fredag 12 mars 2021

Slå an


Det var den här nejlikan som slog an allra mest. Inte speciellt vacker egentligen, men ovanlig. 
Att välja mellan tjugofemtalet ganska likartade buketter, det är inte riktigt lätt. Även om det egentligen inte spelar någon roll, så står man där och kollar från den ena buketten till den andra. Tills man hittar något som slår an. Och för min del så var det den här blomman som avgjorde.


I förra veckans bukett, så var det den knallgula nejlikan som slog an och som gjorde att jag slog till på denna bukett med nejlikor. Den gula blomman vissnade första av alla, och är en av de två som blivit bortsorterade från förra veckans, i övrigt, fräscha bukett.

Vi brukar köpa hem en bukett blommor varje vecka under den tid då man inte kan plocka in växter från trädgården. Oftast brukar det blir tulpaner i tiden mellan jul och påsk. Men varje år, sedan flera år tillbaka, så kan man köpa en bukett med tio nejlikor i olika färger, till billigt pris i närmsta blomsterhandel. Stationen i Hestra.  Nittionio kronor för tio nejlikor gäller i två veckor i mars. Klart att de hållbara och färgrika blommorna får bli veckans bukett, två veckor i rad.


Eleverna i "min" musiksexa  hade i uppgift att göra en intervju med någon som inte tillhörde samma generation som de. Man skulle ställa frågor om musikupplevelser i barn och ungdom, musikundervisning i skolan, vilka artister som var populära och så skulle man spela upp ett you tube klipp med intervjuoffrets favoritlåt.
För att göra det enkelt att redovisa, så ville jag att alla skulle göra en presentation. Vi jobbar helt i google, så det kallas presentation, det som i  wordsammanhang kallas Power Point.
Iallafall, det är viktigt att modella, att visa hur man kan göra, så jag hade gjort en presentation om min, sedan tjugo år, framlidna mors musiksmak.

Hon tyckte mycket om Alice Babs, så som you tube-klipp så visade jag "Swing it magistern"

- Den låten gillade jag, sa en tjej lite försiktigt.
- Ja med! - jag också....hördes det från den ena efter den andre av de tolv eleverna.

Häftigt att en låt från 1940 kan slå an på barn 2020-talet!

Kollade på nätet efter noter/ackord till låten  Hittade bara noterna i en bok med mängder av gamla schlagers. Nä, jag köper inte en bok för 300 kr för att eleverna ska få sjunga den.

Men... tänk om jag har den bland alla noter som finns i min ägo? Jodå, där fanns den! I den välanvända "Svenska sångboken". I en bra tonart dessutom! 
Så nu ska eleverna få sjunga den anslående låten på torsdag.


I morgon är det final i Melodifestivalen. Det är ett program som jag gillar, tycker att det är en utmärkt lördagsunderhållning. Uppskattar årets covid-variant, där man slipper se hysteriskt ballongviftande
 publik f.ö.

Det tycks som om Tusses låt "Voices" har slagit an på många. För egen del så har Dotters "Little Tod" gjort stort anslag. Gillar verkligen den låten. Och så tycker jag om Clara Klingernströms "Behöver inte dej idag". Den sistnämnda är knappast någon låt som skulle slå an på en internationell jury i Eurovision Song Contest, så den lär inte vinna. Antagligen blir det favoriten, det tycks vara så många, både av "vanligt folk" och expertis som "Voices" slår an hos.

Melodifestivalens final missar jag inte gärna. Jag tror inte att jag någon gång haft vinnaren som favorit. 

Och visst är det  lite intressant är det att fundera över varför olika färger, olika slags musik, olika mönster..... och olika människor.... slår an så olika hos oss.  Antagligen beroende på att vi ÄR olika. 

 
 

16 kommentarer:

  1. Ja nejlikor - de (tillsammans med prärieklockan) ska jag också titta lite närmare på framöver.

    Här hos oss så blir det också Melodifestivalstittande imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste tillstå att alla som gillar Melodifestivalen slår an hos mig.
      De som påstår att de inte gillar, de ser jag som lite eljest...

      Radera
  2. Tack! Ett inlägg som slog an hos mig och piggade upp mig idag.
    Spännande med dessa olika nejlikor och de har ju verkligen en lång hållbarhet. Perfekt som veckan bukett. Den första är ovanlig och jag fastnade också för den.
    Vilken rolig idé till dina musiksexor. Så roligt! Kan tänka mig att kreativiteten sätts igång. Och roligt när du får se deras resultat.
    "Swing it magisten" minns jag och tänk att den kunde väcka anstöt när filmen kom. Har sett filmen lera gånger och vi hade en EP skiva där Alice Babs sjöng den när jag var barn.
    Jättekul att flera av dina elever kände igen den och nu tack vare ditt letande efter noter får sjunga den.
    Hade gärna varit på plats. (Har haft ett tidigare liv som lärare i drygt 30 år. Dock inte direkt i musik. Men musik gillar jag.
    Visst ska vi titta på Melodifestivalen men knepigt är det att välja. (Jag är dock inte så förtjust i "The Mama´s" som jag tycker låter väldigt lika i det mesta)
    Kanske har Tusse en bra chans. Gillar också Clara Klingenström och även Arvingarna. Och Charlotte Perelli är ju proffs.
    Trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbar bara en dag i veckan. Formell pensionär sedan i augusti. Men lärarlivet håller mig kvar och jag är väldigt glad åt att få ha kvar en liten fot i skolans värld.Detsamma till dej!

      Radera
  3. Eftersom vi alla är olika så är det olika saker som slår an om man säger så. Jättefina bilder på dina blommor. Föredrar nejlikor före tulpaner om inte annat för att de doftar.
    Mello är inte min grej, men i år har jag tittat mera än någonsin, det vill säga har lyssnat på några låter i sin helhet, inte bara som snabbspolning.
    Tjejen från Gotland - hon som spelar gitarr, är min favo. Mest proffsig är nog Perrelli - tror jag, men hon har ju varit med hur många gånger förut.
    Gillar Christer Björkman. Den killen är verkligen välbevarad och snygg för sin ålder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och från Borås. Ganska omskriven i våra tidningar förstås, ändå sedan han var en ung frisör vars mamma var ihop med en känd ishockeyspelare.
      Men få gillar vi samma tjej! Clara Klingerström...
      Perrelli ... varken gillar eller ogillar...

      Radera
  4. Verkligen en fin nejlika! Denna veckan har jag inte köpt någon bukett.
    Jag har ingen favorit i år. Ingen jag kommer ihåg.
    Diggiloo diggiley är vinnaren för evigt. Det var givet redan första gången jag såg den. Vad den betytt och betyder det går inte ens att förklara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en härlig låt. Har väl också något litet band till den.
      Tycker att det finns många lyssnarvänliga gamla mellolåtar.

      Radera
  5. Jag ska också titta på schlagerfestivalen i morgon. Eller mellon (mellot?) eller vad programmet numera kallas. Äldsta barnbarnet tittade så frågande på mig när jag använde det gamla namnet.... Hur som helst så tittar jag sedan många år tillbaks inte på deltävlingarna utan bara på själva sluttävlingen. Räknas till de eljest. Har hört några av bidragen på radio, men inte alla, så någon favorit har jag inte. Än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eljest får man vara. Kanske jag bär det som gillar programmet.
      Dessutom är jag väldigt eljest som avskyr en massa kortnamn.Mello, frulle...lekis, kyrkis... Det enda kortnsmn jag använder det är dagis...men det är ju inte ok att säga längre.

      Radera
  6. En speciell färgsättning i den nejlikan - nejlikor är fina och doftar gott! Jag tillhör dem som inte kikar på Melodifestivalen ... smaken är ju olika, men den slår inte an på mig.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är olika. Liksom nejlikor. De här nejlikorna doftar inte alls. Är förundrad över att nejlikor finns i så många färger och nyanser.
      Bästa blommanvad det gäller doft, det Är ju den lilla rosa nejlika som blommar runt midsommar.
      Sovrumsfönstret öppet och doften når ändå in . Ljuvligt!
      Kram!

      Radera
  7. Jag tycker att den översta nejlikan är väldigt vacker! Förr om åren har jag alltid köpt en fredagsbukett men förra säsongen så blev det aldrig något vettigt av tulpanerna så i år har det bara blivit en bukett rosor. Nejlikor är tacksamma blommor som står länge så kanske ska jag satsa på dem i stället.

    I mina öron slog Klingernström an. Tusse är ok men ingen favorit. När det gäller programmet så håller jag med dig till 100% men frågan är om vi tittar i kväll. Skulle inte tro det.

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalas i stället?! Klart att det slår allt!
      Nu går de flesta låtarna ständigt i radio. De låtar som kom till final får man höra, om man som vi, alltid har radion på. Kanske till leda.
      En del låtar växer efter hand, andra tröttnar man snabbt på.
      Ha det gott!

      Radera
  8. Nejlikan på översta bilden blev min favorit. Den slog an på mig ...
    Här ska det också tittat på Melodifestivalsfinal! Vi har en egen tradition. Vi skapar en spellista med alla bidragen och sedan lyssnar vi igenom dom när vi lagar lördagsmiddagen ... analyserar, lyssnar igen ... analyserar lite mer. Jag har tittat (även om jag somnat ibland) på alla deltävlingar. Maken har inte tittat på någon så han vet inget om någon låt. Det är hans tradition. Det ska vara nytt och fräscht när det är final. Tycker flera låtar är bra. Tusses är bra och Dotter har jag alltid gillat men min favorit är Klingenströms låt.
    Kram och fin lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken kul tradition! Gillar ju också Klingernström. Det är några toner där som verkligen slår än.
      Alla bidrag sim är i final kommer jag inte ihåg. Har sett fyra av fem "mellosändningar". Jag behöver lyssna på en låtcnågra gånger för att avgöra om den slår än hos mig.
      God lördag till dej! Kram!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas