måndag 5 december 2022

Miljöbyten

 


Sitter med mobilen i handen och slötittar på hur Brasilien spelar ut Sydkorea. Kan nog bli Brasilien som tar hem VM-titeln.. Eller möjligen Frankrike.  Säger den här icke-experten. 

Två meter från min bekväma öronlappsfåtölj, blommar nu tre "billighetsamaryllis". De blev verkligen fina de också. 

Funderar på hur man som frisk, rörlig person rör sig mellan olika platser under en dag. Känner hur tacksam jag är, över att vid sextionio års åldern ha möjlighet och förmåga att förflytta mig från olika miljöer dagligdags.. och för egen maskin.


 Den här bilden är från igår. Promenad på en av de vanliga rundorna. Jägarna har sannolikt haft grillfest.

Miljö skog byttes ut mot..


...miljö värdshus.

Värnamofamiljen har bjudit oss på julbord under ett antal år. Igår prövade man ett nytt ställe... Vad det gäller julbord, alltså. Hestravikens Värdshus, beläget vid Nissans strand ett par kilometer från Hestra.

Egentligen är jag inte förtjust i "blandmat". Maken gillar dock, och jag tycker att sill och lax i olika former är välsmakande. Så det är därifrån jag hämtar det mesta av det jag äter., när det kommer till "blandmat"/julbord.

Mätt blev jag, så att det räckte tills i morse.

 Kul att se hur bra killarna skötte sig på värdshuset. Riktigt restaurangvana redan... 

Fast det är klart... lite julsånger bjöd de intilliggande gäster på....

Det blev en lugn kväll med bokläsning, slötitt på fotbollsmatcher och mer koncentration på streamingen av "Så mycket bättre". Favoritprogram!

Måndagrn började i miljö gym. Massor av svartfärgade maskiner, bara att välja dem man gillar. Och som man tror gör nytta.

Fika hemma, lite pianoklink...jullåtar... och sedan miljö skola. Två lärare som vabbade på "min" lilla skola. Största delen av dagen kunde man lösa på skolan, men ett pass var svårt att få ihop. Pensionerade läraren inkallades.  Helt ok att  taden några minuter långa bilturen till skolan, 3 km bort, för en och en halv timmes jobb.

Snabb lunch, maken hade fixat korv stroganoff.


Miljöbyte igen. 

Ut i storskogen. Är man skogsägare i våra trakter, så har man ganska stora arealer. Gallring på det yttersta området var aktuellt. Vedön. Maken visste inte riktigt om han varit där. Tanken var att leta upp denna halvö, omgiven av mossar.

Rena äventyret. Hittade dit, genom att gå en väg som maken kände till och sen vika av från den. En bra bit att trava i nysnö. Kul att beträda ett område, som jag inte besökt alls. Visst var de drygt femtioåriga träden...som fått växa alldeles för sig själva sedan tidigare generation planterat dem... mogna för gallring.

Konstigt nog så vi nytrampade spår i snön. Långt ut i "tassemarkerna". Var det månne en representant för Vida, det företag som anlitas för att ta tillvara timret, som varit ute.

Såg var mannen ( stora fötter) hade vikit av från "vår" väg. Vågade inte ta den vägen, utan gick tillbaka i våra spår. Säkrast så...

Gick och gick...jo, det var rätt väg...men plötsligt kände vi inte igen oss. Vi gick i andra spår än våra.... Var var vi? En äldre plantering!  Som borde gallras! Så här ska det inte se ut! Och där... En stor sten som jag såg för en stund sen. Vi var tillbaka på Vedön! Hade vikit av från våra spår och gått i de andra spåren, bakåt.

Skymningen började falla. Långsamt.

Tog upp mobilen. Lantmäteriets karta. Kände mej lite säkrare då jag hade koll på den blå pricken, som visade hur vi rörde oss genom terrängen.  Lite otäckt började det dock bli. Mest för att det snart skulle bli mörkt. Kändes dock tryggare då vi kom till platsen där vi tagit in på fel spår. 


Vi hann hem innan det blev mörkt. Men nästa gång jag går till Vedön, så ska jag/vi ha långt till solnedgång.

Tre helt olika miljöer idag. Man känner sig behagligt sömnig och rätt nöjd med sig själv.

Snart dags för sängen! I morgon är det tidig väckning, för det är tisdag, och vi beger oss till miljö liten hästgård och rymligt hus med leksaker i precis vartenda rum...


28 kommentarer:

 1. Så vackra amaryllisar, nu tror jag att jag också måste gå på stan och inhandla någon knoppig sådan. De hör ju julen till!
  Uj, plötsligt så blev det lite spännande här. Tur att ni hittade hem igen innan det mörknade helt. Fina foton. Jag kan känna doften av snö och skog ända hit. Och jag gillar det!
  Jag går också an på det fisk-iga när det gäller julbord. Börjar alltid med gravat, rökt, sill od och sen orkar jag inte äta mera :) Men brukar vara helnöjd.
  Ha en fin dag imorgon där det finns leksaker i alla rum. JO, jag håller med, man får vara glad över att man är så rörlig och frisk som man är vid den här åldern. Jag är 71 år och är glad för varje dag jag stiger upp utan att ha ont varken här eller där.
  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite knt har man ibland. Men aldrig på natten. Det är viktigt! Kram//Anna-Lena

   Radera
 2. Usch så otäckt när man upptäcker man är på fel plats. Jag har varit med om att irra runt i en skog i Hälsingland en gång och det var det hemskaste jag varit med om. I min egen skog känner jag mig däremot helt säker. Där känner jag igen vartenda barr. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att hålla till i de delar av skogen som man känner till. Men för varje gång man vistas i de mer obekanta delen, så lär man ju sej! Kram//Anna-Lena

   Radera
 3. Du bjuder på julbord redan, och dukar med vit duk ... tänkte jag, innan jag läste att ni inte var hemma hos dig utan på restaurang.
  Jag äter också mest av fiskrätterna när jag äter traditionellt julbord.
  Tappa bort sig i skogen är inget vidare. Särskilt inte under den mörka och kalla årstiden. Det brukar jag inte göra, för då följer jag skidpåret från start till mål. Jag brukar mest göra det under svamp- och bärsäsong. Det är en sak jag faktiskt är väldigt bra på. Att gå fel, alltså.
  Jättefina amaryllisar... / Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att man inte ärxslldeles ensam då mörkret faller... Nu fixade det sej bra ändå. Och motion fick jag! Kram//Anna-Lena

   Radera
 4. 1. Håller helt med dig om fotbolls-VM. Brassarna höll ju till och med igen i andra halvlek för att inte förnedra Sydkorea. Åsså möts ju England och Frankrike i en kvartsfinal. Så synd att nåt av lagen får åka hem. Tycker att BRA,ENG och FRA är turneringens bästa lag hittills. Bra Anna-Lena! Du blir nog expert från tv-soffan så småningom;-)

  Kul med K och KP som är restaurangvana! Så ska det se ut. Bra uppfostran där. Å sååååå mycket mat de hade på sina tallrikar;-)

  Att gå vilse i skogen (eller någon annanstans) är inget drömscenario. Ta med dig GPS:en eller kör med en gammal hederlig kompass. Det trodde alltid min man på. Han var en fantastisk navigator... jämfört med mig alltså;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju gps. Men inte tillräckligt bra. Nu fick kartan bli till hjälp. Och det var den.
   Ja, lottningen i mästerskap gör ju att det blir tokigt. Riktigt bra lag slås ut tidigt.
   Synd! Men Frankrike är i stort bättre än England. Säger denna "expert". //Anna-Lena

   Radera
 5. Ja, fotbollen såg vi också. Brasilien spelade bra. Men visst var det lite synd att Japan inte blev kvar.Har sett ganska många matcher men haft ett korsord eller annat också till hands mellan varven.
  Trevligt att ses och äta tillsammans. Jag är ju ingen julbordsfantast utan tycker det blir för många olika blandningar men å andra sidan kan en ju ta den en gillar bäst. Kul att killarna tycker om att gå ut och äta . Och att träna sig i att umgås över en middag är ju en bra kunskap att ha med sig vidare i livet.
  Så mycket bättre har jag inte tittat på denna omgång men har gjort det förr.
  Skönt att ni så småningom kom rätt efter er skogspromenad så att ingen skallgångskedja behövdes.
  Passar på att önska dig en trevlig tisdag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tur att man kunde gå hjälp av kartan på mobilen. Och visst lärde vi oss lite mer om den yttre delen av skogsarealen. Kram//Anna-Lena

   Radera
 6. Det är olustigt när man tappar orienteringen så där. Helst när det börjar mörkna. Så blir man stressad och det blir det knappt bättre av.
  Den färgen på amaryllis är väldigt fin.
  Julbord är inte vår grej, det är inte lönt, då ingen av oss gillar varken sill eller kål.
  Kul att killarna förde sig väl. Dagens barn är över lag bra på det, tycker jag.
  Nu är det tisdag och inte mycket snö ligger kvar, av den decimeter som kom igår.
  Ha en fin dag! Eval8

  SvaraRadera
 7. Fick ni så mycket. Bara någon centimeter hos oss. Men nu lär ju vintern komma. Så då är det hott om det inte ligger så mycket snö. !//Anna-Lena

  SvaraRadera
 8. Det blev en hel del olika miljöer här, allt från skola till värdshus :D Julbord är absolut inget för mig. Jag gillar inte sill eller lax och den varma maten är inget för mig heller. Det enda jag tycker är gott är efterrätterna och kanske en minimal bit Jansson. Sedan är det självklart en trevlig tradition så jag hade inte tackat nej utan fokuserat på gottebordet. Julsånger hör till så det var väl bara trevligt!

  Så vackra amaryllisar. Faktum är att så här långt är den billiga som jag köpte på ICA finast vilket jag inte väntade mig.

  Trevligt att hoppa in en stund och vikariera fast än så länge har jag inte känt någon längtan efter det. Men vem vet, det kommer kanske...

  Önskar en fortsatt fin tisdag!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju ändå inget speciellt för mig . Och nära till skolan. Vet att jag gör nytta... Känner alla barnen på lilla skolan..Ca 60 elever i åk F-6...Så det känns bara bra att hoppa in någon gång ibland. Ha det gott Kram! //Anna-Lena

   Radera
 9. Förstår att du var nöjd med din dag och dina olika turer och strapatser. Det blev ju variation och det sägs vara nyttigt.
  Däremot kan jag inte tycka att det varken är roligt eller nyttigt att irra omkring och gå vilse i skogen. Jag har gjort det en gång, hemma i Ångermanland, inte trevligt. Men du hade din man med och mobilen, inte otryggt alls.
  Roligt att du få vikariera ibland, det måste kännas fint.
  Vilken vacker blomma, den har ju blivit ännu större nu, amaryllisen.
  Jag är heller inte så förtjust i julbord på restaurang.
  Ha en finfin tisdagskväll.
  Kram från Wiolettan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen här i blogg-kommentarena älskar julbord. Ändå så betalar så många dyra pengar för att äta. Visst är det lite märkligt! ?
   Kram//Anna-Lena

   Radera
 10. Men nu blev det ju faktiskt lite läskigt där i skogen när mörkret började falla! Tur du inte var ensam där. jag har stor respekt just för mörkret, tycker jag hittar skapligt i skogen, bättre än i stan, men det kan bli helt annorlunda när det börjar skymma. Julbord ja, ifjol bjöd jag dottern på värdshuset här i byn, gott javisst, men ganska basic. I år är inte priserna kompaibla med min plånbok, vi ska försöka ordna ett knytis med dottern och ett par av barnbarnen, o det blir nog jättebra.Den där amaryllisen är den läckraste jag sett, är inte så förtjust i den långbenta kompisen annars. Den och orkideer är de jag inte är så förtjust i, vet inte varför. Nu slår klockan tolv och dags att nanna kudden.
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag "nannat" i två timmar. Somnar dnabbt efter "motmorstisdag".
   Tycker att orkidéer är bra. De står sig så långe. Och ibland blommar de om.
   Julbord är inte prisvärda!
   Ha det gott! Kram

   Radera
 11. Ja det gäller att tänka på att mörkret faller snabbt den är tiden på året, det är lätt att bli kvar i naturen. Idag har jag vaknat till en vacker dag om än kall. Lite rimfrost på träden.
  Fotboll blir det hos mig också men lite mer aktivt. Nu när det börjar bli dags för finaler är det roligare än i det lite tradiga gruppspelet. Och igår blev Spanien utslagna av Marocko!

  Dina amaryllisar är fantastiskt vackra. Mina är ännu bara i knopp men när dom väl kommer sig brukar det gå snabbt. Blir väl en explosion lagom till jul.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ytterligare några stänger som kommer. Och en outslagen lök. Få se om det blir någon mer amaryllis till jul. Annars får jag njuta nu...Kram!//Anna-Lena

   Radera
 12. Priset avgör inte om amaryllisen blir fina, jag tycker det kan vara fint ute i naturen i mörkret, speciellt nu när vi fått lite snö och minusgrader. Fast bäst på kända stigar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, usch för mörker. Isgata på våra vägar... Ute får man vara i ljuset...//Anna-Lena

   Radera
 13. Kul att läsa om dina dagar, mysigt med julbord,läskigt att förvirra sig i skogen, vad gjorde man utan mobilen! Fina amaryllisar, ska också köpa det är det tänkt! Nu mot F&S! Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 14. Ha en fin träningstid! Kram/_Anna-Lena

  SvaraRadera
 15. Jag är inte intresserad av fotboll, men tittar med då Stefan tittar. Jag är ju bara intresserad av skidskyttet.
  Vi ska äta julbord i morgon, Stefans jobb bjuder anställda med respektive, Så Stefan och jag ska dit, Sofie och Fredrik, Fredriks pappa Lasse, Fredriks mamma ska stanna hemma och passa Helmer, sen ska även våra bästa vänner Jocke och Bettan också med. Trevligt!
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter trevligt ! Ha en fin kväll!//Anna-Lena

   Radera
 16. har icebug men idag tog jag stavar på väg till biblioteket, för säkerhets skull

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stavar är bra att ha i det här väglaget. Gissar att ni fått en del snö. Vi har fortfarande bara någon cm. Och isbana på grusvägar, i bilspåren.../Anna-Lena

   Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas