onsdag 26 januari 2022

Lite sorgligt

 Absolut inte sorgligt på det sorgliga sättet, men ändå... lite "sorgligt"!Gissar att alla har några favoritplagg eller favoritaccessoarer. Skor, kläder, väskor... ja, vad det nu kan vara. 

För egen del, så brukar favoriterna oftast vara skor eller byxor av olika slag, jeans, halvlånga sommarbyxor eller shorts.

För fem-sex år sedan, gissar jag, köpte jag ett par riktigt goa jeans på Marks & Spencers i London. Mörkblå, kraftiga, rejäla saker för en rejäl tant. Jeans som, med tanke på sin kvalitet borde hålla länge.

Jeansen har använts flitigt vintertid. På sommaren är de alldeles för varma. Faktum är att jag väldigt sällan använder långa byxor på sommaren, då är det kortare modeller eller kjol/klänning som är favoritplaggen. 


Den första skadan på mina kära mörka jeans, den fick jag för fyra år sedan. Jag var ute och gick med Konrad ( sovande) i sin kärra, på den ofta besökta vägen ner mot Hindsen. Såg inte isfläcken, och både jag och kärran välte. Konrad satt kvar i lodrätt position, fortfarande sovande. Det blev till att räta upp vagnen och kolla de egna blessyrerna. Jodå, jag var hel... men jeansen, de var inte hela längre. Det var en reva på knäet. Även om revan var lodrät, så kände jag mig plötsligt riktigt inne, mediemässigt sett. ....  ( Lät dock bli att göra en reva på andra knäet...)

Åren har gått, jeansen har använts mycket, och blivit skönare och skönare för varje tvätt. 

På vårkanten förra året, så upptäckte jag att det blivit som det ofta blir med mina byxor- antingen för att jag är lite "sned"- de slits sönder på höger lårs insida. Jag förstärkte byxorna på insidan,  har gjort det ytterligare ett par gånger och har kunnat njuta av de sköna byxorna ännu en säsong.

I helgen upptäckte jag ... det var hål även på det andra byxbenet.  Så pass stora hål , och så tunnslitet mellan hålen att det känns ganska hopplöst med ny lagning. 

Med sorg i hjärtat ( ja, ni fattar vad det var för sorts sorg) så har jag lagt jeansen längst ner i garderoben. På en plats där det är soptunnan nästa. Upptäckte att det redan låg ett par tunnare favoritjeans där. Rena jeanskyrkogården alltså....


Samma känsla infinner sig vad det gäller skor.  När "gå-skor", typ walking/joggingskor, blir utslitna, så får de en eller två extra säsonger som trädgårdsskor. Det är ju ett ganska smutsigt arbete, så det gör inget om det kommer in lite jord i öppna glipor mellan sula och tyg.  De slitna skorna får inte komma inomhus, de får tillbringa sin sista tid på verandan eller på altanen. Vind och väta gör sitt till, så när trädgårdssäsongen är slut, så är det bara att bära iväg skorna till soptunnan.

Värre är det med lite finare skor. I gårdagens SELFIE kom jag att tänka på mina mest kära skor någonsin, de turkosblå Clarksskorna.  Det var som såll mellan läder och sula, innan jag hade hjärta (med sorg i) att skicka iväg dem till förbränning.


Mina bästa jeans, de är djupt saknade. Men... kanske, kanske finns det möjlighet att göra "konstgjord andning" på dem än ett tag. 

Förslag på hur, mottages tacksamt. Liksom kommentarer där ni berättar om era mest saknade kläder eller accessoarer..

30 kommentarer:

 1. Haha - jeanskyrkogården. Så bra!
  Elefantkyrkogård har jag hört talas om (verklighet eller i film?)
  Bilkyrkogård har jag besökt.
  Jeanskyrkogård har funnits även hos mig men inte nu längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att röja? Nåja, kyrkogården Får bestå fram till sommaren. Lättare att göra sig av med vinterkläder då...

   Radera
 2. Härliga bilder ,-) gillar ju sånt ,-)
  JA älsklingskläder,det är sorgligt när det inte finns mer att göra. Har också haft favorit jeans. Konstgjord andning ska du absolut försöka. Här kommer ett tips, slit upp hålet ännu mer ,-) på knäna. Det räcker om det finns lite jeanstyg däruppe och lite där nere. Har sett några tjejer som har så stora hål så de kan vara glada att jeansen håller ihop, ok lite yngre än oss ,-))
  Nej om du inte gör shorts av dom, men då var det ju problemet att de var varma. Kommer ihåg som sagt , byxor av alla de slag, tröjor, men saknar nog mest ett par röda sommarskor, som var så ovanliga, köpte dom i Norge. lätta sommarskor med rem som satt i bak som spändes i fram, ja du ser hur det låter, min beskrivning ,-))) Du har namn på alla skor, men inte vet jag vad de kallades. Men så sköna, det var som att gå på moln, sen älskade jag färgen, gillar ditt , de blir trädgårdsskor, nu har vi ju bara en balkong, där hängde jag upp dom ,-) . Efter en sommar i regn och sol, då var det dax att ta avsked!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker att jag får ta tyg från några mindre älskade jeans och förstärka med. Tror att det finns ett par sådana långt inne i jeanshyllan.
   Härliga skor, de du beskriver. Tråkigt stt behöva inse att de gjort ditt.
   Rostigt i naturen, det kan vara fina installationer. Men inte på köksbordet... ( Vilket dottern har..en ljuslykta)
   Detsamma! Kram

   Radera
 3. Ojoj, så jag känner igen mig i detta ditt inlägg. Förstår verkligen din känsla av sorg.
  Jag hade, för flera år sedan köpt ett par långbyxor som jag bara älskade, ramlade och slog sönder dom så att säga, kunde inte användas mer, fick slängas. Men jag gick till samma affär och köpte mig ett par till likadana, efter endast några dagar så ramlade jag igen och slog hål även på dessa jeans.
  Skor är för mig ett stort problem, att få tag i några som jag trivs med och har jag fått det så sliter jag ut dom så det blir hål på sulorna. Nu pratar jag om promenadskor. Sedan min Mysing har kommit in i bilden har han lagat flera favoritskor åt mig.
  Ha en fin kväll.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådan otur med favoritbyxorna! Kanske du kunde använda byxa nummer 2? Trots att de var skadade.
   Kommer ihåg en skolresa då jag hade alldeles nya ( hemsydda) elastabyxor. Kornblå.
   Ramlade på en klippa på en ö i Vänern. Blev hål på knäet. Lagades med nål och tråd, och sen fick jag ha de byxorna tills de var utslitna.
   Bra att ha en skomakare i huset!
   Tack för intressant kommentar. Kram på dej fina tjej!

   Radera
 4. Jag har aldrig lappat några kläder, däremot kan jag ha sytt igen hål. Mina kläder räcker i evigheter. Men ändrar jag storlek eller ledsnar, så åker de till återvinning. Även skor tas emot där.
  Har skänkt bort massvis, i soporna hamnar inget hos mig ;)
  Ha det gott, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trasigt hamnar i soporna. Annat går till återvinning. Kanske är det så att du som är slank, inte sliter kläder på samma sätt som en rejäl tant gör...?

   Radera
 5. Det bör väl gå att förstärka dem med tyg från andra jeans. Det har jag gjort flera gånger. Har du inte, så har jag! Det är hopplöst när favoritjeansen ger upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska leta upp några osköna. Har förresten jeanskjol som jag inte använder...Den blir bra. Tack för tips

   Radera
 6. Vilket tårfyllt farväl du tog av dina älsklingsjeans! Sen jag blev tjock har jag inte hittat några vettiga jeansmodeller som sitter bra. Och jag har en sjukdom som heter Dercums som innebär inflammationer i kroppsfettet, knutor som ömmar osv. Magen är drabbad på mig liksom överarmarna. Kan alltså inte bära kläder som smiter åt för då får jag så ont. Jag tycker du får ta dig en tripp over there och handla inte bara ett utan minst två par nya favoritjeans! Var inte det en superbra idé? Vill du vara modern kan du ju köpa ett par som redan har färdiga revor eller hål...då blir de luftigare i sommar. Kram goa du

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör du du! Håliga kläder är jag allergisk emot. Finns bra jeans hemmavid .. men var man än köper dom, så behöver de "gås in".
   Hoppas på en tripp over ther till hösten. Kram!

   Radera
 7. Förstår din sorg vad gäller dina jeans. Skor har jag inga problem med, men jeans, t-shirts och hoodies har jag otroligt svårt för att slänga. Just trasiga jeans har ju varit inne ett tag, men inte på ställen som inte syns om man säger så, typ på insidan av låren. Å om du fortsätter förstärka insidorna, så "krymper" ju jeansen och sitter tajtare eller...

  Härliga bilder förresten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar nog att förstärka! Och de är inte så tajta från början. Och så har jag ju ett antal andra att välja bland.
   Ha det gott! Och tack!

   Radera
 8. Förstår precis vad du menar. Jag har samma dilemma. Tycker inte alls om då mina favvo skor/kläder blir slitna/trasiga. Det är alltid jobbigt att köpa nytt.
  Jag har ett par ecco-stövlar som jag haft i över 10 år. Sidorna på sulorna har nu börjat spricka. Funderar på om jag ska prata med skomakaren om det går att göra något åt mina älskade vinterstövlar. Både mannen och dottern tycker att jag ska slänga dem, men det är synd om ett par väl ingångna stövlar. Smålänning som jag är!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att någon kan ge stövlarna ett nytt liv. Tar ju så lång tid att gå in ett par nya! Kram

   Radera
 9. Jag har inget tips, jag tycker att du ska köpa nytt. Om byxorna har hållit i sex år så är de nog förbrukade... hur sköna de än är.
  Jag hade samma problem för ett par månader sedan. Försökte hitta ett par jeans som jag gillade. Det var inte lätt, många besök i klädaffärer blev det. Till slut lyckades jag hitta jeans som inte var anpassade till unga slanka flickors kroppar. Utan som passade en kvinna av modell äldre. Nu funderar jag på att köpa ett par till, så att jag har ett par i reserv.
  Lycka till med nyköpet, om det blir så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för råd. Jag har fler jeans, men inte lika sköna.Finns en bra affär i Ulricehamn, som säljer jeans för mogna damer. Får ta en tur dit. Kapp-Ahl har också bra modeller... eller har iaf haft tidigare.
   Tack och kram!

   Radera
 10. Sorgligt! Instämmer helt. Men jag har inga praktiska råd alls. Behärskar inte något som har med sådant att göra. Tyvärr.
  Man kanske kan du få till en Londonresa så småningom och köpa nya.
  Ett kärt plagg som jag till sist fick överge var överge var ett par svarta manchesterjeans som jag hade fått i mitten av 60-talet. Jag svepte runt i dem, en gigantisk grön militärparkas och andra "attribut" som man "skulle ha" på Nalen i Stockholm på lördag eftermiddag när det var dixiemusik. Till sist gick de sönder rejält och jag sörjde. Men det blev då dags för en ny klädesperiod.
  Lycka till nu med jeansen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar ibland bra jeans på Kapp Ahl. Och så finns det en bra "tant-butik", med mängder av olika jeansmodeller i Ulricehamn.
   Manchestertiden har vi nog alla haft. Det sämsta med sköna manchesterbyxor är att de har en tendens att töja ut sig. Inte bra det heller. Kram

   Radera
 11. Jag har tyvärr inte några bra råd, men jag känner med dig och vet hur det är att skiljas från favoritjeansen. Tyvärr är jag ju inte det minsta händig, men textillim och laglappar på insidan funkar ganska länge, men inte i evighet. Jag sörjer min allra skönaste stickade tröja, som jag fick av min mamma för 25 år sen. Den var så tunnsliten efter alla år att den fick vandra vidare till soptunnan i samband med flytten i somras.
  Härliga bilder! Det lilla röda huset och de rostiga sakerna ... gillas skarpt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Textillim! Just det! Hade glömt! Bättre än taffliga stygn med nål och tråd.
   Tänker ibland på alla gamla favorittröjor jag haft. Undrar om jag inte kunde behållt några av dem ett tag till...Var de verkligen utslitna? Antagligen!
   Röda huset på ön, det blir fotat varje gång som jag gör en "sova Karl-Petter-promenad" till sjön.
   Rostgrejerna står längs vägen på vanligaste promrnadrundan.Tack och kram

   Radera
 12. Jag vet inte riktigt hur pass slitna dina jeans är, men det verkar krisigt, tycker jag. Du kan ju alltid ta vara på tyget och göra andra saker av det. Jag brukar göra smycken eller väskor av bitarna. Jag saknar fortfarande mina röda lackskor som jag köpte för evigheter sedan. Tyvärr har mina fötter växt i takt med att jag växte i omfång och de har fått ett annat hem nu.Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fötter blir större med åren! Röda lackskor låter läckert!
   Nej, väskor är inte min grej. Fast... kasse att ha varor skulle funka. Tyget är kraftigt ! Ha det gott

   Radera
 13. När det gäller att lappa och laga kläder så har jag tyvärr inte mycket att komma med dessvärre. Ett favoritplagg som jag hade var en vit halvlång dunjacka. Den var så snygg, hade perfekt passform och var härligt varm. Bra kvalitet dessutom för den hängde med i flera år. Så när vi var i Tyskland snubblade jag på en trottoarkant och slog i rejält. Massor med blodfläckar på jackan och fläckar som inte gick att få bort så jackan fick kastas tyvärr. Den jackan saknade jag väldigt länge.

  Hoppas du får några bra tips om dina jeans i alla fall.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter dom en riktigt härlig jacka.
   Det finns definitivt jackor som jag slitit ut riktigt väl.
   Ärvde en rock från min farfar. Ulstertyp. Den slet jag ut inifrån. Saknade den av flera skäl... värmen, det unika med den och att den varit farfars...
   Ska kolla lite på jeanslagning i morgon. Detsamma! Kram

   Radera
 14. Många kemtvätt har duktiga skräddare, de kan laga och ändra, inte speciellt dyrt heller. Förr lagade min 89-åriga mor barnens kläder, fixade dragkedjor och annat.

  SvaraRadera
 15. Vi har väldigt duktig skomakare här, fixar allt, slipar knivar, saxar och sånt, inte dyr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till en klänning köpte jag lagningslappar som man stryker på hålet, det skulle kunna funka på knäet. Skomakaren skulle inte kosta mycket mer är olika lim och sånt...

   Radera
  2. Tack gör tips! Ska börja med att hämta lappar från en jeanskjol som jag inte använder. Ska bara skaffa textillim först !

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas