tisdag 23 januari 2024

Universeum

 Mormorstisdagen blev till en utflyktsmål, denna vecka. Det var studiedag på Konrads skola, och då passade det ju bra att hitta på något extra. Universeum var ett obesökt ställe, för alla utom mej. Hade för mig att vi varit där med döttrarna, men det måste varit i samband med en skolresa som jag besökt det stora huset med mycket innehåll.

Start: Ta hissen upp till våning 7!





I väntan på visning av 3D-film, så gjorde vi tavlor med hjälp av AI. ( artificiell intelligens)

Man klickade på ett ett flera/många ord och AI fixade "konstverket".. En av K-Ps respektive Konrads tavlor visar jag här.

Filmen i 180 graders format och med 3D-glasögon på, tog oss med på en animerad resa till ett korallrev som höll på att dö ut. Superhärligt att vara ett med figurer och omgivning under filmens gång.


Suveränt god lunch; veckans fiskrätt i restaurangen. Prisvärt dessutom!



Dags att ta sig an Universeums olika klimatzoner.  
Kallt i arktiska zonen.


En näva blommade i "vår" zon. Den tempererade zonen.


Vackra och sällsynta ormar i terrariet.


Man kan ju fundera på hur bra det är för djuren terrarier.  Är övertygad om att dessa djur sköttes bra.



 
Våningen med öppna och slutna akvarier, med fiskar och levande koraller, var mitt ena favoritställe. Här kunde jag stannat länge. 
Men regnskogen lockade.

 
Det var ordentligt varmt och fuktigt i regnskogen.  Imponerande avdelning som sträcker sig genom 3-4 våningar. Vilda fåglar, massor av växter, sengångare, fiskar, apor..



Stentrappor i flera våningar. Fuktigt och blött.


Från regnskogen till avdelning Matrix. Min andra favorit. Här fanns det massor av artificiell intelligens att använda sig av eller att tävla mot. Var så spännande att jag nästan glömde bort att fota. Så kul!

 
Vägg i vägg med Matrix fanns rymdavdelningen. Också spännande och framförallt informativ.



En våning längre ner kom vi till avdelningen om kroppen. Man kunde gå genom blodsystem och tarmsystem. Spännande. Men vi började alla bli lite trötta efter alla intryck vi fått, så vi kunde nog inte ta till oss all info till fullo.

Kemilabbet på samma våning var tyvärr stängt.  Fick bli lite fika på entrevåningen i stället.

Johanna tyckte att barnen skulle få åka spårvagn, nu när vi ändå var i Göteborg. 


Så fick det bli. En resa från Korsvägen till Slottskogen. K-P tyckte att det var riktigt kul att åka spårvagn och åka förbi både Chalmers och Sahlgrenska sjukhuset.

 
Ett snabbt besök på en lekplats i Slottskogen, det fick vi "bjuda" killarna på. 


Tiden där var för kort, det tyckte de båda två. Trots att de inte var klädda för utelek.

Tog spårvagnen tillbaka till Korsvägen. Det fick bli lite mat i de flestas magar,  innan det var dags att köra hem igen. Mycket trafik hela vägen till Borås. Bra väglag. I Limmared fick killarna och mamman flytta över till sin bil och köra vidare ytterligare en timme för att komma hem till sej. Vi hade bara en kvarts resa. Landade, lite småtrötta, härhemma och konstaterade att det blev en riktigt kul och innehållsrik mormorstisdag. 





26 kommentarer:

  1. Skoj! Idag var nog den perfekta dagen för ett så fint inomhusäventyr. Där slapp man både regn och ishalka.
    Ai - förvånansvärt att Universeum redan har "installerat" Ai. Bra gjort!
    Klart man måste åka spårvagn om man är i Göteborg! Nästa gång ni besöker staden kan ni testa räkmackan på Heaven 23 på Gothia Tower hotellet. Den mackan är världsberömd! Och utsikten från skybaren är WOW, absolut nåt för K oh K-P också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint väder i Gbg. Men vi fick ju en stund utomhus också

      Radera
  2. Kändes som en bra resa. Spårvagn är alltid fint och avkopplande att åka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borde åka runt i stan med en sådan lite oftare

      Radera
  3. Vilken lyckad dag! Verkligen! En perfekt mormorstisdag.
    Och här på Universeum kan en ju spendera mycket tid. Förstår att det blev ett lyckat besök på alla sätt. Minns att vi (jag och barnbarnen) spenderade delar av två dagar här för att ta in allt. En hotellnatt blev det också, men vi har ju längre resa från Stockholm. Passade även på att besöka Liseberg så det blev intensiva dagar. Men lika bra att passa på-
    Förstår att det även var roligt med en spårvagnstur och lekstund innan hemresan.
    Kram



    SvaraRadera
    Svar
    1. Liseberg och Universeum? Mycket på en dag. Betydligt bättre på två..

      Radera
  4. Vilken bra och trevlig mormorstisdag det blev! Perfekt med ett besök när det var studiedag. Universum låter verkligen intressant. Den lilla familjen besökte tropikariet i Helsingborg och var nöjda med det. Kul att hitta på spännande saker med barnbarnen.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Passade ju utmärkt att det var studiedag på en tisdag. Och inte var det trångt på Universeum.

      Radera
  5. Måste ha varit en kanondag för er båda! Så roligt!

    SvaraRadera
  6. Universeum är fantastiskt ställe, 1- och 3-åringens favorit, de har årskort, ofta där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, väldigt fint. Men en reflektion som jag gjorde: Navet i Borås har inte den fantasiska naturen inomhus, men det har fler aktiviteter för barn.

      Radera
    2. Det finns otroligt mycket aktiviteter för barn på Universeum, för alla åldrar, kanske man inte hittar allt på en gång. Där man kan äta sin matsäck, finns en vuxen pysselledare. Vår 3-åring använder fortfarande sitt förstoringsglas hon gjorde där och letar efter småkryp 🐞 🐜 🦋 🕸

      P.S.
      engelsmän har fyra fingrar och en tumme 🇬🇧

      Radera
    3. Ok! Då förstår jag! Ja, man behöver nog vara i grupp med handledning för att få ut det mesta av besöket. Toppen för skolklasser.

      Radera
    4. jag har varit där med sonen och hans barn, vi har gjort saker i egen takt.

      Radera
  7. Universeum verkar vara ett toppenställe. Gissar att det blir fler besök där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som dottern sa " Nu har vi varit här för några år framåt". Jättefint, men inte den plats som man åker ( för deras del drygt 15 mil ) till årligen. Har man sett det en gång, så har man... Annorlunda om man skulle bo i Göteborg. ( Vi har drygt 10 från oss)
      Navet ii Borås ligger närmare, och speciellt om killarna besöker oss ( 5 mil) och där har barnen absolut mer aktiviteter att välja bland. Två olika upplevelser, varav den senare tål att upprepas gång på gång.

      Radera
  8. Vilken jättetrevlig och rolig mormorstisdag på Universeum! De olika klimatzonerna såg intressanta ut, där skulle jag kunnat spendera en hel del tid känner jag.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är deras grej. samt numera AI-avdelningen. Man går ändå ganska snabbt igenom de olika avdeleningarna. Tre timmars tid, rekommenderar man på hemsidan att avsätta till besöket. Vi var där närmare fem. Men då kände vi att vi gått igenom allt, inklusive småbarnslekrummet ( jättefint) i källaren

      Radera
  9. Vilken fin mormors tisdag. Jag har aldrig varit på Universeum men hört bara gott om det. Nu är det onsdag, regnet öser ner, det tar bra på snön! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut värt ett besök. Mer duggregn här!

      Radera
  10. Så kul! Ser häftigt och intressant ut ,-)) skulle jag själv vilja besöka! Så härliga bilder. Så många olkia grejer ,-)
    Ha det fint KRAM från mig, Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket att se. En del att göra.

      Radera
  11. Vilken fantastisk dag! Det är många år sedan vi var på Universum, kanske 20 år sedan, kanske dags för ett nytt besök. Kram

    SvaraRadera
  12. Kan vara dags nu! Ta med barnbarnen

    SvaraRadera
  13. Vilket häftigt ställe, synd att det ligger så avigt till, "ler" Men mina småflickor får växa till sig ett par år så ska vi nog kunna ta tåget till Gborg!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas