tisdag 5 maj 2009

Fakta, fantasi, författarförmåga

... ja, det är vad som behövs för att kunna ge ut ungdomsbok efter ungdomsbok. Åtminstone om man får tro Åsa Storck. Hon gästade oss idag och berättade för alla skolans ( och rektorsområdets barn) om sina böcker och sitt författarskap.

Hon har, trots att hon ännu bara är 45 år ung, skrivit böcker i närmare 20 år. Hon berättade att hon redan som 26-åring bestämde sig för att förverkliga sin författardröm. Det har varit upp och ner, men nu är hon en så etablerad författare att hon skulle kunna leva på sitt skrivande om hon ville. Men hon väljer att arbeta deltid, som bibliotekarie. Närmare 40 böcker har hon skrivit, och under sitt timlånga framträdande i klassen, berättade hon att en verklig händelse - historisk eller egenupplevd, ligger till grund för varje bok. Utifrån denna grund broderar hon sedan med fantasi och så växer boken fram.... http://www.barnensbibliotek.se/Forfattare/Forfattarlista/asa_storck/tabid/309/Default.aspx

Jag blir så avundsjuk på alla som vågar och dessutom klarar att genomföra saker. Ja, jag har skrivit en bok också - om min mors liv och demens. Två förlag sa nej- sen stoppade jag undan manuset. Jag började på en barnbok, men gav upp när skrivandet inte flöt på längre.

- Du ger upp för lätt, kanske ni säger. Ja, så kanske det är..... Eller också så har jag inte så mycket talang som jag tror att jag har. En gång i tiden, slutet 80-tal, gick jag skolledarkurs på kvällstid, var säker på att rektor av något slag, det skulle jag vara när jag var 55.... Men icke, inte ens det lyckades jag med.... eller vågade .... eller trodde på mig själv....

Jaja, nu får det vara bra med självömkan!



Som en följd av Åsas besök fick jag ta gympan i fem-sexan idag. Det är inte min grej med gympa... Det är en för livlig omgivning, för att passa mig, och detta trots att jag trivs bäst med en levande, talande, lagom ljudlig klassrumsnivå. .... Kanske måste jag ta någon gympalektion nästa termin ... stackars elever ..... jag är ingen bra gymplärare- och jag har, som gammal mellanstadielärare, heller ingen utbildning för detta. Jag valde musik redan från början, och det byter jag så gärna mot gympa.....



Den ende kvarvarande bonden i vår by, har kört ut gödsel idag. En del tycker att den doften är doften av vår. För min del tycker jag bara att det luktar skit!

3 kommentarer:

  1. Visst är Åsa duktig!! Mina barn hade förmånen att få höra henne på ett besök på skolan. De levde på detta besök länge, ska jag säga =)
    Hon bor väl fortfarande kvar i Gislaved, då bodde hon där i alla fall, och kom till småskolorna i kommunen.

    Vad ni hittar på många roliga saker på er skola, jag tycker att vi bara trampar på i samma gamla spår... men det kommer ju snart ett nytt läsår.

    Jag tycker om att syssla med gymnastik, fast för vuxna, det kan annars bli lite stimmigt och stojigt. Jag har ju i tretton år nu haft hand om motionsgympan i vår ort, och det är jätteroligt =)

    Vilken fin bild du visar för oss, det speglar sig så fint.

    SvaraRadera
  2. Vet du vad, jag tror inte att jag förstått att vi gör så mycket positivt, om jag inte börjat skriva blogg. Det är ju verkligen ett sätt att reflektera..... bara det att man måste passa sig så man inte reflekterar olämpligt.....Jag har funderat på om jag kan köra step-up en stund på ev. gympa -- Grimsås IF har step-brädor i hallen - och sån gympa kan jag ju leda.... Tänkte på det i helgen ... när det blir sommarlov så måste vi bara träffas, du och Inga och jag.... vore väl en kul grej!Ni får ta Mc, så tar jag bilen.... :)

    SvaraRadera
  3. Vi har också haft Åsa hos oss för några år sedan. Hon jobbar på kommunbiblioteket hos oss i Värnamo nu som barnbibliotekarie. Fast hon bor nog fortfarande i Gislaved. Jag gillar också att skriva som ni förstår. Annars hade jag inte bloggat. Det roliga med bloggandet är alla ni härliga människor och era underbara kommentarer. Det är så roligt att läsa om vad ni andra hittar på. Man får så många nya idéer.

    Dessutom känner jag igen mig i det ni skriver. Jag vill inte heller ha gympa om jag kan slippa. Ingår inte i min mellanstadielärarexamen heller. tar hellre musik, men det var också längesen. Har fått undervisa i de ämnen jag helst vill de senaste åren, matte och NO. Nu har jag förstås engelska i fyran också. Vi har alldeles för få behöriga och intresserade lärare i engelska. Så det lär jag få fortsätta med. Just nu tycker jag det är roligt. Vi gör filmer i Photo Story.

    En träff låter jättekul. De tankarna får vi utveckla vidare.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas