fredag 1 maj 2009

Förstamajfunderingar


Trots att jag aldrig röstat på något borgerligt parti, så har jag inte någon gång deltagit i något första maj- tåg/demonstration. En gång i tidernas begynnelse, under gymnasietiden, så gick jag med i några FNL-tåg, och det var lika mycket för att det var ett antal intressanata pojkar som också var med där, som för min övertygelse att USAs sätt att agera i Vietnamkonflikten var vidrigt.


Nej, borgerlighet och USA, det har jag aldrig haft något till övers för, även om jag idag måste erkänna att mitt förtroende för Fredrik Reinfeldt som person, är mycket större än det förtroende som jag har för Mona Sahlin. ( Men å andra sidan så är förtroendet för henne obefintligt-och har så alltid varit.)

Jag måste också erkänna att jag tycker att Barack Obama verkar förnuftig, men jag är rädd för att han tvingas att delvis ändra riktning, nu när han nått den högsta position man kan nå. (?)


Naturligtvis har traditioner och vanor från barndomen stor betydelse vad det gäller att delta i förstamaj-demonstrationer. Min mamma var med i centern - vad min pappa röstade på, det förstod jag inte. När jag första gången skulle rösta, så skaffade jag ett märke med sossarnas emblem och bar på jackkragen. Min mamma var mycket bekymrad över detta tilltag, och hon kom hem från ett möte med sina centervänner och berättade att man diskuterat mig.

- Dom sa allihop att du inte förstod ditt bästa, hävdade min mamma.

Så jag har minsann inte någon förstamaj -tradition, och eftersom mina föräldrar var bönder, så var första maj en vardag som alla andra.


Jag har sått grönsaker och klipp grästussar idag och under tiden har jag funderat på vad det skulle stå på mina demonstrationsskyltar - om jag nu hade haft möjlighet att tycka på alldeles egen hand, utan att ta hänsyn till kollektivt tänkande.


- Släpp tankarna fria - skulle det stå på en skylt. Idag är det alldeles för många som tycker om vad andra tycker - och man får inte tycka vad som helst. För mig är det skrämmande!


- Inflytande och maktfördelning - skulle det stå på en annan. Idag är det ett fåtal människor som har hur stor makt som helst, och som kan använda den som det passar dem och deras "edsvurna" gelikar. Ta bara major Björklund, vilken makt han har över skolpolitiken. Ändå har han ingen erfarenhet av skola, han bryr sig inte ens om skolforskning - om det inte passar hans ändamål. Vi lärare på "gräsrotsnivå" har inget ( eller litet) inflytande, inte ens i den organisation vi är en del av. Så var det inte förr, då blev man lyssnad på, idag är det de som sitter i höga positioner som hela makten tar. Jag har lite svårt att förstå hur man kan säga att vi lever i ett demokratiskt land.....


- Höj skatterna - återinför förmögenhetsskatten - ja, det skulle det också stå. Det är väl självklart att man måste ta från dem som har och omfördela till de som är mindre bemedlade. Naturligtvis måste vi höja skatterna, så att vi inte utarmar skola, vård och omsorg. Vad det gäller skolan, så måste man ju se långsiktigt, det som man försummar att åtgärda idag - det får man betala mångdubbelt för i en framtid.


- Mer ansvar - mindre kontroll - det får bli min näst sista skylt. Jag läste i GP, i söndags hur en polisstyrka, större till antalet än antalet ungdomar, förde IFKs "huliganer" genom staden, fram till Ullevi.

Sluta! Ge ungdomarna ansvar i stället - de skulle kunna vara matchvärdar, sälja program.... och säkert mycket annat .... men släng inte ut en massa pengar på att bara bereda väg för dem, utan några motkrav.Det är samma sak i skolan, vi måste lita på eleverna och ge dem ansvar, i stället för att kontollera dem hela tiden - och ge dem bannor om de inte motsvarar våra förväntningar.


- Fler mål till Elfsborg - det får bli min sista skylt. I skrivande stund, så har James Keene äntligen gjort sitt första mål för säsongen, i matchen mot Brommapojkarna. 1-1 står det i halvtid - så jag önskar -- FLER MÅL ÅT ELFSBORG!

Förresten en skylt till får det bli -- STIGMATISERA VARKEN TJOCKISAR ELLER MASKROSOR!--

2 kommentarer:

  1. Vad härligt det skulle vara att få gå med i ditt demonstrationståg!
    Jag håller med dig om många/alla plakat, framförallt den om Elfsborgs mål =)
    Och utan skoj , den om att ge ungdomar mer ansvar i det fallet har du verkligen slagit huvudet rätt på spiken. Det är så sant allt du skriver, vi måste kräva motprestationer av dem. Vi kan inte curla för barnen genom hela livet, utan de måste ta eget ansvar och ta egna konsekvenser.

    Vi har ju haft en alldeles underbar 1:a Maj!!

    Jag och mannen avslutade med bastu, premiär, vid sjön med dopp i vattnet.
    Kan bara säga en sak. LJUVLIGT!
    Hoppas på en lika underbar dag i morgon/ Bodil
    Kan bara säga

    SvaraRadera
  2. Vilka underbara skyltar! Jag har inte heller någon demonstrationstradition att falla tillbaka på. Mina föräldrar var folkpartister. Själv var jag med i broderskaparna ett litet tag på sjuttiotalet. Annars finns det en brokig skara politiskt sett i vår släkt, så vi har slutat prata politik när vi träffas. Vi vill ju inte bli osams. Maken brukade förr stiga upp och gå med i förstamajtåget inne i stan. Nu vet jag inte om det är så mycket bevänt med tåget. Han har inte varit med de senaste åren.

    jag har precis som ni jobbat i trädgården denna underbara dag. Jag har rensat ogräs, sått grönsaker och planterat buskar. Till slut blev jag nästan snurrig av solgasset och var tvungen att sätta mig på verandan och njuta av en god bok i stället. Bastu låter underbart. Det har vi längtat efter att kunna bygga, men det får dröja. Nu ska vi renovera köket.

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas