torsdag 6 januari 2022

Julslut

 


Åtminstone är det så i detta hus. Jultiden tar slut i och med trettondehelgen. 

Många  anser att julen varar till Tjugondag Knut, men så länge vill jag inte ha julgrejerna kvar. Tomtarna är i och för sej redan förpassade till den plats där de tillbringar elva och en halv månad om året. Resten ska bort i morgon. Tillsammans med en välbehövlig städning av huset. 

När jag var barn så stod ofta julgranen kvar, och juldukarna låg kvar, ända tills dess "lilla jul" var över. Första helgen i februari alltså, då det är Marie Kyndemässodag/ Marie Kyrkogångsdag.   

Vet att det finns de som plockar bort alla julsakerna före nyår, numera.  Samtidigt som man plockar in julgran och sätter fram tomtar i tidig advents tid. 

Tiderna förändras, definitivt! För min del; hellre lite mera juligt före jul än efter nyår....


Blev mormors/morfarsonsdag i stället för tisdag denna vecka. Det passade familjen och de jullovslediga  förskolekillarna bättre.  De har också haft förmånen att ha jullov från några dagar före jul.  Tror att det är gott för många barn att få lite långledigt över jul, om det funkar för familjen. 

När vi åkte hemifrån i går morse, så hade det kommit fem centimeter nysnö. Lite förvånad blev man allt, då det pratades om trafiksvårigheter i lokalradion.  Vi körde i sydostlig riktning, och där försvann snön efter hand. I Värnamo var det bara ett väldigt tunt täcke. 

Blev synnerligen irriterad på snöplogaren som lagt stora snöklumpar vid garageuppfarten. Jsg hade hunnit skotta innan vi åkte, och tagit bort en massa snö där, just för att det inte skulle komma någon obehaglig överraskning då vi kom hem på kvällen.   Men det fanns stora snöblock. Inte lätt att ploga...Nåja, de gick lätt att ta bort.


Funderade på  att gå på julkonsert idag. Inser att jag är mer påverkad av covid-utvecklingen än vad jag trott. Tänkte: Liten kyrkolokal- trångt - onödigt i dessa dagar. Det är så onödigt att utsätta sig för smitta. Jag tror inte att jag blir speciellt sjuk, efter tre doser vaccin, men jag kan ju föra vidare till dem jag väljer att träffa.

Undrar hur det går med  biljetter till olika evenemang, som vi köpt. Grease-konserten i Jönköping, som skulle vara den 30 januari, har flyttats fram för fjärde gången!  Nytt datum: 4 juni! Inget datum som lockar till musikal direkt... ja, ja vi får se vad som händer.

Har biljetter till Falkenbergsrevyn  den 23 januari. Och Jesus Christ Superstar i Växjö den 12 februari. Få se vad som händer med nya restriktionerna..... Synd om alla i branschen som äntligen skulle få jobba igen!



Hittade en oöppnad påse tomteskum. Fick bli "efterrätt" till lunchen. Kan någon förklara varför tomteskum är så gott?  Det är ju bara socker, smak och färgmedel. Är det konsistensen månne? Nå´t skumt är det i alla fall. 

En vacker dag, denna julslutsdag. En dag som hittills mest innehållit  gym, promenad och tomteskum. Helt ok med en lat dag, när det är sista helgdagen på länge.









28 kommentarer:

  1. Tjugondag Knut plockar vi in vår köksgran ,-) Vi har inte mycket framme. Mest synd att plocka bort är stjärnorna i alla fönster.
    Ljusare har det blivit redan tycker jag.
    Ja härligt när barn kan få extra dagar ledigt från skola fritis. Snö här också, men va trevligt att hitta snövallar när man skottat när man kommer hem! Likadant här....förr skottades det och plogades bort. För det är ju meningen att man ska komma fram, men snövallar överallt. Även framför parkeringsplatser.
    Det ska gå fort tydligen.
    Ja tre doser vaccin har vi också, synd att de flyttas hela tiden.
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snövallar.. extremt irriterande. Men man ska väl hålla rent utanför sitt eget hus. Antagligen var vi bortskämda tidigare! Detsamma!Kram

      Radera
  2. Jag älskar tomteskum. Har faktiskt en halv påse kvar som jag bara tar några av varje gång, så dom ska räcka länge.

    Vi har faktiskt julen kvar till Tjugondag Knut eller den helg som ligger närmast. I år åker nog julen ut den 15 januari och då fyller jag huset med tulpaner, flera buketter. Men så klär vi inte julgranen och pyntar förrän dan före julafton heller. Ju senare jag slänger ut julen, ju snabbare kommer våren :)

    Här snöade det igår kväll och imorse var det minus 10. Just nu är det minus 7 men redan på lördag ska det gå över till plusgrader igen. Det värsta är halkan när det fryser och töar om vartannat.

    Ha nu en fin trettondag jul och lycka till med julborttagandet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ska bli gott med rent hus
      Så tråkigt med det hala väglaget. Ganska svårgått idag. Ojämnt!
      Det är ju också ett sätt att se det... att våren kommer snabbare med lång jul.
      Och vår vill vi ju ha!
      Ha det fint! Kram

      Radera
  3. Vi brukar plocka undan julen efter trettonhelgen för när jag börjar vårterminen ska huset vara rent. Nu har vi inte så mycket framme och julblommorna är sedan länge vissnade. Förmodligen tar jag krubban i dag och så åker resten på söndag. Eller så ska jag kanske utmana mig själv och vänta in Knut. Vi får se...

    Klokt att avstå konserten. Jag skulle gått på bio i dag men det fick vara.

    Om skumtomtar tycker jag inte alls men ändå har jag ätit några. Bara för att...

    Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är nog så att man antingen gillar eller ogillar skumtomtar. De jag hittade idag var väldigt mjuka och fräscha, trots att de legat sen långt före jul.

      Ja, det är tråkigt att covid satt igång på det här sättet igen. För ett par månader sedan kändes allt så bra.
      Alltid gott att ha julen bortstädad när skolan börjar, trots att jag inte "börjar" förrän tjugondag Knut.
      Ha det gott! Kram

      Radera
  4. Igår körde snöplogen in i vår brevlåda inkl. den egenhändigt byggda träspaljén (som döljer soptunnorna). Brevlådan är fastsatt på den. Rena turen att T satt vid köksbordet och såg hela förloppet. Hade han inte gjort det så hade vi inte vetat vad och vem som hade orsakat skadorna. Tvivlar på att föraren hade lagt en lapp i nämnda brevlåda och förklarat vad som hänt.
    Nu fick vi reda på vilket företag som har hand om snöröjningen och kan vända oss dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkiga slarverfasoner. Allt ska gå så fort. Trodde att det var en naturkatastrof på gång, första gången som nuvarande snöplogförare kom på vägen. Nu vet vi vad det är !

      Radera
  5. Här är alla spår av julen på sin plats i vindsförrådet ... förutom ljusslingan runt balkongräcket.
    mycket snö hos dig ... förstår om du blev irriterad på plogbilens snövallar!
    Vackra bilder och lika soligt som här :)
    Om skumtomtar tycker jag inte!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skumtomtar är en vattendelare
      Gott när julen är avlägsnad. Absolut njutbart. Kram

      Radera
  6. Pratade med två kompisar idag, och de hade också städat ut julen med undantag två ljusstakar.
    Vi fick pyttelite snö igår kväll. Snön gjorde sig rätt bra mot en blå himmel och strålande sol. Hade det inte varit för sju minusgrader så...
    Ja, det lär nog bli ett antal avbokningar med rådande pandemiläge. Det lär bli ännu värre innan det blir bättre tror jag. Men vi kan ju det där med hålli, håll ut vid det här lager.
    Skumtomtar är ingenting för mig. Alldeles för sött och en konsistens som... Nja;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tio grader här i kväll. Ej njutbart!
      Det är nog så, först ska det gå upp... sen går det ner.
      Ha det gott!

      Radera
  7. Här åkte allt bort innan nyår. Balkongslingan åkte i söndags. Så skönt.
    Vi har konsertbiljetter som flyttats fram tre gånger. Nu är det 10 april, undrar hur det blir med det. Så sugen är man inte i nuläget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror attv10 april funkar. Vi, jag och Johanna, gar biljetter till "Såsom i himlen" I Malmö den 7 maj. Den föreställning tror jag på.
      Så gott att julen är bortstädad!

      Radera
  8. en liten tomteskumpåse räcker ju flera dagar...

    SvaraRadera
  9. I mina ögon har du aldrig lata dagar, du är alltid igång! Funderar på julprylar, inte en tomte finns i mitt hem utom möjligen jag själv. Men jag har en julgardin, någon julduk och ljus. De ska bort nu närmaste dagarna. Men ljusstakarna skulle jag gärna ha kvar för det blir så mörkt när de försvunnit. jag tror den som inte är så julig får stå kvar ett tag, den är i svart metall med älgar på.
    Jag är orolig över att smittan kommer att explodera när skolorna startar. Dock har jag inget inplanerat, min evenemangskalender är totalt blank. Men det beror inte på pandemin, jag går inte på konserter, teater eller liknande. Den lusten försvann när jag under många år hade panikångestattacker. Numera är det mest som "myror i baken", svårt att sitta still och koncentrera sig...och då är det ju inget nöje direkt.
    Jag ska tänka på din husstädning imorgon...o vara nöjd med min lilla etta!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Låtercundwrbart med en etta att städa Här är det våningar Källaren tror jag Vi låter bli. Älgljusstakw, så fint! Låt den vara kvar!
    Klart att du ska undvika evenemang som gör dej orolig. Förcegen del så är det nog bara när jag sätter mig i rn salong eller framför en bra film, som myrorna i byxorna håller sig helt lugna Kram på dej!

    SvaraRadera
  11. Här har jag börjat plocka undan julen, men inte allt. Adventsstjärnorna och elljusstaken får vara kvar till söndag, då blir nog också de förpassade till julkartongerna och burna till källaren.
    Skumtomtar tycker jag också om. Känner nu att det har blivit för lite av den varan den här julen :D


    SvaraRadera
  12. Skönt att plocka bort julen. Vi gjorde det före nyår och förutom adventsljusstakarna kom lite julsaker fram ett par dagar före julafton. Och julgran har vi sedan länge ingen. Trevligt att träffa barnbarnen och en onsdag går ju också fint. Och visst är det skönt för barnen att kunna ha lite julledigt även om de går i förskolan.
    Ja, konserter nu känns inte så lockande om det inte är så att det är glest på besöksfronten. Och det har nog inte arrangörerna råd med. Dessutom är ju biljetterna sålda. Kan tänka mig att mycket blir inställt nu.
    Vackra bilder från dina fina trakter och visst är kombinationen snö, sol och blå himmel fin.
    Strålande sol även hos oss idag. Bara att tacka och ta emot.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få se hur det blir med alla föreställningar.
      Förhoppningsvis flyttas de fram. Kram

      Radera
  13. Jag väntar med att städa bort julen, börjar lite smått efter helgen.
    Tänk vad vädret är lokalt. I onsdags fick de snö i Växjö som la sig, likaså i Hovmantorp. Vi har 3,5 mil till Växjö, och 1,5 mil till Hovmantorp. Inatt har vi fått lite, lite puder.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar hur det är idag. Här har det snöat hela dagen. Ligger nog 5 cm ny snö nu. Julen är bortstädad och huset är rent. Och ryggen protesterar mot alla konstiga rörelser.
      Detsamma! Kram

      Radera
  14. Här plockar vi "fram" julen någon veckan innan julaftonen cirka. Sedan får den vara kvar till 20:e dag Knut, för det mesta, av gammal vana skulle jag tro. Orkar jag så blir det kanske tidigare.
    Detta med att ploga framför uppfarten kommer jag väl ihåg från 1980-talen då vi bodde i villa och för att min man som var dålig skulle kunna komma ut med bilen så skottade jag fram till gatan innan jag gick till jobbet. Ibland så kom plogbilen och ploga upp en hård massa, framför grinden. Så jobbigt.
    Tomteskum, nja jag kan inte komma på i mitt huvud vad det kan vara. Har jag ätit det tro?
    Vackra bilder du bjuder på.
    Hoppas att det blir så att du kan besöka det du har biljetter till.
    Ha det fint.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Tomteluva, röda påsar med skumtomtar i. Men nu är de snart slut i vårt hus. Blir inga mer denna säsong, för nu är julen slut. Kram!

      Radera
  15. Här har julen varit borta sen Trettonhelgen och det känns riktigt bra. Nu är det vanliga dagar igen och det är det bästa egentligen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Vanliga dagar föredras! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas