måndag 8 januari 2024

Mer vintervackert

Ytterligare en härlig vinterdag.  Arton minusgrader, då jag åt frukost vid åttatiden. Katterna ville bli utsläppta. Det blev de. De var väldigt tacksamma över att jag öppnade dörren igen, innan frukosten var klar. De bara rusade in.

Plockade bort de julgrejer som fanns kvar. Ljusstakar och adventsstjärnor mest. Bytte ut julgardinerna i köket, satte tillbaka fönsterlampor på fönsterbrädena. Visst känns det bra att städa bort julen? 

Hade en tid hos Tranehälsan för provtagning inför den årliga blodtryckskontrollen. Där hade man byggt om, inte ens ingången var på samma plats som tidigare. Kände mig tacksam som inte behövt besöka vårdcentralen sedan senaste kollen, för drygt ett år sedan. Passade på att göra en del andra ärenden, då jag ändå var i centralorten. Konstaterade att restaurangen , Sångbergs, som ligger i biblioteksbyggnaden, också plockade bort julen.

Tog med kebabsallad hem. Gott med en sallad ibland. Speciellt i dessa tider, då man ätit en hel del "tung" mat.  

Temperaturen hade sjunkit till minus nio grader mitt på dagen. Absolut läge att ta på sig längkalsoonger och tjock fleece under täckkappan, och bege sig ut. 

Så vackert det var! Bestämde mig för att hålla mig så mycket som möjligt i solen, så det blev en bynära runda, där man fick kliva över elaka taggtrådar och där man fick ta sig igenom nyröjd skog. Men det var det värt! Det blev en långsam promenad! Jag måste ju ta in allt det vackra.



Även en "skant" kan vara vacker, bara den blir rätt klädd.


Alla dessa iskristaller. Så tydligt att knopparna, klara för våren, innehåller en hel del fukt.


Även vinterståndarnas kvarvarande fukt, får kristallblommorna att slå ut.


Stod länge och bara tittade, helt fascinerad av dessa frostblommor.


Idag kunde solen inte gömma sig helt. Underbart!


Tittade uppåt och såg denna vackra bild. 
Vilken himmel!


Vinterståndare, som gör skäl för sitt namn.  Eller ... jo, förstås, det var en gång en  röllika. Ingen "märkvärdig"  sommarblomma. Men väldigt vacker i vinterskrud. 


Testade makron på mobilkameran. Svårt att få rätt skärpa i det starka solljuset. Men visst är det en  fin "blomma".


Byn finaste träd, enligt mej. Speciellt i juli, då linden är helt täckt av vita blommor.  


Ännu mer fascinerad av de häftiga "toppblommorna".


Lämnade byvägen efter stenmuren. På vänster sida av vägen. Gott att kunna ta sig fram överallt. 
Hoppas på ytterligare vackra vinterdagar. Får gärna vara kallt och soligt. Då är vintern en årstid, som även jag kan uppskatta.

13 kommentarer:

  1. Varmt klädd lager på lager så kan man njuta av allt det vackra!

    SvaraRadera
  2. Säger igen, vintern gör sig bäst på bild. Nu är det nog, tycker jag, med denna Sibirienkylan.
    Jag tycker Rölleka är en väldigt fin blomma, även sommartid. Hållbar och vacker.
    Så skönt att du kunnat hålla dig ifrån Vårdcentralen hela året.
    Skönt att köpa med mat hem, det är gott att unna sig ibland.
    Hoppas det går att skicka kommentaren nu när jag skrivit så mycket 🤪
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
  3. Underbara foton, precis som de som jag jag publicerade, tagna av dottern. Men vintern gör sig bäst på bild.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart ute idag. Det gäller att ta till vara.

      Radera
  4. Härligt att du njuter och tar dig tid att fotografera allt det vackra. Det finns en viss risk för plusgrader nu.

    SvaraRadera
  5. Gäller att passa på!

    SvaraRadera
  6. En sagolikt fin sista bild, de andra jättefina, men den är finast. Ja, det är skönt att plocka bort julen igen. Jag håller med!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Som fler före mig sagt - vintern gör sig absolut bäst på bild. Och dina foton är helt fantastiska. Vykort igen, utan tvekan. Ett sagolandskap som du har fångat perfekt! Kan du tänka dig att Kiruna hade två plusgrader idag. Jag försökte öppna bakluckan på min bil idag - inte en chans. Och så vackert som det är hos dig är det INTE hos mig. Så jag fortsätter njuta av dina bilder istället - framför datorn, i värmen:-)
    Det sägs att det blir plusgrader imorgon - jag tror det när jag ser det...

    SvaraRadera
  8. En härlig promenad! Tack för den och för alla vackra bilder! Vykortsvackra! Vintern är inte min favoritårstid, men på bild är den vacker när den ser ut som hos dig :)
    Kram

    SvaraRadera
  9. Wow ... vintern när den är som bäst! Ljuvliga bilder och speciellt tycker jag om bilderna där solen gömt sig bakom träden och bara anas med sina strålar. Bild nummer fem uppifrån är min favorit! Så fin!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Har läst ,-) Liseberg ser mysigt ut, nära som till vår Grönan! Vi ska börja träna hemma, slut på ursäkter, du är ju duktig som har gympass. Älskar också allt som lyser upp, Oerhört vackert, fina vinterbilder och familjen ,-)Vintern som den är nu är oerhört vacker ,-) Knarr under skorna och minus 18 grader. Domherrar har jag inte sett på flera år, vilka färger ,-)Gillar inte att sticka, gillar o gillar , jag kan inte, Men tröjor skulle vara kul att få ihop, snygg var tröjan du stickade! Levande familjefoton det är det som gäller tycker jag, bort med de stela! Jag får också ångest av Nyårsafton, jag gillar den inte. Lite oroväckande minst sagt ! Så där är vi lika! Andra förstår inte att jag tycker så. Vilket roligt quiz ,-) Ha ha ha jag avskyr också att ta passfoton! Tycker alla ser mer eller mindre kriminella ut ,-))
    Kul med opera, har inte varit på det heller tror jag. Vinterståndare, så vacker med frost. God fortsättning ha det fint nu! Nu ska jag läsa din selfie! KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas