lördag 27 januari 2024

Beklämmande

 

 

En helt annorlunda vy öppnades för oss, då vi tog dagens promenadrunda. En dryg femkilometersslinga som vi gått så många gånger, under de snart 45 år som vi bott på denna plats. Njutit av fågelsång, plockat svamp, sett solstrålar sila mellan grangrenar.

Den stora mossen, Grimsås Mosse låg öppen. Trädridån var borta.De små vackra martallarna, som kännetecknar mossvegetationen, låg i högar vid vägen. Sannolikt ska de forslas bort till flis.

Maskiner fanns på plats. Resterande små tallar och björkar, där ute på mossen, väntade på att gå samma öde till mötes.

Bakom mossen, där finns kommunens största arbetsplats, Nexans. Kabelföretaget. Ett multinationellt företag, som fått ett antal utmärkelser för miljö och hållbarhetsarbete.

Isaberg, Sydsverige största skidanläggning, syns bakom "Nexanstornet". Eller IKO-tornet som man sa förr, då när företaget fortfarande gick under ursprungsnamnet, IKO. Industri Karl Olsson. En industri som startade med torvbrytning, men som den driftige Karl Olsson, på 1940-talet, förvandlade till ett litet företag som framställde plastisolerad elkabel. 

Isaberg verkar för naturturism, miljöansvar och hållbarhet. Tiotusentals människor lockas till berget och dess omgivningar varje år, för naturupplevelser i form av skidåkning, rodel, mountainbike, vandringar, orientering....


Bakom Nexans, syns några av de dryga tjugotalet stoltheter som finns på höjderna mellan Tranemo och Gislaveds kommuner. Vindkraftverken. Det känns så bra att vår lilla kommun gett plats  och möjlighet för framställning av förnybar energi.


För tio år sedan kom en granne och knackade på och bad mej/oss att skriva under en protestlista mot planerad torvutvinning på mossen. Jag skrev inte under, jag visste för lite om vad det innebar.

Företaget som ville utvinna torv fick tillstånd. Sedan hände inget mer. Har funderat någon gång, då jag gått där på den fina skogsvägen, att det blev väl inget av det där med att bryta torv.

För ett par år sedan började det hända saker. Man började prospektera för en bred väg ut till mossen, för nu, efter tio år, och med femton år kvar på tillståndet, skulle torvbrytningen sätta igång.

Vaga protester hördes från naturvårdsfolket i omgivningen. Fler och fler blev efterhand medvetandegjorda om vad torvutvinning skulle innebära för såväl miljön i stort som för vårt närområde.

Man tog kontakt med ansvariga på kommunen samt på länsstyrelsen. Man kunde inget göra, påstod man. Det tio år gamla tillståndet gällde.


De flesta av oss har nog blivit mer miljömedvetna under de tio år som gått. Nya skyddslagar har tillkommit. Att avverka skog har blivit betydligt mera besvärligt, lokaler av växter, insekter eller fåglar kan göra att områden inte får avverkas.

På mossen häckar tranor, storspov, tofsvipa och andra myrfåglar. Bevarandet samt återställande av våtmarker har stått högt upp på naturvårdstyrelsens agenda. Många rapporter om hur mossen binder koldioxid har skrivits. Koldioxid som släpps fritt, då man börjar röra i de förmultnade växtdelarna. Ändå tillåter man att hela den stora mossen ska brytas upp ner till fem meters djup.

Nexans har tvingats lämna i från sig av sin mark till företaget, NEOVA. Att överklaga har inte hjälpt. Detta trots att ingen annan torvtäkt finns så nära ett samhälle, som den planerade brytningen gör. På fabriken tillverkas bl.a. känslig fiberkabel, som kan komma att påverkas av det damm som kan uppstå när brytningen sker.

När torv torkas, så uppstår brandrisk. Torv är ett bra bränsle.

Hundratusen långtradare ska transportera torven från mossen, via samhället Grimsås och för ( enligt källor) till bearbetning i Nederländerna. Hur påverkar det miljön? Hur påverkar detta statusen på att vilja bo i samhället. Arbetstillfällen? Enligt källor kommer det att bli säsongsarbetare, billig arbetskraft, som hämtas från  exempelvis Baltikum, Polen..

Det finns inget positivt, vare sej för närmiljön eller för klimatarbetet. Tvärtom! Ändå så "går det inte att påverka beslutet".

Sista halmstrået försöker man nu få tag i; Överklagan till regeringen. Visst hoppas jag att det kommer att göra skillnad, men jag tror inte på det. De som har makten pratar och lovar, men struntar helt i något annat än det de själva tjänar på. Tycks det!

Beklämmande tycker jag. Förbannad blir jag. Och inser att vi var många som skulle satt oss in i ärendet och protesterat, då för tio år sedan.


34 kommentarer:

  1. Jag blir alltid fly förbannad när jag läser om hur man skövlar skog hej vilt. Naturen tar alltid en gruvlig revansch, ungefär så den har gjort med översvämningar och stormar i norra Brasilien. Det är så väldigt trist att man fullt medvetet tar kål på naturen på detta sätt, men som vanligt är det pengarna som styr...

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Ett sådant hyckleri från dem som säger att de värnar miljö och våtmarker!

      Radera
  3. Det hade säkert inte hjälpt om ni varit fler som protesterade då. De har protesterat mot torvmosse vid Yngstas, helt utan gehör. Samma när alla vindkraftverk uppfördes. Föga hjälpte boendes protester.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är stolt över våra vindkraftverk. Tycks vara så att landsbygdsbor blir överkörda, även om det är rent våldförande på naturen.

      Radera
  4. Jag har varit med om detsamma. När vi bodde utanför Dals Ed. Då ville de ta vår mosse och andra, de ville också utvinna annat. Vi blev fly förbannade men vad hjälpte det??
    Jag känner till Isaberg, har varit där med min Sigge för länge sen, vet hur vackert och attraktivt det var.
    Hatar skogar som skövlas.
    Lördagskram!

    SvaraRadera
  5. Kollat på kartan och det är ju så nära Nexans! VI hade ett likande fall i Brämhult där något företag ville bryta torv. Det blev avslag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Det ligger för nära samhället ! Samt en stor industri!

      Radera
  6. Mycket egendomlig policy där. I Finland förbjuds torvbrytning. Har bl.a. påverkat den stora torvtäkten Flymossen i Bredaryd. Som ett finskt bolag bröt i. De lade ner den nya utvidgade torvfabriken här i somras. Kan ni inte hänvisa till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vem är du? Vore bra att ha dej som källa.

      Radera
  7. Världen förändras, ibland till det sämre, ibland till det bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu...absolut inte till det bättre.

      Radera
  8. Du skriver så himla bra. Kan du inte skicka in texten till tidningen? // Lillan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror du det hjälper! Ska ju nå de som kan göra något åt det... och jag har för liten kunskap...

      Radera
  9. Det var riktigt sorglig läsning. Och det verkar ju ligga nära ett samhälle också. Bra skrivet av dig. Tyvärr låter det i din text som det inte går att göra något åt beslutet. Usch så trist :(

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bedrövligt! Vet ju inte vad det innebär för samhället

      Radera
  10. Ja fy sjutton.
    Minns oroskänslan när det började pratas om torvbrytning, inte så långt från oss.
    I samband med vår flytt från huset så beviljades tillstånd för ett sten/grus-tag, heller inte så långt från oss. Hur mycket det låter när de bryter sten vet jag inte, men jag befarar att det kan störa. I alla fall mycket för de som bor strax intill.
    Var man än bor så kan beslut över ens huvud plötsligt förändra ens livsvillkor.
    Känner stor sympati för dem som drabbas av nya vägar, järnvägar, skövlade mossar, skogar o.dyl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grus och sten kan väl behövas. Men torv... sim dessutom släpper ut koldioxid och förorenar vattendrag... det behövs ju inte. Kram

      Radera
  11. Det är skrämmande! Man blir så förbannad. Blir berörd verkligen, eller asförbannad! Skrämmande att överallt är det folk utan hjärnor som styr och ställer.
    Hur det kan få gå till så här är en gåta.
    KRAM från mig Primrose

    SvaraRadera
  12. Det var verkligen både beklämmande och ledsamt att läsa. Torvbrytningen innebär en rejäl förändring i naturen och påverkar självklart djurlivet i negativ riktning också. Att bryta torv som sedan fraktas till Nederländerna, kan det finnas något miljötänk i det? Kanske hade det hjälpt om ni hade varit fler som protesterade då för tio år sedan men kanske inte. Vissa projekt har en tendens till att genomföras även om det finns en stark opinion mot dem.

    Önskar en fin söndag!

    Kram

    SvaraRadera
  13. Verkligen trist att läsa och illa att se. Märkligt att tillstånd ges till detta. Och sorgligt nog lär det inte hjälpa med överklagande heller. Men hoppas går ju alltid. (Har vänner som bor i närheten av vindkraftverk det är en väldigt olägenhet för de som bor nära eftersom de dels låter mycket och dels att marken de placerats på förstörts. Där hjälpte inte heller protester.)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju stolt över "våra" vindkraftverk. Naturligtvis har det funnits motståndare även där. Förnybar energi behövs. Torv klarar vi oss bra förutan.

      Radera
  14. Men åh så trist! Låter ju helt galet det de håller på med! Undrar hur de som kör dessa maskiner känner när de skövlar på detta sätt!! Och allt handlar om pengar, som sagt, galet är det! Suck!

    SvaraRadera
  15. Tror inte att de tänker. De gör bara sitt jobb..

    SvaraRadera
  16. Det är lätt att vara efterklok men du gjorde det du trodde var bäst då utifrån den kunskap du hade. Låter dock helt galet att det blev godkänt att bryta torven. Hur kommer alla djur som lever där påverkas? Hoppas på att överklagan går igenom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir förstås utan boplats/revir. Så trist!

      Radera
  17. Jag upprepar ditt ord, beklämmande! Bilderna blir ju inte vackrare av disigt grått väder, men fy bubblan så tråkigt! Saknar ord...Styrkekram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många som reagerar. Men tycks inte hjälpa

      Radera
  18. Fy bubblan, skogar har inget värde längre som skogar. Skövling har pågått hur länge som helst på olika sätt. Sen förstår man inte varför klimatet förändras. Allt hör ihop...Ja, fy bubblan igen!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas