måndag 15 januari 2024

Selfie#3

 Idag handlar Klimakteriehäxans  selfie om kungligt. Vill du vara med så svara du på nedanstående frågor, samt meddelar ditt deltagande genom en länk i Klimmakteriehäxans kommentarsfält.

Hur ser våra "relationer" till kungligheter ut? Där har ni ämnet för denna veckas SELFIE. För även om man är 100 procent republikan förhåller man sig ju till både Bernadottar och andra majestäter.


1. Har du besökt något slott som turist? Vilket i så fall, och vad tyckte du? 

Har inte gjort vandringar inomhus i så många slott. Men besökt många och gått omkring i den, oftast vackra, omgivningen. Stockholms slott, ja, det brukar man se något av, var gång man åker till huvudstaden. 

Vårt eget slott, Torpa stenhus, dit åker jag nästan varje år. Är så intressant att höra historien och gå runt i de mäktiga salarna. Historiens vingslag hörs tydligt.'


2. Drömde du om att bli prins/prinsessa när du var liten?  

En liten tjockis vet bättre än att ha sådana drömmar. Tror f.ö. aldrig att kungligheter tilltalat mig som personer. Är egentligen republikan. Antirojalist. Men historien kring både svensk och brittisk kungahistoria intresserar mej. 


3. Sitter svenska regentlängden kvar i minnet sedan skoltiden?  

Med tanke på ett liv i skolan värld, så sitter den rätt bra. Det är de senare regenterna, efter Gustav III som jag inte har full koll på. Mellanstadiets historieundervisning slutar i och med att man hämtar Jean Baptiste Bernadotte att vara kung över Sverige. 

4. Tittar du på tv när kungliga evenemang sänds? Om ja, berätta varför?  

Mycket sällan. Mycket kortvarigt. Som en del av nyhetsprogram. Skulle aldrig sitta i timmar och kolla på kungliga evenemang. Ej heller på Nobelfest. 

Men "The Crown" den har jag sett samtliga delar av. Utom de två sista i den säsong som nu går på Netflix. Säkert en del som inte stämmer, men absolut underhållande. "Suger" lite på de två sista avsnitten, för sedan är det sannolikt slut på serien. 

5. Har du läst brittiske prins Harrys självbiografi "Den andre" (Spare)? Om ja, vad tyckte du i så fall?  

Nix! men såg dokumentären ( tror i Netflix) om honom och hans fru.


6. Bör Carl XVI Gustaf avgå till förmån för sin dotter?

Nja... Tror att hon har det bättre och roligare i den roll hon har nu. Så låt kungagubben sitta kvar. Gillar inte honom, men tycker att Viktoria verkar vara en schysst tjej,


Vår kommuns eget slott/borg från 1300-talet, det tröttnar jag aldrig på. Torpa stenhus. Här hämtade Gustav Vasa sin tredje hustru, Margareta Stenbock. Hon var sjutton och trolovad. Han var närmare sextio... och tandlös. De levde ihop i sex år.  Det sägs att att hon fick det bra som änkedrottning och hade ett stort inflytande under sin långa tid, med den titeln.


26 kommentarer:

  1. Jag är inte så road av vår kung dessvärre men tycker vi har en duktig kronprinsessa. Hon har det säkert mycket lugnare som hon har det nu men generellt tror jag att hon skulle göra ett bättre jobb. Dock tror jag aldrig att kungen kommer att abdikera...

    Önskar en fortsatt fin måndag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej!, han håller sig nog kvar. Viktoria verkar trevlig och klok.

      Radera
  2. Man behöver inte vara tjockis för att inte drömma om att vara prinsessa. Jag var pojkflicka istället och drömde aldrig om att bli prinsessa. Tror att det kan ha med uppfostran att göra...
    Håller helt med dig - skulle aldrig lida mig igenom varken Nobelfest eller kungliga bröllop. Kollade inte Prins Charles kröningsceremoni heller.
    Håller även med dig att låta kungen sitta kvar ett tag. Han håller än;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror oxå att det handlar om läggning. Jag är vare dig flickflicka eller pojkflicka..

      Radera
  3. En sjutton åring med en tandlös gubbe då är sex år bra. Torpa stenhus har jag inte besökt trots är det är bara 40 minuter från mig

    SvaraRadera
  4. Tycker helt klart att att Victoria kan få vara ledig från den plikten ett tag till.

    SvaraRadera
  5. jag har aldrig velat vara prinsessa. Torpa stenhus ser fint ut. arma Margareta Stenbock. hon förtjänade verkligen att få det bra som änka

    SvaraRadera
  6. Torpa slott har jag aldrig hört talas om, tack för tipset! Visst är The Crown en lysande serie. Jag har också ett eller möjligen två avsnitt kvar. Har funkat inte bara som underhållning utan också som lektion i samtidshistoria för mig! Och de gånger jag guidats i något slott har jag också känt mig mer "vetande" efteråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta historielektioner. Och brittiska kungahuset är absolut fascinerande.

      Radera
  7. Kul att se en bild av ert slott! The Crown har jag också sett, men inte sista säsongen, tror jag ,nu måste jag ju kolla upp det! Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar mycket om prinspojkarna

      Radera
  8. Nej, prinsessa har jag aldrig drömt om att vara. Jag har inget emot kungen och tycker Victoria kan få vara mamma ett tag till, innan ännu mer plikter tar över. Jag såg sammandrag från igår och tyckte det var fint att se. Eval8

    SvaraRadera
  9. Olika intressen. Har jnte sett något av det danska övertagandet av kungarike

    SvaraRadera
  10. Kul att läsa dina svar. Har nu roat mig med att titta in hos flera som är med och läst. Har svarat för egen del lite lätt hos BP: Känner igen mig i dina svar. Har dock läst boken som vi fick i julklapp, nu till 2/3. Att bli prinsessa? Icke!
    I jobbet som reseledare och i övrigt av intresse har jag besökt många slott runt om i Sverige. Jag är väldigt intresserad av historia och då har liksom slotten kommit med.
    Precis som dig så sitter regentlängden helt ok. Har ju ingått i jobbet.
    Passar på att önska trevlig kväll.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slott är definitivt intressant, bara inte guiden är för långtråkig.

      Radera
  11. Jag är lite tråkig, för jag gör inte selfien, men jag läser din. Kram

    SvaraRadera
  12. Du skriver i svaren att du egentligen är rojalist, men då har jag nog missförstått dig, jag trodde du var republikan! Jag ser med stor glädje på Historien om Sverige för jag har noll koll på kungalängderna. Muttrade mycket om varför man bara skulle lära sig regenter och årtal, mycket intressantare att få veta hur folket levde.
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får gå in och ändra! Bra att du har koll kram

      Radera
  13. Sofiero och många andra slott i Skåne har jag besökt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom på att jag varit i Glimmingehus. Ett intressant gammalt slott.

      Radera
  14. Kul att ta del av dina svar ... Torpa Stenhus är verkligen ett slott med mycket historia och gillas mycket.
    Jag är inte ett dugg intresserad av kungligheter, men tycker det är helt okej med monarki. Viktoria kommer att bli en bra drottning, men hoppas hon slipper det ännu några år.
    Ha en bra tisdag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp,Viktoria är bra. Kul att du känner till mitt favoritslott

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas