måndag 3 januari 2022

Skillnad

 Borås Tidning har varje söndag en sida, som visar ett urval femtio år gamla klipp. Jag brukar lusläsa sidan, Ofta hittar man något man känner igen, och inser att "Oj, var det SÅ länge  sedan"

Gårdagens sida innehöll ett stort reportage, inför att man från första januari 1972 skulle införa söndagsöppet i en del större livsmedelsbutiker. Man frågade folk om de tänkte handla. Tveksamt, det var svaret hos de intervjuade.  ICA city lockade med extrapriser dagen till ära. Så någon, ekonomiskt sinnad person, kunde tänka sig att söndagshandla, om det kom nya lockvaror varje söndag.


Den upplysande annonsen från stadens båda Ahlins-ägda ICA-butiker, den tycker jag är helt underbar. Härligs frågeställningar och svar! Undrar om det fortfarande är så att de, för handelns del, dyraste dagarna är i början på veckan? Gissar det- det är sällan man storhandlar på en måndag eller en tisdag. 

Att en livsmedelsaffär inte skulle ha öppet på söndagar, det finns inte på kartan så här femtio är efter söndagsöppets intåg. Den butiken skulle inte överleva.


För femtio år sedan, då fanns det många butiker av olika slag, i lilla Grimsås. Sägs det. Jag för min del hade ingen relation till samhället på den tiden. Hade bara läst om att man hade ett bra fotbollslag, som låg i division två och som en gång var en snöplig förlust i från att få spela i Allsvenskan. Men Grimsås, det låg långt bort, åt "fel" håll, för mig vars centrum var Borås - och med Göteborg inom överkomligt avstånd.

Några år senare hade mitt "centrum" förflyttats sex-sju mil i sydostlig ritning.

När vi flyttade in i vårt nybyggda hus på min tjugosjätte födelsedag, i november 1979, så var Grimsås fortfarande ett vitalt samhälle. Mycket beroende på att kabelfabriken, IKO, lockade till sig såväl kvalificerad  som okvalificerad arbetskraft.  Vid den tiden bodde det drygt ettusen personer i samhället och byarna runt omkring. Idag är siffran nere i under sjuhundra. 

Det är stor skillnad på hur samhället ser ut idag. Lilla obemannade LIVFSs är den enda butiken som finns där. Några småindustrier har överlevt, eller uppstått på senare år. IKO kabel heter idags Nexans Sweden och är kommunens största företag, med drygt 500 anställda. 


Tanken slog mig under dagens timslånga pass på gymmet;  I slutet av sjuttiotalet byggdes en byggnad  som skulle innehålla en "stor" ICA-affär, banklokal och post.  I huset bredvid fanns bibliotek och läkare. Mittemot fanns bilfirman med sin verkstad. 
Jag tränade i den gamla ICA-affären idag. Den stod öde i många år, innan den förvandlades till ett modernt gym.  I lokalen bredvid, i bankens lokaler höll man på att färdigställa en gruppträningslokal, med spinningcyklar och möjlighet till cirkelträning. I postlokalen har sedan många år Grimsås IFs kansli huserat.

Att det finns något "liv" kvar i samhället, det får vi tacka Nexans för. Det är det multinationella företaget som står bakom alla friskvårdsrelaterade lokaliteter.  
Kabelfabriken går jättebra. Kabel av olika slag efterfrågas som aldrig förr. Men visst har det varit tider då det varit kärvt, och man har funderat på vad samhället skulle vara utan den stora fabriken.  



Att träning göt skillnad för en "tants" mående, det är jag den förste att skriva under på. Att jag blev beviljad medlemskap och fick kort till gymmet, det var en av de bättre grejerna förra året. Läste någonstans att det är när man blir äldre som man verkligen behöver träna. Helt klart är det så, det är en bra känsla när man märker att både kondition och styrka förbättras av två pass i veckan på gymmet....
Läste f.ö. att man gjort en forskningsstudie på sextioplussares träning, och kommit fram till att tre gånger i veckan, där styrketräning var en stor del, var allra bäst. Låter en gång för mycket för mig....

Skillnad mellan de senaste dagarnas väder, och vädret som var för en vecka sedan, det är det. Bilderna togs på gårdagens promenad. Då var det dimma som rådde. Idag regnar det. Flera härliga plusgrader, dessutom. 
Gick den dagliga rundan i trädgården för en stund sedan.  Snödropparna har börjat skicka skicka upp sina gröna skyddande blad redan.   De bör nog hejda sig ett tag, än så är längt till vår. Men att dagen blivit en kvart längre, jämfört med hur det var den 21 dec, det är allt en positiv skillnad. 
































20 kommentarer:

  1. Nu måste jag titta efter våra snödroppar. De brukar titta upp tidigt i januari, så det förvånar mig inte om de syns nu. Kunde inte se, vi har ställt utemöblerna där i hörnan, får utforska det i morgon innan det mörknar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bara lite som tittade upp. Men ändå.... hopp om vår!

      Radera
  2. Bra inlägg. Jag brukar också läsa för 50 år sedan, nu börjar det vara saker och händelser som jag minns ganska tydligt.
    Det var intressant att styrketräning är bäst för 60+, jag som gillar att hålla min gå-kondition i trim. Man jag kanske får börja så smått med styrketräning också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker att det är riktigt gott att använda musklerna. Absolut intressant att styrketräning anses vara viktigaste träningen för äldre.

      Radera
  3. En himla rolig idé av tidningen att ta upp ett femtio år gammalt klipp. Japp, allt var då inte bättre förr. Skrattar gott åt pessimistens antaganden och optimisten svar. Å den senare fick ju hundra procent rätt redan då.
    Sedan är det ju fortfarande stor skillnad mellan öppettiderna i storstadsområden jämfört med glesbygden.
    Du är verkligen duktig att gå till gymmet och träna två gånger i veckan. Gym har aldrig varit min grej. Långpromenader däremot gjorde jag i stort sett dagligen, men det har mitt ryggelände satt stopp för. Ja, jag vet, jag borde träna upp ryggen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så att träning är den bästa medicinen. Om man inte har alltför ont!
      Våra livsmedelsbutiker har generösa öppettider.
      Så alla har god möjlighet att handla när det passar.

      Radera
  4. Underbar annons, så informativ, och så bra svenska, numera slarvas både med språket och innehållet och mycket är dessutom på engelska, inte minst produkter som frukt och grönt...gillas inte.
    Jag vet att Finland stretade emot söndagsöppet väldigt länge, inte förrän 2015 kom lagen som tillät helt fria öppettider för handeln. Gym har jag testat och trivs inte alls i den miljön, har varit mer en gympatant men har inte funnit någon lagom lätt gympa där jag bor. Jo för all del PRO har sittjympa men riktigt där är jag inte ännu.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, sittgympa får vänta. Var många år sedan som jag besökte gym senast. Mycket roligare nu, än då när jag senast hade gymkort.
      Går gärna på gruppträning också. Få se om jag hoppar på en kväll i veckan, då spinningen drar igång. Vilken nog lär dröja ett tag, då lokalen inte är covid-anpassad.
      Kram!

      Radera
  5. Jodå - den sidan läser jag gärna också.
    Jag tycker att det är så himla kul att läsa om din träning och att du är så nöjd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inspiration från dej! Och goda råd! Tack för dem!

      Radera
  6. Väldigt intressant att genom den här sidan tänka tillbaka på hur det var. Och sedan i nästa steg tänka på vad som nu blir nästa steg. Ett stycke då och nu. Spännande! Kul att hänga med här.
    Och att röra på sig ger ju mycket på olika sätt. Absolut.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och att röra sig, det kan man göra på många olika sätt. Kram

      Radera
  7. God fortsättning!
    Vid 22 vaknar jag till om jag nu varit trött innan, somnar runt ett tiden på natten ,-)
    Bra att ditt knä har blivit bra, så du kan gå utan problem. Här är det plaskigt, men svinhalt!
    Träna , ja bra, och är man äldre så ska man träna, har jag också läst, så kul att träna på gym, ett nyårslöfte för min man o mig, börja träna, fast hemma, men är nog roligare på gymmet ,-))
    Tänk att det är 50 år sen, tycker också det var charmigt med frågorna o svaren!
    Många affärer försvinner från mindre ställen, synd!
    Så tur att Nexans finns, så det tillför samhället lite nyttigt,-)
    Snödroppar på g, härligt, men håller med, det är lite tidigt.
    Härliga bilder!
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-) a min mamma har fyllt och snart blir det 101.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är hon från samma år som min mor. Hon gick bort då hon skulle fylla 80.
      Bra att träna hemma förstås. Lättare på gymmet, tycker jag. Där finns alla maskiner och alla tyngder och andra grejer färdiga att användas.
      Idag fryser snödropparna om sin för tidigt uppstuckna "skalle".
      Men de är tåliga! Ha det fint! Kram

      Radera
  8. Jag läser gärna sånt här med gamla urklipp och annonser från förr - var till stor del en återkommande sysselsättning på mitt jobb de sista åren då jag jobbade med digitalisering av bilder ur gamla lokaltidningar :)
    Du är duktig som håller igång träningen ... jag har tänkt tanken, men inte mer än så.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Du är ute och rör dej mycket i naturen. Det är väl också träning! Kram

    SvaraRadera
  10. Vilken bra idé av lokaltidningen. Alltid roligt med tillbakablickar. Kanske skulle jag tipsa vår lokaltidning om det. Roligt också att läsa om när det blev söndagsöppet i affärerna. Jag minns mycket väl diskussionerna.
    Visst är det skönt att träna. Jag träna bara hemma men har ett rätt tufft program jag gör varje morgon. Hade lite uppehåll i december men nu är jag på gång igen.

    Kram och God Fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att ha självdisciplin då man tränar hemma. Har svårt för det!
      Andra lokaltidningen, Ulricehamns Tidning, har 24-årstillbakablick. Känns sim igår ibland .. Detsamma!

      Radera
  11. Jag minns när allt var stängt på söndagar. Då bodde vi i Malmö och där fanns bara en enda butik som var öppen. Den kallades "kvartersbutiken" och det var en sensation att de hade öppet. Jag minns att det var väldigt mycket folk där så det var nog en lukrativ rörelse minst sagt. När vi flyttade till Skanör fanns här massor med butiker och bland annat ett systembolag. När det flyttades till Höllviken så lades den ena butiken efter den andra ned. Många valde att handla allt på samma plats. Det nödvändigaste finns här självklart och sommartid är det verkligen liv i luckan. Dock måste jag erkänna att jag kan sakna affärer som fanns här förr och jag hade gärna gynnat dem.

    All träning är bra träning, oavsett ålder, och så är det bara.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, Höllviken är centralort. Har aldrig vart inne i själva centrum. Har bara åkt förbi. Gjorde det ibland då Karins ex hade anknytning till trakterna söder om Malmö.
      Det är verkligen synd att så mycket av det utbud som förr fanns, försvinner från både mindre och medelstora ställen. Även centralorten, Tranemo, har blivit av med många specialaffärer. Men systembolag och stor ICA-butik finns. Fast numera bara en neda bank. Förr fanns det tre.... Detsamma! Kram

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas