lördag 20 januari 2024

Mer vinter

 Blir mer och mer fascinerad av denna årstid. Den känns "ny" i år. Beror antagligen på att det under de senaste åren bara varit några få riktiga vinterdagar med snö. Däremellan har det varit regnigt, milt, grått... och halt. Denna vinter har blivit till en "riktig" vinter. Med tunt snötäcke, med helt otroliga dagar med sol, kyla och rimfrost, med gnistrande snökristaller, med mjuk nysnö, med grå himmel över vit snö och med himmelsblå sky över snötyngda träd.

Idag såg återigen världen annorlunda ut, då dagen ¨återvände. Det hade kommit en dm nysnö och världen var återigen helvit. Solen bröt igenom för en  stund, och just då passade jag på att gå till upplogad vägs ände.


Snöstakarna har varit till nytta i vinter. 


Grannhuset. Fritidshuset. Alltid vackert i vinterskrud.


Vinterland. Gissningsvis 25 cm snö. 


Rest, minnesmärke, från den tid då vännen Karla levde, och hade hästar på bete sina åkrar. Det var ordentliga stängsel.
Kom att tänka på då vi tolkade på skidor efter de nordsvenska hästarna. Så kul!
En annan tid. 


Fantastisk himmelsfärg. Så njutbar vinter!


Mörka skyar i nordväst. Och en härlig färgklick på samma väg som jag. Oplogat,  men spårat. 
Vem kan det vara? Det bor ju inte så många i byn, så jag hade egentligen bara två alternativ.


En hund med. Fortfarande osäker. Båda mina alternativ brukar vara ute och rasta en jakthund. 


Fick en trevlig pratstund. Jag vände här medan den glada tjejen, boende i ett av de närbelägna husen, fortsatte en bit i traktorspåren.


Och där tog molnen, dimmolnen?, över. Himmelsfärgen är klart påverkande på  vackerheten.


Sol bakom molnen. Solen gav upp. Synd. Men jag är ändå nöjd över att jag fick uppleva vackra vyer med himmelsblå bakgrund.


20 kommentarer:

  1. Jag förstår precis vad du menar för när vintern är så är den riktigt tilltalande. Tyvärr är det oftare tö, slask och blask här hos oss och då är inte vintern rolig. Antingen eller blir liksom ett mer tilltalande alternativ. Jag tycker dina bilder är fantastiskt fina och precis så ska vintern se ut.
    Här började det ösregna i går kväll och på den vägen är det.

    Önskar en fortsatt fin lördag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin skickade regnbild. Men nu hade det börjat snöa i Malmö

      Radera
  2. Det kom ca en dm blötsnö inatt. Grått hela dagen, temperaturen höll sig runt nollan. Ingen sol som hos dig, men massor av snö och halka. God kväll! Eval8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grått här idag. Får ta på broddkängor, då jag går ut efter lunch.

      Radera
  3. Nu har ni kommit ikapp och gått förbi oss här, med snömängden alltså. Innan nästa snösväng anländer till nollåttaland nästa vecka ska det visst bli plusgrader och regn.
    Dina bilder är som alltid helt underbara. Tror nog att jag skulle uppskatta vintern mera om temperaturen inte låg mellan 9 och 18,9 minusgrader i flera veckor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Snälla! Nära noll idag. Broddkängor på, då det är dags att gå ut i em. Blir nog inga biler idag.

      Radera
  4. Tycker också att det varit fina vinterdagar som bjudit in till promenader, Och även om det nte varit sol och vackert hade jag ändå masat mig ut. Kroppen trivs med att vara i rörelse.
    Även idag en riktigt vacker vinterdag.
    Fint att följa med i dina trakter som är mer obebodda än mina. Och när jag såg dina bilder så längtade jag faktiskt efter att spänna på skidorna och ta en sväng.
    Jättefina bilderna och den första med den orange jackan fastnade jag extra för.
    Kram och trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar att jag ägde ett par bätre skidor. Men känner samtidigt attd et inte är lönt att köpa. Gammal tant. Dåliga vintrar/lite snö. Kram

      Radera
  5. Alltså, vilka härliga bilder! Älskar dom med den vita snön, den lite hotfulla himlen och alla färger. Den orange jackan kan ju göra vem som helst glad. Den första färgglada bilden med hjulspåren, husen och jackan på långt håll blev favoriten. Tror ni haft mycket vackrare vinter än vi den här vintern med all rimfrost och mjuk orörd snö.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en varierande himmel igår. Sara blev en färgklick i det hela. TAck, proffsfotografen

      Radera
  6. Svar
    1. Absolut, men visst längtar jag efter vår. Två månader tills man kan börja hoppas.

      Radera
  7. Svar
    1. Har fått några fina veckor. Nu tycks det vara slut för denna gång. Riktigt tråkväder.

      Radera
  8. Absolut en ovanligt snörik vinter om vi ser tillbaka på de 20-30 senaste åren. Vissa dagar när solen sken på snön så var det riktigt läckert. Det var även intressant för mig att följa de olika skiftningarna på Vättern.... Det var nytt för mig... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker att Vätterns vattenspegel ändrade färg många gånger. Saknar att bo vid en sjö. Vatten är alltid vackert.

      Radera
  9. Jag håller tvärtemot dig på att bli en vinterhatare. Eller, rättare sagt hatar jag den stränga kylan vi fått dras med denna vinter. Man kan inte njuta ett ögonblick utomhus när tempen ligger stadigt under 20 kalla grader, varje dag! Vovven har köldkramp o linkar på tre ben, tanten har köldkramp i näsan, haha, nejdå, men jag ser inte längre det vackra. Nu, idag, har dagen kommit som jag längtat efter, det gör jag inte längre, man utsätter sig för livsfara utomhus, från -20 till +2 över natten! Slutknorrat, over and out, läser om dina matvanor istället!

    SvaraRadera
  10. Ja den här vintern är helt underbar ,-) Tolkade efter nordsvenska hästar på skidor, alltså det låter ju bara hur härligt som helst!
    Härliga vinterbilder! Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas