söndag 14 januari 2024

Isaberg

 Igår, som en nittioåring i känslan. Idag som en inte-ännu-pensionär. Det är märkligt vad ett par icebugs kan göra åt känsla för balans och rörelseförmåga.

Har ju haft besök av barnbarnskillarna sedan i fredags. Idag, till lunch, kom mamman för att hämta dem. Hon hade också planerat in ett premiärbesök på den fina fritidsanläggningen, Isaberg i Hestra. Vårt grannsamhälle, på andra sidan smålandsgränsen. Slalomutrustning var införskaffat till två killar, och nu gällde det att testa om utförsåkning kunde vara något för dem. 

(F.ö. så kan jag tycka att skidor utför och på längden samt skridskoåkning, det hör till "allmänbildning" att kunna behärska  i någon grad)

Isaberg har ett antal pister. Ett  par riktigt branta backar. Inget som alla "behöver" behärska. Men barnbacke och en annan snäll backe ( blå), de finns för dem som inte är så bra på skidor. Men som ändå tycker att det är kul att åka. Numera finns det ytterligare en nybörjarbacke, och det var i den som killarna skulle testa sina skidor för första gången.

En  mormor ställer upp på det mesta. Förstås. Så jag erbjöd mig att åka med till backen. Med broddkängor på.  Det var en jättebra backe. Lagom lutning, så att man kunde få fart, men inte mer lutning att det var lätt att stanna. De första åken, så höll vi var sin pojke i handen. Lite senare, så fixade Konrad att åka hur bra som helst på egen hand. K-P ville ha lite extra stöd, i form av en hand, hela tiden. 

Så det blev ett springande och gående nerför och uppför backen, många gånger. Kändes hur lätt som helst. Med broddar på. Jag snubblade över K-Ps skida en gång, och vi båda stöp i backen. Bara att skrattande ta sig upp igen. Att ramla i snö, det skrämmer mig inte det minsta. 

Kände mig "ung", frisk och stark och njöt av timmarna i den lilla backen. Blev faktiskt lite sugen på att sätta på mig pjäxor och skidor och åka i de "snälla" backarna. Nu är mina slalomskidor för länge sedan förpassade till sopstationen. Under de sista åren vi åkte till fjällen på vintrarna, så hyrde jag skidor. 

Vi har  PRO-styrelsemöte i morgon. Ska jag föreslå pensionärsåkning på Isaberg någon förmiddag ??? Tror säkert att några skulle kunna hänga på....

En kul dag blev det. och SÅ härligt att komma bort från nittioåringskänslan från igår. Den var rent depressionsframkallande. I alla falla en stund.

          
Vågar jag? Gick jättebra att svänga lite och framför allt att bromsa. Men lite stöd var bra att ha. Även av en mormor.


Är man snart sju, och dessutom har bra balans, så lär man sig åka själv väldigt snabbt.



Uteliv, det gör en väldigt hungrig. Jag var också alldeles utsvulten, då jag kom hem


Bra med rullbands-lift. Men det var många vuxna som inte kunde hålla sig på benen i den. Ej heller i nybörjarbacken. Alla är vi barn i början, För egen del, så skulle jag definitivt föredra knappliften i den lite större barnbacken,



         

18 kommentarer:

  1. Jag är inte det minsta allmänbildad förstår jag.
    Vilken härlig dag ni haft! God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nåt Jan du! Skridskor? Längdskidor?

      Radera
    2. Kan? Har inte åkt skridskor på minst tjugo år. Och jag är skåning, så längdskidor minns jag inte ens när jag åkte. Var väl i skolan.

      Radera
    3. Har inte åkt skridskor på många år heller. Men jag har gjort. Och det var kul!

      Radera
  2. Vilken härliga dag för dig och killarna! Visst ska man behärska skidåkning. Personligen har jag aldrig gillat längdåkning, som jag tyckte var alldeles för ansträngande. Utförsåkning däremot älskade jag, men ja insåg mina begränsningar vid 50 år. Skridskoåkning var jag heller inte bra på, men jag stod i mål (på knä) i mixed hockeybockey;-)
    Har aldrig sett en rullbandslift förut. Knapplift eller sittlift är det jag känner till. Man måste nog ha världens bästa balans för att åka rullbandslift. Då låter knaplift betydligt "säkrare".
    Men visst bloggade du ifjol om att du åkte skidor i skogen. Eller är jag helt ute och cyklar nu?

    SvaraRadera
  3. Har inte åkt på ett par år. Dålig vinter förra året.Åkte mycket skridskor som barn. Och längdskidor. Var över 30, då jag började åka utför. Är/var rätt dålig på det..
    Knappast är bäst gör mej...

    SvaraRadera
  4. Så kul att killarna får prova på utförsåkning. Minns att min man tyckte som du, att det borde våra barn lära sig, och jag håller med, själv var jag i 20-års åldern då jag stod på ett par slalomskidor för 1.a gången. Sagt och gjort, vi åkte till Sälen vid ett par tillfällen, och våra pojkar fick lära sig åka utför , de fick gå i skidskola. Äldsta sonen var för några år sedan med flickvän och hennes familj till alperna, och han var nervös över om han kom ihåg hur man åkte nerför, och se ,det gick som en dans, så visst är det bra att de små får lära sig skidåkning.
    Ha en fin start på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det man rn hång lärt sig, det sitter kvar. Branta backar har aldrig tilltalat mej. För feg. Men blå och gröna är/var riktigt njutbara. Var nästan 35, då jag åkte slalom första gången. Var inte vanligt att bonnungar kom till slalombacken på 60tal. Men längdskidor det åkte jag mycket. Kram

      Radera
  5. Hanneles bokparadis15 januari 2024 kl. 00:00

    Många skolor har skridskoåkning, skidor är mer sällsynt i Göteborg. Men skolan har gjort utflykt till Sunne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att ge ungdomar möjlighet att pröva på.

      Radera
  6. Det är många år sedan som vi var på skidsemester, typ 9 år sedan. 2012 var vi i Österrike, sen var vi i Trysil, i Norge.Innan dess var vi i Kläppen, Idre, och olika ställen i sälen. Jag har inte åkt skidor på 20 år, men har marktjänst, dammsög varje fm, hade lunchen färdig vid kl 13.00, och fikat kl 17.00. Vi var ett sällskap på 10 personer. Ungdomarnas studier och småbarn har gjort att vi inte har åkt, men snart så kan vi åka igen för barnen börjar bli stora så de kan åka.
    Ha en fin start på veckan! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snäll du med marktjänst. Ut i branta backar skulle jag inte bege mig mer...men gröna och blå skulle vara kul att återvända till.Kram

      Radera
  7. Allmänbildning med att behärska skidåkning och skridskoåkning, javisst,. Men jag tycker att det räcker med längdåkning och skridsko, (och att slalom inte alls är allmänbildning). Skridskor har jag åkt förut, både vanliga och långfärds.
    När jag pratar om skidåkning så menar jag alltid längd.
    Jag har faktiskt inte ens prövat slalom... Uppväxt i en liten by vid kusten, med många syskon, så fanns inte det på kartan. På kartan fanns inte heller preparerade backar i närheten. Och som vuxen har jag inte känt att det är något som jag behöver klara av.
    Men kul att nutidens barn får åka ändå. De verkar gilla det.

    Till allmänbildningen hör också lite orientering och att kunna simma.

    Pensionärsåkning på Isaberg? Varför inte? Om det går att välja längdskidor också som alternativ för sådana som jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan väl hålla med dej om att utför är överkurs. Förr fanns det fina preparerade spår som utgick från berget. Ännu är det för lite snö. Vet inte om jag skulle våga åka numera... finns ett par ordentligt branta backar i det spåret. Golfbanespår skulle jag testa, när och om det körs upp.
      Absolut simning. Ingår i kursplanen för åk 6, idrott och hälsa. Man behöver kunna simma 200 m bröst och 50 m rygg för att få godkänt. Att läsa en karta är också en allmänbildning som alla borde ha. Gå efter kompass, det får bli överkursen.

      Nä... jag föreslog inte besök på Isaberg. Tittade mig omkring och insåg att det inte skulle funka. Fick däremot sällskap av kassören, 75+, på spinningpasset på torsdag. Var inte med alls förra året. Nu får det bli dags igen!

      Radera
  8. Jag har kunnat åka både skidor och skridskor, men det var hiskeligt många år sedan - och bara skidor på längden, så okej, jag är väl inte allmänbildad då :)
    Ha en bra måndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. det var nog dumt skrivet av mej. Gäller väldigt mycket dagens unga, i min tanke. Men vi som är lite äldre än unga, vi har allt åkt både skridskor och längdskidor som unga. Skridskor åker jag inte längre. Är för rädd för att ramla. Är ju livrädd för is. Detsamma!

      Radera
  9. Den här har jag ju missat ,-)) Härligt med skidor! Branta backar gillas inte av mig, men lagom backar, kanon ,-) Eller bara ut i naturen ett par timmar, härligt.
    Vilken beskrivning, nittioåringskänslan ,-) Tur den försvann! Ja föreslå det, tror många skulle tycka det var en toppen ide!
    Fina bilder ,-) Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera
  10. Härligt att glida nerför "lagoma' backar. Anna-Lena-backar kallas de..

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas