lördag 10 december 2022

Hemåt

 


Konstaterade att det är tre månader sedan jag var hemåt. Hemåt hemmahemma, alltså. Idag var det läge att ta sig en tur till Rångedala, Finnekumla by. Bror och svägerska ville ha tallris att julpynta med. Det finns knappast några furor hemmahemma, medan det finns gott om den varan hemmahär, i skogarna i allra sydostligaste Västergötland.

Är så glad att min bror och hans fru har tagit över vårt gamla barndomshem. Det är inte så mycket som går att känna igen, vare sig exteriört eller interiört. Köket är sig ganska likt, liksom vardagsrummet nere. Det gamla finrummet, som stod iskallt på vintern och bara värmdes upp till jul och när det kom "främmande". Nu är det TV-rum och flitigt använt.


Svägerskan och jag tog en promenad, vi gick "runt", precis som jag ofta gjorde med min mor... och mormor. Fast knappast på denna tid av året. Ser man tillbaka till sent femtiotal, sextiotal,början av sjuttiotalet, ja, den tid jag bodde i Backgården, så var det... som jag minns... alltid kallt och mycket snö i adventstid. Absolut inte att man kunde tänka sig att "gå ut och gå". Promenader hörde den varma årstiden till.

jag uppskattar dessa promenader i min barndomstrakter. Utsikten från Backgården, den blir jag aldrig trött på.

Och visst är det roligt att träffa bror och svägerska. Det gör jag för sällan... men så blir det när "var och en har sitt"  och tiden bara rusar fram..


Började dagen i Ulricehamn. Staden ligger bra till på väg till Rångedala. Behövde... eller kanske villhövde ett par låga stövlar, som funkar både i lite snö och att ha på sig inomhus under några timmar. Normalt använder  jag kängor i vinterväglag, men ibland känns de för klumpiga.  

En enda skoaffär finns det i lilla Ulricehamn. Skoplus. Brukar  ju handla det mesta på nätet, i sportaffärer eller som "hemförsäljning". Är sällan i en riktig butik. Men skor  behöver man prova. Jistandes vad skor det fanns i butiken. Dock bara en expedit. En kvinna som inte var det minsta service-minded. 
Nu hör jag till dem som klarar mig bra på egen hand, så jag drog fram kartong efter kartong.... provade... och ... som så ofta, bestämde mej för de låga stövlar som jag fick ögonen på alla först. Tänkte när jag handlat klart, att nu har hon en del kartonger att plocka undan efter mig...för är inte expediten service-minded, så blir inte kunden det heller.....


Vet inte om det är tillåtet med tiggeri i dessa dagar. I Ulricehamn, så satt det två stackars frusna tiggare. En man utanför ICA, en kvinna utanför systembolaget. Sa till C-E, då jag gick till bilen och lämnade in de dyra skorna samt en bag-in-box, att jag hade lite dåligt samvete som kunde slänga ut pengar, på det som egentligen inte var nödvändigt, medan dessa fattiga människor fick sitta ute i minusgrader och se människor gå förbi med fyllda kassar.

Han har ett gott hjärta, maken. Medan jag ... som aldrig har några kontanter... gick nerför trapporna till parkeringen med mina grejer, så hade han gett kvinnan utanför bolaget en femtiolapp....


Fika på anrika Gunnars konditori. Mängder med fikasugna, trängdes på det lilla cafeet. 

Ville förstås se den omskrivna Ulricehamns-bocken ( lokaltidningar) innan vi åkte vidare.

Väldigt fin tyckte jag, även om den sannolikt inte är lika imponerade som den välkända Gävle-bocken.


Skymningen föll, då vi begav oss hemåt. Hem hit till Stockremma, alltså. Bra att två ställen som man kan kalla hem.



16 kommentarer:

  1. Så fint att din bror och svägerska övertagit barndomshemmet för det är roligt när hus stannar inom släkten.
    Grattis till dina nya stövlar. Jag har ett par som jag aldrig använder så jag får kanske skärpa till mig på den punkten... Så fin julbocken är och förhoppningsvis finns det ingen dum "tradition" som gör att den bränns ner. Trevligt med en fika också och ja, en väldigt bra dag helt enkelt.

    Önskar en god lördagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra! Och allt hann vi med innan mörkret föll, vid fyratiden. Kram//Anna-Lena

      Radera
  2. Det är fina områden vid Finnekumla By. Jag gillade att åka Brämhult - Gingri - Ön (fint) - Finnekumla By - Rångedala - Brämhult.

    SvaraRadera
  3. Ön är en av de vackraste platser jag vet. Eller egentligen utsikten från Gingri, ner över Ön.//Anna-Lena

    SvaraRadera
  4. Så fina bilder! Skönt när föräldrahemmet stannar i familjen, även om de gjort om mycket. Förstår att det är skönt att komma dit.
    Grattis till stövlarna och till att du har en snäll man!
    Njut av lördagkvällen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att någon är snäll i denna familj! 😊

      Radera
  5. Vad trevligt med en tur till hembygden- Och roligt att föräldrahemmet stannat inom familjen.
    Trevligt med ett besök i Ulricehamn och att du hittade bra stövlar. Men visst är det trist med personal i en butik som inte är intresserad.
    Vad gäller att köpa på "nätet" gör jag det bara om det är resor, hotellnätter eller annat. Vill ju alltid känna på kvalitéer. Och skor skulle inte alls fungera utan att prova. Känns ju jobbigt att skicka tillbaka-
    Trevligt med både fika och se bocken- Bocken är jättefin och säkert får den vara kvar-
    Fint att maken var givmild.
    Kan inte påstå att jag är det så här men jag skänker till Stadsmissionen-
    Kram

    SvaraRadera
  6. Kläder funkar bra att skicka efter. Fast visst har det hänt att det blivit lite fel. Har väl några sällan använda saker, som jag egentligen bort skicka tillbaka.
    Har blivit snål mot "behövande" på gamla dar. Tyvärr

    SvaraRadera
  7. Så fint att din bror och svägerska tagit över barndomshemmet. Det ser fint ut med härliga promenadvägar. Och grattis till nya stövlar! Märklig expedit dock. I dessa tider borde alla vilja måna om sina kunder. Och viken fin bock!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt konstig expedit... Tur att man klarar sig bra själv... Kram//Anna-Lena

      Radera
  8. Roligt då husen stannar kvar i familjen. Vad jag tycker är mindre roligt är dessa tiggare. Jag mår dåligt av att se dem. Framför allt då man vet att de har ett överhuvud, som tar pengarna. Så hemskt då de kommer till Sverige och tror att de ska få det bra, istället kommer de hit och få en misär.
    Ha en fin tredje advent! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ju inte riktigt hur det är med tiggarna. tror att en del handlar på egen hand. Men roliga att se, det är de inte... Tycker synd om dem... och inser att vi har det jäkligt bra, trots allt gnällande... Kram!

      Radera
  9. Så bra att ert barndomshem fortfarande är kvar inom släkten. Man har ju så många minnen förknippade med hur allt var när man var barn. Skor måste jag prova så det blir aldrig något köp på nätet för min del. Vilken fin granbock. Hoppas den inte lever lika farligt som Gävlebocken. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hoppas att ulricehamnarna har bättre förstånd än gävlebor...Är glad att ha mitt hemma kvar. Kram

      Radera
  10. Jag kan bli lite avundsjuk på dem som kan åka och besöka sin barndoms trakter. Det blir så nostalgiskt. Jag har försökt leta mig fram på googlemaps till min barndoms adresser, men känner inte igen mig, ett dugg!
    Med nuvarande regering så åker nog tiggarna snart hem till sina länder i specialbeställda bussar...
    Sen ska man börja skvallra om papperslösa som man möter, när den nya angiverilagen träder i kraft. jag skäms...
    Julbocken var jättefin, den pryder verkligen sin plats.
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
  11. Ja, Hu vilket samhälle vi lever i. Och inte hjälper det att tänka att jag inte är medskyldig till att vi har den regering vi har. För den finns ju där ändå.
    Att ha kvar barndomens stenar har alltid varit till stor glädje. Kram! Anna-Lena

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas