onsdag 13 maj 2009

Cool choice- concealing cleverness and capacity?

"I bet he is a swot, too".
- Do you understand the word "swot"?
Någon av eleverna visste vad ordet betydde, och de andra kunde slå i gloslistan. Vi höll nämligen på att läsa igenom en ny text i engelskaboken.
- Det betyder plugghäst, sa X, som svar på min fråga.

Plugghäst? Javisst, visar han pluggarna. : - )

Här övergick lektionen i engelska, till en värdegrundsdiskussion på vårt eget språk.

- Är det negativt att var plugghäst? undrade jag. Det är ju så killen i boken tycker.

Mina elever tyckte inte alls att det var negativt.
-Om man inte pluggar och bryr sig om skolan, så får man ju inga bra betyg, och då kan man inte få de jobb man vill ha, sa nå´n.
- Om jag inte pluggar, så får jag inget beröm, sa en annan.
- Så tråkigt att inte göra något på lektionerna, bara sitta och titta, sa ytterligare en.


Jag träffade en kollega som jobbar med äldre barn förra veckan. Hon funderade över varför elever i vissa klasser och från vissa orter ( och dessa orter kan variera över tid) får sämre betyg än andra. Vi fann tillsammans svaret ganska så omgående: I klassen finns elever med hög status, som tycker det är COOLT att inte plugga, och att man inte behöver BRY sig om skolan.
Tyvärr så får dessa elever med sig alldeles för många, bland de osäkra ungdomar som finns idag, och som gör allt för att också vara COOLA och platsa i "innegänget".


Vi fortsatte sedan vår diskussion om varför vissa elever, som många gånger har lätt för sig i skolan, vill göra allt för att ses som coola "antiplugghästar". Kanske kan det bero på föräldrarnas inställning, är skolan och studieresultat inte viktiga för dem, så överför de också detta på sina barn. Kanske är det så att jag, som varit lärare i 33 år, har fått någon att tycka så illa om skolan, att den känner på detta sätt .....hemska tanke.....

En gång på förra seklet spelade jag revy. I den allra första revyn, fanns det en specialskriven sketch för mig och min favoritkollega K - som f.ö. spelat en massa revy och teater, även under detta sekel.

Två lärarinnor möttes och pratade om skolan och dess vedermödor:
- Det ginge väl an ôm en bara feck ha unga, dom ä dä la inget fel på. Men tänk ôm en kunne sleppa de där förgrömmade föräldra´....


Nu är det inte så illa- men det ligger nåt i det - ibland. Jag har alltid haft superbra föräldrar, de jag har nu är värda MVG i föräldraskap allihop ... MEN jag har också elever därefter....
Och även om inte föräldrar ska behöva klä skott för barns ev. dumheter, så tror jag att de har en otroligt stor inverkan på elevers förhållningssätt till pluggande och på elevers syn på skolans viktighet.

4 kommentarer:

  1. Rolig bild på en plugghäst.

    Det är säkert som du säger. Föräldrarna påverkar barnens möjligheter mer än de själva är medvetna om. jag har haft föräldrar som sagt att de inte heller var bra i matte, men det blev folk av dem ändå. Man önskar att de föräldrar som har dåliga erfarenheter från sin egen skoltid, skulle hålla tyst om dem. Dels kan de påverka barnens inställning till skolan och vikten av att lära sig. Dels kan de skada barnens inställning till sin egen förmåga. Har elever med sådana erfarenheter. Det är svårt att lyfta dem om man hemma bli nedtryckt och ansedd som dum.

    SvaraRadera
  2. Snygg bild på hästen , är det dotterns?

    Så sant det du skriver. Ibland är det gruppen som lägger ribban och många gånger är det föräldrars påverkan, medvetet eller inte, hur resultatet i skolan ska bli. Sedan finns det forfarande föräldrar som på utvecklingssamtal säger "ja men jag har inte läst språk så varför ska du sitta på lektionerna om du tycker de är tråkiga" snacka om påverkan åt det negativa hållet.

    Många föräldrar behöver påminnas om att de ska lyfta sina barn inte sänka dem. Är vi fler som gör samma sak kan resultatet bara bättre för eleven. För i skolan lyfter vi varje dag.

    Hoppas att Göteborgsbesöket var roligt och givande!

    Ha en fortsatt härlig dag/ Bodil

    SvaraRadera
  3. Jag tycker mig känna igen hästbilden. Är det jag som tagit den?

    Skickade ett grattis-sms till pappa i morse, men antar att han inte kollar sin mobil som vanligt. För nog ringa istället.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är du som tagit den.... vet du vem det är ... Cortina????

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas