fredag 9 december 2022

As time goes by...


 Oj, vad tiden går!

Har en femårsdagbok, där jag brukar notera några korta ord dagligen. Samt anteckna något om vädret. 

Upptäckte att jag inte antecknat något sedan i söndags.  Varvid man( jag) glömt såväl väderläge som vad jag haft för mig i början av veckan.

Tror dock att jag kan anteckna "grått" "mulet" och några minusgrader för de flesta av veckans dagar.

Fem cm lätt snö, har dessutom fallit ut från de gråa skyarna. Världen har blivit vit.

 

 
Det är gott att det inte är mer snö, än att det går lätt att ta sig fram på skogsvägar och stigar.
Hoppas att det fortsätter att vara framkomligt. Det gör tillvaron betydligt trevligare för skogsnörden. 
Visst går det att pulsa fram i decimeterdjup snö också. Men det är jobbigt, och så blir man rätt blöt i kängorna när snön tränger ner där.


Vindkraftverken snurrade så sakteliga runt, då jag tog förmiddagens promenad. Det finns 13 stycken som är synliga från byvägen. Så mycket elkraft lyckas de inte producera just nu.  

Heltokigt att vi ska ha så högt elpris. Heltokigt att el har blivit en export-importvara med marknadspris. Här borde de som styr kunna påverka prissättning!

Vi har haft bundet pris under lång tid. Senaste avtalet gick ut för några månader sedan.  Maken såg till att vi bytte nätbolag och fick till ett nytt bundet pris. Högre än det förra, förstås, men långt, långt under de dagspriser som rått de senaste dagarna.

Tycker så "synd" om de villaägare som kanske kommer att få en tiotusenkronorsnota för en månads elanvändning! Lika tokigt är elstödet. Vi kommer att få tillbaka 4500 kr ..när pengarna nu kommer. Vi hade ett lågt bundet pris för tiden som avses. Inga höga räkningar....

Det är ju de små företagarna dom behöver elstödet! Betydligt mer än villaägarna!


Fullmånen har lyst upp nätterna under veckan. Nästan dagsljus... men lite för kallt för  att lockas ut på sen kvällspromenad.


Kalla decembermorgnar ger vackra "himmelsfärger". 

Bara att försöka njuta av det som är positivt med denna årstid.


Har träffat gamla kollegor i eftermiddag. Trevligt! Körde de en och en halv milen hem från Tranemo genom ett julpyntat vinterlandskap. Många vackra ljusinstallationer fanns längs vägen. Samt en våldsamt blinkade gransmyckning i grönt, gult och blått.

Vad som är smakfullt, ja, det har man definitivt olika uppfattningar om.

19 kommentarer:

  1. Då har vi ungefär lika mycket snö, men vi har betydligt kallare än du - minus 8 just nu. Det var INTE roligt att avisa bilen idag kan jag säga. Men motion lär ju vara bra sägs det.
    Jag som bor i lägenhet drabbas inte lika hårt som husägare. För att vara ärlig så har bolagen visserligen höjt sina priser, men mina elräkningar är lägre än ifjol. Ingen aning varför. Kommer inte ens ihåg vilket slags avtal jag har - oooops! Så intresserad är jag...

    Härliga vinterbilder:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att ni som bor i hyreshus och även bostadsrätter kommer lindrigare undan. Dottern, i dyra Malmö, har fortfarande låg elräkning till lägenheten. Bostadsrättsföreningen skulle dock höja avgiften med tio procent efter nyår. Blir ju inte så mycket, då avgiften är relativt låg. //Anna-Lena

      Radera
  2. Det är svårt att komma ihåg om man glömmer skriva några dagar. Minns ju knappt vad man ätit till middag…
    Himlen kan vara vacker ibland. Undrar om ni fått mer snö nu? Inte vi, men det snöade i Ljungby efter lunch, hörde jag.
    Ha en riktigt bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elpriset är förresten bedrövligt, det blir tufft för många nu. Och det var så klart jag som var anonym. Eval8

      Radera
    2. Det är egentligen otroligt så snabbt man glömmer. Jag borde göra som du gör, skaffa en kalender och anteckna något om väder, göranden etc varje dag. Ljuvliga bilder, härliga vinterbilder. Detta med elpriserna i Sverige, säkert på andra ställen också gör vintern svår för många, många. Pratar med barnen med familjer i Sverige nu och då, rätt ofta och jag hör att de tänker till ordentligt nu vad de gör, vad de tänder, att de drar ner rullgardinerna , tar tjocka sockor på etc etc.
      Ha det gott! Kram!

      Radera
    3. Klart att det var du...😊
      Ingen snö idag.
      Och det är med elpris. Helt sjukt !

      Radera
    4. Gott att ha bundet. Trots att det inte är billigt, jämfört med tidigare år. Men man vet att det blir hanterbara räkningar. Kram! //Anna-Lena

      Radera
  3. Ändå ganska nöjd med att huset är sålt. Direktverkande elelement i ett hus byggt 1973 med den tidens standard på isolering och i viss mån tvåglasfönster. Men värmepumpen gjorde gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har vi jordvärme. Gör ju sitt till att hålla ner elförbrukningen. Och är dessutom extremt lättskött!//Anna-Lena

      Radera
  4. Bra med femårskalender! Och fina bilder du bjuder på. Dom fångar känslan i december. Grått trots att det är vitt, tidig skymning och ibland lite färgskådespel. Vindkraftverken får nog dessvärre inte jobba så mycket nu när vi har Grönlandsblockeringar och allt var det heter. Även jag har haft träff med gamla kollegor. Det var väldigt trevligt.
    En fin helg till dig!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, trevligt att träffa gamla kollegor. Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Svar
    1. Men rätt tråkigt//Anna-Lena

      Radera
  6. Min man skriver också 5-Årsdagbok och det är en stor fördel, tycker jag som inte är fullt så ordningssam. Vi har bundet elpris, men räkningarna är inte kul ändå. Här i södra Sverige är elen jättedyr. Dessutom höjs priset från idag något enormt. Det gäller att tänka praktiskt och dra ner på så mycket man kan när det gäller elförbrukningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med bundet pris så delar det ingen roll med prishöjningar. Samtidigt som vi betalar ett syrtvpris när det blåser mycket. Men det är bra att veta vad man betalar. Sen är skatter och nätavgift och mons också dyrt...//Anna-Lena

      Radera
  7. Skrev som du i en 5-ärsdagbok under många år, men då jag allt som oftast glömde att skriva i den under flera dagar i rad ... och inte kunde minnas vare sig väderlek eller temperatur, så slutade jag efter ett par år.
    Det är jobbigt för många med de höga elpriserna! Jag känner mig ganska nöjd med att bo i lägenhet just nu, men det är inte gratis ändå.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Villaägare utan bundet elpris... huvaligen! Kram //Anna-Lena

      Radera
  8. Anågende plumsande i snön så hade jag ju sådan tur att jag förut bodde i en by full av skoterleder och skoterspår även i skogarna. Kunde ofta ta mig fram även med sparken där, men ibland blev det att pulsa i djupsnö. Jag är inne på andra året i min 5-årskalender och slarvar förfärligt mycket. Brukar förutom vädret mest skriva upp middagsrätten, haha.Så mycket annat händer inte här. Kramen och trevlig tredje advent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra!idé med middagsgästerTycker att mat är så svårt att variera. Kram //Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas