lördag 6 januari 2024

Malmö

 Det är många som tycker att det är helt tokigt att köra fram och tillbaka till Malmö över dagen. Har f.ö. hört sådana som även tycker att det hälften så långa resan till Halmstad, är för lång för att bli en dagsresa. Man tycker olika, men för oss har det aldrig varit några problem med varken det ena eller andra. Med tanke på att vi ofta tar med Johanna och killarna från Värnamo, så blir det ju så så att vi lägger lika lång tid på vägen, som den vi tillbringar i Malmö. 

När det är ljust, så tycker jag om att åka/köra bil. När det är mörkt, ja, då är det tråkigare, men det går bra det också. Bara väglaget är bra ! Trots att det varit snöoväder söderut bara för ett par dagar sedan, så var vägbanorna helt bara och nästan torra. Det var bara en bit mellan Lund och Landskrona, där det låg lite knagglig is kvar på några ställen. Man såg också hur snön drivit och lagt sig i konstnärliga former längs vägrenen. Lite intressant att se snötäcket skifta. I våra trakter, så har vi tre-fyra cm snö. I trakten av Värnamo, så var snön inte ens täckande. Längre söderut var det betydligt mer snö. I Malmö, så var det också vitt... ett par cm.

Anledningen till Malmöbesöket var i första hand att Johanna tyckte att barnen skulle få göra ett operabesök, nu när det spelades en familjeföreställning där. Dessutom passade tiden bra, inga hästtävlingar och barn som varit lediga länge och gärna åkte till kusinen i Skåne, trots att  de sågs för bara en vecka sedan. 

Ett väldigt tidigt födelsedagsfirande blev det också. Klokt tänkt. Sannolikt ses man inte förrän tidigast vecka åtta och då är det lika långt efter Konrads sjuårdag, som det är det var före. igår. 

En god tårta hade moster fixat. Och "morbror" Macke bjöd på supergod lunch; svamprisotto och lax, samt pizzaslices till barnen. 

I Folkets Park, tvärs över gatan, från malmöfamiljen, finns det två stora isbanor.  Killarna hade med sina skridskor och Ava skulle pröva sina "nyfådda". Snopet då den stora isbanan tömdes på åkare, precis då vi kom. ( Var tydligen sprickor i isen, som behövde åtgärdas)





Det var bara att bege sig till den lilla banan, där det på sommaren är en grund damm, som faktiskt går att bada i. Konrad åker bra, K-P tyckte att det känns bra att fortfarande ha lite stöd och Ava pinnade på alldeles utmärkt. Så härligt att se glada barn!


Åskådarna var, som tur var, väl påklädda och frös inte allt för mycket i de åtta minusgraderna.


Vid flera tillfällen, så har jag fått så gott godis från Karin. Senast i "goddie-bagen" som jag fick i julklapp. Det är mandlar, som omges av ett mjukt hölje i olika smaker. 
- Var har du köpt det godiset? undrade jag. 
- På Sweeet. På Nobelvägen. Alldeles nära.

Oj, en sådan massa godis. Både finare godis, naturgodis, och sådant godis som finns i andra butiker. Blev en stor påse med hem. Barnen fick välja godis att ta med på Operan.

Till Sweeet kommer jag att återvända.


Efter en stund hemma i lägenheten och hämtmat från bästa hämtstället ( falafel, kebab mm) Babylon, så var det dags att bege oss till Operan. Karin och Ava tog cykeln. Vi tog bilen. Vi anlände till Operan samtidigt.




Det blev en liten tur i den jättelika foajen/restaurangdelen. Det var inte mycket folk, så det gick bra att testa fina möbler och röra sig i de stora lokalerna.
Malmö Operas stora salong är verkligen stor ( googlar: 1500 platser drygt). Skulle gissa att det var 3-400 i publiken igår. 


Johanna hade fixat biljetter på rad 1. ( Morfar fick sitta på rad 2) Kul att kunna kolla ner i orkesterdiket. 


Nu börjar det snart!

Det är inte så lätt att hänga med i handlingen, då man knappast hör vad som sjungs. Sopraner blir lite otydliga. Altar och mansstämmor är mycket lättare att höra. Sen var det en del duetter/körer, då man sjunger olika text. För oss vuxna var det lätt att följa med via textningen under scenen. 
Fartfullt och underhållande var det iallafall. Barnen förstod det mesta av handlingen och  var nöjda. Med såväl att besöka stora operan, som att ha en godispåse att snaska ur, under den en timma långa föreställningen.

En kul dag i ett vintrigt Malmö.

På vägen hem kom Johanna på att vi nog borde boka biljett till Roxettemusikalen, på Malmö Opera, i höst. Hon kollade med Karin om hon också ville gå med. Fyra biljetter blev bokade till söndagen den 3 nov. Spridda platser! Känns lite så där att boka en föreställning tio månader i förväg. Men nu är det gjort!

Förhoppningsvis kommer vi att besöka den skånska centralorten ett antal gånger innan dess. Och kanske t.o.m övernatta någon gång.... 

20 kommentarer:

  1. Jag tycker det är starkt av er att köra Malmö ToR på samma dag. När jag jobbade för 8 år sedan och längre tillbaka gjorde jag det milantalet flera gånger i veckan, men då var jag van. När sonen bodde i Malmö blev det ibland några gångar ToR samma dag. Nu vet jag inte om jag skulle göra det. Hur som helst starkt av er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Funkar bra att köra, bara väglaget är bra.

      Radera
  2. Ni gör det tillräckligt ofta för att upprätthålla vanan, tänker jag.
    Jag själv har tappat förmågan (efter utmattningen) att köra bil nån längre sträcka, men jag fixar i alla fall att köra till Borås.
    Härligt att ni har kvar förmågan/vanan att köra långt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör mycket i mörker. Lättare än i starkt solljus, tycker jag. Men nu ska jag ju få riktiga solglasögon, så det ska nog funka bättre till sommaren

      Radera
  3. Vilken härlig tur till Malmö ni fick och mycket hann ni med. Ett besök på Malmö Opera eller Stadsteatern som den fortfarande heter hos mig är alltid trevligt. Vi har också bokat till Roxette men redan i september och om jag inte minns fel sitter vi på rad 1. När jag gick i grundskolan hade vi ofta sommaravslutningen på Stadsteatern så på den scenen har jag stått några gånger och spelat blockflöjt. Efter vårt utspring från gymnasiet sjöng vi på teaterrestaurangens tak så ja, några gånger har man varit där.

    Önskar en fin trettondedag jul!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina minnen från anrik teater. Första gången som jag var i Malmö och på Operan/teatern, det var när vi såg Kristina från Duvemåla . Döttrarna var i tonåren och var med. Dagsresa med buss. Inte visste man då att Malmö ( och Lund) skulle komma att bli våra mest frekventa resmål.😊

      Radera
    2. Ibland har det lätt för att bli bra :D Kristina från Duvemåla såg vi också där och vår äldsta dotter var med.

      Önskar en god söndagskväll!

      Radera
  4. Antar att det var mörkt när ni körde hem.
    Och då hade jag inte kört, för mörkerkörning gör jag inte längre. Inte ens korta sträckor. Men att köra långt under den ljusa tiden av året, det har jag inget emot.
    Kul att se aktiva barn utomhus. Hoppas isen kan nyttjas ett tag till.
    Och musikalåret har redan börjat planeras. Så roligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Killarna har varit i ishall i Värnamo idag, Ava tillbaka i Folkets Park. Jag har inte alls ont av mörkerkörning... och det är ju bra, när man bor som man bor.

      Radera
  5. Ni fick en händelserik dag, men visst är det långt att köra över dagen. Man får kort om tid på plats, tycker jag. Men det bestämmer man ju själv, vilket som passar bäst.
    Duktiga barn som stod ut på operan! Åka skridskor är kul(ja, inte för en gammal tant) och det är olika hur bra man är. B5, som föddes med Peva, kan allt som andra kan, men skridskor är det svåraste. Han har svårt att inte vinkla fötterna inåt. Fast det är han knappt ensam om. Beror säkert mycket på ovana.
    Önskar er en fin trettondag! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har åkt färdigt på skridskor. Gör så ont att ramla!

      Radera
  6. Trevligt, intensivt. Jag tycker absolut att för långt att köra under en dag, om man ska hinna och orka med alla aktiviteter. Många ställen har man textremsa till musikföreställningar, ovanpå scenen.
    På de flesta ishallar kan man hyra skridskor och hjälm, även för vuxna.

    SvaraRadera
  7. Alla är vi olika. Tänker på resesträckan tor Malmö. Vid dagsljus är det väl okej, men inte i mörker. Är inte förtjust att köra bil i mörkret. Har aldrig varit.
    Sedan lärde jag mig nåt nytt igen - "gåstolar" för skridskoåkande barn (och vuxna) antar jag. Det har jag aldrig sett, men vilken superbra idé. Kunde man hyra dom där eller äger familjen dom?
    Det gäller att böjas i tid - opera för barnen. Tur att föreställningen "bara" var en timme lång. Kan med ett leende på läpparna konstatera att barnens fäder avstår;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avas pappa jobbade och killarnas pappa hade jourpass, men var hemma på kväll och tog hand om fyra hästar...

      Radera
  8. Vilken lyckad dag! Och med många upplevelser. Verkligen!
    Och så roligt att barnen kunde åka lite skridskor. Tyvärr är det ju idag många barn som vare sig kan åka skidor eller skridskor. Det har ju inte varit sådana vintrar. Förr åkte ju "alla" skridskor och gick i skridskoskola från det de var 4-5 år. (Friluftsfrämjandet ordnade detta runt Stockholm)
    Har sett här i Stockholm att många familjer åker både i Kungsan och Vasaparken och just i Kungsan kan en hyra utrustning. Är ju bra för alla som inte har.
    Extra festligt att Malmöoperan hade en speciell barn och familjeföreställning och bra platser är ju en fördel.
    Kul att ni bokar platser till Roxettemusikalen. Men ska en få biljetter så vill det till att boka i god tid. Så även här i Stockholm. Vi var på Oscars och såg Änglagård för en tid sedan. Så bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Änglagård var bra!
      Man får vara ute tidigt för att få biljetter. Vi beställde Änglagård i våras och var där i oktober.
      Kul att kunna åka skridskor utomhus. Som vi gjorde, då vi var barn. I Värnamo åker killarna i ishallen.
      Roligt... och viktigt tycker jag... att man lär sig. Värre med skidor. Iaf längdskidor. Utförsåkning finns i flera backar. Synd på längdskidor. Det var superkul, tyckte jag, då jag var barn. Kram

      Radera
  9. Var ni ensamma på teaterföreställningen? Varför är det tomt runtom er?Fantastisk idé att gå dit med barnen! De här stödgrejerna på isen, som barnen kan ha när de övar skridskoåkning, aldrig sett såna tidigare. Påminner lite om gamlingarnas rollatorer! Hoppar att de underlättade,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom tidigt. Stor lokal. Gissar: 300-400 i publik.
      Bra skridskoåkarestöd. Fanns ganska många.

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas