söndag 11 december 2022

Mathantverk

 


Idag har jag ätit  mitt livs godaste bulle. På Erikson Cottage. Favoritfiket bortom allfarvägarna.  Den tredje advent höll man öppet för adventsfika.  Nästa gång man kommer att ha öppet för fika, det kommer sannolikt vara kring fettisdagen.

Denna helt sanslöst goda bulle var bakad på surdeg, kulturspannmål från västgötaslätten, mjölk från Långelycke ( närmaste stora gård),saffranstrådar av god kvalitet, italienska mandlar, äkta vanilj och...


 ...zest från citronträdet i lokalen. Har för mig att det stod i växthuset under sommaren. Numera återfinns det i  den varma lokalen, där såväl bakugnar som pizzaugn värmer upp.

Men visst är det ett riktigt hantverk att lyckas producera ett ytterst välsmakande bakverk, med närproducerade och väl utvalda råvaror.

Har länkat till bageriet och eventplatsen tidigare, men här kommer den en gång till. Väl värd att läsa om.


Köpte med ett par goda surdegsbröd hem också. Normalt finns de att köpa en gång per vecka i någon av de lokala butikerna samt på flera olika reko-ringar. 

Det finns faktiskt ytterligare ett relativt nyöppnat surdegsbageri på bara ett par mils avstånd. Sibbarps surdegsbageri. Har inte besökt det helgöppna fiket ännu, men det får vi se till att göra inom det närmaste.


Eriksson Cottage har vi besökt många gånger. På sommaren är cafeet öppet från torsdag/fredag  till söndag. Det har blivit ett antal cykelturer dit, framförallt med elcykel.


Andra gånger har vi parkerat bilen vid badplatsen, några km bort, och fått en riktigt fin promenad. 
Idag blev det bil hela vägen, ett stopp vid badplatsen... och så tog jag promenaden här hemma.


Under den tid som vi njöt av kaffe och bulle, så kom det flera gäster, som var vandringsklädda och som passat på att ta sig en runda innan man besökte fiket.


Ser fram emot kommande fikastunder på Eriksson Cottage. Utomhus på sommaren. inne i den varma och välkomnande lokalen under kallare årstid.


Hantverk genomsyrar platsen. Brödet, porslinet, blomsterarrangemangen och utsmyckningarna. allt är äkta hantverk.


26 kommentarer:

  1. Svar
    1. Måste få till ett besök på Sibbarps snart! Fantastiskt att de har öppet varje helg! //Anna-Lena

      Radera
  2. Jag kan bara konstatera att den bullen verkade vara som gjord för mig. Det är helt enkelt skillnad på bakverk och bakverk. Ni får se till att det blir många repriser. Så fint att det är hantverk som genomsyrar platsen för det är så det ska vara tycker jag.

    Önskar en fin tredje advent!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktig favoritplats! Säger som min numera bortgångne kollega... han blev f.ö. över 90 år.....Ingemar: "Ska man bli fet av för många kalorier så ska det vara goda kalorier".
      Nu har jag ju ätit en massa för många, mest goda kalorier. Men kalorierna i denna bulle de var rent gudabenådad...//Anna-Lena

      Radera
  3. Så goda bullarna ser ut! Mums!
    Trevligt ställe, det finns många guldkorn. Trevlig kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett guldkorn! Yes!//Anna-Lena

      Radera
  4. Eriksson Cottage är ett ställe helt i min smak. Bullarna man köper hos ICA är inte ens i närheten av dom du visar. Kul med allt inklusive citroner som är närproducerat.
    Sedan bara älskar jag den rostiga "bollen" hopsvetsad av hästskor - så läckert:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läcker ljuslykta. För att inte tala om bullarna! //Anna-Lena

      Radera
  5. När jag läser om den fantastiskt vackra bullen så kan jag inte låta bli att undra vad priset var? Att producera ett dylikt bakverk kan inte vara billigt! Annars förordar jag också lokalproducerat när det är möjligt. Jag hade hoppats att kunna handla hos reko-ringen i Falun när jag flyttade hit. Men...bilarna kommer klockan 18 till kasernområdet dit inga bussar går, och min sista buss hem går kvart över sex, bara att glömma! Glad att dylika ställen bär sig trots bistra tider ekonomiskt.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tråkigt! Vet faktiskt inte vad bullen kostade. Tror att den vanliga kanelbullen brukar kosta 35. Saffransbullar var förstås dyrare.. Betalade ..tror jag..280 kr för två bullar, två kaffe och två stora matbröd. Inte billigt...men exklusivt gott! Kram

      Radera
  6. Härliga juliga bilder! Doftar nybakat ända hit... lycka att hitta bra bageri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går inte att jämföra med industribakat!

      Radera
  7. Fantastiskt att ha både detta lilla bageri i närheten och ett par andra. Lycka! Perfekt utflyktsmål- Stort tack för tipset.
    Den här bullen hade jag mer än gärna smakat. Och visst är det fint med det som är lokalproducerat-
    Trevligt också med det andra surdegsbageriet i Sibbarp.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får bli en resa dit... Kanske till helgen

      Radera
  8. Ett härligt inlägg minsann! Bullarna ser verkligen läckra ut och innehållet är lite annorlunda än vad man är van med. Nu blir jag sugen på att baka någonting liknande. Ha en fin inkommande vecka! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kanske dessutom har citronträd att plocka ifrån?

      Radera
  9. Men ... bara beskrivningen av vad bullen innehöll fick mig att vilja smaka den. Vilken ynnest att få avnjuta den. Och vilken ynnest att ha en sådan plats att besöka. Förstår mer än väl att du ser fram mot kommande fikastunder.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar plats. Ett vattenhål på sommartid. Även för långväga gäster.//Anna-Lena

      Radera
  10. Den där bullen låter otroligt god. Så härligt att hitta ett fik med ett sådant utbud. Blandningen av hantverk och gott bakat låter helt perfekt i mina öron. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla borde få äta en sådan bulle. Ren njutning!Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Bullarna ser så goda ut, trodde att det var du som bakat.
    Fina hantverk, tänk så mycket man kan göra, det är bara fantasin som sätter gränserna.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte göra så fina. Tror dock att du skulle fixa... du som har hantverkshänder. Kram_/Anna-Lena

      Radera
  12. Oj oj oj, vilka bullar och vilket ställe! Jag som inte är så förtjust i bullar skulle lätt vilja smaka dessa ändå! Ha en fin måndagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter inte alla slags bullar heller. Men denna bulle var inte något annat än en vanlig bulle. Kram//Anna-Lena

      Radera
  13. Jag njuter av dina fina bilder, var och en på sitt sätt. Vinterlandskaps bilderna är ju bara så vackra. Bullarna ser så otroligt goda och färska ut. Blommorna juliga och granna. Fin "lykta" och ovanlig.
    Hantverk kan verkligen vara fint och välgjort.
    Ha det bra och kram från Wiolettan

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas