torsdag 22 december 2022

Nu har det vänt!

 


Vintern  vände och försvann. Bara över en natt. Nätterna är långa, och i mörkret händer det man inte ser. Men visst blir man rätt paff när man tittar ut genom fönstret, precis när natten vänt till dag, och ser att ute så är det grönt igen. allt det vita är borta. Till och med isen, som lagt sig över dammen, hade vänt ner i vattnet.


I onsdags, i förrgår, var jag inte utomhus alls, Byvägen var  förvandlad till isgata. Igår så hade det mesta av isen försvunnit, men på vissa partier fanns det skridskobanor kvar. Tur att jag alltid har med stavar, då jag tänker gå på skogsstigar. De behövdes som isdubbar på sina ställen....

Gick förbi Älmås, och njöt verkligen av deras julutsmyckningar. Stegen med  ljusslinga är bara så läcker.


Efter den drygt halvmillslånga rundan, så stod kak-bak på "att göra listan".  Jag gillar att baka. Bakar mycket bröd. Har oftast en mjuk kaka att ta fram till förmiddagsfikat. Till jul bakar jag lite andra kakor också. De brukar finnas kvar i frysen ända till sommaren. Och detta trots att jag brukar ta med hälften av allt det jag bakat till Johannas familj, på julafton. 
Ska försöka komma ihåg,  att plocka upp någon kaka till fikat, även här hemma.


I natt vände det! Nu går vi mot ljuset igen. Absolut värt att fira. Och kanske därför vi firar jul.... eller hur var det nu med den saken?

Detta år hade man rekordsen julavslutning i kommunens skolor.  Har aldrig varit med om att sluta dan för dan före dopparedan. "Min" luciakör skulle framträda med ett par låtar och piano-klinkaren var ombedd att komma. Vilket jag gärna gjorde. Vissa år har jag överlåtit kompet till någon "riktig" pianist från kulturskolan. Det brukar faktiskt inte bli så bra. eleverna är vana vid mitt enkla stöd och blir helt förvirrade när kompet blir för "utbroderat".

Nästan hälften av skolans elever var sjuka. Men det blev bra ändå. Lite improvisation. Tror att även de föräldrar/mor/farföräldrar som var på plats i vår lilla kyrka var nöjda.


Efter avslutningen var det fika för personalen. Vår rektor var också med. Jag undrade hur han hade tid att fika med oss, eftersom han är rektor för ytterligare en skola. 
Den skolan hade valt att ha klassrumsavslutningar i stället för att gå till kyrkan.

Jag blir faktiskt lite ledsen då jag hör om den vändningen.  Det är bra om barnen kommer till kyrkolokalen ibland, den hör trots allt till vårt kulturella arv. Det har ingenting att göra,  med att kyrkan inte välkomnar alla. Vi har alltid "våra" muslimska familjer med i kyrkan. Numera är det inte heller någon präst med på avslutningarna, utan bara en vaktmästare. Det är bra tycker jag. Prästen behöver inte vara med, men det vackra kyrkorummet, det är en så fin samlingslokal , som rymmer både barn och vuxna.



Var hemma igen redan vid halv elva. Läge för en promenad.  Så fick det bli. 

Hade hört om att man serverar snitsel på Fridas bistro i Tranemo, på torsdagar. Torsdagar är ju min normala arbetsdag, så det blir lite svårt att få till restaurangbesök just den veckodagen. Men idag funkade det. Jättegott! Den lilla nötcremebiten med punsch, till kaffet, den var heller inte fy skam.

Ett par av mina allra första elever  satt i restaurangen. De satt i sällskap med andra, så jag kunde inte med att gå fram och ropa "hej, mina gamla elever". Ångrar lite efteråt, att jag inte försökte få kontakt med killarna. Eller killar och killar... de är 57 år fyllda vid det här laget.... 

En rikskändis fanns också på plats. Djupt nedböjd över sin tidning. Vilket gav mig tillfälle att smygfota. Sveriges första (enda?) kommunpoet! 

Nu har han gjort sitt poetiska år. Var tydligen med i ett tv-program i veckan. 

Jag bad inte om autograf.  Talade heller inte om att jag numera tagit över hans syssla... ( ni som följer mej på sociala medier vet.... och vi får väl se hur länge den tokigheten att rimma i inläggstexterna håller i...,)



Fridas bistro ligger i samma byggnad som kommunbibliteket. Där fanns hans bok till salu. Nej, jag köpte den inte. Kan tänka mig att låna den, om den finns till utlån.

Bara en dag till julafton. Det har gått fort. Den mesta julmaten är förberedd. Ska bara fixa lite rödkål och långkål i morgon. Maken ska göra köttbullar. Skinkan är griljerad och avsmakad. Nej, jag gillar fortfarande inte julmat, men en skinkmacka funkar, även om det inte är någon kulinarisk njutning.

Om några dagar så sker vändningen till helt normal mat igen. Mot ljusare tider har det redan vänt. Det känns riktigt gott!

16 kommentarer:

  1. Tror vårt julfirande fryser inne. B4 har haft 40 graders feber hela veckan, så även idag. Synd om barnen, mig kvittar det.
    Ha en riktigt god jul nu🎄Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt för barnen. Svärsonen i Malmö har covid. Få se hur det utvecklar sej, om de kan dyka upp som planerat, på annandagen. //Anna-Lena

      Radera
  2. Jag tycker mig höra en enkel tramporgel till den vackra sången. Det glädjer mig.
    Nu blev jag väldigt sugen på skinkmacka ... / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en kyrkorgel. Av mindre modell. Visst låter det fint?//Anna-Lena

      Radera
  3. Måste säga att jag är oerhört impad över dina bakkunskaper. Kakorna är ju rena konstverk och absolut inga vanliga kakor som man kan köpa i affärerna. Stor eloge.
    Att ha julavslutning eller skolavslutning i kyrkor - ja, helt okej för min del. Men här hör det till undantagen att man har avslutningar i kyrkor. Här är det aulor respektive skolgårdar som gäller - tror jag i alla fall efter det jag sett.
    Jimmy Alm har jag aldrig hört talas om, men så är jag urusel på "kulturella" program på tv. Tyvärr är det bara nyheter och sport som gäller för min del. Ja, jag vet att det är dåligt;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju du! Toppen att vi är olika!//Anna-Lena

      Radera
  4. Oj, så många sorter du bakat. Gör du så varje jul? Jag tycker att skolavslutningar ska hållas i kyrkan om det är möjligt. Den rymmer många, akustiken är bra och jag kan egentligen inte se några nackdelar. Om inte prästen är med kan väl knappast någon ha något att invända. Men det är klart stor skillnad på präster. Den som jobbade i vår kommun ett tag var en äldre man som älskades av alla barn. En avslutning kom han i...inte i prästdräkt...utan i fotbollskläder, från dubbskor till tröja. Han kunde konsten att prata så barnen och ungdomarna lyssnade utan att dra in religion. Det var mer hur man borde vara gentemot andra. Kram

    SvaraRadera
  5. Bakade mycket för när barnen bodde hemma, sex limpor varje söndag. handknådade i tio liters spann... över hundra födelsedagstårtor... Nu bakar jag ibland med barnbarnen, scoutbullar och sånt. Läst en del om kommunpoeten i Göteborgs-Posten.

    SvaraRadera
  6. "Dikta dig" var fyndigt! Jag tycker du tränar nästa år och sen ger du ut en egen bikt- flåt diktbok
    Lovar att köpa! Kyrkorummet ja, korset vid altaret i din kyrka såg jag som finska flaggan...
    Jag tycker i stort som du, alla ska ha tillgång till kyrkorummet som är så fint, att hålla avslutning i klassrummet liknar ingenting, typiskt svenskt att backa undan och utplåna sig själv.
    fKram

    SvaraRadera
  7. Ja, nu har det vänt. Bra så! Fint vid Älmås med ljusen och stegen inte minst.
    Instämmer helt i att det är trist att inte ha avslutning i kyrkan . Och eftersom ingen präst är med så är det ju öppet för alla. Så har jag upplevt det under många år i skolan Undrar varför ansvariga väljer att vara på skolan.
    Förstår att de ville att du skulle spela- Något som ju eleverna är vana vid.
    Bakat och klart. Och det blev mycket och gott-
    Vad gäller den s.k. julmaten avstår jag den gärna. Men visst tar jag gärna en skinkmacka. I övrigt är det nog blandningarna jag ogillar. Och vad är det som är juligt. Möjligen lutfisk för det mesta annat äts ju året om. .
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Oj, har du bakat allt det ... jag är djupt imponerad! Även jag känner till rikskändisen och har läst en del av hans poem. Däremot har jag inte sett programmet han varit med i.
    Ja nu har det vänt. Här har det vänt från mildgrader till minusgrader med halka som följd. Ja du vet ju hur det är. Ser i varje fall ut att bli en grön jul för även om det är minus finns ingen nederbörd i sikte. Lika bra det. Tänk om det skulle komma snö också och lägga sig på isgatan ...
    Ha nu en bra dan före dopparedan!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idag har det vänt till minusgrader igen. Och ett tunt snötäcke. Gott så! Kram! Anna-Lena

      Radera
  9. Så mycket fint du har bakat och det ser också så gott ut. I år är det första åren sedan jag var barn som jag inte har bakat till jul. Men så kan det bli.
    Jag har läst om Sveriges första kommunpoet. Bra att du fick en "kändisbild".
    Vill önska dig och de dina en riktigt God Jul.
    Julekramar från Wiolettan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dej fina tjej Kram /Anna-Lena

      Radera
  10. Visst känns det både bra och befriande att det har vänt och att vi går mot ljusare tider. Förvisso tar det lite tid innan vi märker det men bara vetskapen känns bra.
    Under pandemin hade varje klass avslutning i respektive klassrum vilket jag tyckte var stendött. Numera är det i idrottshallen vilket är lite bättre. Min gamla skola har nästan 500 elever numera så att vara i kyrkan fungerar inte då samtliga kyrkor är för små. För övrigt håller jag med dig om att det handlar om vårt kulturarv vilket vi självklart ska värna.
    Så mycket gott du bakat. Jag bakar ofta och gärna men för jag tycker det är avkopplande.

    Önskar en finfin lillejulafton nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har förstått att även du är bagerska.
      Är bara till jul som jag bakar flera sorters kakor. Annars räcker det med en kaka till fikat.
      Man har olika förutsättningar. Vi har förmånen att få plats i vår lilla kyrka, på fem minuters gångavstånd. Grannskolans elever får plats i sin fina kyrka. Jag jobbade där i 25 år och har många fina minnen från såväl Lucia, jul som sommaravslutningar i drn stora, relativt nya kyrkan.
      Ha det fint! Kram//Anna-Lena

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas