måndag 22 januari 2024

Selfie#3 matvanor

Då var det måndag och dags för Klimakteriehäxans tema; Selfie. Matvanor handlar det om idag.  

Vill du vara med, så gå in på Klimakteriehäxans sida och  gör en kommentar om att du också är med på temat.

Veckans frågor: 

1. Det äter jag för lite  Äter alldeles för lite linser och bönor. Borde helt enkelt gå in för att äta det några dagar i veckan, även om maken vägrar att göra det.

2. Det äter jag för mycket Det mesta. Tar nog för stora portioner. Och godis slinker lätt ner framåt kvällen.

3. Det bjuder jag på ofta Oj! Föredrar fikabjudningar. Helt OK att baka, men gillar inte att laga mat. "Måste" jag laga något, så blir det en paj eller en gryta. 

4. Det är bra fredagsmys Tacos, Wok... fast det räcker med ett glas vin och lite nötter framför tvn.

5. Det är gott när man är lite sjuk  Ta i trä... men jag är sällan sjuk. Efter magsjuka är skorpor och blåbärssoppa gott. Eller äpplen. Förkylning? Då brukar jag vara vrålhungrig på allt..

6. Det fick mig att bli eller inte bli vegetarian/vegan: Döttrarna äter inte kött från landgående  djur. Däremot äter de fisk. Vi lagar ofta mat baserat på quorn eller sojafärs, när de gör oss sällskap vid matbordet. Finns många goda vegetariska grytor. Indisk mat är också gott, vegetariskt. Tacos med quornfärs är godare än med köttfärs. Så ett liv utan kött skulle funka utmärkt. Gillar ju inte ens helt kött. Men köttfärs är gott. Skulle absolut inte kunna tänka mig vara vegan; att avstå från mjölkprodukter, ägg och fisk.



29 kommentarer:

  1. Det finns så mycket gott att göra med linser och bönor, kan tillsättas i soppor, "gömmas" i köttfärslimpa...

    SvaraRadera
  2. Känner helt igen mig i svar 1 och 2. Lätt att ta för mycket av goda saker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bit choklad är gott framåt eftermiddagen!

      Radera
  3. Då svarar jag här hos dig.
    1. Frukt och grönt.
    2. Godis och chips. Även stora portioner mat.
    3. Olika tycker jag. Senaste tiden har det dock varit grytor.
    4. Tacos, pizza.
    5. Glass!
    6. Skulle inte kunna tänka mig att bli något av det. Tycker vegofärs, quorn färs och liknande är så ogott (om man inte ill säga äckligt, för det går ju att äta. ) Kött är gott, liksom kyckling och fisk.

    Idag har vi isgata här. Regnigt och blåsigt. Glad måndag 🤗Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror på vad man använder quorn till. Har en jättegod gryta med kokosmjölk som är jättegod. Sen kan man ju ersätta kött med halloumi oxå

      Radera
  4. Gottegrisar tror jag det finns många av. Och det grämer mig att behöva avstå, men jag ska i alla fall försöka! Vill ju att mina knän ska orka bära mig! Vegomat har jag inte provat, men känner inte heller behov av det. Men om jag blev bjuden på det så skulle jag ju helt klart prova. Nya smakupplevelser kan vara positiva! Trevlig vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vego är ok. Men det har nog blivit en vana

      Radera
  5. Jag äter också för lite linser och bönor. Tycker inte det är så gott och har inga bra recept.. Men blandar ibland i det i vanliga rätter t.ex. köttfärssås... då går det ner.
    Vegetarian blir jag nog aldrig. Försöker laga till något ibland, och får aldrig till det så att det smakar gott. Men när någon annan bjuder, då smakar det bättre.
    Kyckling har jag nästan slutat äta, kan inte stödja hur de behandlas under sin korta levnad. Och kycklingar som haft det bra kostar för mycket för mig. Det är egentligen synd, kyckling ska ju vara ett bra kött att äta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter inte ofta kyckling. Av den anledning du nämner. Synd på fint kött. Äter mycket fisk...men lax heller nog heller ingen bra uppfödning. Tyvärr

      Radera
  6. Så goda mackor du bjuder på här, går hem i alla väder, öven vegetariska... Jag äter också för stora portioner, är det extra god mat tar jag ofta en portion till, helt i onödan...matvrak det är jag. Linser gillar jag inte alls, har provat med allt från soppa till annat, nä, ingen höjdare. Bönor gillar jag däremot. Har alltid både frysta och konserv hemma. Din fikabjudning avstår jag gärna, dock inte ditt sällskap ! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan väl ta en kopp kaffe eller te?

      Radera
  7. Alla våra tre barn äter en hel del vegetariskt och även vin gör det men inte i samma omfattning. I skolrestaurangen serverades mycket vegetariskt och det är oftast hur gott som helst. Det finns så många andra sätt att få i sig proteiner på. Husse älskar verkligen en stadig entrecote men jag är inte lika road. Rostas eller oxfilé funkar men jag äter väldigt gärna fisk eller kyckling. Dock köper vi aldrig från Kronfågel längre.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar: Vad finns det för företag som föder upp kyckling på ett bra sätt? Skulle gärna köpa av dem...

      Radera
  8. Mackorna tar jag direkt, en perfekt brunch:-)
    Gillar heller inte bönor. De växer bara i munnen på mig. Däremot tycker jag om linser. Om man är lat som jag kan man köpa linssoppa på burk, men då ska det vara Knorr. De andra märkena är inte i närheten. Roligt att Paula tycker precis tvärtom - hahaha:-)
    Sötsaker äter jag ju inte, men visst kan jag äta lite extra "salt" på fredagar;-)
    Quorn har jag bara ätit en enda gång. Det räckte. Konsistensen var som att tugga gummikulor. Men det var många år sedan. Gissar att quornprodukter har förbättrats sedan dess.
    Skulle aldrig tänka mig att bli vegan/vegetarian. Det är alldeles för gott med en mör och blodig köttbit.
    Än en gång - tack och lov är vi alla olika:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hu för din blodiga köttbit. Det äter inte jag...
      Quorn i sej är inte hott, men med bra kryddning i en gryta... eller marinerad, så är det gott. Färs funkar utmärkt... men krydda måste man förstås.
      Goda mackor.. brieost och salami om jag minns rätt. Favorit!

      Radera
  9. Jag är allätare, gillar det mesta bara det smakar gott. Vill inte bli något annat än allätare heller men äter gärna vilt istället för tamt.
    Roligt tema.
    Kra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilt kan bli väldigt gott. Fast för segt älgkött fastnar flr mycket mellan tänderna. Kram

      Radera
  10. nej jag vill inte heller avstå från kött och fisk. är dålig på matlagning, men grytor, pajer och soppor går bra.

    SvaraRadera
  11. Jag har så svårt för qourn sedan jag läste att det tillverkas av mögelsvamp. Jag gillar inte mögelostar och även om det "ofarligt" mögel så vill jag inte äta det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet ju att det är svamp, men inte att det är mögelsvamp. Smakar ju egentligen inget. Mögelsvamp är betydligt mer svamprikt!

      Radera
  12. Kul att läsa dina svar. Mat är för mig väldigt socialt. Både att laga mat tillsammans och att äta tillsammans. För mig går all inälvsmat bort. Men äter i övrigt goda kötträtter, fisk och skaldjursrätter. I färsväg vill jag ha köttet malet i butik av kött jag väljer. Och av den vegetariska varianten blir det "Anamma vegofärs" gjord av olika sojaproteiner. Tycker den fungerar bra, inte minst i asiatisk matlagning.
    Köper oftast "gårdskött" och närproducerat och lite dyrare men så mycket bättre. Gäller även kyckling . Är vi på Åland köper vi ofta med en låda kött från en gård hem hit. Så stor skillnad mot det en köper i många storbutiker.
    Vad gäller linser och bönor i alla former går dessa bort. Inget min mage gillar.
    En god smörgås är alltid helt rätt. (Tycker jag också.)
    Kram


    SvaraRadera
    Svar
    1. Har en del gårdsbutiker här oxå. Dessutom säljs kött från lokala slakterier hos både ICA och City gross. Det senare tycker jag har väldigt bra kött. Fast jag använder ju aldrig "dyrt och fint: kött. Sällan nötkött. Vill ju helst ha köttfärsrätter. Av olika slags färs.
      Använder Anamma formbar färs.

      Radera
  13. Får man skriva svar som man vill nu, alltså inte sista bokstaven som första i nästa fråga. Ja det var ju enklare ,-) Intressant alla fall att läsa svaren ,-) Får prova biffarna med Quornfärs, bara för skoj skull.
    Vi har ju linser o bönor bla i soppan som vi mixar, där känner man inte av bönorna ,-) Men bönor är gott tycker jag! Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lättare så här. Häng på! Quorn är inte bra till biffar. Svårt att få ihop. Använd Anamma formbara färs ( soja) i stället

      Radera
  14. Jag gillar linser och bönor, gudskelov gör min man det också. En favorit är Bulgarisk linssoppa med recpet från Vår kokbok! Mums! Magen gör dock lite uppror då, så jag äter inte det innan ett nattskift på jobbet, haha! Köttfärs är det enda vi köper i köttväg, har inte provat quorn...möjligen ätit det ute någon gång. Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog vara så att min mage skulle höra av sig om jag åt mycket bönor. Men både bruna bönor och chili con...eller sin...carne, är bland det godaste jag vet

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas