måndag 17 januari 2022

Vårkänning

 Nog har det blåst ordentligt i natt. På gränsen till att det var otäckt. 

Konsekvenserna av de hårda vindbyarna tycks inte ha blivit speciellt stora i våra trakter. Nedblåsta kvistar och mindre grenar, några enstaka träd som låg över vägarna under tidig morgon.  

Känslan, då jag kom ut i den nära nollgradiga morgonen ( eller om det nu är morgon strax efter klockan nio) var att vintern kändes bortblåst.  Det var mer vårvindar än vintervindar som for genom luften. 


Började måndagen med en tur till gymmet. Härligt! En dryg timme med en blandning av styrketräning och konditionsträning, det är verkligen en energiboost  för en tant. Oj, vad man mår bra av det, både till kropp och till själ.

Är nästan ensam på gymmet vid den tiden på dagen. Ytterligare en pensionärs-kvinna gör mig oftast sällskap på måndagar. Så det blir en lite social grej också, även om det bara är tid till korta paus-pratstunder. 

Mitt mål är att träna på gym två gånger per vecka. Vissa veckor får jag till det, andra inte. Men måndagsträningen, den är "helig".

Har anmält mig till spinning på torsdag.  Gruppträningsverksamheten har legat nere sedan i oktober 2020. Covid-våg 2 såg till att det blev en kort hösttermin. Sedan dess har gruppverksamheten flyttats från sina slitna lokaler i bygdegården, till den tidigare banklokalen i gamla ICA-huset. Dörr i dörr med det stora gymmet..,,,,

Tycker väl att en timma spinning är rätt tråkigt. Vid nystarten så är passen neddragna till 45 minuter. Tror att det ska kännas OK.  Tio personer på passen gör att det inte blir så trångt. Grimsås har just nu ingen större smittspridning. Väldigt få sjuka bland skolbarnen. Nä, man kan inte tänka på omikronrisken hela tiden.......

Men.... jag/vi håller oss gärna inom de områden, där vi vet något om virusets framfart.


Åkte med maken ut till  skogen på förmiddagen. 
Och tog en stavpromenad tillbaka hem. 
Har börjat använda aktivitetsklockan igen. Utan att ha  några krav på 10 000 steg. Mätte upp sträckan från jaktstugan nära järnvägen och hem till 3,7 km. Med en stigning på 30 meter i en lång backe. 
 

Hoppas att denna bild är symbolisk. Att snögubben har lagt sig till vila för säsongen....

Ok, jag vet... än så är det minst två månader kvar, då det kan bli såväl svinkallt som mängder av snö. 
Men det utesluter inte att jag kan få ha kvar känslan av att det är vår i luften,  under hela denna soliga dag. Där solen dessutom är värmande!


Virkesbilen körde om mig i den branta backen.  Som jag har fattat det, så ska dessa tre meter länga stockar bli till mindre stugor eller förrådsbyggnader, producerade av Jabo i Tranemo. Gillar när det är nära från skogsavverkning till den plats där träet ska förädlas och användas.

Men oj, vad det rök på grusvägen. Precis som det brukar göra på våren,  då det varit torrt en längre tid.

För en vecka sedan, så var vägen snötäckt och spåren var isiga. Tycker att denna vinter har förändrat omgivning och väglag väldigt snabbt, ett par gånger om. 


Tittade till snödroppsplantan i perennlandet, då jag kom hem. Sakta, sakta vågar sig de första knopparna upp genom jorden. Om en månad kanske de blommar.... eller kanske dröjer det två månader.

En tant med påfyllt energiförråd fixade till en omgång kanelbullar, efter lunch. ( Lunchen fixade maken)  Ska ta med en påse bullar till killarna på morgondagens "mormorstisdag". Brukar vara uppskattat!

Det klara vädret består. Kanske kan det ånyo bli norrsken i kväll. Missade det storslagna skådespelet i fredags...Skulle gärna vilja se på riktigt, inte bara på bild. 
Kommer ihåg att min mamma upprymt berättade om att hon sett solvinden dansa med atmosfärens gaspartiklar.   Det var väldigt speciellt... och tämligen ovanligt på våra breddgrader. 

Just nu lär solvinden  vara extra energirik, så man kan ju alltid hoppas på repris av fredagens skådespel.  


26 kommentarer:

 1. Hördududu hurtbullen, spinning? Nog för att gymträning är trist men spinning, nä då dör jag av tristess! Däremot håller jag helt med dig angående vårkänslan. Fast jag har då inte märkt av någon värme i solen, däremot skiftar ljuset på ett annat vis, ljuset och skuggorna beter sig annorlunda än för bara en månad sedan. Det uppskattar även jag! Tyvärr gör det isiga underlaget att jag får trippa försiktigt på promenaderna och kan därmed inte öka takten och ta ut stegen och få upp lite flås. Så jag är totalt flåslös för tillfället, ajaj.
  Tränar maken din lika ivrigt?
  Ha en fin vecka, här råder totalkaos efter en enorm smittökning. På dotterns jobb är halva styrkan borta, likadant för barnbarnet, vissa förskolor har fått stänga idag pga personalbrist. Smittan har ökat med 50% sedan förra veckan!!! Läste idag i finska pressen om omikrom-varianten. Den smittar genom luften, alltså från näsa-mun och inte från ytor (händer) som den tidigare varianten gjorde. Därmed är spritning inte det effektivaste sättet utan munskydd, men, inte av tyg utan riktiga godkända sorter. Fast, jag tycker det är konstigt ändå, många länder där man haft munskyddskrav länge nu så florerar smittan lika eller värre än här...kan någon bli klok på detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken tränar? Försökt få med honom till gymmet... men då tycker han att jag tjatar. Nej, han tränar inte .. men går med på promenader ibland. 45 minuter spinning, det står man ut med!
   Det där med munskydd är jag skeptisk mot. Som du skriver... Så tycks deg inte hjälpa. Ändå så envisas man med det!
   Hörde om förskolor dom stängt här också.
   Det kanske är så att man inte kommer undan omikron... men det är,trots det, positivt att man inte blir jättesjuk av det! Ha det bra! Kram

   Radera
 2. Du hör väl mina applåder från Täby hela vägen till Grimsås. Så duktig du är med din träning, och du verkar ju tokgilla dina övningar. Spinning har jag förstått får man ont i rumpan av;-)
  Det hade nog kunnat bli några vårkänslor idag om det inte hade blåst så mycket och temperaturen stannade vid noll grader. Men snön är borta för den här gången. Tror nog inte riktigt på vår än. Det är ju ändå bara januari...
  Å omikron - har bara läst på nätet om vad som gäller respektive vad man kan förvänta sig de närmaste veckorna. Man är ju van vid det här laget så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har väl vadderad rumpa! För er som inte har så mycket extra lager, kan det nog kännas.
   Tack för applåder. Jag mår ju bra av träning. Såväl kroppsligt som själsligt!
   Blir säkert ett antal snöfall innan våren är här. Men vi är iaf på god väg!

   Radera
 3. Träna gör jag tyvärr inte. Försöker lite grann emellanåt. Just nu är jag glad om jag kommer ut på promenad. Just idag blev det en lång skogspromenad med badkompis Å. Vi konstaterade att det nog går att bada igen nu. Öppna sjöar.
  Här låg det träd lite här och där och studsmatta ju. Skönt det inte blåser ikväll, men det är tyvärr under nollan nu.
  God kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minus 3 här. Inte mycket annat att räkna med! Två månader kvar av vintern. Minst!

   Promenader är ju jättebra! Och kallbad lär vara det också! Ha det gott!

   Radera
 4. När snön försvinner, regnet faller och sedan blåsten - ja då får jag också små vårkänslor.
  Bakslagen kommer väl i år också, som de alltid brukar göra men tills dess så gläds jag/vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert bakslag! Men dagen idag var en härlig dag!

   Radera
 5. Så det stormat! Och samma här, vaknade till vårvindar och blad som håller på att slå uit, vad är det här!
  Ja där ligger snögubben bra och vilar ut efter den här vintern ,-)
  Har ni börjat få snödroppar?! ,-)) Har missat alla norrsken , men det såg otroligt vackert ut på foton folk har skickat in.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snödropparna börjar titta upp. Försiktigt!
   Ska kolla om det är något norrsken i kväll! Kram

   Radera
 6. Du är duktig som tränar så regelbundet. Jag tänker också komma igång med något liknande nu. Har i alla fall betalat in mig på Frisis och Svettis idag. Finns det plats så ska jag på första passet imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man mår bra qv träning! Men du är ju skidåkare, och det är väl verkligen allsidig träning. Men Friskis och Svettis låter kul!

   Radera
 7. Vad skönt med lite vårkänslor och så även om de just nu inte blir bestående. Men en vår kommer. Vad gäller spinning har jag testat två gånger; första och sista. Tyckte det var extremt trist.
  Bra att du känner att träningen ger energi och extra styrka. Tycker du kommit igång jättebra.
  Jag skattar mina dagliga promenader högt och mellan 5 och 10 km blir det. Lite beroende på ryggens status och till det träning två ggr /vecka på rehab med sjukgymnast.
  Härligt med lite snödroppsknoppar synliga i landet. Visst blir man glad.
  Kram


  SvaraRadera
  Svar
  1. Spinning är inte det roligaste, men vad dom finns att tillgå i gruppträning i Grimsås. Man anmäler sig från en gång till annan så jag får se hur länge jsg tycker det är ok.
   Dina promenader är ju toppen. Ha det gott. Kram

   Radera
 8. Vad duktig du är som håller igång med träning, spinning. Jag klarar inte av att cykla, ännu mindre att gå på gym. Men jag brukar vara med på "hemmagympa med Sofia" och så är jag ute och gå en del. Jag får nöja mig med det som jag klarar av. Värken hindrar mig till mycket.
  Visst är det härligt då man ser vårtecken. Har inte sett några ännu, men det kommer väl. Våra snödroppar är alltid sena.
  Ha en mysig barnbarnsdag idag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofias gympa är inte fy skam. Kan vara jättejobbig!
   Promenader är toppen. Var och en måste ju göra efter sin förmåga! Tack och kram.

   Radera
 9. Låter bra att ha träningslokalen i byn och slippa ta sig till Tranemo. Absolut känns det som lite vår i luften. Bakslag visst men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite tokigt att "det enda" som finns i Gs är ett riktigt välutrustad gym. Vi fårctacka Nexans för att de satsar, framförallt på sina anställda, men även på samhället.

   Radera
 10. Heja dig ... vilken energi!
  Härlig känsla att våren är på väg!

  SvaraRadera
 11. Tack tack! Ska snart ut och känna på dagens luft!

  SvaraRadera
 12. Så flitig du är! Jag får nästan dåligt samvete. Jag har en motionscykel nere i mitt syrum och den tar jag en tur med lite då och då, men jag måste erkänna att ibland bara promenerar jag förbi den. Smittan är väldigt hög här, så det känns säkrast att inte vara så mycket ute i samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Promenera är bra det också!
   Känns absolut säkrast att hålla sig till någorlunda "säkra" olatser

   Radera
 13. Det låter onekligen härligt med dina måndagsträningar. Här tränas det också men på hemmaplan, 6 dagar i veckan. Vill absolut inte vara utan den träningen. Efter träningen blir det morgonpromenad med hunden. Imorse var det en riktigt skön morgon. Alldeles vindstilla, torr luft och ett par minusgrader. Och jodå, vi hade blåsigt här också men inga större katastrofer. Fortfarande har vi mycket is på gångvägarna men jag har mina Icebug. Och sista bilden, på snödroppsknopparna, härligt!

  Kram och fin tisdag!

  SvaraRadera
 14. Hopp om vår! Även om snödropparna har det kallt om knoppen
  Bra med icebugs! Ännu bättre att slippa och att kunna gå med vanliga skor.
  Detsamma till dej!

  SvaraRadera
 15. Det är verkligen härlig känsla när man kan ana vår i luften. Här har vi inte haft någon snö att tala om och i rabatterna börjar små lökväxter nyfiket sticka upp. Dessutom så tycker jag att det märks att dagarna börjar bli längre. Sedan är jag medveten om att februari oftast är den kallast månaden så än är det lite tidigt att ropa "hej" men att vi går mot mot ljusare tiden är det ingen tvekan om.

  Även här blåste det väldigt mycket men det blev inga skador att tala om här heller vilket var skönt. Däremot var det riktigt halt i morse så jag höll på att halka flera gånger när jag var ute med hundarna. Den liggande snögubben ser vi som ett tecken tycker jag.

  Kram och god kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuset är på väg tillbaka. Då går det mot vår, även om februari kan vara en riktig tråkmånad vädermässigt! Kram

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas