måndag 11 maj 2009

Marknadsföringsmod? Möjligheter med media


E-twinningsprojektet "Schoolovision" går mot sin höjdpunkt - på fredag ska alla deltagande länder rösta på sina favoriter, och i likhet med riktiga "Eurovision", ge tio länder 1 - 12 poäng. Vi har ägnat en hel del tid på att titta och lyssna på våra 28 medtävlande länders bidrag. Idag sammanställde vi de poäng som varje elev ( + jag själv) gett de olika kontributionerna. Det tog sin lilla tid, ändå var koncentrationen på topp under hela sammanräkningen.

Estland bidrag kommer vi att ge 12 poäng, och dom är bara SÅ bra. Frankrike får 10, och där höll jag inte alls med den del av klassen som gav höga poäng. 8 poäng ger vi Tjeckien, också en höjdarlåt. Jag kommer inte ihåg alla poängresultat, men jag minns att Finland och Danmark får några poäng var, medan Norge blir utan.

Hur det går för oss? Tveksamt.... det kan bli väldigt skralt med poäng. Som jag sa till eleverna, när vi gjorde en liten utvärdering av projektet så här långt - jag har verkligen lärt mig något; För att vara kvinna 50+, så anser jag mig vara ganska bra och med i IKT-köret. Men en sak har jag missat helt, och det är arbete med VIDEO-kameran. Jag har ju nöjt mig med diverse digitala kameror som tar foton och spelar in rörligt - men det räcker inte. Så avsaknaden av en flashig video, kan göra att vi hamnar i det absoluta bottenskiktet. Till nästa år - för projektet lär nog upprepas - så ska jag minsann lära mig! Inköp av videokamera, alltså!

Jag undrade också vad eleverna lärt sig i arbetet. -Mycket, blev det det enhälliga svaret. -Men vaddå till exempel? - Musikkultur, kläder, folkdräkter, hur man lever i vardagen, hur olika språk låter, hur det ser ut i olika länder, vilka som har skoluniform, hur barn i olika länder ser ut.... ja, det har varit toppen.

I UK så har Schoolovision ( vars skapare finns i Skottland och i Frankrike) nominerats till något pris, vad det gäller innovation och krativitet. Michael vill att vi ska skicka honom det material som vi har, från tidningar, webbsidor osv, för att visa hur väl projektet slagit igenom i Europa.


Och då tänkte jag... Vad dålig man är på att marknadsföra sig, när man jobbar i skolan.

Skolan är en stor del av den offentliga verksamheten, det är klart att folk är intresserade av vad som händer där. Visst brukar jag skicka in något kort och några rader till det lokala reklambaldet, när det t.ex. är idrottstävlingar - eller nå´t annat extra.

Men detta, som har ingått i den veckoliga verksamheten under hela våren - det är ju verkligen något att berätta om. Liksom andra e-twinningprojekt, som skapar broar mellan länder och skolor. Att skolan öppnar möjlighet för internationella kontakter - det är väl också något som folk kunde få veta..... och mycket, mycket annat..... som att några klasser har regelbunden uteverksamhet ....


Jante sitter på allas våra axlar, coh talar om "Tro inte att du är något". Signaler från ledare - lokalt, regionalt, nationellt, tar gång efter annan hur skolan misslyckas med det ena efter det andra. Man ska reflektera:- Vad kunde du/ni gjort bättre ...? i stället för att stanna upp och vara nöjd ett tag.

Jag är helt övertygad att om man får höra att en sak är bra, så blir den ännu bättre nästa gång. Vi funkar så, vi människor.... Får man höra hur illa ställt det är och fylla i enkäter och analysera vad som ska bli bättre, ja, då slås man ner - vad man än gör, så duger det ju inte ... man ska hela tiden bli bättre...

På fredag - efter Snilleblixtmässa och Schoolovisionomröstning, så sätter jag mig ner och skriver om allt nytänk och all energi som finns i vår klass. Till hjälp tar jag förstås eleverna. Sen skickar vi bilder och text till lokaltidningar och reklamblad... och ser vad som händer.

Kanske vore det bra om många ville följa mitt exempel, då får vi, genom medierna,ut allt gott som händer i skolan - och förhoppningsvis får vi allmänheten med oss - och kanske t.o.m. hjälp att frälsa oss från honom, vad han nu heter, som kör något eget skolpolitiska race.... ja, han är visst partiledare också .... men partiet är så litet... kan inte komma på vad det heter.... Viss demens är väl Ok, när man är femfemma.

3 kommentarer:

  1. Det låter så spännande allt ni gör med IKT. Vi har inte alls kommit så långt, men jag ska förhoppningsvis få en Smartboard till hösten. Det ska bli kul.

    Jag håller med dig om att vi borde visa mer av allt positivt som sker i skolan. Vi försöker att lyfta varandra. Bl a utvärderar vi alla aktiviteter som utedagar, temadagar, projekt m.m. En av punkterna är just vad som har varit bra. Vi behöver upptäcka det som är bra. Detta gäller även elevernas arbete. Det är lätt att fasta i att leta fel och brister, när vi i stället borde leta efter bra kvaliteter.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Måste bara säga att jag gillar din blogg, med stort och smått, vardag och djup om vartannat i en bra blandning!
    hälsningar Åsa Storck

    SvaraRadera
  3. VAd glad jag blir ...sagt av en riktig FÖRFATTARE!
    Lämnade tillbaka några av dina böcker till kommunbiblioteket idag. Barne var inte intresserade att läsa.
    - Vad bra att dom böckerna kom tillbaka, sa bibliotekarien. Det är många som frågat efter Åsa Storcks böcker - ja, det är kö på dem. Hon had eju varit hos er i skolan.
    Barn är lite ologiska ibland....

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas