söndag 30 januari 2022

Malik



Malik drar vidare österut, med stormsteg. 
Om man jämför med Gudrun och Sven, 00-talets stormar, så har Malik varit betydligt mera beskedlig.
Fast visst kändes det gott att sitta i tryggt förvar hemma och inomhus i går kväll.  Det blåste så att det ven om  knutarna. 

Malik, vad är det för namn egentligen? Gudrun, Per, Ivar, Dagmar, Sven - det var gamla rejäla namn på de stormar som härjade i början av seklet.
Sedan kom Gorm, Freja och Urd- fornnordiska namn- innan man gick tillbaka till de vanligare namnen, Mats, Julia, Helga, Egon, Alfrida....

Googlar på Malik, och läser att det är ett arabiskt namn. Namnet återfinns även hos det grönländska folket.

Symtomatiskt för vår tid, tänker jag, att ge stormen ett arabiskt namn. Imponeras av alla de duktiga - framförallt- tjejer, med arabiskt eller östeuropeiskt ursprung, som programleder, är experter inom olika områden, slår sig fram inom musiken, elitidrottar  ( många killar inom musik och idrott ), ja, överhuvudtaget tar en plats bland dem  som påverkar i vårt land.

Undrar bara lite... hallå  ni med svenska namn... var är ni ? Faktum är att jag tror att många av oss som bott i Sverige hela vårt liv, vare sej har geist eller "ork"! Bekväma, är nog ordet!

Tog en tur ut till skogen för att se vad Malik hade ställt till med. 

Ingenting! Det som inte nyligen hade blivit gallrat och kvistat, det stod fint vajande i vinden.  Gott att gå på skogsvägar, när det blåser och viner i trädtopparna,, medan det är nästan helt lugnt i marknivå.



Tog apostalhästarna hem. Vinden tog i, då jag kom ut på åkrarna. Det var så jag nästan tappade andan vid något tillfälle, när det kom en rejäl vindpust. 

Ett enda nedblåst träd såg jag längs den drygt halvmilslånga sträckan. Det var en gammal björk, som helt tydligt varit sjuk i roten ett tag. och då tål man inte så mycket!

Gott att Malik inte ställde till det i vårt område. Glömmer ju aldrig Gudrun. Då var det katastrof vad det gäller nedblåsta träd och annan förödelse. Samt elavbrott i flera dagar. Gudrun förde med sig flera goda saker, i förlängningen. Det bästa är att alla elledningar ( inte högspänning, förstås) numera går i marken. Med följd att det mycket sällan blir elavbrott, och blir det avbrott i elförsörjnngen, så beror det på något fel i högspänningsnätet.

Men nog är det så, att vi alltid spolar upp en hink full med vatten, när det drar ihop sig till starka vindar. För man vet ju aldrig.....


 

24 kommentarer:

  1. rejäla vindpustar igår, promenerade till havet idag, soligt, medvind hem 😌

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste ha varit mäktigt vid havet! Vågor och klippor! Så stort!

      Radera
    2. själv är jag glad att hitta Hannele 🇫🇮 bland namnsdagar med 4000 andra,
      Hanna har också namnsdag den 5:e januari... vi firar namnsdagar.

      Radera
  2. Malik har ingen nsmnsdag. Ännu...Nåja, han behandlade oss väl, så han kan gott få en.

    SvaraRadera
  3. Det blåste bra, men långtifrån Gudrun.
    Stormarna döps väl efter namnsdag i landet den börjar i.
    Det blåser lite än, men inte mycket mer än vanligt.

    SvaraRadera
  4. Då är frågan....Grönland? Knappast "Arabien"

    SvaraRadera
  5. Skönt att Malik inte kom farande med mer skada, det blåste lite extra, men vi drabbas nästa aldrig av olika stormar, inte heller denna gång ,-)
    Mysigt att sitta i ett hus när det viner runt knutarna o dånar. Håller med rejäla namn ska det vara. ,-) Men tror nog inte vi är så bekväma i Sverige mot andra, en liten kommentar bara, vi kan vi också,-)))
    Ha det jättefint KRAM PRimrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ha fel...men jag tycker att dels tjejer och dels de som kommer från andra länder...och allra mest tjejer i det fallet...är de som står för drivet i Sverige, just nu.
      Kram!

      Radera
  6. Skönt att blåsten inte ställde till det så mycket i dina trakter. Har ju varit riktigt illa på vissa ställen. Även här har det varit ok. men rejäl blåst.
    Vet ju att Malik ställt till det på sina ställen; inte minst på Gotland där det varit orkanbyar på dryga 33m/sek. Såg nu på tv att många var där för att titta.
    Nu hoppas vi att det blir lite lugnare.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu hoppas vi på lite lugn, såväl vad det gäller vindar som covid! Kram!

      Radera
  7. Idag var vi aningen synkade, då jag också bloggade om varför man döpte stormen till Malik. Fick iofs inget svar på frågan (orkade inte forska vidare;-) ) men la upp en förklaring vad Malik betyder.

    Ja, man kan verkligen undrar var "dom" får namnen ifrån och varför de döper stormarna till just Malik. Okej, Gudrun minns vi nog alla, inte bara ni som låg i "epicentrum".

    Här blåste det rejält, men inte värre än många gånger förr i höstas och även den här vintern. Inte mycket snö fick vi heller. Läste hos Carina att de fick en halv meter snö i Lovisa, Östnyland, Finland.

    Är också glad att du/ni klarade är okej. Skåne utsattes ju först som jag har förstått det, och det var inte roligt där, inte i västra Götaland heller. Så vi ska nog vra rätt så nöjda...

    Jättefina bilder! Här var det bara grått och snöade efter klockan 12:00. Solen fick vi i förskott igår;-)

    PS. Egentligen är jag rätt så nöjd med att stormen inte fick ett svenskt namn. Jag menar stormar/orkaner med mera är ju inte roliga precis. Så ett namn på ett annat språk var helt okej för min del. Oooooops, det var då inget PK svar. Men som sagt jag bloggade om namnet;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan du ha rätt i! Och det där med PK, tror jag att både du och jag struntar ganska mycket i.
      Men jag tycker att Malik är ett rätt ok namn. Även som namn på person.

      Radera
  8. Ja, fy, Gudrun vill vi absolut inte ha tillbaka, hon var riktigt hemsk, och det var bara förnamnet. Stefan körde en runda i går, här i Linneryd hade vi inga träd över vägarna. Vet inte hur vi har det ute i Åskefälla. Men där ute har vi all skog utmed en väg, Här har vi skogen på alla håll och kanter, känns det som.
    Skönt att det slutat att blåsa.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott att bara fåtalet träd tycks ha blåst ner. Och gott att det var regn som kom och inte snö. Kram

      Radera
  9. Så skönt att Malik inte ställde till det så mycket hos er. Jag tror att det har varit väldigt stora lokala skillnader. Gudrun var definitivt värre. Naturens krafter är dock starka vilket alla inte tänker på...

    God måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blåste så det räckte till och blev över. Men jätteskönt att det inte blivit några större skador. Detsamma!

      Radera
  10. ha ha slö i hjärnan ,)) Efter allt slemtorkande hostande hundar. tex Nooshi Dadgostar är driven och så bra! KRAM Primrose ,-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt halka duktiga tjejer med utländsk bakgrund, som vi har i Sverige.
      Förkylt både hos folk och fä dessa tider!
      Kram

      Radera
  11. Ja Malik härjade här på östsidan också. Det är danskarna som bestämt namnet och dom tog ett grönländskt namn, så har jag läst någonstans på någon nyhetssajt. Namnen är tydligen också redan bestämda, bara att plocka från någon lista.
    Det som hände här var att en byggnadsställning blåste ner vid sjukhuset och slog sönder en massa och gjorde att dom fick gå upp i förstärkningsläge och stänga vissa avdelningar. För övrigt var det jag såg, förutom mängder av grenar på marken, en studsmatta som hamnat uppepå en bil.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycks som om det blev mer förödelse hos er på östkusten. Besvärligt med byggnadsställningen!
      Idag är det lugnt...och riktigt gott skogsväder. Kram

      Radera
  12. Det är inte så dumt det där att förbereda sig lite när man vet att starka stormar eller annat otyg är på väg. Jag är lite dålig på så´nt. Men jag har en nödradio som jag kan veva upp så att jag kan höra nyhetssändningar och annat viktigt.
    Att fylla en hink med vatten ska jag börja med, jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är vattnet uthällt! Behövdes inte. Ingen skada skedd .. vatten finns Def gott om just nu.
      Har en gammal radio som kan drivas med batterier. Bra att ha om det skulle bli strömavbrott! Ha det gott!

      Radera
  13. Ja, Gudrun lär man aldrig glömma! Vi var strömlösa i fem dygn och vägen till samhället var oframkomlig av träd som låg som om en jätte spelat plockepinn med dem.
    Skönt att det inte blev en upprepning :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Glömmer heller aldrig då jag såg bonden i byn och hans traktor stå på byvägen och han försökte röja upp gott han kunde. Mjölkbilen MÅSTE ju komma fram. Vi stod på ovanvåningen och såg hur två gigantiska granar föll ner alldeles framför hans traktor. Han skyndade sig in i traktorn och lade in backen. Det fick bli som det ville med mjölkbilen,
      Tror att vi fick tillbaka strömmen efter ett par dygn. Kommer ihåg att jag hämtade vatten från en vattensamling/dyhåla bakom tomten, för att kunna spola i toaletten...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas