fredag 16 december 2022

Vitt

 


Hade bytt ut veckans "mormorstisdag" mot torsdag, denna luciavecka.  Av förekommen anledning.

Körde till Ulås vid åttatiden i går. Kallt var det här hemma i Grimsås, men bara ett par cm tjockt snötäcke. Längs den sextiofem km långa vägsträckan mot Värnamo, så blev världen allt mera vit, och när jag kom in på "byvägen" ( som går mellan väg 127 mot Vetlanda och väg 27 mot Växjö) så var allt så vitt att det nästa var svårt att se var vägen gick fram.


 Trots närmare tio minusgrader, så ville killarna ut på tidig förmiddag. Mamman, som jobbade hemifrån denna dag, tyckte att jag och killarna kunde hjälpas åt att skotta fram lite "stigar" att ta sig fram på, så man skulle slippa pulsa i snön. Vilket vi gjorde. Det var lätt snö, så det var ingen större ansträngning att få fram lite "gångvägar".
 Gissar att snödjupet låg på mellan två och tre decimeter.


Konrad hämtade en liten stege som stod uppställd mot ett träd, och klättrade upp på lekstugans tak.  Det såg tydligen lockande ut.  När han hoppade ner, så landade han mjukt. 
Jag gick utom synhåll, en liten stund,  för att skotta undan lite vid fågelbordet. När jag kommer inom synhåll igen, så ser jag en pojke ligga raklång i snön en bit från den lilla stugan. Vad hade hänt? 
Jo, Konrad gjorde en snöängel. Men mormor fick nästan upp hjärtat i halsgropen för några sekunder....


När världen är klädd i vitt, så är den väldigt vacker.
Även mörkret blev vackert, då det under kvällen klarnade upp och blev stjärnklart. 
Kom på att jag nog inte ogillar vintern ändå. Inte när det är riktig vinter. Det är halkan och snöblasket som jag storligen ogillar.  Liksom mörkret....



Vi brukar alltid stanna till i Gnosjö och köpa färska frallor till fika/frukost på vår väg till Ulås, Värnamo.  Tänk igår, så hade man struvor till försäljning. Så nu har jag fått smaka det traditionella adventsbakverket. Den var väldigt god, men jag nöjer mig med en struva per år.


Tjugo minus visade termometern i morse. Nio grader minus under hela dagen idag. Riktig vinter alltså.
Helt vitt är det här hemma idag. Rimfrosten har bäddat in allt, inklusive den promenerade ( kort promenad idag) tantens utstickande hårslingor. Tyvärr var det ingen sol som lyste upp den vita världen, och gjorde den ännu vackrare.


I Lucias följe, så uppkom även detta år en debatt. I Bollnäs var det tänkt att ett luciatåg från en folkhögskola skulle framträda på regionfullmäktige. SD stoppade "lussandet" eftersom lucia var någon som identifierade sig som en "hen". I min tolkning så är denna hen en kille.....vilket inte fullt framgår i media.

För egen del kunde jag inte låta bli att kommentera ett facebooksinlägg i ämnet, och kom då i diskussion med den bekant som delat inlägget.

För mej är Lucia en tjej. Om man inte går på förskola... eller bor på äldreboende. Men framträder man offentligt, så är  det inget att diskutera, som jag ser det, lucia är en kvinna. 
Om man borde stoppat luciaframrädadet med en "hen" som lucia? Nej, det tycker jag ändå inte. I alla fall inte om luciaföljet i princip stod och väntade utanför dörren....   Men jag hade inte närvarat, för jag skulle inte vilja se spektaklet.
Om det varit en man som ser sig som kvinna, och som klär sig som en sådan? Typ Tove Sekelius. eller min pappa Marianne? Hur tänker jag då? Mer tveksam där. Men tycker ändå i grunden, att varför ska man hålla på och mixtra och konstra  och provocera.... varför kan inte en tjej-tjej få vara luica?

Kanske lika bra att  luciatraditionen dör ut, om traditionen  håller på att förändras.



Det mest tokiga, det är att det är jag, som inte vill se någon förändring i luciatraditionen, som anses vara reaktionär, rigid, förstockad, samhällsfrånvänd... ja, t.o.m homofob. Det är jag inte....Det enda jag tycker, det är att Lucia ska vara en tjej, ja helt enkelt en med "snippa". Är det verkligen så konstigt?


26 kommentarer:

  1. köpte några struvor utan socker på…. Snöskottning är bra gratismotion 🏋️‍♀️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Socker är gott på. Snöskottning är ganska kul, tycker jag.//Anna-Lena

      Radera
  2. Se där ja, nu fick jag se struvorna, som inte alls var de danska som jag tänkte utan de svenska. Jag hade också ett struvjärn tidigare men sålde det på loppis innan vi flyttade hit. Annars brukar jag göra finska struvor, en helt annan typ och vi åt dem till första-maj-helgen. Kul med olikheter trots närheten av länderna emellan. Tack !
    Så vackert väder ni har, riktiga vinterland. Hoppas att ni får behålla det vackra vita över julen för stämningens skull!
    Kram
    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer nog att regna bort. Prognosen säger så.
      Räcker med en struva per säsong. Bossigt att laga själv. //Anna-Lena

      Radera
  3. Hos er är det verkligen vinter. Då är mina 2-3 cm inte mycket att komma med. Vi hade -12 i morse så det är nog vinter ändå...trots avsaknaden av snö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högst fem cm hos oss. Men 2-3 dm hos dottern utanför Värnamo. Kram //Anna-Lena

      Radera
  4. Mer snö än här och några grader kallare. Det behöver dock inte komma hit.
    Strukit har jag nog aldrig smakat.
    Tycker som du, bland vuxna är lucia en tjej. I Äldstas klass var en kille lucia en gång. Han hade långt hår och ville gärna. Det var nog i trean eller på mellanstadiet. Alla tyckte det var roligt. Å andra sidan fanns inte hen då, det finns det inte nu heller i min värld. Ser/vet man om det är en han eller hon stör det mig ännu mer. ”Jag pratade med doktorn, hen sa…” tex. Nog vet man om man har en kvinnlig eller manlig läkare?
    Eller att skriva föregående mening med ”en” istället för ”man”. Så var det i senaste boken jag läste. Det var en 84 årig man som skulle prata så… jaja, trevlig helg! Eval8

    SvaraRadera
  5. "En " har blivit vanligt. Ok... även om jag använder "man". Hen finns ju bara ett fåtal av, t.ex Concita Wù rst. Vägrar i övrigt använda det ordet
    Ha det gott! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  6. Som svar på frågan sist i inlägget: Nejdå det är inte konstigt.

    SvaraRadera
  7. Vi har ungefär samma väder, men konstigt nog några grader kallare än hos dig. Vackert - nja. Att titta på allt vitt inifrån en 22-gradig lägenhet är väl okej, men att gå ner, gräva ut och avisa bilen kan jag vara utan. Men med lite tur ger det sig imorgon med nollgradigt.
    Struvor tror jag inte att jag ätit någonsin. Men jag äter ju inget sött, så det är inte så konstigt.
    Vad gäller Lucia, ja så är det väl "bevisligen" en hon som var jungfru och sedermera martyr och helgon i Syrakusa. Dessutom är Lucia ett kvinnligt namn. Så himla löjligt. Undrar vad man skulle säga om man helt plötsligt tyckte att Jesus skulle lika gärna vara en kvinna... Suck, suck, suck säger jag bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi suckar tillsammans! Bra liknelse! //Anna-Lena

      Radera
  8. För mig är vintern vit och snötäckt. Den gillar jag. Men skulle den bara vara mörk , grå och lerig, och halkig ... då skulle jag nog inte ha samma känsla för den.
    På min arbetsplats var den en arbetskamrat som bjöd övriga på struvor varje år vid den här tiden. De var inte sockrade som de på bilden, men goda ändå. Det är de enda gångerna som jag har ätit struvor.
    Traditionen kring Lucia rör tydligen upp känslor varje år. Jag har inte så stora problem med olika typer av Luciatåg och uppträdanden. Inte heller med ordet hen. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var nog så att de struvor min mor gjorde, serverades utan socker. Goda ändå. Det är inte i sockret smaken sitter.
      Man tänker olika.Och så ska det ju va! Ha det gott //Anna-Lena

      Radera
  9. Nordiska museet har ett instagramkonto där de nyligen har skrivit lite om hur Luciafirandet har förändrats ... / Anna-Lena igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska kolla. Tack för tipset!

      Radera
  10. Vilken trevlig , rolig och snöfylld dag du fick tillsammans med killarna.
    Struvor är ingen favorit numer men jag har smakat dem när mormor bakade dem när jag växte upp.
    Ja, detta med Lucia har ju förändrats under åren. Tycker nog att Lucia är en tjej. LÄste BP:s kommentar och instämmer. Och således även med dig.
    Kram och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu lär luciadiskussionen ligga nere ett år. Gott så! Saknar bilder från årets Lucia. Det är lite tråkigt Kram //Anna-Lena

      Radera
  11. Jomen struvor har jag ätit någon gång, gott!
    Oj, det där med kön är en svår fråga, numera finns det ju också ickebinär, dvs att man identifierar sig mellan ,bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man (wikipedia)...sååå, nog tycker jag att vem som helst får vara Lucia. Jag har spelat tomte många år när barnen varit små, trots att tomten nog inte ofta är en utklädd kvinna?
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ju tomtemor och tjejtomtenissar. Tycker väl att det där med könstillhörighet har blivit lite konstigt. Och stort.Inbillar mej att en hel del kommer från dem som finns i det autistisks spektrum. Vem är jag? Men jag kan ha fel. Kram// Anna-Lena

      Radera
  12. Jag är inte någon vintermänniska, men visst är det vackert när det ser ut som på dina bilder!
    Så bra att du fick dig en struva! :)
    Är enig med dig angående Lucia! Hon var ju en kvinna, så varför krångla till det!
    Kram

    SvaraRadera
  13. Det är vackert i vår natur nu då vi har snö och minusgrader. Tyvärr så har de lovat plusgrader och regn nästa vecka.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite synd. Man kunde önska att vädret kunde bestå en månad.//Anna-Lena

      Radera
  14. Jag håller med dig till 100% om att Lucia ska vara en flicka eller en kvinna. Förstår inte varför man ska hålla på att ifrågasätta det eller utmana. Det är precis som om man anar en fördom eller en kräkning i något som är historiskt belagt. Urlöjligt! Jag kan bara tänka mig vilket liv det skulle bli om profeten Mohammed gestaltades av en kvinna! Vår son bodde i Brasilien ett par år. Hans dåvarande sambo berättade att dansarna som deltar i karnevalen i Rio av tradition ska vara färgade. Finns inte en kotte som blir upprörd av det. Men i Sverige har alla blivit så lättkränkta och det tolkas in rasism och fördomar i allt trots att det inte är så. Kanske är jag också reaktionär eller något annat men då är jag det med stolthet!

    Kram och god lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp ! Då är vi två motståndare. Plus några till. Intressant med karnevalsdeltagarna i Rio. Ny kunskap för mig.
      Och som sagt, varför ska allt och all vara så lättkränkta i vårt land? Man behöver inte alls vara fördomsfull, för att man håller viss traditioner "heliga". Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas