torsdag 7 maj 2009

Föredömliga framtidsfunderingar


Vi pratade om klimatförändringar i klassen idag. Barnen har koll på mycket, och de har samtidigt många intressanta frågeställningar. Sällan har alla elever lyssnat så uppmärksamt, som när jag försökte svara på deras många frågor, och förklara utifrån mina kunskaper om vad som gjort att klimatet förändrats så, under de senaste 15-20 åren.

Vi kom förstås ganska snabbt in på bilars och flygplans förorenande effekt, och vi pratade om tågets klimatsmarthet. Elbilar var uppe på tapeten, liksom svårigheten att ladda dem.

- Men varför kan man inte bygga ut järnvägen och järnvägsvagnarana, och så låta bilarna åka långa sträckor med tågen, under tiden som deras batterier laddas upp, sa någon.

- Varför kan man inte sätta en generator i en elbil, så att energi från hjulens rullande, kan ladda upp batterierna, sa en annan.

En tredje elev hade förslag på hur man kunde magneter styra tåg direkt över vatten.

Även den tystaste av eleverna räckte upp hand och deltog i diskussionen.

Mina elever ger mig framtidstro. De är väldigt angelägna om att jorden ska vårdas för kommande generationer. Kanske kommer några av deras innovativa framtidsförslag att bli verklighet.

3 kommentarer:

  1. Elevernas tankar är viktiga. Du verkar ha en härlig klass!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt det är när man får igång en bra diskussion. Våra sexor är också bra på att få igång diskussionen. Vi arbetar med temat konsumtion i vårt Grön Flagg-arbete. För ett tag sedan jobbade vi med olika aspekter på det i år 3-6. Eleverna har många funderingar och bra idéer.

    Dina rubriker är roliga. Undrar varje gång innan jag kollar vilken bokstav du skriver på idag.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas