tisdag 20 december 2022

Liseberg

 


"Jul på Liseberg", ja, det har nästan blivit en tradition. Tredje året i rad, som vi  åker dit med Johanna och killarna. 

Kändes "så där" att ge sej ut ett väder där prognosen talade om regn i mängd, kraftiga vindbyar, underkylt regn, blixthalka. 

Men vi hade tur. Visst började det regna på vägen mellan Borås och Göteborg. Temperaturen visade på minus 1 grad. Saltbilarna hade sannolikt varit ute i förväg. Någon blixthalka blev det aldrig. När vi kom ut på gatan utanför Liseberg, så var det såphalt på sina ställen.  Det gällde att sätta ner fötterna på ställen där det var grusat. 


Liseberg är en härlig plats, för både stora och små. En ren och skär sagovärld, åtminstone då nöjesfältet är klätt i julskrud.

En klar fördel var det att vara på plats vid öppningsdags, på en måndag. Inga köer, ingen trängsel. Kanske hade vädret skrämt bort en del besökare också. Nu blev det inte mycket med vare sig regn eller vind. Lite fuktigt var det förstås, men helt ok väder för den som klätt på sig för utevistelse i vintertid.


Nytt för i år var Nisseland. Tidigare har det funnits en Tomteland, men i år hade nissarna fått betydligt större utrymme. 

Önskelista till tomten, det kunde man skriva i Nisselandets stora fina fikalokal. Konrad skrev själv, Karl-Petter behövde lite hjälp. Lego stod överst på önskelistan. Tomten ska säkert fixa lite av den varan.


Det är en lång väg att gå, genom snöprydd granskog, för att komma till tomtens stora verkstad. 


En mysig Nisse såg till så att bara en familj i taget kunde komma in till Tomten. 

Det var många fina skolungdomar, sannolikt studenter, som fanns på området. Både som Nissar och som servicepersonal. Toppen för ungdomarna att kunna få ett så trevligt extraknäck i juletider. Även sommartid, så är det studenterna som sköter servicen på nöjesfältet. 


Och där satt han tomtefar. Han hade inte det minsta bråttom, utan tog sig tid att läsa igenom önskningarna och prata med barnen.


Riktigt "stort", att få träffa tomtefar, tyckte de här båda killarna.



Nytt för i år var Nissepromenaden.  Tio olika dörrar skulle man besöka. En del öppningsbara, andra med vackerhet och ledtrådar runt omkring dörren. 


Det gällde att hitta ledtrådar vid varje dörr, översätta ledtråden till ett klistermärke och sedan klistra in märket på rätt plats i "nissekartan". Inte helt enkelt, innan man kommit på hur man tänkt.


Tio olika dörrar skulle man leta upp, inom området där Kållorado och Valkyrian  öppnas under sommartid. 


När uppdraget var uppfört, så fick man gå till podiet när man fick en påse tomteskum och en stämpel på att nu var man auktoriserad tomtenisse. 

Kul grej, det tyckte vi nog alla.

Naturligtvis skulle alla barnattraktioner testas. 

Johanna hade köpt ett "duo-band" till K-P. Det innebar att en vuxen kunde åka i hop med honom. 

Väldigt kul att åka farfars-bil, tyckte morfar.


Killarna körde två varv var, så även mormor fick sej en tur. Det var Konrad som körde.


"Lilla uppskjutet" stod både mormor och morfar över. I övrigt så utnyttjade vi duo-bandet. Det som passar förskolebarn, det passar en pensionär också. Även om det är lite trångt om benen i vissa lägen.

Hade tänkt oss en gemensam tur med Lisebergs-hjulet, innan vi åkte hemåt Men tji, fick vi, för det var stängt. Fanns säkert något skäl till det.

Men en trevlig och rolig dag, det fick vi ändå.

På vägen hem, läste jag på nätet att skolskjutsar skulle ställas in i Tranemo kommun, som idag. Skulle vi råka ut för det dåliga väglaget, då vi kom hemåt? 

Ingen fara med det. Lite modd på vägen på sina ställen. Och ren isgata på parkeringen utanför Glasets hus i Limmared, där Johanna parkerat sin bil.  Hade nog varit betydligt värre väglag under eftermiddagen.

Kändes i alla fall gott när det kom ett meddelande från Johanna, att de också kommit hem till sitt. Först då kunde jag njuta av den härliga dagen vi fått uppleva.


Idag blir en ovanlig dag. Ingen promenad för tanten.  Nej, jag ger mig inte ut på den såphala grusvägen. Inte ens med broddskor på. Får göra några "Gympa med Sofia" för att få till lite rörelse i stället.

Vi har bara 300 meter ut till landsvägen, så vi beslutade oss för att åka till Tranemo och handla på förmiddagen. Gott att ha det gjort. Ingen trängsel på ICA idag inte. Tog vägen över Glasets hus för att ta en förmiddagsfika där.  Lussebullen såg god ut, men det var den inte. För degig och för mycket saffran.

Ingen större skada skedd.  Kaffet var ju gott!




26 kommentarer:

  1. Vilken trevlig dag för både er och barnen. Jag har aldrig varit på Liseberg under jultid, däremot åkte vi ofta till Tivoli i Köpenhamn när våra barn var små. Har du förresten varit på Bakken när tomtar från hela världen har konferens? Det är väl värt ett besök. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix! Inte Bakken. Inte ens på sommaren. Har ju nära till Liseberg. Dryga timmen i bil...om väglaget är bra. Kram! //Anna-Lena

      Radera
    2. Tomtarna har sin konferens mitt i sommaren (när de har semester)

      Radera
  2. Ni fick en toppenfin dag som jag också fick tack vare inlägget här. Det ser mycket mysigt ut allting. Ser också att Tomtefar har lovikkavantar, rejäla doningar, på sig. Härligt att han gav de små tid. Julen är för barnen först och främst, för fantasin och för den där speciella längtan . Tack för ett juligt, ljuvligt inlägg! Kram // Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ljuvlig dag. Även om bältet unte var överljuvligt. Men helt ok. Kram//Anna-Lena

      Radera
  3. Fin tradition, det där. / Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under sommartid, så har vi inte besökt Liseberg på många år. Då har killarna med sig pappan ist för mormor och morfar. Känner inte att vi har så stor lust att åka med då. Julen är mycket mer sagolik. Kram//Anna-Lena

      Radera
  4. En riktig toppendag där på Liseberg! Så mysigt att få träffa tomtefar och riktigt häftigt att få bli auktoriserad tomtenisse! Förstår att killarna var nöjda!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillade verkligen den välarbetad Nissepromenaden. De är duktiga, de som skapar aktiviteter på nöjesfältet.Kram//Anna-Lena

      Radera
  5. Det såg mycket trivsamt ut där på Liseberg trots det trista vädret. Nästa år börjar lilltjejerna fatta något mer och skulle säkert uppskatta ett sådant ställe. Dock är det väldigt långt borta, betydligt närmare med Gröna Lund och Skansen. Den som lever får se. Tomtefar ser snäll ut som sig bör, ibland ser dom riktigt skrämmande ut och småbarnen kinkar...
    Ju nu har ni fått lite små tips om vad barnen önskar sig...
    Kramen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lego inköpt. Plus lite annat. Väntar på en leverans från Polarn och Pyret. Kläder. Killarna bryr dig nog inte så mycket om de paketen. Ava är lite mer intresserad. Ha det gott! Kram//Anna-Lena

      Radera
  6. Det var ett mysigt besök på Liseberg! Visste faktiskt inte att de omvandlar nöjesfältet till ett "tomteland". Å om man som du/ni har barnasinnet i behåll så är det ett toppen besök där. Kul att Liseberg ger ungdomar jobb vid högtider och/eller under somrarna. Sedan får man inte glömma att skolungdomar/studenter är billig arbetskraft för nöjesfälten. Det gäller ju att få det hela att gå runt. I det här fallet är det absolut win-win för båda parter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inser ju att det inte är så höga löner som ungdomarna får. Men de är väl alltid billig arbetskraft. Jo, så är det nog. Mycket barnasinne kvar!//Anna-Lena

      Radera
  7. Först och främst, vilken tur ni hade med vädret och väglaget för det var ändå en bit att köra.Förstår att det blev en jättemysig dag och bilderna talar verkligen sitt tydliga språk! Nästa är måste vi se till att komma iväg på något sådant. För vår del blir väl Tivoli i Danmark det enklaste alternativet.

    Önskar en god kväll nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åker inte till Liseberg på sommaren. Då är det en vanlig nöjespark. En sådan har jag "vuxit ifrån". Men julens sagoland, det besöker jag gärna. Kanske är det så att där blir man aldrig "vuxen". Kram //Anna-Lena

      Radera
  8. Vilken rolig och fin tradition. Givetvis trist med vädret men det rår en ju inte på. Viktigast var att besöket även i år blev lyckat på alla sätt. Härliga bilder. Extra roligt verkar det vara med "Nissepromenaden" .
    Kram och tack för besöket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nissepromenaden var väldigt välgjord! Kram till er i solen//Anna-Lena

      Radera
  9. Vilket trevligt besök ni fick på Liseberg. Måste vara härligt att vara barn där ...
    Vilken tur att ni klarade halkan. Det har ju varit mycket av den varan de senaste dagarna. Och en saffransbulle med för mycket saffran ... det har jag aldrig råkat ut för, här brukar det vara tvärtom på fiken ... saffranet har dom bara sprungit förbi med.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag bakar saffransbullar, så tar jag bara halva mängden saffran. Inser att jag inte gillar den kryddan så mycket längre. Inte i bakverk.
      I fiskrätter, så är det gott. Men med måtta! Kram//Anna-Lena

      Radera
  10. Det är så fint på Lisebergs julmarknad, fast det är länge sedan jag var där.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
  11. Åh så fint de gör på Liseberg även vintertid! Vet att de har något liknande på Gröna Lund, men än är barnbarnet för liten att kunna uppskatta det tror jag ;-) Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Ojoj, så intressant och trevligt att få läsa detta och se alla fina bilder som du har tagit av ert firande på Liseberg.
    Jag är inte så förtjust i detta med Liseberg med här verkar det ju vara riktig julstämning och mycket med tomtar och ljus, härligt. Förstår att barnbarnen trivdes som fisken i vattnet.
    Förstår dig, bra att inte ge dig ut på hala vägar.
    Ha det fint och kram från Wiolettan

    SvaraRadera
  13. Underbart ställe, hela året, fina bilder, hellre lite ”degig” bulle än torr 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men inte en som bara smakar saffran.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas