så leder jag på utmaningsviljan.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas