söndag 9 januari 2022

Carpe diem

 Tror att jag är ganska bra på det.  Att ta till vara på dagen. En del håller nog inte med, eftersom mitt Carpe Diem, är en dag, då jag fått något gjort eller fått uppleva något speciellt....  Någon mindfulness handlar det knappast om, eller så är det så att mindfulness kan vara olika för olika personer....?

I fredags åkte julen ut, och huset fick sig en riktigt rejäl makeover. Till och med gardiner, som inte bytts på flera år, blev bytta och tvättade. Räknade ut att maken och jag tillsammans, städade i 8-9 timmar. Visst känner man sig nöjd med sin dag efter det?

Igår startade vi dagen - och bilen- i ett snöigt landskap, vid halv åttatiden. Lite moddigt på vägarna under de första milen, och snö på backen ända tills vi kom till Halmstad.

Svängde av mot Östra stranden och kollade till den gamla stugan. Jodå, den stod kvar och inget tycktes vara förändrat. 


En ensam stavgångare syntes på håll, då vi tog en tur till stranden. I övrigt var det bara kajorna som höll till där, på tidig förmiddagstid. Vågtopparna såg smutsiga ut. Tänk att detta snålblåsiga oinbjudande ställe, var en helt ljuvlig plats för några månader sedan. Och förhoppningsvis ska komma att bli igen.....

 

. Det fanns faktiskt några bilar på parkeringen vid vårt stugområde. Båda grannarna, som har nybyggda stugor, hade julpynt i fönstren. Hos ena grannen lyste både stjärna och elljusstake. Kanske var de i sitt hus över helgen...Ingen syntes dock till....  Även husen närmast havet var julpyntade och besökta. 

Vår gamla stuga är nedstängd under vintern. Skulle gärna ersätta den gamla stugan med en ny. Det är bara jag i familjen som tycker så. De andra tycker att det är så charmigt att komma till den gamla stugan under fina sommardagar, att den motsvarar våra behov. Så kan det nog vara, tror inte att jag/vi skulle tillbringa så mycket tid i en stuga vid kusten på vintern. För det är kallt och rått, MEN man slipper en massa snö......


Elva mil på E6an, med stopp  för fika på Hallandsåsen, så var vi framme vid målet för dagens resa. Vi skulle hälsa på favorittjejen, Ava, och hennes familj.  Snöblandat regn följde oss från Hallandsåsen och ner till Malmö. Men det är fint att köra genom det skånska landskapet under alla årstider. 


Kära gamla Dinglis skulle vara med på bild, tyckte Ava!


Det bjöds på god quorngryta med rostade potatisklyftor till lunch. 
Efter det var det dags att ge sig ut en stund. Det brukar alltid bli en runda till Folkets Park, beläget på andra sidan gatan från Avas lägenhet.  Parken bjuder ofta på speciella teman. Så här års är  det vinterteman som gäller. Snötäckt mark? Näppeligen. Det fixar man med speciella vita mattor och med snö gjort av ( tror vi) någons slags papper. 


I år var det två olika konstfrusna isbanor i parken. Ava hade besökt den mindre av dem med sin pappa under veckan.  Hyrda skridskor sattes på fötterna. Att åka med pappa gick bra, att åka själv med några kompisar, det gick också bra, tills.... ajaj, hon satte sig på ändan... då var det inte lika kul  och åkturen var slut....
Det kommer fler tillfällen!


Sockervadd! Tänk, det fanns redan då jag var barn. Fast enbart i vit färg.
Sockervadd funkar absolut som lördagsgodis. Men inte är det gott.....trots en lätt smaksättning av ( tror jag) jordgubb. Ava tyckte annorlunda...


Utanför familjens bostad finns en stor, härlig trädgård. Och tänk, årets första vintergäck visade upp sina gula kronblad ! Så mycket hopp om vår, det fanns i de tre små gula knopparna!

Sa hej då till familjen vid halv sju-tiden. Sju timmar med Ava och hennes familj, det är verkligen att fånga dagen. 

- Ni kan väl snart komma tillbaka igen, sa Ava när vi skulle åka. 

 Underbara unge, hon gör mig helt tårögd, när jag tänker på henne...


Att  köra de tjugofem milen från Malmö tog ganska exakt tre timmar. Det var inte läge att  kära snabbare än hastighetsbegränsningarna tillät, snarare låg hastigheten något under ibland. OK, väglag dock! Gott när den långa resan går bra. 

Funderade på det här med juleljus under resans gång.Det är många, många som har tänd belysning både inomhus och utomhus, både morgon och kväll, och sannolikt dygnet runt.  Och då pratar jag inte om en eller ett par små belysningar, utan om storslagna anläggningar. Jag får inte ihop det med vare sig klimattänk eller dagens energipriser. Vi har fast avtal på el, men fick ändå en decemberräkning som var en och en halv gång större än de elräkningar vi får under sommaren.
  
Detta är vår enda lilla utomhusbelysning.

 Inomhus tänder vi upp under de kvällar vi är hemma, men inte alltid i alla rum.... Borde bli gigantiska elräkningar för dem som ständigt har tänt runt hela huset och dessutom i trädgården.... Eller också är det inte så kostsamt som jag tror med ljusslingor....


De allra sista milen hem, det var en resa genom ett landskap som var helt snötäckt.  
De trehundra metrarna på byväg var snyggt plogade och det var lätt att köra in bilen på garageinfarten, täckt med minst en halv dm nysnö. 

Ovan syns morgonens utsikt från verandan. Vackert...ok... men nej....Jag behöver inte tjata om vad jag tycker om vinter. 


Tog mig an snöskottaruppdraget. Går jag på gym och tränar styrka, så ska jag väl för sjutton gubbar utnyttja vardags-träningen.  Nu var det inte så tungt att få bort snön på garageinfart och på  "ingången".


Passade på att gå en bit fram och tillbaka på byvägen. 


Inte läge för skogsvägar just nu, alldeles för mycket pulsa i det. Även om pulsträning är bra....så får det vara.


Trots det vackra längtar jag till vår och barmark.




Därmed var även halva denna dag, och den största delen av den ljusa dagen, infångad.

Vårt hus är dessutom infångat på en vintrig bild.....














 u






35 kommentarer:

  1. Vilken bra och härlig dag det blev. När det gäller huset i Halmstad så handlar det väl om hur ni vill använda det. Ett nytt hus skulle ge helt andra möjligheter att nyttja det året runt men satsar man så måste man vara övertygad. Jag hade definitivt gjort det.

    Så mysigt att hälsa på sötaste Ava och hennes familj. När det gäller att träffa barnbarnen så är man beredd att köra en bit. Folkets park är alltid trevligt och värt ett besök. Vet du om att där fanns björnar förr? När vi hälsade på den lilla familjen i går ville inte lilla S att vi skulle köra hem utan hon tyckte att vi kunde sova över. Det var det självklart inte tal om men vi bestämde att hon får komma hit en dag och sova över i stället.

    Så vintervitt och fint det ser ut vid ert hus. Hur vädret är här nere det vet du så det behöver jag inte orda om. När det gäller mindfulness så tror jag att det är ytterst individuellt vad man förknippar med det faktiskt. Vi är alla så olika och uppskattar olika saker.

    Kram och god söndag till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt första besök i Folkets Park, det var när Karin bodde med sitt ex -ex på Kristianstadsgatan. Det var på sommaren och jag minns inget av alla fina lekplatser. Har gissningsvis förändrats under 17-18 år också.Men björnar... det måste funnits ett björnberg någonstans? Svårt att tänja sej! Fanns det fler djur! Terrariet besökte vi för ett par år sedan. Nä, vi gillade inte det... kändes lite sunkigt .
      Barnbarnsresor, det är de enda riktigt viktiga resorna!
      Så glad man blir när barnbarnen vill att man ska finnas hos dem. Mysigt för både er och lilla S att sova över
      Vi ska ha killarna här fredag till söndag. Fullt kör med två stycken! Men kul!
      Skillnad mot vintern i Skånes ( och Hallands) kustnära delar och här. Men faktum är att det kändes kallare i ett plus tregradigt Malmö än i ett nollgradigt Stockremma/Grimsås. Ljuset börjar komma tillbaka både i Skåne och hos oss! Härligt!
      Ha en fin eftermiddag!

      Radera
    2. Det känns oftast kallare i Malmö även om termometern visar på högre temperaturer. Det blir liksom råkallt på något vis...

      https://bilderisyd.se/produkt-tagg/bjornar/

      Om det fanns andra djur är jag dåligt insatt i men jag vet att björnarna var omdiskuterade. Terrariet kändes sunkigt ja.


      Radera
    3. Tack! Kul! Ska visa Karin och Ava. Ser inte riktigt säkert ut...Lite låg vall upp till åskådarna!

      Radera
  2. Nu gick Maken ut för att titta efter våra vintergäck. Blad bara, rapporterar han nu.
    Det är i första hand en ekonomisk fråga tycker jag, om ni ska ändra något med stugan. Och givetvis måste man veta att man använder den då. Yngstas svärfarmor hade stuga där i många år. De sålde den för 5-7 år sedan.
    Mysigt ni hade det i Malmö. Sådana dagar är guld värda.
    Snön är bara tråkig nu. Här är blankis på gatorna, hemskt!
    Ha en fortsatt fin söndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har ni betydligt mindre snö än vad vi har. Över decimetern! Inte en chans att se vårblommor
      Stugan ligger dumt till. Ligger bakom två stugor. Svårt att få ut rivningsmaterial och in med det nya. Fast...om man ville..Så skulle det säkert gå. Intresset för nytt är inte så stort, som sagt var...Tack detsamma!

      Radera
  3. Är nog säker på att s.k. "Mindfullness" varierar från person till person. För mig gäller ofta vila i rörelse eller rörelse i vila.
    Vilken fin dag det blev på alla sätt.
    Och utan heller att känna att det var bråttom. Så fint att tillbringa tid med Ava och extra att hon uppskattade det så. Väldigt fina bilder på henne. Så söt.
    Så positivt att se vintergäcken. Den ger lite hopp inför det so komma ska.
    Fint att titta till stugan också. Jag skulle tänka mig att kunna sitta här även vintertid och blicka ut över havet och landskapet. Men som du skriver , frågan är ju hur mycket ni skulle använda en helt ny stuga. Och säkert fungerar den ni har bra för sommarbruk.
    Ert hus ser så fint ut där det ligger inbäddat i snön. Lugnt och stilla runt om.
    Kram och trevlig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårt hus gör sig bäst på vintern! ☺
      Det är en hel del året runtboende på Östra Stranden. Även i små stugor. Men för trångt kan jag inte tänka mig att bo. Behöver space. Vilket man absolut får på en stor strand. Motsägelsefullt. Detsamma!

      Radera
  4. Så fint att det finns isbanor att åka på där i parken. Vackert utsmyckad med den fina lampan i mitten. Men vad är det för slags kyrkobyggnad där bakom?
    Ang. el-pris och ljusslingor så tror jag inte att just ljusslingorna drar så mycket energi. Gissar (killgissning) att uppvärmning, all annan belysning och all mat som lagas kring juletid bidrar en del till det höjda elpriset. Men jag förundras också över alla som slösar med elen. Särskilt sådana här år när elpriserna slår alla rekord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är Moriska byggnaden. Ingen kyrka. En restaueang...Kan innehålla annat också. Har bara gått förbi.
      Lampan på isbanan gillar jag också. Skulle vilja ha en i trädgården!☺

      Radera
  5. Ava är verkligen en söt tjej. Älskar ju hennes lockiga hår. Tycker hon påminner om Hanna Öberg, skidskytten. Likadant hår och ögon.
    Visst bor ni vackert mitt i ingenstans. Lugnt och fint. Trivs man med ensamheten och lugnet så är ju läget perfekt. Å snöröjningen verkar också fungera.
    Vi fick ungefär lika mycket snö för två nätter sedan. Tyvärr ligger den delvis kvar och ser absolut inte lika fin ut som hos dig. Det gör den aldrig i ett storstadsområde.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att "njuta" av snön så länge den är vit och heltäckande. Nä... det går inte. Vill ha barmark! Underbart i Halland och i Skåne!
      Ja, Avas hår är så fint. Har inte tänkt på likheten...men det kan säkert ligga något i vad du skriver!

      Radera
  6. Vackra bilder som ger tankar från förr.
    Jag har varit med om så många olika boenden, från villa i samhälle till lägenhet i samhälle, i stad, villa i liten ort, stor ort, lägenhet i större stad, sommarstuga, husvagn. Allt i de olika tidevarven.
    Vilken söt tjej, lilla Ava.
    Hos mig slösas igen el men jag ser ju på bygden hur man har lyst upp gårdarna.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, vad du hunnit med mycket. Jag har inte rört på mig, mer än flyttat 6-7 milvfrån barndomens bondgård
      Jag släcker ner i alla rum dom inte behöver lysas upp. Inte så mycket maskiner igång, men värmeanläggningen -jordvärme- tar nog en del ström på vintern.
      Ha det fint! Kram

      Radera
  7. Mysigt, städat och nya gardiner. Vi byter gardiner väldigt sällan ,-)
    Så kul för er alla att det blev ett besök i Skåne o söta Ava, sött namn.
    Om det är sommarstugan, stor, som syns på bild, så tycker jag den ser jättemysigt ut.
    Sockervadd, isbana och roliga figurer, härlig helg med Ava o fam ,_)
    Härliga vinterbilder.
    Jag gillar vintern och suger på karamellen (VÅR) ,-)))
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är inte stugan. Det är rn gammal sak och inte juldekorerad
      Fin resa till Ava! Extra plus för barmarken!🙂❄
      Kram!

      Radera
  8. Tänker: att spendera tid med barn - det tror jag är väldigt Carpe Diem. Man kan nästan inte vara annat än i NU:et.
    Ett annat tillfälle när jag själv är mycket "här och nu" är när jag tränar. Inne i någon slags meditativ bubbla, fast jag är aktiv samtidigt. Fokuserad.
    Jag sitter gärna still och mediterar också, men helt klart finns det flera sätt att vara närvarande på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meditera, det fixar jag inte. Men det kanske går att träna!
      Träna, ja, detvär mindfulness...

      Radera
  9. Det går lite lättare att åka på E6 om man har ett trevligt mål. Östra Stranden såg inte så inbjudande ut men om några månader är nog det lite annorlunda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen is iaf. Kommer ihåg vintrar då det funnits helt otroliga isformationer, då vi stannat till där på väg från eller till Malmö.
      Tar en timme och en kvart på E6. Nissastigen, den kan vi "utantill"...

      Radera
  10. Här laddar jag som bäst inför den kommande helgens "julutkast". Drömmer om kommande tulpanbuketter. Och trots smutsiga vågtoppar och öde strand så är bilderna vackra. Och så söt och glad hon är, lilla Ada.

    Här ligger snön fortfarande vit men på onsdag spås 8 plusgrader. Då kommer det nog bara att säga plask så är snön borta.

    En fin kommande vecka till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart färdigladdad?
      Känns som snön redan sjunkit ihop lite. Nollgradigt!
      Ha det fint!

      Radera
  11. En härlig resa och många fina bilder - och Ava är verkligen en söt tjej! Sockervadd var länge sen jag smakade, men jag minns att jag gillade det när jag var barn :) Härligt med vårtecken ... har inte sett några såna här än, men tiden går fort ...
    Mycket snö i dina trakter!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Lockar är fint på små tjejer. Inget hon ärvt från mormor. Eller mamma.
    Smakade på Avas sockervadd! Bara socker ju! Förstås! Men häftig konsistens!
    Snön börjar sjunka ihop! Gott! Detsamma till dej! Kram

    SvaraRadera
  13. Jag har inte börjat städa undan julen ännu, men ska väl börja lite smått idag kanske. Har ett skåp på övervåningen som jag sätter in tomtarna, då jag går upp får någon följa med mig, och så tar jag ner något som varit undansatt över juletiden.
    Vilken fantastiskt fin dag ni haft, och en gullig liten tjej. Hor gammal är hon?
    Vi är lite bortskämda, för i grannhuset har vi barnbarnen Astrid 6 år och Melker 3 1/2 år, Helmer som är 6 månader bor 1,5 mil härifrån.
    Ha en fin vecka! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ava fyllde 4vi september. Snart fyra och ett halvt...
      Ja, det är nära till barnbarnen. Ärligt talat, så vet jag inte om jag skulle vilja ha dem så nära. Tror att jag skulle lägga mig i för mycket. Men 25 mil är lite långt bort.
      1, 5 mil, det låter perfekt!!!
      Pojkarna - 3 och 5 bor utanför Värnamo. 6,5 mil. Bra väg. 50 mins körning.
      Åker ju dit varje tisdag.
      Har ju hänt att Johsnna behövt akuthjälp att hämta på dagis. Vi är där på mindre än en timma... och det funkar bra. Men som sagt, 1-2 mils avstånd, det är idealet med mina ögon sett. Ha det fint! Kram

      Radera
  14. fina bilder, de små stunderna är viktigast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har knappt 3 km till två barnbarn, promenad- eller cykelväg :D

      Radera
    2. Helt ok avstånd! Vill faktiskt inte ha dem som närmsta granne ...men 3 km låter ju perfekt!

      Radera
  15. Vilken ljuvlig bild på ert faluröda hus i vinterskrud! Och söta lilla Ava, med Dinglis, vilket helt bedårande namn! Elva mil, ja det är en mil kortare än vad jag hade att åka mellan Fredriksberg och Falun innan flytten. tänk dig då resan med buss, tåg, buss...tar många timmar i anspråk för avgångarna är definitivt inte anpassade...
    Nog är det skönt med kortare avstånd, men, jag tillstår att denna årstid blir inte träffarna så frekventa som de varmare årstiderna...
    Det är få sommarstugor som kommer till sin rätt i januari, förutom fjällstugor då, men man kanske inte tillbringar sommarledigheten där lika ofta. Men sommar i fjällen är magisk enligt mig, bara man slipper myggen!
    Får ni alla plats i er "gamla" stuga? I så fall är det att gratulera, då är det ju optimalt.
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hår att tränga ihop sig i stugan. Vi är ju bara nio! Har en lillstugan också. Kram!

      Radera
  16. Jag är nog lite som du och tycker att fånga dagen är att få göra precis det jag själv vill just då. Det kan vara allt ifrån att plocka i ordning bland en massa röriga pinaler, promenera eller bara sitta och slöa. Huvudsaken är att jag mår bra av det. En träff med barnbarnen är verkligen att fånga dagen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Idag var det de två killarnas tur att hjälpa till att fånga dagen. Men dom träffar vi ju minst en gång i veckan Kram

      Radera
  17. Det verkar vara en dag helt i min smak. Umgänge med nära och kära, vad kan bli bättre. Söta Ava. Jag kom inte i kontakt med sockervadd förrän jag var cirka 30 år.
    Resan tog ju en stund förstås, men allt gick bra, härligt. Vinterväglag kan vara förrädiska.
    Trevligt att få det helt nystädat hela huset. Det känns så bra efteråt, i alla fall.
    Vackra bilder. Jag tycker om fina vintriga landskap med mycket med snö.
    Ha det fint.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fortfarande vinterlandskap här. Hos dotter och barnbarnen utanför Värnamo, så var det bara ett par cm snö. Smidigt att ta dig fram överallt...fast halt i hjulspåren.
      Detsamma! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas