måndag 1 mars 2021

Nytt


Ny månad, ny vecka. 

Skrev i en kommentar i veckan att jag inte gillar måndagar. Konstaterar att det var en känsla just då. När det är vårväder, när man mår bra och när man vet att de som är närmast och kärast också mår bra,  ja, då är alla dagar bra- oberoende av veckodag. Förstås!


 En av mina närboende Instagramvänner, hade lagt ut några bilder från sin söndagspromenad. Jag kommenterade och undrade  om hon hade några tips på bra rundor att vandra. Man blir ju lite trött på de vägar som man trampar runt på varje vecka.  Det är alltid roligt med lite nytt!

Visst hade hon några tips att ge. En runda gick runt Hyddan. En plats som jag/vi hört talas om, men aldrig sett. 

Kollade upp rundan på Lantmäteriets karta/app och insåg att den skulle bli jättebra. Nästan exakt fem kilometer, relativt kuperad, på bra skogsvägar.

Tog bilen ner till samhället, Grimsås,och parkerade precis där rundan började.   Knappt två kilometer in på rundan så fanns detta fina gamla hus, Hyddan. Enligt Britt, hon som gav förslag på rundan, så ska det vara bebott. Det stod några bilar utanför, så det stämmer säkert.


Lite skrämmande ställe, med denna "prydnad" på uthuset. Jaja,  jakttroféer, det ser man lite då och då här på landet. Såväl utomhus som inomhus. Denna stackars älg är väl vad man kallar en femtaggare..,?


Vid Hyddan, så kan man, med god hörsel, förnimma vindkraftverkens svischande ljud. 
Det är väl fyra-  fem år sedan som den byggdes 13-14 vindsnurror på höjden.
Naturligtvis fanns/finns det motståndare till vindkraftsparken, naturligtvis finns det sådana som stör sig av ljudet. Vilket jag inte kan förstå, för jag tycker  inte att ljudet är så starkt, inte ens när man är riktigt nära.


För ett par år sedan, så tog jag med ett par av mina no-klasser upp till kraftverken då "tillsynsmannen" var där. Det var en irländsk kille, som hade hand om alla vindkraftverk av samma märke i flera länder.  Superbra för både mig och elever att ställa frågor och kommunicera på engelska f.ö.
Han berättade att så var det på alla platser som man hade vindkraftverk, det fanns vissa personer som tyckte att det var SÅ störande med ljudet, mest bara för att protestera - vara tvärt emot.


För egen del så är jag så fascinerad av de höga tornen, både som byggnadsverk och som energiskapare. 

Fler ska uppföras, det har man fått tillstånd till. Trots protester från de boende. Den vindkraftsparken kommer att ligga några kilometer västerut. 


Tur att vi risken var eliminerad. 

( Till alla skyltsöndagare- här kommer en skylt från mig också- en dag för sent)


Visst är det vackert, den vita skönheten mot den blå himlen? 
Smaken är delad- ja, jag vet....Tillbaka mot bebyggda trakter, så träffade vi på dessa fina djur. Jag tror att det är min gamla elev som är ägare till fårhjorden. Han bor i samhället, men har djuren vid sitt föräldrahem. 
Jag vet inte vad det är fort sorts får, men gissar - efter lite googlande - gutefår. 
Jättevackra djur! Skulle gärna köpa lite berett ullgarn från dem. 
Har dock svårt att äta kött från de vackra djuren- för mig finns de för sin ull.....


Strax tillbaka i samhället igen. Den här portalen byggdes av en stins, som fanns på den tid då tågen stannade vid stationen i Grimsås.  På andra sidan portalen anlade han en botanisk trädgård, med växter från när och fjärran. Det kom busslaster med folk för att titta på de vackra odlingarna, sägs det. 
Skulle tro att detta var för åttio-nittio år sedan. Jag har varit på platsen och kollat efter ovanliga växter ett par gånger, men inte funnit något mer än växter som vanligen sprids från trädgårdar. 
Men portalen är fin !

Kul med en ny runda! Den får vi gå någon mer gång! 


 

23 kommentarer:

 1. Vad trevligt att få gå med här. Och just i dessa trakter har jag inte varit så mycket. Och visst är det roligt att variera sina rundor.
  Vad gäller vindkraftverken så är jag lite tveksam. Jag kan ibland tycka att de blir en påtaglig på och inverkan på naturen. Undrar hur djurlivet påverkas under längre tid. Men jag är inte så insatt i allt det tekniska så för mig är det mest att jag tycker de är ganska fula.
  Men jag måste absolut tillstå att din bilder här i inlägget är väldigt fina. Men fåren tycker jag verkligen är fina. Äter helst inte heller får eller lammkött utan håller mig till ullen. Vad roligt att det är en f.d. elev till dig som har dem. Portalen är också verkligen vacker och har säkert även sin historia att berätta.
  Ser fram emot nästa runda.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ju gått din runda också. Lite olika vyer.
   Djurlivet, fåglarna, kan nog påverkas av vindkraftverken.
   Vår trakt har fått en ny skyline tack vare vindsnurrorna. Lite liv vid horisonten, speciellt med varningsljusen när det är mörkt.
   Ha det fint!

   Radera
 2. Kul att läsa att jag är inte ensam om att gill vindkraftverk. Gillar man lyftkranar så älskar man vindkraftverk.
  Skoj med en ny promenadväg. Det finns mycket varierat att se i dina trakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många granar är det! Lyftkranar och vindkraftverk...har aldrig funderat på likhet. Kanske för att det sällan eller aldrig syns till några kranar i våra trakter... Är nog mer ett storstadsfenomen.

   Radera
 3. Min jobbarkompis bor relativt när en vindkraftpark. De, helst hans fru, har väldigt ont av ljudet. De har fått byta fönster mm. Haft kontrollanter ute också.
  Sen genererar de ju tyvärr inte så värst mycket el, så jag undrar hur länge de finns kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så är det. Inte så mycket el. Det behövs många gör att det ska bli något av det...
   Tycker ju ljudet är rogivande. Och jag hör det bara inom kort avstånd från snurrorna.
   Men vi är olika...

   Radera
 4. Kul att hitta en ny promenadrunda, jag är alltid nyfiken och vill gärna se något nytt eller åtminstone variera mig lite. Tyvärr har jag inte bil, så därför är det inte så lätt ...
  Fåren är fina, jag har inte haft egna får men vi hade inhysingar när vi drev värdshus för många år sedan. De bräkte dagarna i ända...
  Vindkraft i sig är jag inte emot men fy jag tycker de är fruktansvärt fula och förstör både utsikt, horisont och ja allt! Man har tack o lov inga planer att bygga i min trakt, för det är en riktig turistmagnet o då vill man inte förstöra vyerna. Jag hoppas mycket på solenergi, bara tekniken går framåt, många fåglar flyger rakt in i vindkraftspropellrarna och dör, sorgligt. Men för min del handlar det ändå om att de förstör (i mitt tycke) den orörda naturupplevelsen. Basta, haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så olika man tycker. Men det kanske är olika, beroende på var man bor. Kan förstå att man inte vill ha dem i fjällnära områden. Där ska det absolut se orört ut.
   Ha det fint!

   Radera
 5. nu är det fortfarande ganska geggigt så jag väljer lite enklare vägar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torrt och fint i skogen! Men visst finns det geggiga ställen. Ha det fint!

   Radera
 6. Det är alltid roligt att hitta en ny runda att promenera. Man blir annars lite hemmablind och ser inte alla smådetaljer. Känns bra att upptäcka något nytt för sen är det som om man ser nya saker på den gamla rundan med. Vilken mäktig portal! Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den portalen, gömd en bit in i skogen, den är fin! Ha det fint!

   Radera
 7. Så trevligt med en ny promenad. Vi har helt klart en tendens till att gå samma rundor vilket blir en smula tråkigt i längden. Hundarna går per automatik och vet precis var vi ska svänga. Vi får helt klart förnya oss också!
  Vilken fin portal. Synd att trädgården inte finns kvar bara.

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säkert vara bra att gå samma rundor också. Huvudsaken är att man rör på sig. Det tycker nog hundarna också.Kram!

   Radera
 8. Instämmer med alla andra - kul med nya rundor. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar gärna emot förslag på runda i Boråstrakten. Så kul att se nya vyer!

   Radera
 9. Trevligt med nya promenadrundor. Här får jag nog hålla mig till de vanliga trottoarerna ett tag till. Snön ligger djup...
  Vilken vacker portal, bara så där helt plötsligt. Synd att inte den botaniska trädgården är bevarad.
  Lammkött äter jag gärna. SÅ gott! Helst från trakten och ekeologiskt uppfödda.(Absolut inte importerade från Nya Zeeland och hitfraktade med flyg).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är så synd på de vackra djuren... Men nog äter jag gärna fläskkött...eller älg... Vad är skillnaden! Tokigt av mig att tänka så...

   Radera
 10. Visst är det härligt att hitta nya promenadstråk. Underbara bilder på fåren ... dom lyser som guld i solen. Och så portalen ... fantastisk!
  Nu är det dags för morgonpromenad här. Hoppas du får en fin onsdag!

  SvaraRadera
 11. Ja, fåren var så fina i eftermiddagssolen. Synd att portalen är dold i skogen...Men den blir liksom en överraskning, då man passerar den på stigen. Detsamma!

  SvaraRadera
 12. Så trevligt.
  Jag känner igen mig i detta att vilja gå någon annan väg, eller stig, något nytt. Det ska ju också vara nyttigt att gå andra rundor, att se nya intryck berikar.
  Du fick ju också se en hel del nytt, att döma av bilderna, fin omgivning och mycket att vila ögonen på.
  Härliga bilder av vindkraften, med den blå himlen i bakgrunden.
  Varningen kan kanske gälla nästa vinter.
  Vilken duktig stins som anlade en sådan fin stenportal.
  Mysiga får som poserar i solskenet.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Stinsen skulpterade också. Det finns en stenstaty och en halvfärdig, som minne från hans liv i det som en gång vare ett stationssamhälle. Numera stannar inga tåg i Grimsås, de bara susar förbi på Kust till kust-banan.

  SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas