måndag 1 januari 2024

2024

 - Nu gäller det att vänja sig vid att skriva 2024,  sa en av våra gäster igår.

- Men skriver man årtal så ofta numera? replikerade jag.

- Ja, det gör jag iallafall, svarade mannen. 

Trots att det just  blivit nytt år, och jag var trött i såväl kropp som huvud, så kom jag att tänka på alla brev och kort som man skrev förr och som alltid inleddes med plats, datum och år.

Jag skriver vare sig brev eller kort längre.

Det fanns också ofta dokument som skulle undertecknas med namn, plats och datum.  Jag vet inte när jag skrev under ett sådant senast. Numera undertecknas ju allt med bankid.

Så... nä, för min del kommer inte det nya året att vålla några "problem" med att man skriver fel årtal.


Glasen fick stå kvar på bordet, när gästerna gått, en dryg timme in på nya året.

Gick dock snabbt och lätt att röja undan och diska upp, nu på morgonen.  Det allra mesta funkar utmärkt att diska i maskin. Bara "champangeglasen" som behövde handdiskas.  

Jag vet inte vad det var för slag av bubbeldricka som bjöds på vid tolvslaget. Det var ett av gästparen som hade till uppgift att ta med. Men hu vad surt! Tycker normalt att "vanligt " bubbel... cava, prosecco..är gott. Men tycker sällan att tolvslagsdrickat är välsmakande...

Kanske är det bara så att alla olika vinsorter, som serverats till de olika rätterna, gjort att jag är " vin-trött" när klockan är tolv.


Det blev en trevlig kväll. Kändes som om alla tyckte så. Brukar bli lite väl mycket stillasittande under nyårskvällen, så vi hade fixat en tredelad quiz. Då blev det lite avbrott i sittandet, när man satte sig i sitt lag och diskuterade. 

En del av quizet ävar ett utanförboxentänk. Ger två exempel:

Var  i kroppen finns feerna?

1. I magen  X. I huvudet 2. I fötterna

Var på cykeln sitter gratulanten?

1. Längst fram  X. I mitten  2. Längst bak

En annan del av quizet var att översätta gamla dialektord från våra trakter. 

Vad är en skörk? Hur är man när man är hörker? Vad är postelin för något?


Maten var god; Förrätten bestod av en god och fräsch räkcocktail. 

Värdparet står för välkomstdrink och  huvudrätt; Fläskfilegryta https://www.56kilo.se/flaskfilegryta-godaste-flaskfilegrytan/  

Bröd ( hembakt förstås) och sallad hör till "knytet". 

Till efterrätt serverades en god pannacotta med färska bär.

Så jag behövde inte oroa mig... men ändå gör jag det. Så dumt, det är ju välkända folket. Sådana man träffar ofta. Dem man känner sig helt trygg med.


Att förära värdparet en bukett blommor, det ingår också i den, sannolikt mer än tjugo år, gamla traditionen.

Vackra färger i "årets" bukett.


Även om jag mår bra idag, så finns tankar. I över tjugo år har vi tolv par träffats varje nyår. Ibland har det varit ytterligare några inbjudna. Andra år har det fallit bort någon, p.g.a. sjukdom. 2020 var allt firande inställt.

Hur länge finns vi alla kvar? Det är sex år tills det är vår tur nästa gång? Finns vi kvar då? Blir det något mer nyårsfirande hos oss?

Samtidigt finns det hopp. Jag frågade en av gästerna, som fyller 65 i år, hur det var med hans mamma. Det var bara bra. Hon fyller 89 i år, klarar sig själv och fortsätter att köra bil... Härligt!

Nej, nu får det vara slut på dystra tankar. I stället får jag fokusera på att ta tillvara de dagar som är. Vilket jag ju egentligen är ganska bra på...


Fem cm snö har fallit under natten. Kändes bra att Karin och Ava valde att åka hem till Malmö i går förmiddag, i stället för att åka till väninnan på nyårsfest.


På verandan står Avas båda snöhuvuden kvar. Finns chans att de blir kvar i flera veckor, för nu lär det bli minusgrader under längre tid. 

För egen del så får det blir en promenad i lätt snöfall. Hörde snoplogen köra förbi, så det är nog ok väglag att gå i. 

Önskar Alla ett Gott 2024!




20 kommentarer:

  1. Det ser ut som trevlig övergång till det nya året. Några checkhäften har man ju inte att skriva under längre... På tu man hand, lyssnade Tennysons Nyårsklockan, skolade i pommac. God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pommac! Det carclänge sedan. Nostalgi! God fortsättning!

      Radera
  2. Låter som en trevlig kväll. God mat och dryck och trevligt sällskap. Vad kan man mer begära.
    Gott nytt 2024!

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Bra att du kunde kommentera. Nytt År för Blogger oxå!

      Radera
    2. Den andra kommentaren kivades länge…

      Radera
  4. Jag tycker det är ytterst sällan som man skriver årtalet numera. Det mesta undertecknas digitalt men visst händer det någon gång. Själv har jag inga problem med att ställa om.
    Vilken trevlig afton ni fick och en kul tradition att ni turas om. Smidigt att alla hjälps åt dessutom.

    Önskar en god fortsättning på det nya året!

    Kram

    SvaraRadera
  5. God mat, trevligt sällskap och fina traditioner. Lät som en bra nyårsafton. Snörikt hos dig. Hoppas du slipper halka.
    God fortsättning på nya året!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade varit bättre utan snöplog. Lite halkigt. Men jag använder stavar på snöväder. Kram

      Radera
  6. Härligt knepiga frågor i quizzet. Kunde inte ett enda svar! Självklart hade jag gissat om det hade gällt i verkligheten. Tolv par, det måste vara familjer med stora utrymmen för att husera så många på ett nyårsfirande! Hos mig är det apfullt när som idag mina tjejer, tre till antalet, väller in. Men nog lyckas vi alltid samsas så vi kan få i oss både fika och mat. Vi har nog fått 2dm nysnö under senaste veckan, minns inte när vi hade så här snörikt vid årsskiftet. Men hellre det än grått och regn. God fortsättning på det nyfödda året, få se vad det har att bjuda på
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inälvorna.. I magen. Pakethållaren sitter längs bak. En skörk är en häst. När man är hörker känner man sig frisk. Postelin, det sa man om porslin förr. I våra trakter.
      Lite trångt blir det nog hos de flesta med tolv kring bordet. Men vi bor ju alla i hus och har något eller några större rum. Kram

      Radera
  7. Hos er gick det städat till ser jag. Roligt med quizen. Kunde heller inte ett enda svar, och jag antar att googla inte var tillåtet;-) Nu kan jag alla svar;-)
    Årtalet som sådant skrev man ju från och med 2 januari på arbetet förut. Det gör man inte nu längre. Eller i "officiella handlingar" är det fortfarande underskrift med ort och datum som gäller. Typ på banker och hus jurister och notarius publicus. Men hur ofta besöker man dom...
    Nästan ingen nysnö här, däremot plusgrader och nu minus igen, vilket är lika med snorhalt.

    PS. Känner du till låten "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)". Om ja, så förstår du att dina "negativa tankar" inte leder till något alls. DS.

    SvaraRadera
  8. Jo, jag känner till. Och inser att du har rätt!

    SvaraRadera
  9. Förstår att ni också hade trevligt på nyårsafton. Det är lite knasigt att man använder glas, porslin och bestick vid fester och kalas som inte tål maskindiskning.
    Prosecco tycker jag är god, brukar alltid ha en flaska hemma, men brukar också alltid ha en flaska Nozeco, bra att ha något gott alkoholfritt hemma. Något gott alkoholfritt är viktigt att ha hemma, både öl, vin och bubbel. Jag tycker att om någon i sällskapet vill/måste ha alkoholfritt så ska det finnas något extra gott till dem också, ofta så glöms det bort.
    Här kommer det en nyårs kram! God Fortsättning!

    SvaraRadera
  10. Fanns alkoholfritt alternativ till alla rätter. Samt varten. Vilket ju jag tycker är bästa drycken. Kram

    SvaraRadera
  11. En trevlig Nyårsafton och härligt att kunna samlas så många. Kul, men svåra frågor och nix - jag kunde inte svara!
    Det enda jag skriver årtal på numer är nog mina fotomappar och den årtalsändringen brukar sitta ganska direkt.
    God fortsättning på detta det nya året!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrev rätt svar i kommentaren till Paula. Bästa lag hade 29 rätt av 40 möjliga. Ha det gott! Krsm

      Radera
  12. Har tänkt exakt som du: det man dricker vid tolvslaget känner man knappt nån smak av. I år blev det alkoholfri öl hos mig!
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/01/ingen-vanlig-nyarsafton.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra så! Alkoholfritt passar absolut bäst!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas