onsdag 12 januari 2022

Höjning

 


En höjning av temperaturen, från några grader under noll, till ungefär lika många på andra sidan nollstrecket, har förvandlat det vackra vinterlandskapet.....


.... till ett tämligen trist dito.


Men jag njuter; det hörs ett droppande lite överallt ifrån... från tak, från träd och från buskar. 
Byvägen är riktigt hal på sina ställen. Broddkängorna kom på. för första gången den här säsongen. Det gjorde att man kunde höja promenadtakten ganska avsevärt, jämfört med att ta sig fram med vanliga gåskor. 
Men det blir inga långa promenadsträckor, i väglaget. Lockar inte. 


Bensinpriset höjdes ganska mycket vid nyår. Tycker att det är lite oschysst att glesbygdsbor ska betala samma höga pris som storstadsborna... eller ja, stadsbor. Vet att det måste vara svårt att få till, men tycker att möjlighet till att åka med kollektiva färdmedel samt närhet till samhällsservice, skulle betinga ett högre pris för bränsle. än  vad vad personer som inte kan ta sig med buss eller tåg... eller har service på nära avstånd, ska betala. 

Sen är  et en otrolig skillnad, för oss som bor i "glesbygd" i södra fjärdedelen av Sverige, jämfört med de som bor i nordligare delar. Där borde bensinen vara väldigt billig. För man vill väl att hela Sverige ska leva???


Elprisernas höjning, de har väl inte undgått någon. Äntligen tycks det som om de som drabbats allra värst ska kunna få en liten kompensation från staten. 
Hörde just att elpriserna idag här sänkts avsevärt. Anledning: Efter veckor av avsaknad av vind, så har det börjat blåsa igen. 
Varvid man kan fråga sig: Är vindkraft så bra ??? Var det riktigt att lägga ner flera kärnkraftsverk?? Därifrån kom/kommer energileveranserna nästan alltid ( om det inte blir nödstopp) i ett oavbrutet flöde.... Sen tycker jag att el och transporter inte ska vara vinstdrivna.... Men ett sådant tyckande, det är väl förlegat i dessa dagar.....


Fick meddelande från  pensionsmyndigheten igår. Det "oranga kuvertet" levererades via Kivra in i mobilen. Blev synnerligen förvånad; hade fått en rejäl höjning på pensionen. Den som jag hittills aldrig klagat på. Trodde ju att det skulle vara mycket fattigare att vara pensionär....

Har förstått att det finns många pensionärer som har en knaper pension. Tycker definitivt att grundpensionen blir höjas. Alla ska kunna leva ett gott liv, både unga och gamla.

Läste att i vår kommun så är över 20 % av grundskolebarnen s.k. fattigfamiljsbarn.  En alldeles för hög siffra. Hörde om något barn som var med i vår luciagrupp, och som hade sagt till sin lärare att mamma inte hade råd att titta på föreställningen i bygdegården. Inträde, där fika ingick, var 40 kr.
Här behövs verkligen en höjning av levnadsstandard. Sen är inte jag den som vet hur det ska gå till.....



En höjning av solens nivå över horisonten, har gjort dagen fyrtio minuter längre. Tio minuter på morgonen och en halvtimme på eftermiddagen. Fortfarande är det alldeles för mycket mörker, för att passa mig, men det går åt rätt håll.


Bilderna är från en vacker måndagsmorgon, en hal eftermiddagspromenad idag samt från gårdagens "mormorstisdag", där lånehunden, labradoren Isak var en kul kompis under eftermiddagen.




27 kommentarer:

  1. Vi åkte fram och tillbaka på 27:an idag. Sååå skönt att slippa tänka på halkan. När vi senare valde en smal tvärsöverväg till makens föräldrar då var det hemskt. Det var nästan så att bilen själv bestämde riktningen istället för föraren. Den uppluckrade snön/isen hade bildat en sådan tjock snömodd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Småvägar ska man undvika i möjligaste mån! Men gott att slippa tänka på halka på större vägar!

      Radera
  2. Så fina bilder trots att de är gråa...
    Vad gäller bensinpriset så håller jag helt med dig, åtminstone under vanliga tider. Nu under pandemitider är det inte många som vill åka kommunalt. Då använder de flesta som inte kan jobba hemifrån sina egna bilar.
    Fick elräkningen igår. Jämförde med tidigare räkningar och beloppet var helt normalt för samma tidpunkt tidigare år. Så nej, jag har inte märkt någon höjning alls.
    Blev också glad över siffran i det orangea kuvertet. Helt okej. Har heller aldrig klagat över min pension.
    Täby kommun räknas ju till rikemannakommunerna i landet. Så hur många som lever som fattigsfamiljer har jag ingen aning om. Men en kvalificerad gissning är att det inte är många. Men som du säger - i Sverige borde det inte finnas några sådana familjer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har jordvärme. Men pump och panna behöver el. Fast pris har vi. Ganska kallt i december. Så det blev nog 600 kr dyrare än förra årets december. Helt ok.

      Radera
  3. Det är så skönt att det töar. Jag har haft dubbskor innan när det varit isgata, men idag var det mer barmark så de fick bli hemma idag. Dubbskorna har jag använt massor den här vintern. De har verkligen behövts.
    Att stänga kärnkraftverk var väl det mest idiotiska påfundet hittills. Vindkraftverk räcker inte till. Ofta står de dessutom stilla, även när det blåser.
    Vi har bergvärme men märkte en rejäl ökning på elräkningen i år. Och Yngstas dubblerades. De har värmepump.
    Grattis till höjd pension.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack!
      Kärnkraft är ju det bästa.... ända tills det händer något! Men då är det inte kul!
      Är ju för dåligt insatt för att förstå hur farligt det egentligen är... eller inte då farligt!
      Broddskor behövs nog ytterligare någon dag! Ha det gott!

      Radera
  4. Som du kallar det trista, gör sig otroligt bra på foto, så vackert ,-) Håller med, ni som bor på landet är ju mer beroende av bilen.
    Javisst ska hela Sverige leva! Det är otroligt viktigt!
    Vi är ETT land!
    Att lägga ner kärnkraftsverken har nu fått tydliga effekter.
    Fina bilder. Och barnbarn med hund, så söta .
    Alla människor bör få leva på en bra nivå. Varmt hem och mat och pengar till annat! Det är för stor skillnad!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, vi tycks vara helt överens. Synd bara att politiker inte fattar att de behöver ta hand om dem som har det sämst, på ett betydligt bättre sätt.
      Detsamma! Kram

      Radera
  5. Jag tycker du har vackra bilder i det gråa, gillar dina vardagsbilder.
    Jag fick också en höjning, glad för det, för ett annat år fick jag en sänkning med 25 kr. Kanske berodde på skatten.
    Å andra sidan kommer strax en hyreshöjning och maten är dyrare, så det brukar äta upp sig. Men jag klagar inte. Jag reder mig.

    Min yngsta dotter har nu hand om ett flickebarn som är kommen från en fattigfamilj. Så fint att se lyckan i hennes ögon när hon får självklara saker och kan äta gott.

    Kram


    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fint av din dotter. Ja, man borde göra mer för dem som har det svårt.
      Men det är också svårt gör alla att prata om att man inte har råd. Kram

      Radera
  6. Svar
    1. Underbart! Ni på västkusten ligger lite före oss inlandsbor! Och inlandstalgoxar!

      Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  8. Jag fick också det där kuvertet från Pensionsmyndigheten ... jag so var hemma med barnen när de var små och sen jobbade deltid i många år - samt hade en långtidssjukskrivning och arbetslöshet ... så ja, jag är en fattigpensionär. Hyran är högre än min pension - och jag får varje månad lägga till pengar från bankkontot för att klara mig. Nu har jag lite för mycket kvar efter husförsäljningen och så länge jag har det så får jag inget bostadstillägg - och det är väl rättvist, för det finns de som har det sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast... du borde ha bostadstillägg, det tycker jag. Låter tokigt att ta från sparpengar !

      Radera
  9. Det heter så fint att landsbygden ska leva, men ibland så undrar man.
    Här hos mig har nu inatt all snö töat bort, trist. Mörkt, grått och trist.
    Vi har vedpanna, eldar både för värme och varmvatten. Veden värmer Stefan många gånger. Och så har vi rörligt elavtal, så i december hade elräkningen fördubblats.
    Jag har inte fått det oranga kuvertet ännu. Men jag är tacksam att min sjukersättning har ökat med ca 1500:-/månad nu i år. Sjukersättningen är inte mycket att leva på.
    Idag fortsätter "Knut" att städa ut julen. Får se om jag blir färdig.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man har ju verkligen olika förutsättningar. Elda med ved , det är värmande så öänge man orkar.
      Jordvärme är bra på landet!

      Radera
    2. Jag vill borra, men Stefan vill inte det, för vi har jätte mycket med ved. Kanske det kan bli då pannan går sönder. Vi får väl se vad vi har för elpriser då pannan har gjort sitt.

      Radera
  10. Så fort temperaturen stiger över nollan så tar det rejält på snötäcket och det töar fort. Nu har vi inte haft någon snö att tala om här och jag saknar det inte.
    Bensinpriset är verkligen högt och bor man i glesbygd så blir bilkörningen en dyr historia minst sagt. Samtidigt så är andra saker billigare i stället. Huspriserna är bara en bråkdel av vad de är kring storstadsregionerna. Elpriset norröver är billigast och här söderöver dyrast. Jag som tycker det alltid blåser men tydligen på fel ställe. Svåra frågor men jag håller med om att vissa saker inte borde vara vinstgivande. När det gäller elen betalar vi moms på elskatten och allt betalas med redan skattade pengar. Lite märkligt det med tycker jag.
    Grattis till höjningen. Det borde vara en självklarhet med anständiga pensioner tycker jag. Alla har inte ett sparkapital som en buffert. Vi bor ju i en av landets rikaste kommuner så här skulle motsvarande siffra vara betydligt lägre. Sedan vet jag inte om barnen har det bättre för det. Många föräldrar arbetar oerhört mycket och verkar ha lite tid med sina barn. Vissa värden går ju inte att mäta i ekonomiska termer.

    Kram och ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så är det ju. Barn behöver sina föräldrars omvårdnad, mer än vad de behöver materiella saker.
      Vi bor ju "gratis"! Vilket gör att det skulle känna tufft att flytta till hyresrätt. Och huspriserna baksida.... hur mycket får man gör ett hus på rena rama landet?
      Ha det gott !
      Kram

      Radera
  11. Jag fick också en liten höjning av pensionen, men inte så det kommer att märkas så mycket. Jag har också läst om alla barn som har det väldigt knapert hemma. Inte ska det behöva vara så i dessa tider. Det låter som om det var på 1800-talet. Idag kändes det riktigt vårlikt när jag hämtade in tidningen, men det blir nog inte så långvarigt. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blåsigt, men gott väder.
      Är nog lite för många barn som har det besvärligt idag. Inte bara ekonomiskt, utan allra mest för att de har en så rörig tillvaro.
      Kram!

      Radera
  12. Grattis till höjningen. Jag fick också en liten höjning, men den kanske jämnas ut med höjda matpriser och andra omkostnader. Tyvärr brukar det ofta vara så.
    Vackra vinterbilder du bjuder på. Jag njuter av dom. Här försvann snön från den ena dagen till den andra, så nu har vi plusgrader och barmark igen.
    Barnbarnet och hunden, så mysigt det ser ut.
    Solen bakom trädtopparna, härligt och den höjningen är ju fin. Halvtimme på eftermiddagen, det var en rejäl höjning.
    Ha det fint.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott med solhöjning!
      Bra att ha några kronor extra när inflationen sticker iväg.
      Hunden, det var ju en lånehund...brukar lånas lite då och då och bekant med familjen.
      Ha det fint du också. Kram

      Radera
  13. Många bra tankar och jag kan hålla med i de flesta. Blev också förvånad av den relativt stora höjningen av pensionen, något för snålt dragen skatt visserligen men ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har så lite skatt nu när jag är 68. Speciellt på de timmar jsg jobbar. En förmån som jag också blev förvånad över

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas